Vélemény: Gyöngyöspata és a magyar Uniós romastratégia

2011. április 24.

Félelmetes dolgokkal kell szembesülnie annak, aki követi a gyöngyöspatai konfliktust a sajtóban. Úgy gondolom, valahol eddig is érezhető volt, hogy a helyzet közel áll a robbanásponthoz, és így vagy úgy, de nem lesz szép vége. Ami most pénteken történt, az még nem éri el a média által generált „tragédia” szintjét, azonban egyértelmű, hogy társadalomszociológiai oldalról tekintve igazi mélypont a magyar kisebbségek életében.
 
Gyöngyöspatán, ezen a Budapesttől mindösszesen körülbelül 65 kilométerre lévő, 2500 fős faluban, péntek reggel 276 roma nőt és gyereket menekítettek ki egy paramilitáris szélsőjobboldali csoport, a Véderő miatt. A történet eddig a következőképp alakult: tavaly szeptemberben árvíz sújtotta a patakparti úgynevezett cigánysort a településen, több épület a végletekig megrongálódott, az itt élő roma családok pedig máshova szerettek volna költözni. Váradiék éppenséggel pont Juhász Oszkár helyi lakossal szembe, és bár nem kapták meg a lakást, Juhász öngyilkos lett. Az eset felkeltette a Jobbik és az általa támogatott Szebb Jövőért és Véderő mozgalmak figyelmét. Szerintük ugyanis Juhász azért vetett véget az életének, mert nem bírta elviselni, hogy romák költöznek a közelébe. Az esettől kezdve magukat polgárőröknek valló gárdisták járőröznek az utcákon, a Jobbik március 6-án nagygyűlést tartott a falu főterén, a Véderő pedig nemrég létrehozott egy „kiképző tábort”, ahol például lövészetet és fegyverismeretet szerettek volna tagjaiknak oktatni. A magánterületen lévő tábor fő útvonala viszont keresztülmegy a romák lakta településrészeken, ezért döntöttek ők úgy, hogy minél gyorsabban, buszokkal kimenekítik a nőket és a gyerekeket a faluból. Ehhez a Vöröskereszttől és egyéb civil szervezetek kérték segítségét. A gyöngyöspatai romákat információk szerint a Tisza-tóhoz és Csillebércre viszik majd pár napig, a férfiak (kb. 170-180 fő) a településen maradtak, hogy megvédjék otthonaikat az általuk érzett fenyegetéstől.
 
(Péntek reggel Gyöngyöspatán, forrás: www.hvg.hu)
 
A helyzet komolyságát talán nem kell külön elemezni, ezt az is nagyon jól mutatja, hogy a Vöröskeresztnek a második világháború óta nem kellett azért kimenekítenie civileket, mert azokat paramilitáris csoportok fenyegették volna. Az viszont kifejezetten paradox hatást kelt, hogy a magyar EU-elnökség egyik kifejezetten hangsúlyos célja a tagállami romastratégia EU-s koordinációjának kialakítása, sőt, hogy pont a gyöngyöspatai kimenekítés előtt két héttel tartották Budapesten az Európai Roma Platform ötödik ülését, és ezen Viviane Reading, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős tagja külön megköszönte, hogy a magyarok ilyen eltökélten foglalkoznak a problémával. Mert az tény, hogy az Unión belül Magyarország igen aktív szereplő a témában: a szintén roma Járóka Lívia (néppárti képviselő) által előterjesztett jelentést március 9-én fogadta el az Európai Parlament, április 5-én pedig már a Bizottság is pozitívan véleményezte azt. Ezután a hivatalos menetrend szerint a Tanács vitája után alakítaná kia tagállami romaintegrációs stratégiák európai keretrendszerére vonatkozó javaslatát a magyar elnökség. A program „erősebb együttműködés kialakítására törekszik a tagállamok és az EU intézményei között. Olyan komplex programokat kell indítani, amelyek egyszerre kezelik a foglalkoztatás, oktatás, lakhatás és egészségügy területén jelentkező problémákat. Kiemelt figyelmet kell fordítani a hátrányos helyzetű kistérségek, települések komplex fejlesztésére és a szegénytelepeken élők integrációjára.”
 

Talán ez az utolsó mondat mutatja a legszemléletesebben, hogy a magyarországi helyzet milyen mély és átfogó változtatásra szorul. Mert bár tény, hogy érdemes lehet létrehozni egy olyan központi kooperációs hálót a tagállamok között, melyet központilag az EU felügyel, ám amíg akár a kezdeményező államnál is ilyen, a gyöngyöspatai eseményekhez hasonlatos történések mehetnek végbe, addig talán felesleges egy újabb, csupán a retorika és bürokrácia szintjén megvalósított integrációs folyamatot beindítani. Az már biztos, hogy az esetnek lesz nemzetközi sajtóvisszhangja, főleg, hogy a helyi romák menedékjogot kértek mind az Egyesült Államoktól, mind pedig Kanadától. Az is kétségtelen, hogy a magyar EU-elnökségnek nincs szüksége arra, hogy még több okot adjon a médiának az elnökségi félév nagyobb sikereinek hiányaira. Kérdéses tehát, hogy az eddig is sok oldalról támadott (alkotmányozás, médiatörvény) magyar kormány miképp fog reagálni – a szokásos „megbüntetjük a helyszínen lévő paramilitarista szervezet tagjait” – a történtekre, ugyanis egyértelmű, hogy a EU-s romaintegráció zászlóvivőiként nem engedhetjük meg magunknak például a Véderőhöz hasonló radikális egyesületekkel szemben tanúsított eddigi kivárásos stratégiát.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr152852475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.05.11. 02:36:44

"2500 fős faluban, péntek reggel 276 roma nőt és gyereket menekítettek ki egy paramilitáris szélsőjobboldali csoport, a Véderő miatt"... azért ez nem teljesen így volt...
Meg voltak előzmények is (vigyázat, politikailag inkorrekt) index.hu/belfold/2011/04/29/az_ordog_gyongyos_pataja/

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.05.25. 01:46:43

szomorúan látom, hogy a cikkben szereplő hazugságokat egy hónap alatt sem sikerült kijavítani :(

MészárosTamás 2011.05.25. 10:03:37

@aesculus: kedves aesculus! nagyon örülök a kommentednek, felvetéseddel azonban sajnos több probléma is van:
1.: egy megjelent cikken belül nem szokás átírásokat eszközölni, kivéve persze ha elírásról, vagy stilisztikai hibákról beszélünk. Amennyiben a leírtak utáni történések arra sarkalnának, hogy belássam, tévedés volt, amit leírtam, azt valószínűleg egy helyreigazító cikk útján kezelném, a szavahihetőség megtartása érdekében.
2.: valószínűleg egyértelmű, hogy véleményem szerint a cikk nem tartalmaz hazugságokat, hiszen nem áll szándékomban téves információkat terjeszteni, megjelentetni. Főleg az általad kiemelt mondat az, ami még most, egy hónappal az eset után is így szerepel a médiában és majdnem összes sajtótermékben (a kivételekkel azok radikális mivolta miatt úgy gondolom, nem kell feltétlenül foglalkoznunk). Az, hogy a helyi roma lakosság a Véderő általi fenyegetettségérzet miatt hagyta el a falut úgy gondolom teljes mértékben megállja a helyét.
3.: a cikk terjedelméhez mérten kellően foglalkozik a helyzet előzményeivel. az általad megosztott link hosszasan taglalja a múltat, ám erre egy kb. 500 szavas cikkben nincs lehetőség, főleg, hogy nem is ez volt a bejegyzés célja.
4.: mindebből pedig következik, hogy bár úgy érzem, hogy utalásaid afelé irányulnak, hogy a falu lakosságának sérelmeit nem taglalom kellőképpen, azt kell, hogy mondjam, cikk nem ezt próbálja kifejteni. Célja, hogy a szituáció segítségével állítson tükröt az egyik magyar EU-elnökségi célkitűzésnek.
Remélem, hogy ezután sikerül közös álláspontra helyezkednünk az ügyben...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.05.25. 23:41:14

@MészárosTamás: 1. az internet rugalmas műfaj. Lehet a végére odabiggyeszteni a "frissítés", "kiegészítés" címszó alatt mindenféle dolgokat.
2. "Főleg az általad kiemelt mondat az, ami még most, egy hónappal az eset után is így szerepel a médiában és majdnem összes sajtótermékben"
Hol szerepel "most is így" az általam kiemelt mondat? Örülnék, ha idéznél mondjuk egyet is, ami akár egy héttel a "kitelepítés" után született.
Tetszik, nem tetszik, az általam kifogásolt mondat egy HAZUGSÁG. Hogy szándékodban állt-e vagy sem, hazugságokat leírni, azt én nem tudom. Lehet, hogy nem. De akkor csak ismételni tudom az 1. pontot.
3. kénytelen vagyok idézni az előzményeket, úgy látszik nem figyeltél, mit írsz le:
"Gyöngyöspatán, ezen a Budapesttől mindösszesen körülbelül 65 kilométerre lévő, 2500 fős faluban, péntek reggel 276 roma nőt és gyereket menekítettek ki egy paramilitáris szélsőjobboldali csoport, a Véderő miatt. A történet eddig a következőképp alakult: tavaly szeptemberben árvíz sújtotta a patakparti úgynevezett cigánysort a településen, több épület a végletekig megrongálódott, az itt élő roma családok pedig máshova szerettek volna költözni. Váradiék éppenséggel pont Juhász Oszkár helyi lakossal szembe, és bár nem kapták meg a lakást, Juhász öngyilkos lett. Az eset felkeltette a Jobbik és az általa támogatott Szebb Jövőért és Véderő mozgalmak figyelmét. Szerintük ugyanis Juhász azért vetett véget az életének, mert nem bírta elviselni, hogy romák költöznek a közelébe. Az esettől kezdve magukat polgárőröknek valló gárdisták járőröznek az utcákon, a Jobbik március 6-án nagygyűlést tartott a falu főterén, a Véderő pedig nemrég létrehozott egy „kiképző tábort”, ahol például lövészetet és fegyverismeretet szerettek volna tagjaiknak oktatni. A magánterületen lévő tábor fő útvonala viszont keresztülmegy a romák lakta településrészeken, ezért döntöttek ők úgy, hogy minél gyorsabban, buszokkal kimenekítik a nőket és a gyerekeket a faluból. Ehhez a Vöröskereszttől és egyéb civil szervezetek kérték segítségét. A gyöngyöspatai romákat információk szerint a Tisza-tóhoz és Csillebércre viszik majd pár napig, a férfiak (kb. 170-180 fő) a településen maradtak, hogy megvédjék otthonaikat az általuk érzett fenyegetéstől."
Hát ez tényleg objektív és korrekt elemzés.
4. nem, tényleg nem próbálja kifejteni, ez valami fura távolról nézegető okoskodó poszt. Ahogy az egész blog is, valami google translate-tel összehozott hírszerkesztőség :((

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2011.05.26. 13:29:07

@aesculus: Ha úgy érzed, kedves aesculus, hogy ez egy "távolról nézegető" poszt, akkor jogodban áll ezen véleményednek hangot adni; ahogy a poszt írójának is jogában áll a helyzetről saját következtetéseket levonni, és azt megírni egy vélemény cikk formájában. Ha te viszont ezzel a véleménnyel nem értesz egyet, akkor kommentelhetsz, tételesen cáfolhatsz és ellen érveket sorolhatsz fel, hogy szerinted miért hazugság az, amit leírt az író, mert hidd el, mi nem fogjuk moderálni az általad leírtakat, mert úgy vagyunk vele, hogy az olvasók konstruktív véleménye fontos, amire mindig oda kell figyelni!

Ellenben, ha csak annyit állapítasz meg, hogy az általunk közölt cikk hazugságokat tartalmaz, nélkülözve minden tételes magyarázatot, az nem érv, hanem egy minden alapot nélkülöző észrevétel. De miután te úgy érzed, hogy ez a fajta attitűd helyes, sőt, tovább mész, és ezek után egyenesen a blogunk és íróink szavahihetőségét vonod kétségbe, az sajnos bármennyire is szomorú téged, és nem minket minősít.

Ennek ellenére azonban, ha úgy érzed, hogy kész vagy minket megtisztelni egy levéllel, amiben tételesen kifejted, hogy szerinted a cikk miért épül hazugságokra, illetve azt is, hogy véleményed szerint a blogunk miért "valami google translate-tel összehozott hírszerkesztőség", akkor biztosíthatlak, hogy azt módosítások nélkül, még aznap közölni fogjuk!

MészárosTamás 2011.05.26. 14:56:27

@aesculus: Kedves aesculus, szerintem maradjunk annyiban, hogy én kifejezetten örülök, hogy így megmozgatott a cikk, még ha szerinted hazugság is - amivel természetesen még most sem tudok egyetérteni, ám tiszteletben tartom véleményed. A nálam kifogásolt mondat akár a HVG, akár a Magyar Nemzet, akár a Népszabadság hasábjain megtalálható, ugyanilyen formában. Ám diskurzusra szükség van, ezért (is) jött létre ez a blog, ám ennek a vitának ilyen formában - az előttem szóló érveit figyelembe véve - nincs értelme. Remélem, hogy ennek ellenére olvasónk maradsz, és legközelebb értékesebb kommunikációt folytatunk!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.06.02. 12:58:15

@MészárosTamás: "A nálam kifogásolt mondat akár a HVG, akár a Magyar Nemzet, akár a Népszabadság hasábjain megtalálható, ugyanilyen formában. " Link?

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.06.02. 17:42:25

@MészárosTamás: én olyan linkre gondoltam, ahol azt írták, mint a külföldi lapok: hogy a véderő miatt kellett kimenekíteni a cigányokat/romákat a faluból. De mindegy, mert úgy emlékszem, volt valami olyan hatásvadászó mondat is, hogy "ilyen kimenekítésre nem volt példa a második világháború óta". Na, szóval, kösz, hogy kitettétek, ezek szerint csak volt valami értelme a kommentjeimnek.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.06.02. 17:51:12

@DiploMaci: szóval alapvetően azzal volt bajom, hogy átvette azt a nyugati sajtóban elterjedt téves tájékoztatást, hogy itt a második vh óta példátlan kimenekítésről volt szó. Majd megkísérelte elemezni a helyzetet olyan elfogultsággal, hogy az még az amnesty internationalnak is büszkeségére válna. Az egyszeri olvasónak olyan képe lett volna az egészről, hogy "gyöngyöspatáról kitelepítették a romákat, és ezen háborog az egész világ, soweto és jedwabne ehhez képest semmi.
Az egész kitelepítési cirkusznak mindeközben van egy erős zámoly-bukéja, richard fieldről is érdemes lenne egy-két szót ejteni.

Ja, közben megvan a második vh-s mondat is, azt hittem előbb van. Szóval, az tényleg elég cinkes, hogy benne van, nem lesz tőle hitelesebb a dolog.
süti beállítások módosítása