Obama Lincoln nyomdokain

2011. január 14.

Gabrielle Giffords arizonai képviselőt, miután szombaton fejbe lőtte egy feltételezhetően pszichopata őrült, már szinte mindenki ismeri az Egyesült Államokban. Bár tény, ahogy a mondás is tartja, más tragédiájából nem szerencsés hasznot húzni, a szomorú eset most mégis hatalmas lehetőséggel kecsegteti Barack Obama amerikai elnököt –akinek fénye megválasztása óta erősen megkopott –, hogy ismét maga mellé állítsa a társadalmat.  
 
Gabrielle Giffords egészen a múlt hét szombatig egy átlagos amerikai képviselőasszony volt Tucsonból, Arizona államból. A hétvégén azonban élete olyan fordulatot vett, amire vélhetően senki más nem számíthatott, csak és kizárólag támadója, Jared Lee Loughner. A fiatalember ugyanis nem sokkal Giffords nyilvános lakossági fórumának megkezdése után fejbe lőtte a beszédét tartó képviselőt, majd tüzet nyitott gyakorlatilag mindenki másra is, aki a helyszínen tartózkodott. A véres ámokfutás szomorú mérlege összesen 6 halott és 13 súlyos sérült, akik közül többen még mindig élet-halál között lebegnek.
 
(Gabrielle Giffords, forrás: www.clevelandleader.com)
 
Az elmúlt néhány napban természetesen sokan és sokféleképpen nyilatkoztak az esetről, de egyben szinte mindenki egyetértett, a gyilkossági kísérletért – Giffords ugyanis úgy tűnik, hogy csodával határos módon túlélte a merényletet – jelentős részben az országban uralkodó szörnyű, átpolitizált légkör a felelős. Erre tért ki az amerikai hírcsatornák új kedvence is, a kerületi sheriff, aki, mint elmondta, 31 éves rendőri szolgálata alatt ilyen embertelen ámokfutással még sohasem szembesült. A lakosság reakciója természetesen a médiához hasonlóan a politikusokra, azon belül is elsősorban a republikánusokra esett (kiemelten Sarah Palinre és Rush Limbaughra – szerk.), akik megválasztása óta sok esetben elvtelenül és brutálisan támadják az elnököt. Ez persze annak tudatában, hogy Giffords képviselőasszony az obamai egészségügyi reform lelkes híve és támogatója volt, talán nem is meglepő. Ahogy sajnos az sem – jegyezte meg egy interjúban egy vezető demokrata –, hogy ez a büszke kiállás idáig fajult, hiszen az elmúlt hónapokban Giffords amellett, hogy ismeretlenektől több fenyegető levelet kapott, irodáját is nem egyszer megrongálták.
 
Dehogy hogyan kerül a képbe Barack Obama, arra a választ a neves amerikai politikai hírportál, a Politico megkeresésére Paul Begala (Bill Clinton egyik vezető tanácsadója a ’90-es években – szerk.) mondta el: véleménye szerint Obama ezzel egy olyan, már-már soha vissza nem térő alkalmat kapott a sorstól, aminek köszönhetően ismét saját kezébe veheti a nemzet ügyeinek irányítását. Begala példaként egykori felettesét, Clinton elnököt említette, aki Obamához hasonlóan rendkívül nehéz belpolitikai helyzetben volt az oklahomai terrortámadásig (Timothy McVeigh, fehér felsőbbrendűségi szekta tag, 1995-ben robbantott fel egy kormányzati épületet, amiben 168-an haltak meg – szerk.), utána viszont nem, mint megosztó, hanem, mint az országot egyesítő államférfi tűnhetett fel. Persze ehhez kellett Clinton nyílt és empatikus jelleme is, ami viszont sok szakértő szerint Obamából hiányzik.
 
Ami jelenleg egyértelmű az az, hogy Obama valóban komoly lehetőséget kapott az élettől, hogy pártja megítélését és saját elnöki adminisztrációját visszahozza a szakadék széléről, de az, hogy erre tényleg képes lesz-e úgy, mint példaképe, Abraham Lincoln, aki egykoron egyesíteni tudta az egymással szemben álló Északot és Délt, egyelőre még erősen kétséges. 

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr202582646

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - CÉLKERESZTBEN 2011.01.16. 11:58:37

imdb.comJanuár 8-án Gabrielle Giffordot, az Amerikai Kongresszus tagját egy arizonai áruház előtt fejbe lőtte a 22 éves Jared Lee Loughner. 9 milliméteres Glock pisztolya különlegesen nagy tölténytárába harminc lövedék fér. Összesen 19 embert talált el...

Trackback: Richard Quandt - CÉLKERESZTBEN 2011.01.16. 11:58:28

imdb.comJanuár 8-án Gabrielle Giffordot, az Amerikai Kongresszus tagját egy arizonai áruház előtt fejbe lőtte a 22 éves Jared Lee Loughner. 9 milliméteres Glock pisztolya különlegesen nagy tölténytárába harminc lövedék fér. Összesen 19 embert talált el...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása