Bírósági eljárás indul Berlusconi ellen

2011. február 20.

Az elmúlt hetek, hónapok nem kifejezetten teltek eseménydúsan az olasz belpolitikában. Silvio Berlusconi a szoros bizalmi szavazás átvészelése óta folyamatosan dolgozik az alsóházi többség „biztonságosra” növelésén, a parlamenten kívül pedig folyamatos harcot vív a Rubygate néven elhíresült ügy negatív következményei ellen. Mindeddig azonban ez leginkább kommunikációs hadjárat volt, február 15-én, kedden viszont eldőlt, a miniszterelnöknek a bíróság előtt is meg kell védenie igazát a kérdésben.

Cristina Di Censo bíró véleménye szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésére az ügyészségnek ahhoz, hogy a tárgyalásokat gyorsított ütemben lefolytassák. A vád továbbra is kiskorú prostitúció és hatalommal való visszaélés. Mint ismeretes, az olasz kormányfő nagyszabású összejöveteleket tartott rezidenciáján, általában több hölgy társaságában, akik ezért cserébe magas összegeket kaptak kézhez. A prostitúció nem büntetendő cselekmény Olaszországban, azonban a kiskorúakkal való hasonló cselekedet már igen, az egyik ilyen este résztvevője pedig akkoriban még csak 17 éves volt. Ő Karima "Ruby" El Mahroug, egy marokkói táncos, akiről az egész ügy a nevét kapta. Bár azt még nem bizonyították, hogy Ruby valóban nyújtott-e szexuális szolgáltatásokat Berlusconinak, azt már bevallotta, hogy egy ilyen estéért 7000 eurót kapott. Ez pedig, nem meglepő módon, könnyen lángra lobbantotta a pletykákat. A másik vádpont szerint pedig tavaly májusban a kormányfő egy telefonhívás során azt kérvényezte a rendőrségtől, engedjék szabadon az épp lopásért őrizetbe vett lányt.
 
("Késő bánat?" - Silvio Berlusconi, forrás: www.pagotan.com)
 
Sokáig kétséges volt, valóban bíróság elé állítják-e a miniszterelnököt, akinek mindez – érthető módon – a legrosszabbkor jön. Az olasz baloldal már így is folyamatosan az előrehozott választások mellett érvel, és valószínű, hogy ha a vádak igaznak bizonyulnak, Giorgio Napolitano olasz államfő kénytelen lesz elvenni a hatalmat a jelenlegi kormánytól. Berlusconi ennek ellenére nyugodt – ahogy az ellenzék képviselői fogalmaznak, ő az egyetlen az országban, aki nyugodt. Bár eddig is inkább a hallgatás taktikáját alkalmazta a botrány során, most (miután újfent elutasította a vádakat) kijelentette, az ország érdekében mostantól végképp nem szeretne a helyzetről nyilatkozni. A kedélyek csillapítása végett inkább arról beszélt, a napokban elérik a 325 fős képviselői létszámot az alsóház soraiban, mely tovább növeli a jelenlegi kormány biztos talaját, valamint azt kérte az olaszoktól, hogy gondolkozzanak felelősségteljesesen ebben a nehéz időszakban, és ne dőljenek be a baloldali politikai érdekektől függő bíróságnak.
 
Cristina Di Censo viszont nagyon eltökélt, az általa most kiadott 27 oldalas jegyzőkönyv ugyanis részletesen taglalja az ügyről összegyűjtött információkat. Mára például tudomásuk van más kiskorúakról is, akik részt vettek a már említett rendezvényeken, valamint bizonyított a Ruby-nak fizettet pénz és a rendőrőrsre tett telefonhívás ténye is. Utóbbival a bírónő szerint a miniszterelnök erőteljesen túllépte hatáskörét, hiába védekezik most úgy, hogy ezzel a tettével csupán egy olasz-egyiptomi diplomáciai viszályt próbált meg eltusolni, mivel abban a hitben élt, hogy a hölgy az akkori egyiptomi elnök Hoszni Mubarak unokahúga. A tárgyalások április 6-án kezdődnek, mivel azonban a legitim akadályoztatásról szóló jogszabályt csupán részlegesen törölte el januárban az alkotmánybíróság, Silvio Berlusconinak nem kell személyesen megjelennie majd rajtuk. Nem véletlen, hogy az ellenzék jelenleg is keményen dolgozik azon, hogy népszavazás legyen a törvény teljes megszüntetéséről, mely valószínűleg végleg megpecsételné a kormányfő politikai jövőjét.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr12674927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása