Nemzetközi reakciók az Orbán-kormány nyugdíjreformjára

2010. december 02.

Múlt hét szerdán a magyar kormány bejelentette a nyugdíjrendszer átható reformját, melyre, mondhatni, azonnal felbolydult a nemzetközi sajtó. A vélemények korántsem pozitívak, sőt, mivel a helyzetet nem önálló esetként, hanem a kétharmadot megszerző Fidesz-KDNP kormány folyamatos, „a demokráciát és a szabad államot leépítő” ténykedéseként szemlélik, így erős kritikák érik az ország vezetését.

 
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által elmondottak alapján a következőképpen alakítanák át a rendszert: az eddigi három pillérből egyet – a kötelező magánnyugdíjpénztárakat – kiveszik, így csupán az állami és az önkéntes magánnyugdíjpénztári marad. Ennek értelmében a pénztártagoknak dönteniük kell, átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy maradnak eddigi nyugdíjbiztosítójuknál. A kormány nagyon szoros határidőt szabott minderre, idén december közepétől 2011. január végéig kell jelezni a döntést a pénztárak felé. Konkrét cselekvésre csak akkor van szükség, ha valaki maradni szeretne, értesítés hiányában a pénztártag automatikusan átkerül az állami kasszába. Valószínűleg azonban kevesen fogják a maradást választani, hiszen mindezzel az egyén „kiszerződik” az állami társadalombiztosítási rendszerből, tehát a munkaadója által fizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből nem részesedik (ami a nyugdíj kb. 70 százaléka), csupán a saját maga által fizetett 10 százalékból. Emellett viszont az állami rendszerben a befizetéseket nem lehet örökölni, az eddig elért reálhozamokat pedig a személyi jövedelemadónak is alá kell vetni. Az így állami kézbe került összegeket a kormány a költségvetési hézagok betömésére fogja használni.
 
Mindez természetesen óriási felháborodást váltott ki mind belföldi, mind külföldi elemzők körében. Az egyik legmeghatározóbb véleményt a Bloomberg hírügynökség szolgáltatta, mely szerint a magyar kormány ezzel a lépésével az argentin példát követi, melyből jól tudjuk milyen következmények származtak. Hasonlóan negatív vélemények származnak a Merrill Lynch, a Guardian valamint a különböző bankok közgazdászaitól, elemzőitől. Egyes vélemények azt hangoztatják, hogy az elmúlt hónapok cselekedeteivel az Orbán-kormány mostanra elérte azt a szintet (pl.: az Alkotmánybíróság jogkörének csökkentése, a Költségvetési Tanács büdzséjének minimálisra csökkentése), melyre az Európai Uniónak hathatósan reagálnia kell. Ez – részben – meg is történt, a hétfői nap folyamán az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése a kormány által kiadott tervezetnél sokkal kevésbé derülátó, mind a gazdasági növekedés, mind az államháztartási hiány lefaragásának terén. Matolcsy György nem fogadta el az EB elemzőinek véleményét. EU-s segítséget, konkrétabban ombudsmant várna a nyugdíjpénztárakat tömörítő szervezet, a Stabilitás Pénztárszövetség is. A gazdasági stratégia hibáira hívta fel a figyelmet az Economist blogja is, mely figyelmeztet, hogy ezek a lépések tovább csökkenthetik a befektetői bizalmat, növelhetik az országban rejlő rizikófaktort, melynek konkrét hatása lehet a gazdaságpolitika sikerességére.
 
("Bejelentik - Szijjártó Péter és Matolcsy György", forrás: www.magyarhirlap.hu)
 
A negatív vélemények ellenére a legtöbb elemző egy dologban egyetért: a régió számára jelenleg valóban kardinális probléma a nyugdíj-ügy. A rend kedvéért tekintsük át, miképp is alakul a helyzet a többi visegrádi államban. A V4-ek tagjai voltak annak a végül elutasított kezdeményezésnek, amely az EB-t szerette volna meggyőzni arról, hogy a magánnyugdípénztári befizetéseket bevételi oldalon könyvelhesse el az állam. Ezzel ugyanis csökkenthették volna költségvetési hiányukat. Szlovákiában a Fico-kormány két alkalommal is megpróbálta átvezetni a pénztártagokat a magánkasszákból az állami rendszerbe, azonban ott az átlépés hiánya nem vont magával ilyen kemény negatív következményeket, így az átszerződők száma jóval elmaradt a várttól. Lengyelországban szintén nagyon aktuális jelenleg a kérdés, elemzők sokáig úgy vélték, hogy a kormány államosítani fogja a magánkasszák bevételeit, azonban pár napja Donald Tusk miniszterelnök kijelentette, hogy erről szó sincs. A hiányok kipótlására ehelyett inkább hosszú lejáratú nyugdíjkötvényeket bocsátanak majd ki. Csehországban viszont épp most vitáznak a kötelező magánnyugdíjpénztári pillér létrehozásáról, tehát pont az ellenkezőjéről, mint itt Magyarországon. Látható tehát, hogy valóban sehol sem működik tökéletesen a rendszer, a magyar példa azonban valószínűleg nem fog sok követőre találni a napokban a világgazdaság szemében, a tőzsdéken és devizapiacokon tapasztalt esés után.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr152487903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy György és az állami garanciavállalás 2010.12.03. 10:59:01

- Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közg...

Trackback: Jótevőim 2010.12.03. 09:45:40

Mindenki szeret engem. Mindenki nekem akar jót. Most dr. Selmeczi Gabriella segít, hogy tisztán lássak nyugdíjajánlatok között. Nézzük az ajánlatokat és gondolkodjunk dr. Selmeczi Gabriellával.           Ajánlat és kritik...

Trackback: A kibic kormány meséje 2010.12.03. 07:21:33

életmese Atyafiak, most van, bár ne lenne! Nagy kártyacsata zajlik biza mai napság is a kormányunk köreiben, ahol leültették a népünket is az asztalhoz. Igazi pókerarccal ülnek velünk szemben, és képesek azt mondani, hogy miközben az utolsó filléreket ...

Trackback: Nyugdíjaink jövője 2010.12.02. 23:33:35

 Az állami nyugdíjrendszerben is vannak kockázatok és tisztán látszik, hogy a napjaink demográfiai folyamatai mellett nem tartható tovább az a tévképzet, hogy az állam majd jólétet biztosít nekünk öregkorunkra. Aki nyugdíjba vonulása után nem akar...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacdelo 2010.12.03. 11:46:13

@Lucernaböde:

"Magyar mnyp-i rendszer = kaszinólogika.
(Tudom mit beszélek, tőzsdézek régóta, tudom mi az a portfolio...)"

Egy nagyon egyszeru kerdest teszek fel neked.
Miert tozsdezel olyan regota, ha nem szereted a kockazatot?

Te ezek szerint rendszeresen tozsdezel, szereted a kockazatot a magasabb profit remenyeben nem allampapirt veszel. Tehat neked kellene a legjobban tamogatni az Mnyp megtartasat, mivel ez az allami rizikot diverzifikalja meg ha csak 25%-os mertekben is. Egyebkent a tozsdei hozamok hosszutavu atlaga az magasan meghaladja az allamkotvenyek kamatait kb. 4-5%-kal evente. Viszont a hozamok nagyon ingadoznak.

Ezeket te mind valoszinuleg tudod is, mivel ha nem akkor nem tozsdeznel.

Teljesen ellentmondasban vagy onmagaddal. Uljel le egy percre es gondolkodjal el ezen.

ZX 2010.12.03. 11:48:29

@Lucernaböde: Hát erre nagyon rábasztál, mert 2006-ban senkire nem szavaztam, mivel GYF-et ki nem állhatom, de Orbán elvtárstól is kiráz a hideg.

ZX 2010.12.03. 11:51:16

@Lucernaböde: És erre a megoldás nem a jobb szabályozás, hanem az ott lévő pénzek ellopása. Értelek.

Lacdelo 2010.12.03. 11:54:28

@Lucernaböde:

"43 éves vagyok, Angolul beszélek, műszaki diplomám van, multi cégeket vezettem,..., te aki minden bizonnyal Gyurcsányra szavaztál 2006-ban egy szóval sem illethetsz engem, mert te lejártál mint egy 10 éves konzerv."

"Nézd, mit mondjak a végtelen butaságodra... Szavaidban fröcsögés, parttalan indulat, és az ostobaság bűzlő lehellete árad. Sorry, de egyetlen érved sem volt, csak a nagy "toleráns", "humanista" magyar baloldal végtelen szellemi sivársága..."

Ahhoz kepest hogy milyen komoly karrier palyad van mogotted, eleg gyerekesen ervelsz. Biztos nem igy reagaltal az uzletfeleid kerdeseire, ha meg kerdeztek valamirol. Ezek utan elegge nehez komolyan venni. Ha ilyen az igazi magyar ertelmiseg, amilyen te vagy az elgge siralmas lenne. :(

Lucernaböde 2010.12.03. 12:00:40

@Lacdelo: Nos, te legalább érdem megpróbáltál válaszolni, de ne haragudj, ha kénytelen vagyok nagyon nagy butaságnak minősíteni amit írtál.

Ad1: az állami kockázatot nem diverzifikálja a mnyp. Alapvető fogalmi és értelmezési zavarban vagy. A mnyp. a saját portfólióján belül a saját (ill a vele szerződő) kockázatát diverzifikálja amikor több pénzügyi instrumentumból alakítja ki a portfoliót. Ezen a ponton akkora hülyeséget állítottál, ne haragudj hogy így fogalmazok, de akkora hülyeséget mint ide Lacháza.

AD2: Tőzsdézem, de nem szeretem a kockázatot, nem azért tőzsdézem mert szeretek rettegni, hogy elmegy pénzem, hanem azért, hogy extra kockázat mellett ennek megfelelő extra nyereségre tegyek szert. Ugyanezt nyugdíjcélú megtakarításokkal tenni nem helyes (enyhén szólva).

AD3 : a tőzsdei hozamok hosszútávú átlaga egészen valóban magas hozammal bírt de nagy kockázat mellett egészen 2008-ig. Majd hirtelen veszteségbe csapott át, mintegy igazolva a magsa kockázat jelenlétét. Én egy xxxbankos portfolión 4 milliót buktam a válság során, holott a világ legnagyob bankjának legjobb befektetői csapata esküdözött, hoyg az általuk kínált portfolió nagyon biztonságos. Nos, a mnyp-ak ugyanezt teszik az oda befektetőkkel, csak az állam bácsi kénytelen lesz segíteni ha mégiscsak negatívba fordulnak a hozamok.

AD4: az állami nyp-i rendszer nem diverzifikál semmit, mert nem pénzügyi instrumentumokkal operál (maximum állampapírokkal, azzal meg nincs semmi baj) mint a mnypak.

AD5: fentiek miatt a mnyp-i rendszer kockázatos. Egyéb célú egyéni megtakarítások kezelésére és kockázatos fialtatására alkalmas - lásd nem kötelező mnyp-i rendszer, ami nincs megtiltva, egyéni hajlandóság alapján, egyéni kockázatvállalással nyitott a lehetőség -, ám tömegek nyugdíjának biztosítására nem.

AD6: Balos szakértők is elismerték már nem egyszer, hogy a köt. mnyp-i rendszer rossz.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:02:29

@ZX: Akkor meg kicsit meghasonlott apolitikus alkat vagy, ideges, frusztrált ember, aki indulatból érvel.

motoszka 2010.12.03. 12:04:12

@Lucernaböde: A baj az, hogy az olyan emberek osztják az észt, mint te, akinek a fenti állításaiból az szűrhető le, hogy teljesen hidegen hagyja a nyugdíj kérdés, mert valószínűleg nem kenyérre fog majd kelleni.

43 év az még pont a határeset, de mi lesz azokkal akik 60 körüliek? Nekik már nincs idejük vagyonokat összehordani és ennek az egész "szerencsejátéknak" ők isszák meg a levét, ha nem jön be. Az igaz, hogy az mnyp nem túl jó ötlet, de ilyen fűnyíró elven nem lehet egy szinte mindenkit érintő kérdésben dönteni főleg a megkérdezés és felhatalmazás nélkül. Most én mondom, hogy a kormány ezen tette teljesen ILLEGITIM!

Hozzáértő embert szerenék látni ezen a területen!
Selmeczy nem is értem, hogy került oda?

Lucernaböde 2010.12.03. 12:05:01

@ZX: Nem, semmit nem loptak el, ezért én egyébként úgy beperelném az MSZP prominenseit mint a szél. Semmit sem lopnak el, mert a mnyp-i összegek - mint kiderült ráadásul névreszólóan - fognak az állami rendszerbe átkerülni. Az, hogy ellopták, az parasztvakítás, ordenáré mocskos hazugság.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:06:02

@motoszka: Na, te már elismerted, hogy a mnyp-i rendszer úgy szar ahogy van. Köszi... Bizony ez a helyzet...

CubE 2010.12.03. 12:08:52

Még sokan mindig nem értik, a mnyi pénzek kb 50%-a már rég az államnál van, hisz nekem mint befizetőnek, államkötvényem van helyette.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:09:51

KÉrdés a kétkedőkhöz:

Szívesen teszed nyugdíjjárulékodat mnyp-ba amely pénztárak olyan országok cégeinek részvényeit is elhelyezhetik az általad befizetett összgekből a neked nyújtott portfoba mint Írország, Portugália, Görögország ? Vagy külön mindig ki fogod kötni és figyelni fogod, hogy mik a kockázatos országok ill cégek ? Persze ez csak elvi lehetőség, de bizony benne van a pakliban ? Szívesen teszed ezt vagy inkább a lehető legkisebb kockázatú állampapír vásárlását választod a nyugdíjcélú megtakarításod értékének megőrzése érdekében ????

Lucernaböde 2010.12.03. 12:11:20

@Lacdelo: Nem hiszem, hogy gyerekes lettem volna. Egyébként roppant érdekes, hogy az általam minősített elvtársad tényleg végtelenül egysíkú és buta hozzászólását - szerintem ezzel te is egyetértesz, ha visszaolvasod őkelmét - még véletlenül sem minősíted, de az én válaszomat már igen.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:12:16

@CubE: Igen, csak a másik 50 % részvényportfolió - ennélfogva kockázatos.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:13:48

@motoszka: A probléma gyökere ott van, hogy a kommunista barbárok 90-ben nulla, azaz : NULLA forinttal adták át a nyugdíjkasszát. Ellopták, szétszedték kész passz...

motoszka 2010.12.03. 12:14:36

@Lucernaböde: Igen, de szerintem nem jól érvelsz. Szerintem a jelenlegi mnyp rendszer közelebb áll a befektetési portfóliókhoz kötött életbiztosításokhoz! Sőt, ha valaki nagyon ragaszkodik az mnyp szerű rendszerhez, akkor simán lehet életjáradékos biztosítást kötni és, ha jobban bízik abban a rendszerben, akkor simán el tudom képzelni, hogy lemond az állami részről. (Persze ez a 30 körülieknek abszolút nem okoz dilemmát, mivel semmiféle állami nyugdíjra nem lehet majd számítani) De azt továbbra is fenntartom, hogy egy demokráciában senkinek semmi joga elvenni azt ami nem az övé. Ezt a törvények remekül körülírják.

ZX 2010.12.03. 12:14:39

@Lucernaböde: Magadról beszélsz?

"Semmit sem lopnak el, mert a mnyp-i összegek - mint kiderült ráadásul névreszólóan - fognak az állami rendszerbe átkerülni."

Ahhahahahahahaha. Nagyon vicces vagy, de komolyan.
Tegnap már sokszor idéztem Selmeczi szavait.

"Mindenkinek nyitunk egy egyéni számlát...követelést nem alapoz meg, csak tájékoztató jellegű."
Ezzel ugyebár ki is törölheted.
Tudod mit? Nyitok én is neked egy számlát, adsz nekem 1 millió Forintot. A számlán lévő pénzt elköltöm a hiteleim kifezétésre, és cserébe megígérem, hogy ha majd egyszer részletekben kifizetem. A számla nem a lapoz meg majd követelést, csak tájékoztató jellegű lesz, hogy neked ott van virtuálisan 1 milliód.
Na? Megbeszéltük?

Lucernaböde 2010.12.03. 12:14:55

@motoszka: Oh, persze, senki sem ért hozzá, Selmeczy sem nyilván, csakis te...

sirsteve 2010.12.03. 12:16:35

@Lucernaböde: Bocs a kérdésért, de most mennyi megtakarítás van az állami nyugdíjkasszában? Az elmúlt 20 év kormányai mennyit is takarítottak meg?

CubE 2010.12.03. 12:17:16

@Lucernaböde: igen, csakhogy választhatsz portfóliót! De azt te is beláthatod, hogy az állam így kétszeresen lenyúlja a pénzt. Ugyanis már egyszer ott van a pénzem, és másodszor amikor visszaveszi az államkötvényeimet és piacra dobja.

