Egyelőre megúszták a csehek

2011. április 21.

Áprilisban látszólag elkezdtek dőlni a dominók a cseh koalíciós pártok együttműködése, valamint az egész kormányzás körül. A botrány a Közügyek (VV) párt környékén robbant ki, mikor Vít Bárta közlekedési minisztert több párttársa azzal vádolta meg, hogy hűségükért pénzt ajánlott fel számukra (őket azóta kizárták a pártból). Ez volt az utolsó csepp a pohárban, melynek hatására nagy vihar kerekedett a cseh parlamentben, és bár jelenleg a helyzet csitulni látszik, kérdéses, valóban vége van-e a válságnak.
 
Bárta a vádakat követően szinte azonnal, még április 8-án lemondott tisztségéről, mivel véleménye szerint jobb, ha korrupciós ügyei nem feketítik be az egész koalíciót. Petr Nečas  kormányfő azonban ekkor már kihasználta a helyzet adta lehetőséget, és Radek John belügyminisztert és Josef Dobeš  oktatásügyi minisztert (mindketten a Közügyek tagjai, előbbi ráadásul a párt vezetője és miniszterelnök-helyettes is)  is lemondásra szólította fel, mivel szerinte nem végzik megfelelően munkájukat. John kijelentette, hogy csakis akkor hajlandóak eleget tenni a miniszterelnök követeléseinek, ha három másik minisztert is menesztenek pozíciójukból, mégpedig Miroslav Kalousek pénzügyminisztert (TOP 09 párt), Ivan Fuksa (Polgári Demokratikus Párt, ODS) mezőgazdasági minisztert és Alexandr Vondra (ODS) védelmi minisztert. Nečas  egyértelművé tette, hogy a személycserék nem alku tárgyai, és Václav Klaus cseh köztársasági elnök elé vitte a három Közügyek párti miniszter cseréjéről szóló kérelmet. Klaus azonban csupán Bárta felmondását fogadta el, és bejelentette, csupán akkor bólint rá további minisztercserékre, ha a kormány átfogó tervvel rendelkezik a kormányátalakításról. A lépés elég radikálisnak tekinthető egy államfőtől, az ODS egyenesen alkotmányellenesnek nevezte a lemondatási kérelmek visszautasítását.
 
("Korántsem örült a dolognak" - Václav Klaus, f: www.ceskapozice.cz)
 
Mindenesetre ennek következtében beindult az egyezkedési folyamat a koalíción belül. A szintén korrupciós ügyekkel vádolt Vondra például felajánlotta, hogy a kormány stabilitásának fenntartása érdekében ő szívesen lemond védelmi miniszteri tisztségéről. Ezt Nečas  – korábbi pozíciója mellett – természetesen nem fogadta el. A jobbközép koalíciós kormány számára azonban túlságosan is erős csapás lett volna, ha a VV kilép a koalícióból, mivel nélkülük a TOP 09 és a ODS nem tudta volna effektíven fenntartani parlamenti többségét. Így mindenképp kompromisszumos megoldásra lehetett számítani, vagy ha ez nem jön létre, akkor esetleg előrehozott választásokra. Ennek lehetőségét azonban az államfő teljességgel kizárta, mivel a 2009-es választási fiaskó után (ekkor az előrehozott választásról a parlament nem a jogszabályoknak megfelelően döntött, így a cseh alkotmánybírák hatályon kívül helyezték azt, annak már korábbi kiírása ellenére – szerk.) szerinte erre van legkevésbé szüksége az országnak. A pártok vezetői végül április 18-a estétől egészen másnap hajnalig tárgyaltak a kérdésről, melynek végeredményeként Radek John távozik a belügyminiszteri székből, helyére Jan Kubice (pártonkívüli), eddigi rendőrségi osztályvezető kerül. John leváltása ellenére megtarthatja miniszterelnök-helyettesi pozícióját. A Közügyek így elvesztett egy kabinetet, azonban cserébe Nečas  beleegyezett, hogy Josef Dobeš  oktatásügyi miniszter folytathassa munkáját. Vít Bárta lemondása után a közlekedési tárcát eddigi helyettese, Radek Šmerda fogja irányítani. Az államfő, mivel nagyrészt kemény közbeavatkozása miatt alakult így a helyzet, természetesen nagy örömmel fogadta a döntést, melyet lehetőség szerint minél hamarabb, akár még a héten el is fog fogadni.

 

Összességében tehát nagyobb vihar nélkül átvészelte a cseh belpolitika a korrupciós botrányból fakadó válságot, azonban szakértők figyelmeztetnek, hogy a most létrejött új felállás nem feltétlenül fogja tudni megállni a helyét a jövőben. Véleményükkel nem nehéz egyetérteni, hiszen egyértelműen látszik, hogy a politikai erők csupán felületi kezelést alkalmaztak, és ezzel a döntéssel korántsem sikerült megoldani a pártok között húzódó mélyebb konfliktusokat. Nečas  már most elhintette, hogy további változások is várhatóak a közeljövőben a miniszterek körül, azonban konkrétumokat nem említett. Mindenesetre június során a kormány benyújtja reformjavaslatait (például a sokat vitatott nyugdíj-ügyben), melyek elfogadását egy bizalmi szavazással köti majd össze, legitimálva az új felállást. Remélhetőleg addigra sikerül szorosabbra fűzni a három párti kooperációt, mert ha nem, akkor könnyen meglehet, hogy egy a mostaninál sokkal drasztikusabb krízis mehet végbe Csehországban.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr642844276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása