Egy nő a francia radikálisok élén

2011. január 20.

A legendás szélsőjobboldali pártvezér, Jean-Marie Le Pen lánya nyerte meg az apja által alapított párt vasárnapi elnökválasztását. A 42 éves Marine Le Pen eddig a Nemzeti Front alelnöke, valamint Európa Parlamenti képviselője volt. Egyes elemzők szerint ezzel a legnépszerűbb francia radikális pártnak vége van, hiszen a választással egy időben a pártot eddig meghatározó apa bejelentette teljes visszavonulását a napi politikai élettől, míg mások arra figyelmeztetnek, a szélsőjobb csak most fog igazán erőre kapni, mivel Marine sokkalta megnyerőbb a lakosság számára, mint nyíltan antiszemita édesapja.
 
Vasárnap este Tours városában hivatalosan is megtörtént mindaz, amire a legtöbb francia már hetek óta számított, vagyis, hogy Marine Le Pent, a hírhedt Jean-Marie Le Pen lányát választották meg a Nemzeti Front (Front National) új elnökének, nem pedig az apa eddigi elsőszámú helyettesét, Bruno Gollnisch-t. Marine ráadásul a szavazatok közel 70 százalékát szerezte meg, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a párt változást akar. Bár a francia újságok által megkérdezett szakértők ehhez mindig hozzátették, hogy ez a váltás nem elsősorban ideológiai változást takar. A cél ugyanis – bennfentesek elmondása alapján – az, hogy a Nemzeti Front végre egy olyan országos párttá váljon, amely nemcsak a régiós, hanem a rendes parlamenti választásokon is meg tudja szorongatni, sőt, akár le is tudja győzni a jelenlegi két legnagyobb francia pártot, a Szocialistákat és az UMP-t.
 
(Marine és Jean-Marie Le Pen, forrás: www.wn.com)
 
Az elképzelés amúgy nem teljesen légből kapott, hiszen a 2002-es országos elnökválasztáson a párt már fényesen igazolta, hogy botorság lenne őket egy kézlegyintéssel elintézni. Ezt talán a leginkább a szocialisták érezhetik, aki egészen az akkori szavazás első köréig nem foglalkoztak komolyabban a Nemzeti Fronttal, mivel – elmondásuk szerint – egy nyíltan idegenellenes, kirekesztő és rasszista pártnak semmi esélye az emberi jogok hazájában. Vesztükre azonban nagyot tévedtek, hiszen Le Pen simán legyőzte a szocialista jelöltet, Lionel Jospint. Persze a történethez hozzátartozik, hogy a második körben már neki sem volt sok esélye a későbbi győztes Jacques Chirac-kal szemben, de ettől még az elsőkörös siker hetekig a címlapokon tartotta az 1972-ben alapított radikális pártot és elnökét. Másodsorban pedig Marine személye az, ami talán garancia lehet a 2002-esnél nagyobb sikerre. Az apjával szemben szofisztikáltabb, humorosabb és kevésbé megosztó Le Pen lány néhány éven belül a mérsékeltek egyik legnagyobb ellensége lehet, hiszen fellépésével könnyen népszerűvé teheti a szélsőjobbot a teljes lakosság körében. A szocialisták néhai elnökjelöltje, Ségoléne Royal szerint ez a probléma olyannyira valós, hogy, véleménye szerint, Marine Le Pen „sokkalta hitelesebb és sokkalta veszélyesebb, mint apja.”
 
Az, hogy a hozzáfűzött reményeket, elvárásokat, félelmeket Marine beváltja-e, még egyelőre megmondhatatlan, hiszen alig néhány napja lépett apja örökébe. Az azonban, hogy a potenciál megvan a már 18 évesen párttag, most három gyermekes anyában, tény. Sőt, néhány országos napilapban – például a Le Figaroban – a héten megjelent friss közvélemény kutatási adat szerint a legkisebb Le Pen már most, bő egy évvel a következő elnökválasztás előtt, majdnem 20 százalék ponton áll, szorosan követve a jelenlegi államfőt, Nicola Sarkozyt. Ez az adat természetesen a választásokig még bőven fog változni pozitív/negatív irányba egyaránt, de egy biztos, Marine Le Pen megválasztásával a francia radikálisok minden bizonnyal egy olyan elnökre tettek szert, aki végre komoly népszerűséget hozhat a számukra. Szemben az olyan nyilatkozatokat tevő apával, mint például, hogy a „a második világháború lassan egy egyszerű adat lesz csak a Holokauszton belül”, valamint, hogy „a francia futballválogatottban túl sok a fekete”. Persze mielőtt még azt hihetnénk, hogy Marine egyáltalán nem hasonlít az apjára, álljon itt egy beszéd részlet, melyet néhány napja tett a frissen megválasztott pártelnök: „azok, akik olyan sokat beszélnek a második világháborúról, hogy az a náci megszállásról szólt, akkor beszélhetnének közben a Lyon utcáin imádkozó muszlimokról is, merthogy az is a megszállás egy formája.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr522601353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kissbe88 2011.01.23. 09:26:57

Üdv!
Jó és hiánypótló a blog :). Tárgyi tévedés: nem Le Pen mondta, hogy túl sok a fekete focista. George Freche volt a nemrég elhunyt szocialista(!!!) politikus.
Minden jót!

Németh Áron Attila 2011.01.23. 10:13:56

@kissbe88: az észrevételed maximálisan jogos, hiszen tényleg Frêche mondta ezeket, bár a magam "védelmében" meg kell jegyeznem, hogy Le Pen is mondott hasonlókat, például a '98-as francia vb győzelem után - pontosan azt mondta, ha jól emlékszem, hogy a vb-t egy fekete, fehér, arab csapat nyerte meg, ami korántsem nevezhető igazán franciának.

kissbe88 2011.01.24. 16:26:40

Erről a Le Pen idézetről én nem tudtam (attól még létezhet:)). Pedig 98-ban még több fehér volt a válogatottban, mint most :) De az is tény, hogy mondhatta volna ő is, amit Freche. Mondjuk a lényeg, hogy egy francia párt sem megy a szomszédba egy kis populizmusért :)
süti beállítások módosítása