A héten történt.. Olaszország

2011. január 16.

Részlegesen feloldották a „legitim akadályoztatást”: Mint azt a héten már jeleztük, egy Silvio Berlusconi számára is fontos döntésben ülésezett az olasz alkotmánybíróság csütörtökön. A testület végül részlegesen feloldotta a mentelmi törvényt, így a kormánytagok nem függeszthetik fel automatikusan 18 hónapra az ellenük irányuló jogi eljárásokat, azzal az érvvel, hogy más elfoglaltságuk van. Mostantól minden egyes ügy során külön lehet kérni az ügy szüneteltetését. Arról, hogy esetleg egy népszavazás eltörölheti-e teljes mértékben a jogszabályt a legfelső bíróság fog dönteni. Az olasz miniszterelnök perei, melyben többek közt prostitúcióval (és prostituáltak illegális védelmével), adócsalással és egy tanú megvesztegetésével vádolják, tehát folytatódnak, ennek ellenére Berlusconi kijelentette, ez nem fog változást hozni a kormányzásban.
 
Újra kitört az Etna: Csütörtök hajnalban ismét működésbe lépett az Etna, Európa legmagasabb vulkánja. A leírások szerint füstöt és egy kis lávát lehetett látni a tűzhányó délkeleti oldalán. Az Etna igen aktívnak mondható, legutoljára 2008-ban volt egy nagyobb kitörése. A szakemberek most sem zárják ki a további működést, így óvatosságra intették a környékbelieket.
 
Sikeres olasz kötvénykibocsátás: A héten lezajlott pozitív portugál és spanyol kötvényaukciók után az olaszok is jó eredménnyel zártak a piacon. Két típusú értékpapírt kínáltak megvásárlásra, egy 5 éves lejáratút, melynek hozama a maga 3,67 százalékával 2 éves rekordot döntött, és egy 15 éves lejáratút, melynek 5,06 százalékos hozama szintén másfél éve a legmagasabb érték. Az értékesített kötvények összértéke összesen 6 milliárd euró lett. Minderre nagy szükség is volt, mivel a nemzetközi pénzpiacok igen negatívan tekintettek az olasz fiskális helyzetre annak nagymértékű adósságalapja miatt.
 
Nem harcolnak kellőképp a maffia ellen az olasz politikusok: Korántsem elégedettek az olasz kormány szervezett bűnözés elleni tevékenységével az amerikaiak, legalábbis egyes Wikileaks dokumentumok szerint. A kiszivárgott diplomáciai információk az olaszországi Calabria tartományt drogcsempészek és zsarolók uralma alatt nyögő helyként jellemzik, ahol adót senki, védelmi pénzeket viszont mindenki fizet. Bár ösztönzőnek tartják a szicíliai üzletemberek, civilek és az egyház aktivitását az ügyben, a központi kormány mostanra teljesen elveszítette az uralmat a probléma felett, így Calabriában szinte minimális a fennhatósága. Ez természetesen tovább növeli a déli területek eddig is igen negatív helyzetét az országban.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr332587588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása