A héten történt.. Olaszország

2011. január 23.

Kisebb törés a kormánykoalícióban: Miközben az olasz miniszterelnök keményen küzd a minimális alsóházi többsége megerősítésén, még a „hazai pályán” is csatákat kell megvívnia. Umberto Bossi, a Lega Nord vezetője kijelentette, hogy nem támogatja tovább Silvio Berlusconi kormányát, ha nem sikerül föderalista reformokat elfogadtatni az ország irányításával kapcsolatban. Amennyiben ez bekövetkezne, Bossi egyértelműen az előrehozott választásokat preferálná idén tavasszal. Mindennek azonban kevés esélye van, ugyanis várhatóan a reformok minimális hatása miatt azokat könnyedén meg tudják szavaztatni az olasz parlamentben.
 
Rubygate: Miután múlt hét csütörtökön az olasz alkotmánybíróság részlegesen eltörölte a legitim akadályoztatásról szóló törvényt, Berlusconinak újra a bíróság elé kellett állnia több vádpontban is. Ezek közül a legsúlyosabb, és jelenleg az olasz sajtó által is kifulladásig tárgyalt „Ruby ügy”, melyről már mi is írtunk korábban. A miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy milánói rezidenciájában számos alkalommal rendezett bulikat több prostituált társaságában. A hírek szerint valamikor akár egyszerre 24 hölggyel is együtt töltötte az éjszakát, köztük volt az akkor még fiatalkorú (17 éves) Ruby is. Bár a prostitúció nem büntetendő Olaszországban, a fiatalkorúak prostitúciója azonban már igen. Ruby az információk szerint 5000 eurót is kapott egy estéért, később pedig (mikor már elindultak a pletykák) 5 milliót, hogy hallgasson a dologról. Az ügyészség a jövő héten dönt arról, mikor kutatják át a Lovag lakásait bizonyítékok érdekében. A vádlott mindent tagad: elmondása szerint stabil kapcsolatban él, Supermannek kéne ahhoz lennie, hogy egyszerre 24 nővel lehessen együtt, az eljárást pedig egyszerűen politikai üldöztetésnek nevezte.
 
Egyiptom elítéli a pápa nyilatkozatát: A Vatikán több alkalommal is nemtetszését fejezte ki az újévi egyiptomi kopt keresztényeket ért támadás után, ezt azonban a kairói al-Azhar egyetem igen negatívan fogadta. Az egyetem a szunnita muzulmánok egyik legfontosabb intézményeként az egyetemnek nagy befolyása van a közvéleményre, az ő értékelésük szerint pedig ebben az esetben a pápa beavatkozott az egyiptomi belügyekbe.
 
Mészáros Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr442607487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása