Egy liberális politikai halálára

2010. december 23.

A liberális demokrata képviselők közül ismertségben és népszerűségben talán csak a párt elnöke, Nick Clegg előzte meg. Gazdasági és pénzügyi kérdésekben szinte mindig ő volt az, akinek a véleményét – a pénzügyminiszter George Osborne mellett – a brit sajtó kikérte. Mindezek ellenére az idei karácsonyi időszak vélhetően hatalmas politikai kudarcként fog bevonulni Vince Cable, a brit koalíciós kormány vállalkozásügyi miniszterének életébe.
 
Vince Cable sorsa nagyjából egy hete, egy sokak által történelminek nevezett titkos nyilatkozat után pecsételődött meg. A politikus ugyanis két oknyomozó riporternek arról számolt be, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb és legjövedelmezőbb média vállalatának, a BSkyB-nek (British Sky Broadcasting) a felvásárlását megakadályozza. Ez a nyilatkozat már önmagában is súlyos lenne, de tekintve, hogy a megvásárlást kezdeményező News Corporation a világ legbefolyásosabb média konglomerátumainak egyike – élén ráadásul a legendás ausztrál származású konzervatív, Rupert Murdoch áll –, a bukás elkerülhetetlenné vált.

"Eltűnődhetnek most azon, hogy mi történik a Murdoch sajtóval (...) Háborút hirdettem Murdoch úrral szemben és azt hiszem, hogy győzni fogunk" - Vince Cable a The Daily Telegraphnak
 
Azt, hogy Cable, egy igazi kipróbált, veterán politikus hogyan lehetett ennyire felelőtlen, sokan nem értik. Érdekesebb kérdés azonban, hogy Rupert Murdoch és vállalata, melyet finoman fogalmazva sem övez köztisztelet a Királyságban, hogyan rendelkezhet ekkora hatalommal, hogy lényegében egy szerencsétlen kijelentés is politikai megsemmisülést okozhat egy velük szemben álló, ismert miniszter számára.
 
Az egyik ok, hogy ez miért történt, magában Murdochban és az ő személyes, a brit Konzervatív Párthoz fűződő viszonyában keresendő. A News Corporation ugyanis az 1980-as évek eleje óta folyamatosan terjeszkedik a konzervatív média piacon, személyes kapcsolatot ápolva Margaret Thatcher volt, és David Cameron jelenlegi miniszterelnökkel is. Ez a terjeszkedés pontosan azt jelenti, hogy jelenleg a neves napilap, a The Times, és a két legfontosabb bulvárlap, a The Sun és a News of The World is a vállalatcsoport tagja, komoly befolyást biztosítva ezzel Murdochnak a brit gazdaság és politika területén. Rövidebben megfogalmazva, aki a News Corporationt támadja, az a brit Konzervatív Pártot is támadja, ez pedig olyan nyílt titok az országban, amit Vince Cable is tudhatott, amikor „mesélni” kezdett. A másik ok pedig Cable maga. A liberális demokraták egyik legmegbecsültebb tagja ugyanis egy igazi munkamániás, akit csak és kizárólag a politika és a közügyek izgatnak. Gyermeke nincsen, politikai pártfogói nincsenek, és sok szakértő szerint még barátai száma is meglehetősen szűkös. Nem is csoda, hogy Vince Cable élete maga a politika, ezzel kel, ezzel fekszik. Ehhez ráadásul még keményfejűség, hajlíthatatlan határozottság és politikai önjárás is társul, ami így együtt olyan egyveleget ad, amit nehezen bír el egy kormány – főleg egy, a Királyságban rég nem látott koalíciós kormány.
 
(Vince Cable, forrás: www.abc.net.au)
 
A cable-i elszólás/támadás következményei azonban az okokkal szemben már ismertek. Hiszen azok után, hogy Nick Clegg, majd George Osborne is magához kérette a minisztert, David Cameron kijelentette – szintén egy személyes magánbeszélgetés után –, hogy bár Vince Cable nem veszíti el posztját, mivel egy megbecsült és fontos tagja a kormánynak, de a médiával kapcsolatos minden döntési jogkörét – a médiával foglalkozó szakmai stábbal egyetemben – áthelyezik a kulturális médiával és sporttal megbízott minisztériumhoz.
 
Vagyis, összefoglalva, Vince Cable úgy lett karácsony hetében meghatározó miniszterből lényegében szakmailag halott politikus, hogy közben mosolyognia kell mindehhez.
 

Németh Áron Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr632533997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása