A héten történt.. Franciaország

2011. március 20.

Párizsi csúcsértekezlet: Európai és arab vezetők találkoztak szombaton a francia fővárosban, hogy egyeztessenek a líbiai háború megoldásának lehetőségeiről. A francia elnök, Nicolas Sarkozy vezette megbeszélésen részt vett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter asszony és David Cameron brit miniszterelnök, sőt, tiszteletét tette még az iraki külügyminiszter is. Ellenben az Afrikai Unió képviselői, annak ellenére, hogy őket is meghívták, nem jelentek meg Párizsban. A csúcsértekezlet végén a felek megegyeztek abban, hogy az ENSZ frissen elfogadott határozatának érvényt kell szerezni, úgyhogy Líbia bombázása a lakosság védelmében elkerülhetetlen, miután Muammar Kadhafi semmilyen nemzetközi nyomásra sem hajlandó reagálni.
 
Muszlim kérdés: Nicolas Sarkozy a héten elbocsátotta állásából Abderrdahmane Dahmanet, személyes tanácsadóját. Dahmane elsősorban vallási és kisebbségi ügyekben segítette az államfő munkáját, de miután a kormány jelezte, hogy rövid időn belül nyílt vitában tárgyalná meg az iszlám szerepét Franciaországban, a tanácsadó felszólította az UMP (kormánypárt) muszlim származású tagjait / képviselőit, hogy azok ne újítsák meg párttagságukat, mert a volt tanácsadó véleménye szerint ezzel a kormány elvtelen támadást intéz az ország 6 milliós muszlim közössége ellen.
 
Japán árnyékában: A francia kormány a héten elrendelte az országban található összes, vagyis, mind az 58 nukleáris erőmű teljes átvizsgálását, elkerülendő a lakossági bizonytalanságot és felháborodást. Az atomenergia jelenleg nemcsak azért kényes terület Franciaországban, mert a szomszédos Németország nemhogy átvizsgálja, hanem időlegesen több reaktorát le is állította; valamint, mert a Japán katasztrófa képei a francia sajtót is bejárták, borzolva természetesen a választói kedélyeket. Hanem elsősorban azért, mert a 2011-es adatok szerint – a világ országai közül, melyek nagy mennyiségben használnak nukleáris energiát – leginkább Franciaország van kiszolgáltatva az atomenergiának, hiszen teljes energia fogyasztásának közel 75 százalékát adják a meglévő erőművek.

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr272755491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása