Merre tovább Szerbia?

2011. február 08.

Bár a magyar média érdeklődését különösebben nem keltették fel a hétvégi szerbiai események, több mint 50 ezer tüntető (akikre mintegy 10 ezer rendőr figyelt) mellett, akik a nyugat-barát kormány lemondását követelték, mi nem mehetünk el szó nélkül. Rövid elemzésünkből kiderül, hogy miért tart ott Szerbia ahol, illetve az, hogy milyen következményei lehetnek a társadalmi elégedetlenségnek, mely évek óta nehezíti az EU-csatlakozást sürgető, Borisz Tadics fémjelezte kormány dolgát.
 
Szerbia és Montenegró korábbi hadügyminisztereként, majd 2006-tól a független Szerbia elnökeként Borisz Tadics sokat tett azért, hogy országa feledtetni tudja a világgal – és még inkább közvetlen szomszédaival –, hogy Slobodan Milosevics és Nagy-Szerbia ideje végleg lejárt. Tadics győzelmét a legtöbb politikai elemző egykor annak tudta be, hogy megbékéléssel, gazdasági fejlődéssel és EU-csatlakozással kampányolt, vagyis mindazzal, amire a háborúban és ellenségeskedésben megfáradt szerbek vágytak, ráadásul hosszú idő után ő volt az első szerb politikus, akit a nyugat is komoly lelkesedéssel fogadott (korábban csak Zoran Gyingyics, meggyilkolt miniszterelnök örvendett ekkora bizalomnak – szerk.).
 
(Borisz Tadics és Tomiszlav Nikolics, forrás: www.blic.rs)
 
A 2008-2009-es gazdasági világválság azonban nem szolgálta az EU-párti koalíciós kormány érdekeit, hiszen ez felszínre hozta az összes nehézséget, amivel addig nem akart / nem tudott megbirkózni Tadics és csapata – részben saját hibájából, részben pedig belső ellentétek miatt. Tavaly a gazdaság mindössze 1,5 százalékkal, idén várhatóan 3 százalékkal fog növekedni, ami közel sem az a mérték, amivel az ország elindulhatna a komoly fejlődés útján. Mindezt csak tetézte az „örök vesztes” Tomiszlav Nikolics, aki, miután 2008-ban elhagyta a rossz emlékű Szerb Radikális Pártot (a háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seselj pártja – szerk.), új pártot alapított (Szerb Progresszív Párt), mely rövid idő alatt komoly népszerűségre tett szert – legalábbis a hétvégi események erről árulkodnak.
 
A Nikolicsék szervezte tüntetés ugyanis 50-70 ezer dühös, de mégis relatíve békésen tiltakozó állampolgárt vonzott a szerb parlament épülete elé. A tömeg elsősorban előrehozott választásokat, valamint a korrupt és gyengekezű kormány lemondását követelte. Szakértők szerint az általános társadalmi kedv, a gazdasági helyzet és az elkövetkező évek kilátásai tovább gyengíthetik az amúgy is gyenge lábakon álló kormányt. Ez persze még nem jelenti azt, hogy akár a 2012-es, akár egy előrehozott választást Tadics és a Demokrata Párt elveszítene, de az biztos, hogy komoly veszteségeket szenvedne. A helyzet főleg annak tudatában érdekes, hogy, bár Tadicsot 2004-ben és 2008-ban is elnökké választották – mindkétszer éppen Nikolicsot győzte le, szoros versenyben -, a parlamentben mindig a radikálisok rendelkeztek a legerősebb frakcióval. Természetesen ez sokat elmond a szerb belpolitika múltbéli állapotáról is.
 
(Tüntetés Belgrádban, forrás: www.reuters.com)
 
Vagyis, mindent összevetve mondhatnánk, hogy akkor a radikálisok ismét valós választási győzelem közelében vannak, főleg úgy, hogyha a kormány nem teljesíti követeléseiket, akkor ismét utcára vonulnak a tüntetők, tovább destabilizálva az egyébként sem kiegyensúlyozott közállapotokat. A jelek azonban mégis inkább arra utalnak, hogy a mostani helyzetben nem kell nyugat és szomszéd ellenes, agresszív, nacionalista politikai erőktől tartani, hiszen az elmúlt két évben Nikolics többé-kevésbé levetkőzte korábbi szélsőjobboldali énjét, teret engedve egy modernebb, EU-párti, konzervatív politikának. Persze, ahogy a mondás tartja, kutyából nem lesz szalonna, így, bár a legvalószínűbb forgatókönyv kétségtelenül az, hogy Szerbia irányítását a közeljövőben egy mérsékelten nacionalista, de nyugat-barát párt fogja átvenni – vagy legalább is nagyon közel kerül majd a kormányzáshoz –, a jobb félni, mint megijedni elv alapján azért érdemes lesz Szerbiára figyelni.
 
Egyrészről azért, mert bár Nikolics nem valószínű, hogy felfüggesztené az EU-csatlakozás menetrendjét - amit amúgy ő maga is támogat -, dehogy a volt keményvonalas nacionalista politikus keményebb tárgyalópartnere lenne az Uniónak, mint Tadics, az biztos. Másrészről pedig nagyon érdekes lesz nézni, hogy az adott esetben kormányra kerülő progresszívok, hogyan tudnak majd egyensúlyozni a jobbközép-radikális retorika határán, vagyis, hogy nyugat-barát fellépésük ellenére is hitelesen képviseljék az ország érdekeit olyan kényes kérdésekben, mint például Koszovó helyzete.
 

Összességében tehát, ha Nikolics és pártja hatalomra kerül 2012-ben - esetleg valamivel előbb - akkor, amire déli szomszédunktól számítani lehet, azok véleményem szerint a következők: 1) Határozott, nemzetközi konfrontációtól sem visszariadó fellépés Koszovóval szemben; 2) Keményebb tárgyalás az EU-val, de nem veszélyeztetve a jövőbeli csatlakozást (valamikor talán 2020 környékén); 3) Horvátországgal és Szlovéniával az elmúlt években kialakult békés egyensúly fenntartása.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr312647946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.02.09. 23:11:19

nem egészen értem, miért kellene a magyar sajtónak a szomszédos országokkal behatóan foglalkozni :) (csak irónia)

ha csak magunkra koncentrálunk, akkor sokkal egyszerűbb a zsigeri reflexekből játszani.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.04.17. 02:04:01

Okos cikk!

Off: ha már semmiképp sem ékezetekkel (Tadić, Nikolić) írjátok a neveket, hanem ún. "magyarosan", akkor a zavaró Dzsindzsicset javítsátok ki Gyingyicsre. (Ugyanis dzs-vel a dž-t szokás átírni, pl. џамија - džamija - dzsamija)
A ć is mondjuk picit jobb lenne ty-nek, de ez már hitviták kérdése, való igaz, hogy nálunk a cs-zés terjedt el, helytelenül.

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2011.04.17. 20:34:03

@bikmakk: javítottuk "ty"-re, köszi az észrevételt!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.04.17. 20:52:28

@DiploMaci: Hehe, köszi. Annyira nem fontos, de respekt. Viszont így inkonzisztens, hogyha a "Đindić" ć-je ty-vel, a "Tadić"-é és a "Nikolić"-é viszont cs-vel íródik át. Ezért javasoltam a "Gyingyics"-et mint köztes megoldást. Ez amúgy a HVG vagy pl. a Magyar Nemzet szokásos írásmódja, pl. itt: hvg.hu/napi_merites/20110313_dindic_gyilkossag_virtualis_muzeum (a cikkben, nem a linkben)
süti beállítások módosítása