A héten történt.. Visegrádi Négyek

2011. január 23.

Pozsonyba látogatott a magyar államfő: Schmitt Pál csütörtök délután találkozott Ivan Gašparovič szlovák államfővel, a tárgyalás során azonban nem sikerült közös álláspontot kialakítani az államnyelvtörvény és a kettős állampolgárság körüli kérdésben. Később annak érdekében tartott beszélgetést a helyi magyar kisebbség képviselőivel, hogy átfogóbb képet szerezhessen az ottani viszonyokról. Elmondta, minden magyart bíztatni szeretne a most januártól kínálkozó lehetőség, a magyar állampolgárság megszerzésének kihasználására, bár megérti, ha félnek a szlovák állampolgárságuk elvesztésétől. Reményét fejezte azonban ki, hogy a javuló kétoldali kapcsolatok (melyet ez az utazása is szimbolizál) nyomán a Radičová-kormány átalakítja az jogszabályt. Emellett mindent megtett, hogy az esetleges jövőbeli magyar területi követelésekről szóló kritikákat és feltételezéseket eloszlassa.
 
Létszámnövelés a cseh hadseregben: Két évnyi szünet után újraindul a toborzás Csehországban, melyet 2009 tavaszán fagyasztottak be pénzügyi okokra hivatkozva. Michael Hrbata helyettes védelmi miniszter kifejtette, hogy 150 új hivatásos katona kiképzését kezdik meg még januárban, valamint júliustól 333 tanulót fogadnának a Brno-i Védelmi Egyetemen, és 60-80 tanulót a Moravska Trebova-ban található katonai középiskolában. A katonákat általános feladatokra fogják felkészíteni, és gépesített hadosztályoknál helyeznék el őket.
 
Lengyel politikai üzenet a fehérorosz rezsim felé: Elkészült a tilalmi lista azon fehérorosz vezetők nevével, akik mostantól nem léphetnek be Lengyelországba. A lépés a tavalyi fehérorosz elnökválasztás körüli jogtalanságokra és erőszakos fellépésekre született meg válaszként. A kampány során a rendőrség durván fellépett a 9 ellenzéki jelölttel szemben, a hatóságokat csalással vádolják az eredmények miatt, emellett az választásokat követő 10 ezres tüntetéseket is keményen leverték. Ennek következtében a lengyel kormány a még mindig elnöki pozícióban lévő Aljakszandr Lukasenko-tól, valamint az ellenzék ellehetetlenítésében aktívan segédkező bíráktól, ügyészektől és titkosszolgálati vezetőktől megtagadhatja a beutazási kérelmet. Hasonló lépést fontolgat az Európai Unió is, ennek megvalósulásáról a január 31-i külügyminiszteri ülésen döntenek majd.
 
Nyugdíjreform Csehországban: A cseh kormánykoalíció megegyezett a nyugdíjrendszer átalakításának alapelveiről, így 2012-től létrehoznák a magánnyugdíjpénztári pillért. Ennek értelmében a 40 év alatti munkavállalóknak jövedelmük 3 százalékát kötelező jelleggel a magán rendszerbe kell majd befizetniük. Ezt az alapot 2014-re 4 százalékra, majd 2018-ra 5 százalékra emelnék, az így befolyó összegeket pedig új magánnyugdíjalapokba, vagy állampapírokba fektetnék a pénztárak.
 
Strasbourgban ismertették a magyar uniós elnökség programját: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Európai Parlament ülésén mutatta be a magyar kormány következő fél éves stratégiáját. A legfőbb pontok az adósságcsökkentés, a diverzifikált energiapolitika, a romakérdés felkarolása, a horvát csatlakozás gyors lefolytatása és a román és bolgár schengeni követelések támogatása voltak. A program alapvetően pozitív fogadtatásban részesült, legalábbis azok körében, akik egyáltalán foglalkoztak vele a parlamenti vita keretében. Legtöbben ugyanis a régóta negatív fényben lévő médiatörvény kritizálására használták ki az alkalmat, melynek eredménye egy felettébb túlfűtött plenáris ülés lett.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr332607521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása