A horvát EU-csatlakozás jelenlegi helyzete

2011. január 23.

A magyar kormány európai uniós elnökségének egyik legfőbb stratégiai célkitűzése Horvátország Unióhoz való csatlakozásának teljes körű elősegítése. Ezt a tervet erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén tartott szerdai beszédében, mikor kijelentette: a belépési szerződés aláírásáig szeretnék elvinni a folyamatot a következő fél év során. Ennek fényében egyértelműen fontos, hogy átfogó képünk legyen arról, hol is tart jelenleg a horvát csatlakozás.

 
Az EU felé tett első lépésként Horvátország 2001 októberében aláírta a Stabilizációs és Társulási Megállapodást (Stabilisation and Association Agreement – SAA), melynek lényege a politikai, gazdasági és szociális fejlődés melletti elkötelezettség kifejezése. Mindezért cserébe a horvátok, többek közt, majdnem minden termékre vámmentes kereskedési jogot szereztek az EU-val. Az ország 2003. február 21-én nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét az EU-nak, melyet az Európai Bizottság pozitív reakciója és véleménye követett. Így 2004 júniusában Horvátország megkapta a bővítési jelölt státuszt. 2005 márciusára tűzték ki a tárgyalások kezdetét, azzal a feltétellel, hogy az ország teljes mértékben együttműködik a Volt Jugoszlávia Nemzetközi Bűnügyi Bíróságával (ICTY), azonban ezt csak 2005 októberére sikerül elérni. Ezt követően megkezdődött az ország részletes vizsgálata, majd az eredményekről és teendőkről szóló tárgyalások. Ezek az európai közösségi jog alapján folynak, melynek során 33 témafejezetre bontották a lényeges és alakítandó szektorokat. Ilyen például az áruk szabad áramlása, a média, vagy akár az adózás is. A jogharmonizáció mára majdnem teljes mértékben lezárult, csupán 6 területen (versenypolitika, mezőgazdasági és vidéki fejlesztés, halászat, strukturális eszközök régiós szabályzása és koordinálása, igazságszolgáltatás és alapvető jogok, pénzügyi és költségvetési intézkedések) vannak továbbra is tárgyalások, melyből a költségvetési intézkedések esetében már csak a lezárásra várnak, tehát valós reformokra csak 5 területen van szükség. Amennyiben a jogharmonizáció sikeresen befejeződik ezekben a szektorokban is, úgy Horvátország nagyrészt készen áll az Európai Uniós tagságra. Ez főleg annak köszönhető, hogy a többi adandó problémát és akadályt mostanra sikeresen feloldotta a horvát kormány. Ilyen hátráltató tényező volt például a horvát-szlovén határvita a Pirani-öböl kérdésében, vagy az olasz sérelem, miszerint nem vehetnek földet az országban (az Isztriai-félsziget olasz fennhatóság alatt volt a második világháború végéig), vagy a Lisszaboni Szerződés megkésett aláírása.
 
("Közös nevezőn - Jadranka Kosor és Orbán Viktor", f: vlada.hr)
 
A csatlakozási folyamat lezárása mindezek fényében első olvasatra talán könnyű feladatnak tűnhet, azonban ennek teljesítéséhez, vagyis a tárgyalások lezárásához még további 22, úgynevezett opening benchmark (nyitási kritérium) teljesítésére lesz szükség. Az általánosnak mondható pozitív vélemények mellett, melyek a csatlakozás előnyeit taglalják az EU számára (pl.: egy stabilan működő gazdaság, melynek egy főre jutó GDP-je meghaladja a már tagsággal rendelkező Romániáét, Bulgáriáét és Magyarországét is), olyan nézőpontok is megjelentek, melyek az ország magas szintű korrupcióval való túlzott összefonódását hangsúlyozzák. Ezen kritikusok szerint Horvátországot mindaddig nem szabadna beengedni az EU-ba, amíg az nem számol le a szervezett bűnözéssel. Emellett továbbra is folyamatos probléma az ICTY-al való együttműködés, az információk és dokumentumok kért átadása nehezebben folyik az elvártnál. Így pedig nehéz lesz lezárni az egyik legfontosabb, még tárgyalási fázisban lévő igazságszolgáltatási témafejezetet, melyet a másik, kritikusan lényeges versenypolitikaival együtt csupán 2010. június 30-án nyitottak meg.
 
Mindenesetre Štefan Füle, a bővítésért felelős EU biztos és (természetesen) a horvát miniszterelnök, Jadranka Kosor bizakodóan tekint az elkövetkezendő év elé, és a csatlakozási tárgyalások lezárásának „elméletileg lehetséges időpontjaként” 2011 első felét jelölték meg. Ezután következhetne a szerződés aláírása, majd a népszavazás a kérdésről, ami még mindig tartogathat meglepetéseket (egy 2010. júliusi felmérés szerint a horvátok 43 százaléka nemmel szavazna az EU tagságra, így komoly kommunikációs kampány várható az elkövetkezendő hónapokban). Mindezek után 2013. január elsejétől léphetne be az ország az Unióba. Ha képesek lesznek tartani ezt az ütemtervet, az a magyarországi elnökség számára is nagy presztízzsel járna, ám látható, hogy a magyar félnek kevés közvetett befolyása van a dolgok alakulására. A kulcs a horvát kormány kezében van, az viszont biztos, hogy a jelenleg reflektorfényben lévő magyar féltől minden lehetséges támogatásra számíthat.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr752606478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bajnai Gordon (gordonka) 2011.01.23. 13:25:50

A Magyar kormány,mint mindig most is jámbor marha módjára mindenben segít pedig...
...követelhetné a Horvát kormánytól,hogy:
1. a MOL tisztességes feltételekkel szerezhessen részesedést az INA-ban,
2. a magyar turisták házait ne rombolja le a tengerparton.
És akkor esetleg támogatja a horvát EU felvételt!

moncayo 2011.01.23. 13:35:11

Ma reggel a Vsárnapi Újság-ban az MR-1-en szó szerint ez hangzott el:

"....Horvátország a szent korona egyik tartománya"...

Értsd: Magyarország egyik "megyéje"

Szerintem a horvát diplomácia nagyot nyelt ettől.

Amúgy, természetesen támogatandó az Uniós felvételük.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.01.23. 13:35:30

Hogy lehetne a Horvátok tudomására hozni, hogy ne csinálják mert nem éri meg.

bastian 2011.01.23. 13:40:07

Sajnos itt is érvényesült, hogy a leggyengébb "láncszemmel" statuálnak példát. Tucatnyi ország állampolgárai sértették meg az építkezési (egyébként anarchisztikus) előírásokat, mégis csak a magyar házakat dózerolták le, a többi állam kijárta az "amnesztiát".

WiZe 2011.01.23. 13:42:29

Még eurójuk is hamarabb lesz mint nekünk, mert mire nekünk lesz, addigra már nem is lesz euró.

A magyar turisták nyomják fel a GDP-jüket, örüljenek csak neki.

doncarlos30 2011.01.23. 13:46:08

Gondolom a szerző a GDP/főre értette azt, hogy Horvátország GDPje nagyobb mint a Romániáé vagy Magyarországé. A GDP/főre kétségtelenül Horvátország megelőzi Romániát ill. Bulgáriát.

GDP/főre azonban Horvátország hazánk mögött van (nem sokkal), valamint hazánk teljes GDPje is természetesen jóval nagyobb mint Horvátországé. Ez a tavalyi évben tovább csökkent, ugyanis HR gazdasága továbbra is mély recesszióban volt (kb. -1,7%).

A horvát gazdaság általános összehasonlítása GDP/főre ill. GDP további problematikát vet fel, ugyanis döntően egy jóval zártabb és más gazdasági struktúrával rendelkező országról van szó mint hazánk vagy akár RO/HR (pl. a gyakorlatban alig létező ipar, stb.)

doncarlos30 2011.01.23. 13:48:03

Az utolsó mondatban természetesen Romániára értettem a RO megjelölést a /HR tévesen lett oda illesztve.

Pekkarin 2011.01.23. 13:53:20

Szeressük a horvátokat, meg ilyenek. Sok politikusnak van ott nyaralója. Meg alapjába véve nincs ezzel gond, csak Románia csatlakozását nem kéne támogatni...

Ez így eléggé nyuszipolitika.

Bal 2011.01.23. 14:11:07

@Pekkarin: pontosan mi a baj a románokkal?

lolperec 2011.01.23. 14:12:36

minap ment a rádióban, hogy féléves elnökségünk reális eredménye lehet Horvátország csatlakozása az EUhoz..
reális, mert sok közünk nincs hozzá, nevetgéltem magamban.

moncayo 2011.01.23. 14:53:01

@bastian: ez így nem teljes. Itt Spanyolországban is állandóan dózeroltatják olyan külföldiek, angolok (stb.) házait, sőt akár egy komplett szerkezetkész szállodát is, aki tilosban (ez gyakorlatilag a vizparttól számított 50-200 m) épitkezik (még ha ővé is a telek) , vagy megsérti az építési szabályokat.

_Toto_ 2011.01.23. 14:53:08

Gratulálok a bloghoz, kifejezetten érdekes, izgalmas témák kerültek az asztalra!

A főoldalra javaslok egy RSS feed linket kitenni, mert így hírolvasóval nem olvasható maga a blog, csak közvetlenül.
Az egyes posztoknál találtam RSS linket, a főoldalon viszont nem.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.01.23. 15:12:25

Helyesírás!! Nem "Európai Uniós", hanem "európai uniós". Nem vicc. Nézz utána.

seahawks 2011.01.23. 15:16:28

ne lépjenek, be! sok horvát barátommal beszélgettem és ők mondták, hogy necces a nép véleménye, ők is a függetlenség pártján vannak. nekik van pénzük mindenre, nincs szükség az uniós támogatásokra, viszont sírnának a függetlenség után. meg amúgy is : kás kultúrkör, nem értenénk meg egymást soha.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.01.23. 15:20:28

Ja, bocsánat. Azt hittem, komoly cikkről van szó. Erre azt olvasom, hogy a horvát GDP nagyobb a magyarnál. Oké... További jó blogolgatást.

Éhesló 2011.01.23. 15:26:19

@moncayo: pedig igazat mondot a VÚ, ráadásul erre a horvátok kérésére került sor anno.

toriblog.blog.hu/2008/02/19/horvatok_1

seahawks 2011.01.23. 15:40:33

@Pók: pedig tényleg magasabb!

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.01.24. 15:20:13

@seahawks: Ja, meggyőztél. Én ugyan még úgy tanultam, hogy a 130 milliárd több a 60 milliárdnál, de neked elhiszem, hogy fordítva van. Ja, hogy közben átírták egy főre esőre? Oké, az talán volt egy hajszálnyilval magasabb pár éve. De 2010-re már ez sem igaz.

MészárosTamás 2011.01.24. 16:19:23

A hivatalos IMF adatok szerint Horvátország egy főre eső GDP-je 2010-ben 13,527.658 USD, míg Magyarországé 13,210.402 USD. (Ez még csak becsült adat, így megnézhetjük a biztonság kedvéért a 2009-es adatokat is: HR: 15,283.727 USD HU: 12,914.006 USD) Ez nem hatalmas különbség (2010-ben), de magasabb, az tény. Bulgáriánál, Romániánál, vagy akár Lengyelországnál pedig tényleg nagy eltérésről beszélhetünk. A linknél átírtuk "egy főre jutó GDP-re", mert (mint az látható), olyan kimutatásra mutat, ahol a GDP nincs is benne, csupán az egy főre jutó adat, így nem érzem csúsztatásnak azt állítani, hogy eredetileg is erre gondoltam. Az elírás természetesen az én felelősségem és hibám.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.02.02. 11:14:39

@MészárosTamás: Oké, ez korrekt, már csak az "Európai Uniós" báncsa a szememet, így nagy E-vel meg U-val...
süti beállítások módosítása