ZX 2010.12.03. 12:20:00

@Lucernaböde: Nem garantálja senki, hogy nem vesznek görög részvényeket. De! Azért ott sem ostoba emberek ülnek, a pénzzel is el kell számolniuk, tehát kockáztathat, de azért gondolom ésszel teszi.

vakvarju 2010.12.03. 12:22:50

@Atisz: Melyik nemzeti oldalt?
@Lucernaböde: amennyiben rossz konstrukció, akkor azonnali hatállyal meg kell szüntetni úgy, hogy a mnyp. tagjai a BEFIZETETT PÉNZÜKET AZ UTOLSÓ FORINTIG VISSZAKAPJÁK. Ez ilyen egyszerű.
@sirsteve: nem a békekölcsön jön, hanem azoknak a milliárdosoknak a vagyonát kezdik el államosítani, akik állami cégeket privatizáltak félpénzért. És ez így helyes. Mert Orbán őr is megmondta, csak onnan lehet elvenni, ahol van.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:24:19

@ZX: Ez szerződés, mem ígéret. Ígéret az a mnyp ígérete, hogy majd nagy reálhozamot hoz neked, amit persze nem tart be. Nem is tartott be, mert nagyjából nulla reálhozamot biztosított az elmúlt 12 évben.

A másik kérdés pedig az, hogy a jövő évi 3% alatti hiány teljesítése lehetséges-e úgy, hogy egyébként állami számlákon nyilvántartható összegeket egy pazarló, rendkívül kockázatos magánszektornak adja az állam, így saját magát - ergo az országot - téve ki fölös kockázatnak, miközben nem teljesül az a feltétel, hogy esetleges negatív hozamk esetén a mnyp-i szektor segít önmagán és nem az állam fogja ilyen esetben szanálni.

2700 milliárdot a Medgyessyék odaadtak a magányszektornak akik kaszinólogikával vagy hozamot termelnek vagy veszteséget. Ez az állami számlákról hiányzó összeg, az államot gyengíti, a központi büdzsé hiányát növeli miközben a nyugdíj kérdését nem oldja meg önállóan és biztonságosan. Egy rossz rendszert szüntet meg tehát a kormány.

Másrészt várd meg a végét, szerintem lesz névre szóló állami számla. Előre mit károgsz ?

Lucernaböde 2010.12.03. 12:26:37

@ZX: "Azért ott sem ostoba emberek ülnek, a pénzzel is el kell számolniuk, tehát kockáztathat, de azért gondolom ésszel teszi."

Gondolod ? Mennyi tapasztalatod van ? Nekem a világ legnagyobb bankjának "szakemberei" ajánlottak majdnem eskü alatt tuti portfoliot. Rábasztam. 4 millióm bánta.

CubE 2010.12.03. 12:27:37

@Lucernaböde: a Csehek miért akarnak mnyp-akat létrehozni????

Lacdelo 2010.12.03. 12:29:19

@Lucernaböde:

Alapveto szovegertelmezesi problemaid vannak ezek szerint. De mivel te egy ertelmisegi vagy ezert szerintem te biztos tudod hogy en hogy ertem, csak ugy akarod beallitani neked legyen valahogy igazad. Ugyes, jo kis jobb oldali ertelmisegi gondolkodasmod. Teljesen jellemzi a Fideszes logikat. Tudjak, hogy sok mindent rosszul csinalnak, de valahogy meg is megprobaljak logikusan megervelni csak hogy az atlag embernek ugy tunjon hogy mindent amit csinalnak az ugy van jol.

Csak nem erted a problemat az allami (inkabb nem akarod)nyugdijjal kapcsolatban. Az allami nyugdij kifizetesek nagyon problematikusak lesznek 20-30 ev mulva, valoszinuleg ismered a magyar demografiai trendeket. A kevesebb inaktiv nem fogja tudni eltartani a nagy szamu nyugdijast. Az allamnak ki kell tolni 75-80 evre a nyugdijkorhatart, hogy ne boruljon fel a koltsegvetes, nyugdij csokkentest kell bevezetni.

A Mnyp 25%-kat fedeztek volna a nyugdijkiadasoknak, ami elotakarekossag es tehermentesitese lett volna a jovo koltsegveteseinek. Az allam 75%-ot fizetett volna nyugdijkent, Mnyp 25%-ot. A csak allami rendszerben semmi kockazat megosztas nincs, hiszen nyugdijat az allam fizet, raadasul aktualis bevetelekbol ami egy gazdasagi valsag idejen jelentosen megcsappan lasd. Gorogorszag 30% nyugdij lefaragas. A 3 pilleres rendszerben diverzifakalod a kockazatot, ami az allami es Mnyp-i kozott megosztodott volna 75-25% aranyban.

Ezt most a Fidesz kiosztja 3-4 ev alatt. Raadasul ugy hogy allamadosagot nem fog lenyegeben csokkenteni belole. Plusz a nemzetkozi negativ hangulat hatasara az allamadossag meg csak noni is fog es a gazdasag lassul az elmaradt befektetesek es toke kivonasok miatt. (Multi ado, bank ado)

"1. BUX es a forint mar most is esett jelentosen,
2. CDS felar az allamkotvenyekre nott,
3. 0,25 alapkamat emeles es tovabbi emeles kilatasban.
4. a magyar allamadossag lassan bovli befektetesi kategoriaba kerul az S&P-nel es a tobbi hitelminositoi intezetnel se sokkal jobb a helyzetunk."

Szerintem ezt te mind tudod, hiszen vezettel multi cegeket, akkor buta ember nem lehetsz. Azt latom hogy szereted a Fideszt es barmit amit ok tesznek azt foggak-korommel vedeni fogod. Nem artana, ha mint "ertelmisegi" tudnal politikan folul is gondolkodni es figyelembe venni hogy mi jo Magyarorszagnak. Addig is Magyarorszag nem fog felemelkedni csak egy periferian vergodo orszag leszunk, habar az a Fidesz politikajanak kedvezne.

MATOLCSY MONDJON LE!

Lucernaböde 2010.12.03. 12:36:24

@CubE: Nyugaton miért nincsen kötelező mnyp ??

ZX 2010.12.03. 12:37:44

@Lucernaböde: "Ez szerződés, nem ígéret"
És ki garantálja? Kérd majd számon OV-n, 30 év múlva, mikor ő már a Bahamákon issza a koktélt a többi tolvajal együtt.
"nagyjából nulla reálhozamot biztosított az elmúlt 12 évben." Nagyjából nincs igazad, mert relatíve elég jó reálhozam került a számlára, megnéztem. De még ha csak inflációkövető lenne akkor is jobban járnék vele, mint a kifosztó-megrovó rendszerrel.
Szerintem ments le az internetről egy korfát és kezdd el elemezgetni. Aztán mikor végre rájöttél, hogy 1 aktív ember adójából mennyi nyugdíjra számíthat 4-5 inaktív akkor szólj majd.

"Egy rossz rendszert szüntet meg tehát a kormány."

És miért nem csinál job rendszert ha ez annyira szar? Ha tényleg rossz Matolcsy miért lépett be önként? Miért nem lépett ki mikor többször volt rá lehetősége? A Fidesz miért nem 1998-ban szüntette meg amikor még alig volt befizetés?

Ha kihúztad a fejed OV seggéből értesíts.

Lacdelo 2010.12.03. 12:39:34

@CubE:

Mert mindenki mas idiota, csak a Fidesz tudja hogy mi a helyes.

gorillka 2010.12.03. 12:40:24

@Lacdelo: köszönöm, hogy közérthetően leírtad, bár nyilván kevesen fogják elolvasni és még kevesebben megérteni.

CubE 2010.12.03. 12:42:13

@Lucernaböde: Itt is csak a pályakezdőknek volt kötelező!! Én szabad akaratomból léptem be!! Nyugaton? azt nem tudom , de attól még jól müködhet, ha valami nem nyugati! Itt is jól müködne, ha a "drága" politikusaink a lobbis társaságukkal együtt, nem a saját zsebükre dolgoznának. Egyébként pedig 2000 md forint be nem fizetett adó van az országban. Erre kellett volna törvényeket hozni!!!

CubE 2010.12.03. 12:44:59

@Lacdelo: Kénytelen vagyok egyetérteni!

Lucernaböde 2010.12.03. 12:49:24

@motoszka: "De azt továbbra is fenntartom, hogy egy demokráciában senkinek semmi joga elvenni azt ami nem az övé."

Aha.Tehát az állam továbbra is kötelezze az embereket - esetlegesen saját akaratuk ellenére, mint ahogy legalább 50 %-a az embereknek ezt gondolja -, hogy egy pazarló, kockázatos kaszinólogikával működő rendszerben tárolják nyugdíjuk összegeit. Az, hogy hozzászoktál ehhez mert 12 éve így van, az zavar meg. A választás szabadságát vették el tőled amikor betoloncoltak a kockázatos mnyp. rendszerbe, csak nem akarod észrevenni ill. elismerni. Ezt egyébként BALOS KÖZGAZDÁSZOK SZAKEMBEREK IS ELISMERIK.

Megértem az érved egyébként, méltányolandó érv valóban.

Felhívnám a figyelmedet, hogy az állam - nagyon helyesen - TÉNYLEG MENTI A NYUGDÍJAKAT jelen esetben, és TÉYNYLEG VISSZAADJA A VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁT, bármennyir enem akarod elhinni, de így van. Lehetőség lesz mnyp-be megtakarítani vagy az állami rendszerbe visszatérni. Te választasz. Mi ezzel a baj ? Nem kényszerít az állam. Amennyiben nem veszik el a pénzed amit összegyűjtöttél a mnyp-ban - erre az állam jelen pillanatban garanciát vállal - akkor semmiféle sérelem nem ér. Persze, ha izomból gyűlölöd Orbánt akkor ezt soha nem fogod elismerni, ha értelmes vagy akkor meg kénytelen leszel előbb utóbb belátni, hogy így vav.

Ha az állam nem nyúl most hozzá és jön egy 2008-ashoz hasonló krach megnézheted a nyugdíjad értékét. Természetesen ha éppen soha nem látott konjunktúra jön akkor az állami nyugdíjad lehet, hogy kevesebb lesz mint a mnyp-i esetben de mi a garancia arra, hogy olyan fellendülés jön ami ennyi pénzt ki fog termelni neked ? SEMMIFÉLE GARANCIA NINCS. Az egyetlen ami tényszerűen megállapítható, hogy az állami rendszer nagyobb biztonsággal működik és így-úgy számonkérhető, a mnyp-ak meg - krach esetén - egyszerűen leléphetnek a színről, persze ekkor az állam segítene, az állam vállalna kötelezettséget magára, tehát végsősoron a kockázat kiszűrését a rendszerből az állam végezné el, nem a mnyp.

Mégegyszer mert mindig elsikkad: a mnyp-ak önállóan nem képesek a pénzed értékét megőrizni az állam segítsége nélkül hosszú távon. Ill azt csak nagyon kockázatos portfoliók kezelésén keresztül próbálják megvalósítani ami nagyon kockázatos.

Lacdelo 2010.12.03. 12:50:12

@Lucernaböde:

"A probléma gyökere ott van, hogy a kommunista barbárok 90-ben nulla, azaz : NULLA forinttal adták át a nyugdíjkasszát. Ellopták, szétszedték kész passz..."

Koszonjuk hogy 0-val adtak at es nem minuszban. Az elvtarsak ugyesen csinaltak.

A feloszto-kirovo, csupan allami nyugdijrendszerben az allam nem kepez megtakaritasokat. Magyarul: nem tesz felre penzt a jovo nyugdijainak kifizetesere, hanem a folyo nyugdijkiadasokra koltik. Ez a problema. A Mnyp felretett 3000 Mrd Ft pont azert, hogy legyen megtakaritas. Most a Fidesz is ugyanezt tervezi allamadosag csokkentes es folyi nyugdijkiadasok fizetese. Mar most problemak vannak a rendszerben szerintuk kepzeld el mi lesz 30 ev mulva. Tudom teged nem erdekel, de rajtad kivul meg sokan vannak az orszagban. Lehet hogy neked is vannak rokonaid, meg lehetnek gyerekeid is.

En orulni fogok, ha Orban fele allami nyugdij rendszer kijon majd 0-ra 30 ev mulva. Csak sajnos oriasi hiany alakulna ki a kedvezotlen domografia trendek hatasara, hacsak nem emelik meg a nyugdijkorhatart 75-80 evre es/vagy nyugdijat csokkentenek.

Sajnos a jobb oldali ertelmisegi erveid egyre silanyabbak.

MATOLCSY MONDJON LE!

pioker1933 2010.12.03. 12:50:53

@motoszka: Az a gond, hogy a 20-30 évesekkel basznak ki a legjobban, mert őket hozzák a legrosszabb helyzetbe.

Vagy visszalépnek az állami rendszerbe és 40 mulva az állam széttárja a karját, és azt mondja: Bocsika, nincs pénz nyugdíjra, mert nincs bevétele.

Vagy maradnak a manyup rendszerben és egy életen át eltartják az állam felelőtlen, pazarló nyugdíjpolitikáját, cserében csak azt kapják, amit a manyupban összekuporgatnak.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:51:35

Az állam vehet föl hitelt, csak nagyon nagyon végső esetben dől be egy magáncég pedig sokkal sérülékenyebb és sokkal enyhébb kényszerek hatására is bedőlhet, csődbe mehet.

Ez is fontos szempont ha már hosszútávú nyugdíjmegtakarítást célzó befizetési rendszerekről beszélünk.

Lacdelo 2010.12.03. 12:51:38

@gorillka:

Nem banom ha copy/paste-lsz abbol amit leirtam. Nem foglak beperelni. :)

Lucernaböde 2010.12.03. 12:53:11

@pioker1933: "Vagy maradnak a manyup rendszerben és egy életen át eltartják az állam felelőtlen, pazarló nyugdíjpolitikáját,"

Orbitális tévedésben vagy. A mnyp-ak 5%-os költséggel dolgoznak az állami kb 2 %-al. A mynp-i költségek tehát az államiének két és félszerese.

Ez tény.

CubE 2010.12.03. 12:55:14

Úgy látom ide már fölösleges írni, a Fideszesek fujják a magukét, befogják a fülüket és szajkózzák a hülyeségeiket.

Lucernaböde 2010.12.03. 12:56:02

@Lacdelo: nem hinném hogy silányak lennének az érveim. Te ott tévedsz alapvetőan, hogy a demográfiai problémát állítod be úgy mintha a mnyp-i rendszer azt meg tudná oldani de az állami nem.

Nos, ez nem különbségképző faktor, mert egyik sem tudja megoldani. Azt csak te tudod megoldani ha gyereket gyártasz, meg én meg a többiek is.

Ezt felróni az állami rendszer hibájának nagy logikai hiba. A mnyp-i rendszer a demográfiai PROBLÉMÁT UGYANÚGY NEM OLDJA MEG MINT AZ ÁLLAMI RENDSZER.

Az ellenkezőjét hinni nagy tévedés.

ZX 2010.12.03. 12:56:26

@Lucernaböde: A propaganda lila ködje lebeg a szemed előtt?
"TÉNYLEG MENTI A NYUGDÍJAKAT" Megmenti tőlünk a saját zsebére. Az a pénz már most el van költve mikor be sem zsebelték.

"TÉYNYLEG VISSZAADJA A VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁT" A zsarolást választás szabadságának hívod? Mert az nem választás, hogy vagy visszalépsz vagy kibaszok veled. Ráadásul úgy, hogy nyilatkoznod kell a maradásról, csakis személyesen, csakis 70 km-re a lakóhelyedtől (mellesleg nagyobb megyeszékhelyen élek mint ahova mennem kell). (Hol van OV ígérete, hogy a polgár bármelyik hivatalban bármit elintézhet?)
Az erre kiszabott határidő meg egyszerűen nevetséges.

pioker1933 2010.12.03. 12:59:22

@Lucernaböde: Te tényleg elhiszed azt az agyament narancskomcsi propagandát.

ZX 2010.12.03. 13:03:33

@Lucernaböde: "A mnyp-ak 5%-os költséggel dolgoznak"

ING: 80 000 Ft befizetés felett 3% működési ktg.

hozam:

nettó hozam / 10 éves nettó hozam
a 10,63% 6,47%
b 11,93% 5,75%
c 20,43% 6,42%
d 27,66% 7,37%

Lacdelo 2010.12.03. 13:03:46

"TÉYNYLEG VISSZAADJA A VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁT, bármennyir enem akarod elhinni, de így van. Lehetőség lesz mnyp-be megtakarítani vagy az állami rendszerbe visszatérni. Te választasz. Mi ezzel a baj ? Nem kényszerít az állam."

Ugyes erveles. Matolcsy senkit se fenyegetett meg azzal, hogy a 75%-at a jovobeni nyugdijanak ado formajaban elvonjak, ha a Mnyp mellett dont, amihez raadasul kulon igenyelni kell, mert ha nem akkor automatikusan atkerul. Ha mindeki a Mnyp-t valasztana akkor 265 evig kellene sorban allniuk az igenyloknek. Ez tenyleg teljesen korrekt europai demokratikus jogallami intezkedes.

Egyebkent ha valaki mnyp-i tag marad, akkor a jovo kormanyai ugyis karpotolni fogjak, azokat akik most kiszerzodnek az allami nyugdijbol. Ilyet semmilyen demokratikus kormany nem tehet meg a sajat allampolgaraival szemben.

MATOLCSY MONDJON LE!

Lucernaböde 2010.12.03. 13:06:02

@Lacdelo: "Magyarul: nem tesz felre penzt a jovo nyugdijainak kifizetesere, hanem a folyo nyugdijkiadasokra koltik."

Ja, csak a helyzet bonyolultabb: a mnyp-i rendszer nem oldja meg a demográfiai problémát és kockáztatja a megtakarításokat - ez utóbbi tény, mert részvényportfoliókkal operál. Pont. S mindezt teszi 5%-os költséggel. Tehát ha reálkamatot akarsz akkor az 5% plusz az infláció (mondjuk 4%) felett kell hozamot produkálnia. Az 9% feletti bruttó hozamelvárást jelent. A legjobb és legszerencsésebb portfoliók tudnak a legjobb időkben 12-15 %-ot hozni és a 15%-os hozam már részvénytúlsúlyos - tehát nagyon kockázatos - portfolióknál keletkezik. Még mindig , bár moderáltabb kockázat mellett jön ki kb 8-10 %-os bruttó hozam egy portfolióra. Ebben az esetben nincs reálhozam sőt enyhe negatív hozam van.

Egy hajszálon múluk és az enyhe negatív hozam brutális negatív hozamba minősülhet át, ha mondjuk a mnyp-i portfolikezelőd félrenyúlt. A pénzed egy része elveszett és annyi nyugdíjad sem lesz amennyit az állam biztosítana. Akkor meg persze majd nagy hanggal indulsz az állam bácsihoz, hoyg segítsen rajtad mert téged megloptak.

Na ez a probléma. Vagy képes a mnyp rendszere az államtól függetlenül garanciákat vállani - pl: a pénzed reálértékét megőrzésére vonatkozóan - vagy nem.

Nos, NEM TUD ILYET VÁLLALNI A MNYP ÖNÁLLÓAN, az állam azonban jelenértéken mindig tud nyugdíjat adni, aminek összege biztosan nagyobb egy félresikerült mnyp-i portfolión megcsapolt befektetés alapján folyósított összegnél.

Lucernaböde 2010.12.03. 13:07:31

@Lucernaböde: Másrészt az egyetlen megoldás: gyereket kell gyártani !!!!

ZX 2010.12.03. 13:08:33

@Lucernaböde: Ó te nagyon egyszerű. Akkor leírom, hogy értsd.

"A mnyp-i rendszer a demográfiai PROBLÉMÁT UGYANÚGY NEM OLDJA MEG MINT AZ ÁLLAMI RENDSZER."

Nagyon tévedsz. Ha a pénzt felhordod a padlásra, hogy majd abból élj öregkorodra, akkor kurva mindegy hány gyereket csinálsz, a pénz akkor is a padláson lesz. A felosztó-kiróvónál viszont azt osztod szét, ami befizetés van a gyerekeidtől unokáidtól. Capisco?

Lucernaböde 2010.12.03. 13:09:21

@ZX: Mit ért az ING nettó hozam alatt ? Pontosabban fejtsd ki a listát valamint azt is milyen évekre vonatkozik. Köszönöm.

A mindössze 0,75% 12 éves reálhozam egyébként TÉNY.

ZX 2010.12.03. 13:14:01

@Lucernaböde: Nettó hozam: a vagyonarányos költségek (letétkezelési és vagyonkezelési költségek), a kereskedési és tranzakciós költségek levonása után számított hozamráta. A tíz éves átlagos hozamráta a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi. (1999-2008)

Lucernaböde 2010.12.03. 13:14:18

@ZX: "Ha a pénzt felhordod a padlásra, hogy majd abból élj öregkorodra, akkor kurva mindegy hány gyereket csinálsz, a pénz akkor is a padláson lesz. A felosztó-kiróvónál viszont azt osztod szét, ami befizetés van a gyerekeidtől unokáidtól. Capisco? "

ja, ez így van, de nem a padlásra hordtad, hanem portfolióba fektetted. Nagy különbség. Rossz esetben a pénzed fele elmegy mint a szél. Ilyen esetben a padlással jobban jársz...

A padlásra hordással pedig egy esetleges válság esetén felgyorsuló inflációnál simán elvesztehted a pénzed felét megintcsak, sőt válság nélkül is az elmúlt 12 évben majdnem elment volna pénzed fele.
Lehet konoknak lenni, az állami rendszer a legbiztonságosabb megoldás. Ez biztos.

Másrészt korlátosan gondolkodsz, mert hosszútávon a te logikád mindenkinek veszteséget okoz. Annak is aki a padlásra hordja annak is aki az állami rendszerben marad és annak is aki mnyp-ba fizet be. A társadalmi problémára egységes és kielégitő megoldást csak a gyerekszületések számának növekedése jelenti, semmi más.

Lucernaböde 2010.12.03. 13:15:24

@ZX: Akkor te jól jártál. Másnak meg vesztesége keletkezett. Az ING-nél jó portfoliókba fektettek. Ennyi. Mázlid van.

manipul 2010.12.03. 13:16:56

@motoszka: Nem kell a pozitív számlára írni, Isten ments, hová jutnánk akkor..
De a negatívra se.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.03. 13:20:14

@Kalmár: Ugyan már, persze hogy nincs út. Nem annak a jó 3M adófizetőnek a terheit kéne emelni, hanem átstrukturálni. SZJA-ból leírható vagyonadó, luxusadó, nem emelünk nyugdíjat meg közalkalmazotti béreket, szétkapjuk az állami vízfejeket, elbocsátjuk az összes nélkülözhető köztisztviselőt (a léhűtőket pl.), állami kiadásokat (képviselői költségtérítés kezdetnek jó lesz), politikusok álláshalmozását megszüntetjük, rokkantnyugdíjakat felülvizsgáljuk, segélyezési rendszert megreformáljuk, egészségügyi pénznyelőket kiiktatjuk. Csak így kapásból. Nem sokat látok ebből aminek nekimentek volna. a 2/3-tól kb ezt vártam volna, nem ezt a fülkeforradalmas ötletelős maszatolást. Töketlen balfaszok, csak olyan dolgokat mernek bevállalni, amiért nem fog tiltakozni a magyar. Mert hogy nézne ki az, hogy a fülkeforradalmárok tüntetni mennek az utcára? Neeem... ezt drasztikusnak nevezni ezért elég eufemizmus.
Egyébként te milyen új irányt látsz? Semmi más nem történik, mint a bevételek növelése, csak kicsit más forrásból. Holott a világ boldogabbik felén elég régóta tudják, hogy a legjobb takarékosság az el nem költött pénz. Nem pedig a végletekig növelt bevétel. Hol van itt takarékosság?

Lucernaböde 2010.12.03. 13:20:36

@ZX: @Lacdelo: Érdekes, hogy én örömmel megyek át az államiba, nem érzek semmiféle kényszert. Az apám 10 éve mondja, hogy mihelyst tehetem azonnal menjek vissza az államiba.

KopaszMercis 2010.12.03. 13:20:53

@Lucernaböde:
igen es amikor bevandoroltak arpadek az elso ejszaka a kozakok elloptak az osszes birkajukat...

Lucernaböde 2010.12.03. 13:21:41

@KopaszMercis: te egy szerfelett értelmes ember lehetsz.

ZX 2010.12.03. 13:21:46

@Lucernaböde: www.akvizit.hu/hirek/K__zz__t__tel_Hozamok_1999_2008.pdf

Nem tudom, én úgy látom, hogy minden pénztár pozítív volt összességében az 1999-2009 közti időszakban (2010 is pozitív reálhozammal zárul). szóval nem sokan buktak. De ők jól járnak ha visszalépnek, mert majd Matolcsy jól kipótolja nekik virtuálisan. :P

manipul 2010.12.03. 13:22:03

@fricczi: Hát ezek a leépülések lehetnek tények is, de ettől nem a demokrácia épül le. De hogy azért emlékezzünk egy kicsit Szász, Mellár, Járai leépítése is elég hangsúlyos volt. De ettől sem pusztult le a demokrácia, lásd 2010-es választások.
Szerintem is elhamarkodottan szavazott a Fideszre, javaslom az LMP-t, MSZP-t.

Lacdelo 2010.12.03. 13:22:16

@Lucernaböde:

"Ezt felróni az állami rendszer hibájának nagy logikai hiba. A mnyp-i rendszer a demográfiai PROBLÉMÁT UGYANÚGY NEM OLDJA MEG MINT AZ ÁLLAMI RENDSZER."

Az alapveto problemat nem fogja megoldani egyik se ez igaz. Attol hogy a nyugdijrendszer allami vagy vegyes tenyleg nem fog tobb gyerek szuletni, habar lehet hogy lenne olyan szakerto aki ezzel vitatkozna.

A jovobeni nyugdijfinanszirozasi problemat viszont elotakarekossaggal lehetett volna mersekelni. Ez teljesen logikusnak kellene lennie meg egy altalanosiskolat vegzett szamara is. Most takarekoskodsz, hogy a jovoben felmerulo penzugyi problemakat konnyebben tud kezelni. Logikus. Ha nem en nem tudom, milyen multi vezeto voltal (vagy).

Az alapveto problemat a Fidesz a magzat vedelmenek az alkotmanyba valo beiktatasaval probalja kezelni.

Jo kis kereszteny orszag lesz Magyarorszag. Meg a spanyolok es az olaszoknal se tudnak ezt megtenni, pedig ott joval tobb a vallasosok szama. Lehet hogy majd az alkotmany majd kotelezni is fog minket a vasarnapi mise jarasra.

Habar a Fidesz megigerte, hogy 1 millio plusz gyereket akar 10 even belul. Altalaban a magzatot azert szoktak elvetetni, mert nem keszek a lanyok anyanak. Meg fog noni drasztikusan leanyanyak szama, nem tervezett gyerekek szama. Drasztikusan novelni kell az arvahazak befogadokepesseget.

Bar lehet hogy gyerekarusitasbol akarjak rendbe rakni az orszag gazdasagi helyzetet. Madonnanak olcsobb lesz idejonnie, mint Afrikaba.

Szep jovo ele nezunk. :(

manipul 2010.12.03. 13:23:22

@ZX: Mármint mihez képest gyengült, mert az nem mindegy, ugyanis mindegyik volt lejjebb is GYF országlása alatt.

ZX 2010.12.03. 13:23:58

@Lucernaböde: Váljék egészségedre. De akkor tőled is megkérdem, hogy ugye nem haragszol ha majd a kevéske nyugdíjamból nem dobok alamizsnát a poharadba?

Lucernaböde 2010.12.03. 13:24:38

@ZX: engedd meg, hogy csak érdemi felvetésekre válaszoljak érdemben. Köszi.

manipul 2010.12.03. 13:25:41

@pifta: A rossz érzéseiben biztos voltam, de azért nézze meg a Kontroll csoportnak címzett birálatokat. Tipikusan olyanok, mint a Paul Lendvai szégyenletes szerepét leíró cikkekre küldött "bírálatok" semmi valódi ellenérv, csak köpködés.

czinaf 2010.12.03. 13:25:52

@manipul: mszp-vel az a gondom, hogy nekik 8 évük volt rendberakni az országot és mégsem sikerült nekik. Jobbik vicces, szót sem érdemel. Az LMP-nek meg még fel kell nőnie a feladathoz érzésem szerint (van rá 3 évük, meglátjuk hogy sikerül-e nekik).

ZX 2010.12.03. 13:27:41

@manipul: Hát, ha azt vesszük GyF is jön nekem több mint 1 millával, de azért GyF alatt nem volt 230 Forintos CHF, mint az elmúlt 7 hónapban már 2x is.

Lucernaböde 2010.12.03. 13:28:17

@Lacdelo: Na jó. Ha olyan intézkedést hoznak amely növeli a gyermekvállalási hajlandóságot akkor abba is belekötsz. Ez nem állaspont, hanem kötekedés. Eddig az volt a probléma, hogy a gyerekesek költségei nem voltak elismerve. 20 éve először elismerik ezeket a költségeket mégpedig nem 2 fillérrel, hanem busásan. Ezzel meg ami a bajod ? Ne Orbán gyűlöletedből indulj ki ki ha lehet. Valóban az összes fennálló probléma közül a legnagyobb a demográfiai probléma. Egyetlen kormáény sem tett eddig kísérletet ennek megoldására. Most amikor valamelyik kormány ezt megteszi belekötsz. Gratula.

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2010.12.03. 13:28:36

Kedves Kommentelők!

Először is nagyon köszönjük a figyelmet, illetve minden kritikát és észrevételt, nagyon sokat jelent, hiszen alig 2 hónapja kezdtünk bele ebbe az egészbe, szóval köszi mindent és reméljük velünk maradtok a jövőben is!!

Áttérve a kommentekre, úgy érezzük, hogy néhány dolog azért megválaszolásra vár, tehát:

1) Nem vagyunk sem jobboldali, sem pedig baloldali/balliberális bértollnokok, szimplán külpolitikai elemzők vagyunk, akik kíváncsiak arra, hogy mi zajlik a világban és benne Magyarországgal, legyen az akár pozitív vagy negatív előjelű.

2) Meggyőződésünk, hogy kommentelni lehet értelmesen is, normálisan érvelve, nem kell anyázni, picsázni, kurvázni, fröcsögni, meg takarodót kiáltani rögtön, amikor éppen valami nem tetszik, szóval arra kérünk mindenkit, hogy próbálja megőrizni emberi méltóságát és lehetőleg érveket ütköztetve érvényt szerezni az igazának, nem pedig válogatott szidalmakkal - ha mégsem menne, akkor a "moderálás" életbe lép, bocsi!

3) Bár egyeseknek talán nem tűnt fel, de a DiploMaci egy külpolitikai szakblog, ami ennek megfelelően külföldi híreket, eseményeket elemez, valamint minden olyan a magyar külpolitikával összefüggésbe hozható témát, ami alakítja/alakíthatja országunk nemzetközi megítélését, és mivel a jelenlegi magyar kormány nyugdíjreformja a nemzetközi sajtóban inkább negatív visszhangra lelt, kötelességünknek érezzük, hogy erről pártatlanul beszámoljunk - ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek az Orbán-kormány döntését támogató, vagy legalább is nem nyíltan elítélő külföldi publikációk, de a sajnálatos tény az, hogy a nyugati elemzők és szakértők véleménye inkább negatív hangvételű, ha tetszik, ha nem.

4) A mi szerzőink közt található Mészáros Tamás, nem egyenlő az ATV legendásan "pártatlan" újságírójával, úgyhogy kérünk mindenkit, hogy előbb kérdezzen és csak utána állítson valamit, mivel minden értelmes bejegyzésre, észrevételre szívesen válaszolunk!

Még egyszer köszi a figyelmet!

Üdv,

DiploMaci

Lucernaböde 2010.12.03. 13:29:48

@ZX: Ezeknek aztán magyarázhatod. Ez az Index. Itt beteg orbánfóbok vannak, készülj fel... :)

Ha családosok kapnak plusz 100-et ezek akkor is megmagyarázzák, hogy az miért nem jó a családosoknak és ezzel együtt bravúrosan kimutatják, hoyg az öszödi beszéd milyen nagyszerű igazságbeszéd volt... :)

Lucernaböde 2010.12.03. 13:30:53

@DiploMaci: Huh, azért Mészáros neve olvasatán megállt a szívverésem, de továbbolvasva megkönnyebbültem... :)

Lucernaböde 2010.12.03. 13:32:51

@Lacdelo: Altalaban a magzatot azert szoktak elvetetni, mert nem keszek a lanyok anyanak

És azért szoktak nem leányanya korúak nem teherbe ejetetni magukat mert nincs elég pénzük "megfinanszírozni" a gyermeket. Ezt valahogy kontraszelektiven kihagyod az érveid sorából. Jellemző...

Lucernaböde 2010.12.03. 13:35:20

@ZX: Azért volt a CHF magasan, mert az egész EU-ban a CHF-et vásárolta minden befektető a svájci jegybank hozzáálása és az eus válság miatt. Keress ráa Portfoli.hu-n a vonatkozó cikkekre. A CHF ilyen mértékű gyengélkedésének alapvetően nem hazai okai voltak.

Lucernaböde 2010.12.03. 13:36:08

Egyébként GYF legnagyibb bűnének nem azt tartom, hogy mondjuk 1 hónapig gyengélkedett a forint a CHF-hez képest...

ZX 2010.12.03. 13:36:36

@Lucernaböde: Nah azért mert GYF-et egy hazug csalónak tartom, attól még a tolvaj és megalomániás Orbán sem jobb nála.
Nem hiszem el, hogy 20 év alatt egyetlen normális miniszterelnökünk sem volt. :S

pioker1933 2010.12.03. 13:37:50

@Lacdelo: Ezt kikérem a magam és minden valódi jobboldali polgár nevében. A jobb oldali gondolkodásmód és a fidesz politikája között annyi a hasonlóság mint a disznócsülök és a másodfokú egyenlet megoldó képlete között.

KopaszMercis 2010.12.03. 13:40:00

@ZX:
A kovetkezo 20-ban nem is lesz.. de ezek vagyunk mi.. igy mukodik a rendszer, azert nincsen normalis miniszterelnok, mert nem termel ki ilyet, erre alkalmas embert a magyar tarsadalom.

Garbage in.. garbage out

ZX 2010.12.03. 13:40:34

@Lucernaböde: És még véletlenül sincs köze a a Kósa-Szíjjártó beszédnek meg a manyup pénzek einstandjának ahhoz, hogy a Forint a régió valutáinál jobban gyengült, ugye?

Lacdelo 2010.12.03. 13:45:37

@Lucernaböde:

Gyerekes csaladok adokedvezmenye az jo irany, csak az a kar hogy a Fidesz a jomoduaknak kedvez ezzel. Egy kis vagy atlagkeresetu csalad csak minimalisan tudja ezt igenybe venni. Ez nem megoldas.

Abortusz ellenesseg alkotmanyba iktatasa szerinted az egyetlen jarhato ut? Nem beszelve a rengeteg negativ tarsadalmi hatasokrol ez nem is demokratikus. Nem szeretnek egy leanyanya helyeben lenni, amikor meg mondjak neki hogy meg kell tartania a gyereket minden aron.
1. Karrierjenek kettetorese,
2. Tanulmanyainak be nem fejezese,
3. Gyereket nem szeretik, mint minden problema forrasat latjak benne a szulok, esetleg verik.
4. Arvahazba rakjak,
5. Illegalis abortusz.

Az uj alkotmanyba azt is beleveszik, hogy a csalad alapja egy ferfi es egy no. A melegek nem kothetnek Mo-on a kovetkezo evtizedekben hazassagot. A homofob emberek tovabb pocskondiazhatjak oket, uldozhetik, teglaval dobolhatjak.

Szep kis tarsadalmat epit a Fidesz. En nekem ez mind negativ tenyezo a gyerekvallalasra. Egy normalis ember nem akarhat ilyen korulmenyek kozott elni es gyerekeket nevelni.

A legtobbet a Fidesz a negativ demografiai folyamat megforditasara azzal tehetne, ha egy normalis demokratikus polgari jogallamot hozna letre, ahol az emberek szabadon donthetnenek a sorsuk felol es senki nem mondana meg nekik fenntrol hogy mi a helyes. Egy ilyen tarsadalomban mindenki jobban elne es tobb gyereket vallalna szabad akaratbol.

KopaszMercis 2010.12.03. 13:45:49

@ZX:
Melyik az a Szijjarto? Az aki tulajdonkeppen Orban Viktor gumiovszere?

KopaszMercis 2010.12.03. 13:47:03

@Lacdelo:
Az abortusz tiltasaval az a jo, hogy a fidesz es a jobbik ezaltal nyiltan vallalja azt, hogy a noket is gyulolik..

Lacdelo 2010.12.03. 13:49:59

@pioker1933:

Teljesen igazad van. Csak az a kar hogy az emberek ezt nem tudjak. Ok azt hiszik hogy a Fidesz az jobb oldali. A Fidesz az aktualpolitikai part, ha kell akkor komunista, ha kell akkor szelsojobb, nagyon ritkan meg konzervativ jobboldali is.

Lacdelo 2010.12.03. 13:51:53

@KopaszMercis:

Nem hiszem hogy gyulolik oket, csak mint gyerekgyarkent tekintenek rajuk. Nem akarjak hogy szabadon donthessenek a gyerek kerdeseben sem.

manipul 2010.12.03. 13:59:54

@ZX: Mi az euróövezetben vagyunk, minket az euró érdekel. A svájci frank az Euróhoz képest erősödött, a forint csak ezt követte. De ez nem lenne baj, ha az embereket nem csalják lépre a frankhitelekkel. Ez már a Bajnai kormány főbenjáró bűne, ugyanis ezzel már a lakosságot is kiszolgáltatta. Magasan tartották a ft. hitel kamatát (Simor) aztán orrba szájba nyomatták az "olcsó" frankhitelt, holott tudniuk kellet, hogy a frankot a svájci kormány évtizedek óta alig tudja féken tartani, tehát előbb utóbb erősödni fog. Ráadásul azt a pofátlanságot is megengedték, hogy a bankok a saját árfolyamukat használják, szóval dupla bőrt nyúztak le az adósoktól. A bankok nyeresége meghízott, és mikor Orbán elvette tőlük, akkor még moralizáltak, az MSZP-vel együtt.

German Shepherd 2010.12.03. 14:06:12

Nagyon elegem lett már a sok mellédumából, zsigeri pro és kontrából. És íme, megvan 'a' lényeg és a megoldás. Ennyi. A többi csak hab.

Németh György közgazdász-nyugdíjszakértő (Barikád, 2010. 12. 03.):

A második pillér eddigi működéséről
"(...) A második pillért alkotó magánpénztárak pedig megvásárolhatták azokat az államkötvényeket, melyeket az állam azért bocsátott ki, hogy pótolja a második pillér miatt az első pillérből kiesett bevételeket. Ezzel a pénztártagok elvileg hozzájuthattak ahhoz a kamathoz, melyet az államnak amúgy is fizetnie kellett finanszírozóinak. Könnyen belátható, hogy az állam piaci befektetők által megvásárolt, államkötvényekben megtestesülő, úgynevezett nyílt adóssága nőtt, miközben ugyanannyival csökkent rejtett, a járulékfizetők felé - a majdani nyugdíjfizetési kötelezettségben - fennálló adóssága. Tehát az állam teljes adóssága változatlan maradt, csak összetétele változott."

(...)

Megoldási javaslat
"Ha elfogadom, hogy a nyugdíjjárulék fizetés hitelnyújtás az államnak, a nyugdíjfizetés pedig ennek a hitelnek a törlesztése, akkor el kell fogadni, hogy aki az államot magánemberként — kényszer alapján - hitelezi, az ugyanolyan elbánásra érdemes, mint az állam piaci hitelezői. Tehát a tisztesség úgy kívánja, hogy az állam ugyanazt a kamatot fizesse a magánembereknek, mint piaci hitelezőinek - az egyenlő elbánást akár az Alkotmányban is lehetne rögzíteni. A nyugdíjfizetés pedig nem más, mint a járulék formájában felvett hitel életjáradék formájában való törlesztése. Vagyis azt javaslom, hogy az állampapírok hozamát közvetlenül adjuk oda az embereknek, azok ne pénzpiaci hitelezőkhöz kerüljenek. Egy olyan első pillérre lenne szükség, ahol a nyolc százalékos munkavállalói járulék rákerülne az egyéni számlára. Az állam úgy tesz, mintha állampapírt bocsátana ki, melynek kamatait egy számlajóváírással odaadja az egyéni számla tulajdonosainak."

(...)

A kormány hitelessége vagy hiteltelensége
"... akkor hiteles emberileg, szakmailag és politikailag kritizálni a második pillért, ha az állampapírok hozamának jóváírására egyéni számlán kerül sor. Matolcsy György akkor lenne hiteles, ha azt mondaná, „egy számlaművelet keretében odaadom nektek, amihez eddig a tőkepiacon keresztül jutottatok hozzá". De sajnos nem erről szól a reformjavaslata, ráadásul a nemzetgazdasági miniszter nem tudja a külföld irányába szakmailag hitelesen megmagyarázni lépéseit, amely az utóbbi napok nagymértékű forintleértékelődésének egyik lehetséges oka."

(...)

Egyéni számlák kellenek!
"... A kormány nagy hibát követ el, hogy ügyeskedések és „trükkök százaival" kényszeríti vissza az első pillérbe az embereket. Például a benyújtott törvényjavaslatban nincs szó egyéni számláról, de még csak egyéni nyilvántartási rendszer bevezetéséről sem. Pedig előbbire kellene építeni az új nyugdíjrendszert, s nem az egyénekről eddig szétszórtan meglévő olyan információk központosítására, mint a szolgálati idő, vagy a járulékfizetés alapjául szolgáló bruttó bér.

Talán furcsán hangzik, de a második pillér ily módon történő felszámolásával a kormány egy rejtett „nyugdíjas-adót" vet ki.

__Egy rossz második pillér is jobb, mint a mai első pillér__, ezért van szükség az első pillér reformjára, de ennek nyomát sem látjuk.

ÖSSZEGZÉS
A reális választás lehetősége az lenne, ha az emberek vagy közvetlenül (és biztosan) az állami pénztár keretében megkapnák az állampapírok hozamát, vagy pedig magasabb hozam reményében dönthetnének a magánpénztárak mellett. Ha ezt a helyzetet tisztán látná a társadalom, akkor az emberek 90%-a gondolkodás nélkül visszalépne az állami rendszerbe. Egy ilyen konstrukcióban az elmúlt 12 évben 3-4 százalékos reálhozamot lehetett elérni, míg a második pillér tagjai az 1 százalékot sem érték el, s ez a helyzet a következő negyedszázadban sem fog megváltozni - elemezte a helyzetet Németh György."

manipul 2010.12.03. 14:13:30

@DiploMaci:
Tisztelt DiploMaci!
Önök -teljesen mindegy, hogy milyen megfontolásból- írnak valamit azzal a szándékkal, hogy más elolvassa. Ha elolvassa, akkor hatást keltenek a cikkükkel. Ennek tudatában ne csak a külföldi lapok véleménye mögé bújva közvetítsenek, hanem ha ilyen forrásból idéznek, akkor azt tegyék tárgyilagosan. "Mindez természetesen óriási felháborodást váltott ki mind belföldi, mind külföldi elemzők körében." Mitől természetes az, hogy olyan külföldi elemzők, akiknek semmi közük a magyar belpolitikához, felháborodnak. Önök meg természetesnek veszik. Nem tudom, hogy igaz-e, de beszédes példa: A nagy ukrán éhinség idején meghívták G.B. Shaw-t a Szovjetunióba. Mikor hazaérkezett megkérdezték tőle, hogy milyen volt. Mire ő: életemben nem ettem még akkora bécsi szeletet, mint ott. 8 millióan vagy egymást, vagy semmit sem ettek napok, hetek óta,
Azt hiszem érthető, hogy mire céloztam, az írástudók felelősségére, vagy egyszerűbben a tisztességre.
Ebben egyelőre nagyon gyengék, amit mutat, hogy simán hihető, hogy az a legendásan pártatlan Mészáros Tamás az Önök szerkesztőségét gazdagítja.
A tisztességesebb megoldásra példa:
www.gondola.hu/cikkek/3027-Kontroll_Csoport__Magyarorszag_kulfoldi_sajtokepe.html

Lacdelo 2010.12.03. 14:17:17

@German Shepard:

Nem jok az erveleseid. Rengeteg FUGGETLEN gazdasagi szakember mas velemenyen van, raadasul a kulfoldi, fuggetlen elemzok se osztjak a Fidesz gazdasag politikajat.

Ez a te "gazdasagi" szakertod? Legkozelebb valaki mas szakertotol idezzel, lehetoleg valaki aki kozgazt tanit. Majd ha lesz Kr. e. 5. században Görög társadalomtörténet Görög ephigraphica és papyrológia temakorben kerdesem akkor nyugodtan hivatkozhatsz ra. Addig kerlek ne. Kimerito valaszodat tovabbra is varom.

"NÉMETH GYÖRGY (1956) tanszékvezető egyetemi tanár, MTA doktora Ókortörténeti Tanszék

Oktatási terület: Görög-római történelem Görög ephigraphica, papyrológia
Kutatási terület: Athéni politikatörténet a Kr. e. 5. században Görög társadalomtörténet Görög ephigraphica és papyrológia
Szakdolgozati témakörök: Görög és római történelem Ephigarphica és papyrológia Női szerepek a klasszikus antikvitásban
Publikációk: 18 magyar és idegen nyelvű könyv 74 magyar és idegen nyelvű tanulmány számos ismeretterjesztő cikk és fordítás"

hu-hu.facebook.com/note.php?note_id=152209484823713

KopaszMercis 2010.12.03. 14:25:42

@Lacdelo:
Az abortusz ellenesek no ellenesek

ZX 2010.12.03. 14:27:43

@German Shepard: "Barikád" Ahhahahahaha.

KopaszMercis 2010.12.03. 14:29:39

@manipul:

en vettem fel es fizettem vissza frankhitelt 2 eves reszletre.. persze ugy, hogy orban viktor szoba sem johetett abban a 2 evben a kormanyrud kapcsan.. a reszletem folyamatosan csak csokkent :)

German Shepherd 2010.12.03. 14:37:28

@Lacdelo:

Nem lényeg, hogy ki írta.
Csak az, hogy ez e a helyzet, amit vázol.
És igen, ez.

(A lényeg nem az, hogy állami vagy magán, példának okáért. Egy egyszerű pénzügyi kérdésről van szó. Maga a külön nyugdíjkassza sem lényeges önmagában. Ha a költségvetés fizeti a nyugdíjat, címzetlenül, nekem az is jó, csak fizesse. És a politikusi érvek ne az érzelmekre, hanem az értelemre hassanak.)

[Ez a Németh György nem az a Németh György! Kissé furcsa lenne, nem gondolod?
Amúgy érdekelne, hogy hogy jutottál erre a következtetésre :)]

manipul 2010.12.03. 14:40:11

@KopaszMercis: 2 éves részletre? Hát azok talán megúszták, merthogy a frank az utóbbi fél évben erősödik drasztikusan és tartósan. Nem csak a ft-hoz, hanem a többi devizához is.

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2010.12.03. 15:09:14

@manipul

Kedves Manipul!

Ezek szerint nem volt teljesen egyértelmű, amit nem is olyan régen írtunk, vagyis az, hogy a DiploMaci egy külpolitikai szakblog és mint ilyen, nem az a feladata és célja, hogy bármilyen belpolitikai kötődést (legyen az akár bal vagy jobb) kielégítsen, hanem az, hogy tárgyilagosan közvetítsen külpolitikai eseményekről, sajnos még akkor is, ha a nemzetközi sajtó éppen elítélően nyilatkozik a magyar kormányról.

A válasz arra, hogy miért olyan külföldi forrásokat idézünk, amiknek a magyar politikához ön szerint semmi köze, szimplán az, hogy mi még mindig egy külpolitikai blog vagyunk - nem mellékesen engedje meg, hogy attól még, mert önnek a The Economist, a The Financial Times, a Bloomberg, vagy a Wall Street Journal nem jelent semmit, higgye el, a nemzetközi befektetőknek nagyon is jelent, mert ők sajnos nem olyan szerencsések, hogy a Népszabadságból, Népszavából, Magyar Hírlapból, Magyar Nemzetből, vagy éppen a Barikádból tájékozódjanak, természetesen nem lebecsülve ezen orgánumok szellemi és társadalmi jelentőségét.

Illetve, hogy Mészáros Tamás se maradjon ki, továbbra is nyugodt szívvel jelenthetjük, hogy az ATV újságírója nem a blogunk munkatársa, és nem is tervezzük felvételét.

Tisztelettel,

DiploMaci

manipul 2010.12.03. 17:47:22

@DiploMaci: Tisztelt DiploMaci!
Ismerem a nemzetközi lapokat és a nemzetközi sajtót is. Az ő cikkeiket vagy közöljék eredetiben és akkor tiszta sor. De csak átabotában idézgetni tök felesleges, ezt megteszi a Népszabadság. Továbbá szeretném felhívni a figyelmüket, hogy Önök magyarul írnak magyaroknak, akik közül igen kevés a befektető.
Ök talán szeretnék tudni, hogy milyen cikk mögött mi rejtőzik, hogy tényleg az FT véleményéről van sz, vagy csak megkérdezték Konrád Györgyöt, ahogy már ezerszer megtörtént. Erre kell egy külpolitikai SZAK! blog. Aztán egy külpolitikai szakblog kitérhetne arra is, hogy azonos jelenségeket, miért teljesen eltérően és tendenciózusan eltérően ítél meg a mértékadó sajtó.
Szóval Hölgyeim Uraim bátran, nem ilyen hétrét görnyedt tápos elemzések kellenek, hanem olyanok, amelyek láthatóvá teszik a láthatatlant. Ugyanis ez a SZAK, a többi csak blog.

zummazumm 2010.12.03. 21:25:10

"A jó polgár csak azon az úton keresi az egyéni boldogulását, ami a köz boldogulásának útja."
Montesquieu

Én mint informatikus egyébként érdeklődésemnek és egyben nemtetszésemnek adok hangot, hogy ugyanarról a címről hogy írogatnak egyesek több nick névvel. Ügyes!
Csak éppen szánalmas.

Atisz 2010.12.04. 14:09:42

@vakvarju: Tudod, az amelyik nem rühelli a hazáját, a koronás címert, a kereszténységet és úgy zusammen mindent ami magyar.

Atisz 2010.12.04. 14:12:39

@fricczi: Tegyük fel fordítva a kérdést: mi van ha az MSZP "külföldi bérenc"? Így azért több ráció van benne, nem? :)

Atisz 2010.12.04. 14:15:20

@pifta: Haha, ez akkor is nagyon gyenge érv volt. A jegybank elnök függetlenségét miért sértené az a tény ha lecsökkentik a fizetését? Nem gondolod, hogy pont akkor lenne aggályos a függetlensége, ha felemelték volna?

Hagyjuk már a betanult szövegeket és inkább gondolkodjunk (legalább néha).

pifta · http://developers.blog.hu 2010.12.04. 14:25:47

@Atisz: Bameg... mintha épp azt próbáltam volna fejtegetni, hogy a fizetésének csökkentése része volt egy a jegybankelnököt ellehetetleníteni akaró manőversorozatnak amit a FIDESZ hajtott végre. A probléma a manőverrel volt. Ami ha sikerül, akkor a jegybank függetlensége igencsak komoly kérdőjel lett volna, miután Simor lemond és odaültetnek valami Fideszes paprikajancsit bólogatni a Matolcsy hülyeségeire...
Persze tolhatod te is a betanult hülyeséget, és ignorálhatod hogy mit is akar a FIDESZ Simorral, és lemondása után a jegybankkal csinálni...

KopaszMercis 2010.12.04. 19:02:25

@Lucernaböde:
szerfeles ertelmes ember "lehetel" nem lehecc.. uristen mar magyarul sem tudol!
süti beállítások módosítása