Süllyed a Gorch Fock

2011. január 31.

Karl-Theodor zu Guttenberg nincs könnyű helyzetben. Sokan kétségbe vonják intézkedéseit és információk visszatartásával is vádolják a Gorch Fock vitorlás hajóval kapcsolatban kialakult helyzet kapcsán. A haditengerészet iskolahajójának parancsnokát még a múlt hét végén mentette fel azonnali hatállyal a német védelmi miniszter.
 
Tavaly novemberben a brazil partok közelében életét vesztette egy német kadétlány, miközben Norbert Schartz, az iskolahajó parancsnokának utasítását követte. A 25 éves hölgynek fel kellett másznia a hátsó árboc kötélzetére, ám ereje nem volt elegendő: 20 méteres magasságból a fedélzetre zuhant és meghalt. De nem ez volt az egyetlen haláleset a Gorch Fockon: 2008-ban egy 18 éves kadétlány a fedélzetről eddig nem tisztázott körülmények között a tengerbe zuhant, és megfulladt.
 
Az ügy érdekessége, hogy két hónappal a tragikus halálesetet követően nem zu Guttenberg védelmi miniszter, hanem Helmut Königshaus (FDP) a szövetségi gyűlés honvédelmi biztosa hívta fel a figyelmet az eseményekre. Így nem csoda, hogy az ellenzék Helmut Schmidt (SPD) volt kancellárral az élén azt sérelmezi, hogy a miniszter nem osztja meg velük az információkat, és „titkolózás és elsimítás gyanújáról” beszél. Emellett pedig Schmidt szerint Guttenberg amúgy is megsértette a szabályokat, mert a nélkül intézkedett és mentette fel Schartzot, hogy meghallgatta volna a kapitányt. A „titkolózás és elsimítás gyanúján” az sem segít, hogy egyesek szerint a védelmi miniszter a Bild napilap egyik munkatársával eltöltött közös autóutat követően döntött a súlyos szankciók mellett. 
 
Vajon mit tudhatott meg zu Guttenberg az újságírótól? Valósak lehetnek a Bild napilap vádjai, mely szerint a hajón „tarthatatlan körülmények uralkodnak”? Szó esik többek között a kadétok súlyos megfélemlítéséről és szexuális zaklatásokról. Emellett, a hírek szerint, a kiképzés nemcsak kemény, de durva is. A fiatalokat felzavarják a 45 méteres árbocra, aki nem teljesít, azt megfenyegetik, hogy a tengerbe dobják. A beavató szertartásról pedig olyan képek láttak világot, ahol a kadétoknak hányásban kellett úszniuk, majd az elöljárók csizmáját fényesre nyalniuk. 
 
(Gorch Fock, forrás: soldatenglueck.de)
 
Az ügy politikai pikantériája, hogy vannak, akik szerint talán nem véletlen, hogy épp most kerülnek nyilvánosság elé az időben eltérő esetek, és talán valaki szeretné azt a benyomást kelteni, hogy a német katonaságnál káosz uralkodik. (Ehhez kapcsolódó friss hír, hogy a hajó legénysége a hétvégén nyílt levélben fordult zu Guttenberghez, amiben azt írták, hogy a média viselkedése egyenlő "Rufmorddal", vagyis a szakmai hírnév teljes rombadöntésével - szerk.) A koalíciós partner FDP-nek pedig pont kapóra jöttek a botrányok, hiszen zu Guttenberg nemrégiben éles vitába keveredett Guido Westerwelle (FDP) külügyminiszterrel az Afganisztánban állomásozó német csapatok sorsáról. Így a nagyobbik koalíciós partner (CDU/CSU) gyanúja szerint maguk a liberálisok gondoskodtak arról, hogy az események előtérbe kerüljenek. Ezt alátámasztani látszik az is, hogy – amint már utaltunk rá – az eseményekre az FDP színeiben politizáló Helmut Königshaus, a szövetségi gyűlés honvédelmi biztosa hívta fel a figyelmet.
 
Mindesetre tény és való, hogy az események hatására a németek legnépszerűbb politikusa iránt megrendült a bizalom, és vannak, akik kétségbe vonják, hogy valóban kézben tartja a védelmi tárca irányítását. Ráadásul további kényes ügy, hogy a tavaly decemberben, Afganisztánban elhunyt katona esete sem tisztázott. A szövetségi haderő eredeti magyarázatával szemben a katonai rendészeti vizsgálatok eredményei alapján a 21 éves katona nem a saját, hanem társa fegyveréből leadott, feltételezhetően véletlen lövés által szenvedett halálos sérülést. Így az ügyészség már gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával kapcsolatban nyomoz. Már csak hab a tortán, hogy a honvédelmi biztos Königshaus egy másik beszámolójában az Afganisztánban állomásozó katonák leveleinek állítólagos „nagy számbeli és szisztematikus” felbontásáról tesz jelentést.
 
Mindennek ellenére a ZDF német közszolgálati televízió legfrissebb Politbarometer felmérése alapján Karl-Theodor zu Guttenberg maradt a legnépszerűbb politikus. A megkérdezettek 64 százaléka szerint a védelmi miniszter jól kezelte a helyzetet, míg mindössze 24 százalék azoknak az aránya, akik ennek az ellenkezőjét állítják (itt). A politikai viták kereszttüzében ugyanakkor oly kevesen teszik fel azt a kérdést: a két kadétlány halála vajon tényleg a kemény kiképzés eredménye, vagy pedig békeidőben megbocsáthatatlan veszteség?

 

Németh Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr492627511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: [KNN] Deutschlands grösste schwimmende Puff – A német bulvármédia esete a Gorch Fock-al 2011.02.04. 10:51:19

A magyar médiában csak a legolvasottabb híroldalakon jelent meg, de Németországban már jó ideje sajtótéma a Bundesmarine háromárbócos kiképzőhajójának esete. A felzúdulás előzménye, hogy a Gorch Fock fedélzetén még 2010. novemberében az árcbócról lezuh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása