Radikális fordulhat jöhet az Egyesült Királyságban

2011. március 02.

Az EU-csatlakozáskor az Egyesült Királyság még azon kevés régi tagállam közé tartozott Nyugat-Európában, ahol szívesen látták a Kelet-Európából érkező vendégmunkásokat. Ez a kép azonban úgy tűnik mostanra megváltozott. A neves közvélemény kutató, a Populus legfrissebb felmérése szerint ugyanis az általuk megkérdezett lakosok közel fele szívesebben támogatna egy keményebb bevándorlási politikával rendelkező radikális pártot, mint valamelyik mostani országos erőt.
 
Bár az elmúlt évtizedekben az Egyesült Királyság sem volt mentes a bevándorlók és a helyiek közti összecsapásoktól, valamint a szélsőjobboldali pártok előretörésétől, mégis olyan választási sikereket, mint amilyeneket például Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban, vagy éppen Magyarországon értek el a helyi radikálisok, a brit szélsőségesek sohasem tudtak felmutatni. Függetlenül attól, hogy a jelenleg legerősebb brit radikális párt, a BNP egészen komoly ismertségre tett szert a legutóbbi választásokon. Kérdés azonban, hogy ez meddig maradhat így? A Populus szerint nem sokáig.
 
A közvélemény kutató múlt hét végén publikált adatai szerint elsősorban a siralmas gazdasági mutatók, valamint az országos tömegpártok (Konzervatívok, Munkáspárt, Liberális Demokraták) nem létező bevándorlási politikája az, ami a szavazók jelentős részét a kisebb, radikálisabb pártok felé irányíthatják a jövőre esedékes időközi választásokon. A nagy pártok ugyanis kényesen ügyelnek arra, hogy az olyan „mérgező” témákkal, mint amilyen a bevándorlás is, lehetőleg minél kevesebbet foglalkozzanak, mert ami egyrészről komoly sikert hozhat a számukra, az másrészről könnyen brutális vereséget is eredményezhet.
 
("Ők biztosan támogatnák a radikálisokat", f: www.guardian.co.uk)
 
Mindenesetre közelebbről megvizsgálva az eredményeket a következőket láthatjuk: A megkérdezettek 48 százaléka hajlandó lenne támogatni egy új brit szélsőjobboldali pártot, ha az kész tartózkodni a nyílt erőszak és a náci jelképek alkalmazásától. A válaszadók 52 százaléka szerint a brit muszlimok problémákat okoznak az Egyesült Királyság számára. A felmérésben részt vett fehérek 63, az ázsiaiak 43 és feketék 17 százaléka gondolta úgy, hogy a bevándorlás rosszat tett az országnak Mégis igazán csak a brit ázsiaiak azok (38 százalék), akik szerint fel is kellene függeszteni egy időre a bevándorlást.
 
A többség természetesen – beleértve a vezető pártokat – inkább a körülményekkel magyarázza a nem éppen hízelgő eredményeket, mintsem saját kudarcukkal. Ezzel szemben a jogvédők reakciója sem meglepő, hiszen ők meg kongatják a vészharangokat és már soha nem látott radikális térnyerésről, valamint Európa legerősebb szélsőjobboldali erejének kifejlődésétől tartanak. Kétségtelen tény, legalább is egyes politikai elemzők szerint, hogy egy holland, vagy francia típusú radikális párt a jelen helyzetben könnyen 15-20 százalékos vagy akár még annál is nagyobb támogatottságra tehetne szert. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy amíg Hollandiának ott van Geert Wilders, Franciaországnak pedig Marine Le Pen, addig az Egyesült Királyságnak a legjobb esetben is csak egy Nick Griffinje van. 
 
Persze hiba lenne Griffint, a brit nemzeti radikálisok vezetőjét azért leírni, mert, szemben mondjuk David Cameronnal, Nick Clegg-gel, vagy Ed Milibanddal nem az a született választóbarát politikus (sem látványra, sem pedig megszólalásra). De nem is szabad túlmisztifikálni, hiszen igazán veszélyessé csak akkor válhat egy szélsőséges párt, ha megtalálja arcát és hangját, márpedig elnézve Griffin eddigi teljesítményét ez még a legtöbb szakértő szerint is odébb lesz a Királyságban.      

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr502704688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása