A (múlt) héten történt.. Visegrádi Négyek

2010. december 20.

Szlovák-magyar miniszterelnöki találkozó: Kedden tartott közös megbeszélést Iveta Radičová szlovák, és Orbán Viktor magyar kormányfő. A tárgyalás elsődleges célja a mostanra „rutinszerű” következő félévi magyar EU elnökség stratégiájának vázolása, valamint az ezzel kapcsolatos egyeztetés volt, ám a szomszédos országok közti nézeteltérések más témákat is felszínre hoztak. Ilyen volt például a kettős állampolgárság kérdése is, melyről egyáltalán nem sikerült közös nevezőt kialakítani, azonban a tárgyalások valószínűleg kedd után folytatódnak majd, mikor a szlovák parlament szavaz a törvényről. Sikerült azonban pozitív lépéseket is elérnie a két miniszterelnöknek: kétoldalú egyezményt írtak alá a gázhálózatok összekötéséről, mely stratégiai lépés a Baltikum és az Adria összekötésében.
 
Cseh belpolitikai vihar: Nem csak az olasz kormány életét nehezítette meg ellenzéke bizalmatlansági indítványa, ugyanez fog történni kedden Csehországban is. Az ügy alapja egy korrupciógyanús ügylet, mely során a prágai szennyvíztisztító telep korszerűsítésért a reális árnál sokkal többet fizettek egy cégnek, így megközelítőleg tízmilliókkal lett gazdagabb a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS). A szavazás eredményétől függetlenül a környezetvédelmi miniszter Pavel Drobil lemond tisztségéről, mivel a csalások az ő tárcájánál történtek.
 
Kelet felé bővülhet az eurózóna: Angela Merkel kijelentette, hogy nagy örömmel fogadná Lengyelországot és Csehországot az euróövezetben. A két érintett miniszterelnök még nem reagált hivatalosan a hírre, a Lidové Noviny cseh napilap szerint valószínűleg azért, mert az euró már nem annyira vonzó, mint pár évvel ezelőtt volt. Az új tagok a valutaunió pozícióját erősítenék, így a jelenleg rosszabb gazdasági helyzetben lévő Magyarországot nem említik a következő bővítési körben. Orbán Viktor elmondta, az euróig több közbülső akadályon át vezet az út, melyeket az ország még nem tud áthidalni. Ezt az elemzők is tudják, ezért nem ajánlják az euró bevezetését nálunk. „Szomorú szívvel, de egyet kell értsek ezzel”, vallotta be mindezzel kapcsolatban a magyar miniszterelnök.
 
Magyar EU elnökség – lassan a gyakorlatban is: Véget ért pénteken a magyar kormány egyeztető konferenciaturnéja, így Orbán Viktor mostanra valamennyi tagország véleményét megismerte a jövő évi stratégiai elképzelésekről.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr772527986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása