Lesz-e idén háború Izrael és Irán között? (2)

2011. január 12.

Az előző bejegyzésben megtárgyaltuk, hogy Izrael milyen indokok alapján tartja a létét fenyegető veszélynek az iráni atomprogramot, amelynek kapcsán erős a gyanú, hogy a perzsa állam nukleáris fegyver megszerzésére törekszik. A második részben az Izrael által esetlegesen megindítandó megelőző háború kilátásait elemezzük.
 
Jelenleg minimális annak az esélye, hogy Izrael idén támadna, mivel az Index cikkében idézett források elavultak, jelenleg 2014-re teszik a perzsa atombomba bevethetőségének legkorábbi időpontját, akkor, ha addig az irániak nyugodtan dolgozhatnak rajta. Biztosak lehetünk benne, hogy ezt a szívességet egy nagyhatalom titkosszolgálata sem fogja megengedni – az izraeliről már nem is beszélve. Senkinek sem érdeke, hogy a kiszámíthatatlan és agresszív iráni rezsim, amely már évek óta destabilizálja a Közel-Keletet, atombombához jusson. Gondoljunk csak bele az oroszok helyzetébe, akiknek pont a „hasa alatt” helyezkedik el Irán, és a rakétákat nem állítja meg az orosz tél, ahogy azt tette Napóleon és Hitler seregeivel.
 
A támadás pedig sokkal bonyolultabb ügy, mint ahogyan azt egyesek lefestik – bár az igaz, hogy amennyiben szükséges, azt Izrael végre fogja hajtani. Nézzük sorban a nehézségeket! Az első gond a célpontokhoz való eljutás, mivel Irán tanult Irak hibájából és szétszórta nukleáris létesítményeit a hatalmas országban, tehát az izraeli légierőnek masszív flottával kell a számos célpontot megtámadnia. Érdekes kérdés, hogy vajon Izrael megpróbálja e uralni a légteret vagy pedig „csupán” a célpontokhoz akar majd eljutni – az előbbi elérése nagy áldozatokkal járna az izraeli oldalon és a távolság miatt is igen problémás.
 
Az eljutást nehezíti, hogy közben Szaúd-Arábia és Irak légterét is meg kell sérteni és, bár a szaúdi vezetés valószínűleg virágokkal integetve kívánna sok szerencsét a perzsákat bombázni induló izraelieknek, azonban Irakban az Egyesült Államok légiereje várná őket, akiknek elvileg meg kellene akadályozniuk a légtérsértést. Nagyon nehéz kérdés, hogy vajon kiadnák-e a parancsot az amerikaiak, hogy állítsák meg az izraeli támadást. A gondolatkísérlet kedvéért tegyük fel, hogy nem, de erről Izraelnek meg kell bizonyosodnia a háború előtt és ez azt jelentené, hogy az USA tudni fog az akcióról és hallgatólagos beleegyezését adja.
 
("Ahmadinezsád álma", forrás: www.darkgovernment.com)
 
Az iráni nukleáris létesítmények elpusztítása sem lenne egyszerű feladat, mivel azok – mint említettem – a föld alatt épültek ki, ezért csak speciális bombákkal tudná azokat kifüstölni Izrael. Ilyenek persze léteznek, és csak, hogy árnyaljuk a képet, Szaúd-Arábia is komoly készleteket vásárolt az Egyesült Államoktól ilyen fegyverekből. Amennyiben Izraelnek, vannak megfelelő taktikai nukleáris robbanófejei, ezekkel nagyjából biztosra lehetne menni. Az Index egy dologban alapvetően tévedett: Izrael soha nem fog szárazföldi csapatokkal Iránba menni, az öngyilkosság lenne. Még egy kommandós akció is nagyon nehezen kivitelezhető a már említett hatalmas távolságok miatt és a támadások helyszínein néhány percen belül nyüzsögni fog a Forradalmi Gárda, az iráni hadsereg és a milíciák, tehát Izraelnek úgy kell ellenőriznie a létesítmények elpusztításának sikerességét, hogy biztosra megy és olyan pusztító csapást mér a telepekre, hogy semmi se maradhasson épségben.
 
A zsidó állam szárazföldi erői különben is mással lesznek elfoglalva, mivel egy légi csapás esetében Izrael két-, ha nem háromfrontos háborúra számíthat. Egyrészt az Iránnal szövetséges Hezbollah és a Hamasz részéről indulhat megtorló támadás Izrael ellen, másrészt a légierő hiányát Szíria is igyekezhet kihasználni és megszerezni a Golán-fennsíkot. A zsidó állam hatalmas veszteségekre számíthat, akkor is, ha csak a két terrorszervezet támad, mivel Dél-Libanon jelenleg csurig van töltve iráni és szír rakétákkal, amelyek letarolhatják az izraeli városokat. Tehát a szárazföldi csapatoknak be kell vonulnia Gázába és Libanonba, a lehető legkedvezőtlenebb körülmények között, és, ami a legfontosabb, hogy nagyrészt légi támogatás nélkül kell biztosítani, hogy az ellenségek ne tudjanak minden kéznél lévő rakétát Izraelre dobni. Amennyiben Szíria beszáll a háborúba, még egy hagyományos haderővel is fel kell vennie az izraeli hadseregnek a harcot és tartani a frontot, amíg a légierő vissza nem ér. Már amennyi megmarad belőle Irán megtámadása után, mert se a perzsa állam légiereje, se a légvédelme nem fogja tétlenül végignézni, ahogy az izraeliek lebombázzák a nukleáris létesítményeit.
 
Láthatjuk tehát, hogy ez a háború, amelyről egyesek olyan könnyedén beszélnek, semmivel se lesz kevésbé súlyos, mint Izrael függetlenségi háborúja, vagy akár a hatnapos vagy a jom kippuri háború. Ne tévesszenek meg bennünket az utolsó harminc év izraeli fegyveres akciói, amelyeket látszólag olyan könnyedén vívott meg, amelyek még csak nem is értek el átütő sikert egy közelmúltbeli háborúban sem. A Hezbollah folyamatosan erősödik Libanonban, Gáza pedig továbbra is a Hamasz terrorszervezet megszállása alatt áll. Annak ellenére tehát, hogy ha kell, Izrael mindent meg fog tenni, amit meg kell tennie, hogy Irán ne jusson atombombához, a háború a legutolsó lépés lesz, mivel hatalmas áldozatokkal fog járni az izraeli oldalon. Ráadásul ma már egy ilyen háború is csak késleltetheti az iráni nukleáris programot, teljesen megsemmisíteni szinte lehetetlen megszállás nélkül, amire viszont a zsidó állam egyedül nem képes, csupán masszív légi csapásokra. Továbbá, ahogy az előző bejegyzésben leírtam, közös érdek, hogy az iráni forradalmi rezsim ne legyen képes tovább fokozni a világ destabilizálására tett erőfeszítéseit, tehát nem is szabadna hagyni addig fajulni a veszélyt, hogy Izraelnek egyedül kelljen cselekednie.
 
A nemzetközi szankciók már elkezdték éreztetni hatásukat Iránban, tavaly decemberben a komoly áremelésekről és megszorításokról döntött a perzsa állam, mert a gazdaság és a költségvetés hatalmas nyomás alatt áll. Emellett a nukleáris program ellen elkövetett szabotázsakciók, amelyeket szinte bármelyik nagyhatalom végrehajthatott Izrael mellett, tovább késleltetik az iráni atombomba előállítását. 2011-ben nem lesz Izrael-Irán háború, ennek az esélye minimális, de ez nem jelenti azt, hogy a veszély kisebb lenne, jelenleg a perzsa állam jelenti a legnagyobb fenyegetést a térségre és ezt a hiányos tudósítások következtében a nyugati közvélemény még nem ismerte fel. Az Iráni nukleáris program átláthatóvá tétele minden békeszerető állam érdeke, és a legjobb megoldás az iráni nép számára is a mostani rezsimre gyakorolt nemzetközi nyomás erősítése, hogy végre térjen le a konfliktuskereső útról és fejezze be a Közel-Kelet destabilizálását. A perzsa állam együttműködése a nagyhatalmakkal és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel egy minden oldalon hatalmas pusztítást okozó háborút előzhet meg, ráadásul az iráni befolyás visszaszorulása a térség többi konfliktusának a megoldásában is komoly előrelépést jelentene.
 
Csepregi Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr52578174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bokrif 2011.01.13. 04:47:11

Tök jó logika. Úgy tűnik ebből se Izrael se Irán nem fog tudni jól kijönni. Nehéz ügy.
Irán túl nagynak tűnik és politikailag túl stabilnak (mármint az Iszlám Köztársaság stabil) ahhoz, hogy külső nyomás hatására meg lehessen törni.
Egyébként az iráni alkotmány szerint Ahmadinezsád elnök nem indulhat újra a 2013-ban esedékes választáson. Kérdés, hogy meddig fog élni Hámenei ajatollah, és hogy kit választana utódjául az a bizonyos gyűlés.

D/Csepregi Zsolt 2011.01.13. 09:13:15

úgy, hogy Irán tele van kisebbségekkel és éppen most emelték drasztikusan az árakat én nem nevezném kifejezetten stabilnak, bár nincs összerogyóban még az biztos

zupasta · http://mikor-melyiket.blog.hu/ 2011.01.13. 13:24:35

Izraelben, a Negev határán van egy hatalmas körülkerített terület, ami hivatalosan textilgyár, de mindenki tudja, hogy mit tárolnak ott. De azt is el tudom képzelni, hogy nincs ott semmi, csak felhúztak pár kilométer drótkerítést, hogy mindenki azt higgye, hogy de.

Izrael ugyebár már megmutatta a világnak és Iránnak: ha Budapestig el tudnak repülni és vissza egy tankolással, akkor ez Teheránnal sem lesz különösebb probléma.

Ám ne felejtsük el a tavalyi teheráni tüntetéseket se. Ám egy légitámadás, aminek polgári áldozatai is lehetnek, felsorakoztatná a közvéleményt a kormányhatalom mögé, és az már stabilizálhatja Iránt belülről.

Ezt meg egy pólón láttam:
libertyledger.com/wp-content/uploads/2009/10/Destroy-the-Jews.jpg
Tanulságos. :)

Csepregi Zsolt 2011.01.14. 11:10:01

@zupasta: csak kicsit más két géppel Magyarországra vitorlázni, meg 100 valahány harcigéppel és utántöltőkkel az iráni légierő és légvédelem között cikázni

a civil áldozatok tömegére szerencsére nem kellene számítani, mert ezek a nukleáris létesítmények nem a városok alatt vannak és nem az a lényeg, hogy nagy területen pusztítsanak az izraeliek, hanem hogy elég mélyen kivájják a földet, ezzel együtt a létesítményeket. Szóval precíziós támadásról beszélünk, nem szőnyegbombázásról.

zupasta · http://mikor-melyiket.blog.hu/ 2011.01.15. 01:14:43

Én sem úgy értettem, hogy Izrael direkt polgári célpontokat támadna. Hiszen a Tzahal egyébként is szokott akciókat lefújni, ha az túl sok polgári áldozattal járna. De amikor nem, akkor is értesítik előre a lakosságot, hogy jobban teszik, ha most elmennek. Legutóbb Gázában röplapokat szórtak szét, előtte Libanonban meg sms-t(!) küldtek minden telefonra. Ha meg polgári sebesültek vannak, azokat az izraeli hadsereg ugyanúgy ellátja. Szóval összegezve az izraeli a világ leghumánusabb hadserege.

Csak egyesek meg szeretik a rakétakilövő állásaikat meg egyéb harci létesítményeiket lakott területre helyezni (házak tövébe, kórházak pincéjébe, iskolák udvarára) hogy ha azokat eltalálják, és sok ártatlan hal meg, akkor mutogathassák, hogy a gonosz izraeliek irtják a népet. Szóval csak ezért gondoltam a leendő polgári áldozatokra.

Apropó, lenne egy kérdésem: ha Szaúd-Arábia támogatná Izraelt Irán ellen, akkor arra nincs esély, hogy ő is beszálljon?

Csepregi Zsolt 2011.01.15. 10:12:52

@zupasta: amit leírsz az teljesen igaz, de én még nem hallottam arról, hogy Irán használná a Hamasz és a Hezbollah trükkjeit és civil épületek mellé telepítené a katonai létesítményeit. Azt gondolom, hogy ilyen szempontból ez egy "hagyományos", szimmetrikus háború lenne, nem olyan, mint Gázában vagy Libanonban.

Az pedig, hogy Szaúd-Arábia beszállna-e, egy nagyon érdekes kérdés, én azt gondolom, hogy közvetlenül nem, mert a közvélemény a rezsim ellen mozdulna (bár az arabok nem rajonganak a perzsákért) és amiről a cikkben nem írtam, hogy Irán képes lenne aktiválni terrorsejteket szaúdi érdekeltségek ellen, ne felejtsük el, hogy élnek bőven síiták az Perzsa-öböl menti monarchiákban, ezek pedig potenciális eszközök Irán számára.

bokrif 2011.01.19. 02:56:27

@Csepregi Zsolt: A szaudiaknak nincsenek kapcsolataik szunnita terroristákkal? Irakban is van egy pár.

vomit 2012.01.22. 13:41:30

csak ilyen baratokat erdemel a kenyai komcsi
Uproar after Jewish American newspaper publisher suggests Israel assassinate Barack Obama
www.haaretz.com/news/international/uproar-after-jewish-american-newspaper-publisher-suggests-israel-assassinate-barack-obama-1.408429

Csepregi Zsolt 2012.02.09. 22:52:53

@bokrif: dehogynem, sőt, mondok jobbat, biztos vagyok benne, hogy egy esetleges háborúban az arab országok kijátszanák az arab kártyát Irán "Arabisztán" délnyugati részén, akik kemény ellenállásra is képesek lehetnek. Az más kérdés, hogy ez annyira Szaddam Husszeinnek se jött be az Irak-Irán háborúban, a forradalmi Irán tömeghadseregében szép számmal haltak meg arab irániak is. Az biztos, hogy ha Iránban valami történik, arra mindenki rámozdul a környéken, de véleményem szerint szaúdi reguláris csapatok nem vonulnának be Iránba, viszont lázongó Öböl-menti monarchiákba annál inkább segítenének fenntartani a rendet. Igen, ez egy eufemisztikus megfogalmazás volt...

vomit: gondolkoztam, hogy reagáljak-e egyáltalán erre a kommentre, de csak arra szeretnék rámutatni, hogy attól még, hogy Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek agymenése, attól még a magyarok döntő része nem osztja elmeháborodott nézeteit. Miért kellene abból messzemenő következtetéseket levonni, hogy vannak szélsőséges zsidó hangok az USA-ban? Helyén kell kezelni ezeket.

nakara 2012.02.27. 16:25:55

Lássuk csak:
"a kiszámíthatatlan és agresszív iráni rezsim, amely már évek óta destabilizálja a Közel-Keletet"
Izrael 1973 óta az alábbi jelentősebb agressziókat követte el a tágabb értelemben vett szomszédai ellen:
1978 Libanon
1981 Irak osziraki erőművének lebombázása
1982 Libanon(ezután bő két évtizeden át megszállva tartotta az ország déli részét)
2006 Libanon
2008 gázai övezet
Nem tartott be számtalan ENSZ határozatot és folyamatos etnikai tisztogatást hajt végre a megszállt területeken(kelet-jeruzsálem, ciszjordánia), túlzott és aránytalan megtorlásokat alkalmaz, származási alapon megkülönbözteti állampolgárait, terrorakciókat(iráni atomtudósok, segélyszállító flottila megtámadása) és célzott likvidálásokat hajt végre, nem ratifikálta az atomsorompó egyezményt és titokban atomfegyvereket birtokol... hát ki az agresszor és a térség destabilizálója?
"Hezbollah folyamatosan erősödik Libanonban, Gáza pedig továbbra is a Hamasz terrorszervezet megszállása alatt áll." Egyrészről a Hezbollah nem terrorszervezet, hanem felszabadítási mozgalom egyenruhás csapatokkal saját szociális hálóval stb. Másrészről a Hamaszt a Gázai palesztin népesség választotta meg demokratikus úton, amelyet a cionista entitás és az irányítása alatt álló Nyugat semmibe vett s azóta elszigetelte Gázát, a világ legnagyobb koncentrációs táborát hozva létre ezáltal.
"összegezve az izraeli a világ leghumánusabb hadserege." az elmúlt 6 évtized statisztikái alapján elmondható hogy minden zsidó halálát 10 arabéval torolták meg (Ostrowsky)és tiltott fegyvereket alkalmaztak(fürtös-és foszforbombák)bosszúakcióik során.
Summa summárum a nemzetközi közösségnek nem Irán, hanem a cionista terrorállam ellen kellene szankciókat és büntetőinténzkedéseket foganatosítania.
süti beállítások módosítása