A héten történt.. Egyesült Államok

2011. április 09.

Új Remény? Barack Obama bejelentette indulási szándékát a következő évi elnökválasztáson. Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke videó üzenetben és e-mailben üzent a támogatóinak, melyben segítséget is kért: a kampányra összesen 1 milliárd dollárt szeretne gyűjteni a támogatóitól. Amennyiben ekkora összegű kampánytámogatást sikerül összegyűjteni, akkor a következő év rekorder év lesz az elnökválasztás költségei szempontjából. 2008-ban Obama kampánya 760 millió dollárba került, melynek jelentős része magánszemélyek adománya volt. Az elnök már meg is kezdte kampányát; hétfőn egy pennsylvaniai szélerőmű-gyártó céghez látogatott el, majd egy New York-i ember jogi szervezethez, ahol kitartásra buzdította intézet dolgozóit.
 
Elnökjelölt kerestetik: Obamával ellentétben a republikánusoknál nem egyértelmű az indulók névsora. Michele Bachmann, a Tea Party Mozgalom alapítója idén már több kampánypénzt gyűjtött be, mint egyik legnagyobb ellenfele, Mitt Romney. A Gallup közvélemény-kutató intézet szerint azonban Bachmann ismeretsége jóval alacsonyabb, mint a korábbi massachusettsi kormányzóé. A három legismertebb potenciális jelölt közül Mike Huckabee, volt arkansasi kormányzó a legnépszerűbb, Sarah Palin pedig a legismertebb. Konzervatív lapok szerint azonban se Palin, se Romney nem indul jövőre az elnöki posztért.
 
Vékony vörös vonal: Minimális többséggel választották meg Wisconsinban az állami legfelsőbb bíróság legújabb tagját, JoAnne Kloppenburgot. A viszonylag érdektelen választás az elmúlt hónapok fejleményei miatt jelentős politikai színezetet kapott. A győztes ellenfele, az enyhén konzervatív David Prosser, Jr. az első fordulóban még a szavazatok 55%-át kapta, míg Kloppenburg akkor még feleannyit. A választás alapján továbbra sem csitulnak a kedélyek Wisconsinban, az állam megosztottsága még mindig igen jelentős.
 
Fel! Az Egyesült Államok gazdasága kezd magára találni, miután márciusban jelentősen csökkent a munkanélküliség, ami immár 8,8%-on áll. A jelentős politikai töltettel rendelkező adat ráadásul még nem tartalmazza a mezőgazdasági munkák növekedését. A pozitív változásért elsősorban a magánszektor felelős, a közszférában továbbra is az elbocsátások vannak túlsúlyban. A gazdasági növekedés az első negyedévben 2-2,5% között volt, és bár ennél némileg nagyobb ütemű bővülést irányoztak elő a szakértők az egész évre (3-3,5%), a foglalkoztatás növekedése miatt éves szinten erre jelentős esély van – de csak jelenlegi olajárak mellett.

 

Tóth Nándor Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr452812268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása