A héten történt.. Olaszország

2010. december 12.

Egy esetleges „C terv” Berlusconinál: Bár a december 14-i bizalmi szavazásig nem sok esemény várható az olasz belpolitikában, a La Repubblica információ szerint az miniszterelnök már fontolóra veszi pozíciója átadását valaki másnak a pártból, és ő maga megelégedne egy miniszteri székkel is. Mindez csupán halk pletykaként került előtérbe, a hivatalos álláspont szerint ugyanis vagy megkapja a kormány a bizalmat a parlament mindkét házában (ennek bekövetkeztében Berlusconi természetesen teljesen biztos), vagy előrehozott választások jönnek az ország életében.
 
A klímaváltozás az olaszokat sem kíméli: Velencét elöntötte az ár, miután a vízszint a szokásosnál 136 cm-el magasabb volt az elmúlt napokban. Ennek hatására több iskolát bezártak, a helyi vaporetto-járatokat (vízibuszok) pedig ideiglenesen leállították. Emellett egy olasz kutatás kimutatta, hogy a megnövekedett hőmérsékletingadozás okán a felbecsülhetetlen értékű műemlékek egyre nagyobb mértékben rongálódnak, mely hatalmas csapást jelent turisztikai középpontnak számító országnak.
 
Nem könnyű az újságírók sorsa: Egy hétfőn kiadott jelentés szerint 78 alkalommal bántalmaztak újságírókat Olaszországban. A dokumentumot kiadó csoport utalt arra is, hogy a maffia által halálosan megfenyegetett Lirio Abbate, az Espresso hetilap munkatársa és  Roberto Saviano, a Gomorra című könyv szerzője 2007 óta még mindig rendőri védelem alatt áll.
 
Olasz kezdeményezéssel indulna az páneurópai kötvény: Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter  és Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) elnöke a hét elején fejtették ki azon véleményüket, miszerint az EU-nak saját kötvényeket (ún.: E-bond) kellene kiadni. A kötvények célja a pénzügyi válság alatt nehéz helyzetbe került országok segítése, és az euróba vetett bizalom helyreállítása lenne. A terv nem arat osztatlan sikert: Németország és Szlovákia már kijelentette, hogy nem támogatnák a lépést.
 
Nem javul a nápolyi szeméthelyzet: Kedd este újabb két szemétszállító autót támadtak meg ismeretlenek Nápolyban, melyeket – a sofőrök leszállítása után – fel is gyújtottak. A városvezetés szerint a szituáció egyre inkább eldurvul, és egyáltalán nem látnak megoldást a közeljövőben. Nápoly és környékén körülbelül 1700 tonna szemét rondítja el az utcákat.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr582511549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása