Bin Laden halott, mi következik most?

2011. május 02.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet alapítóját és vezetőjét, Oszama bin Ladent, ma hajnalban amerikai katonák ölték meg Pakisztánban. A titkos küldetést, amelyet az Egyesült Államok tengerészgyalogságának elit egysége hajtott végre, Barack Obama elnök rendelte el. A világ tehát ünnepelhet, hiszen 10 évvel a Világkereskedelmi Központ elleni brutális merénylet után végre elérte végzete az akciót kitaláló és finanszírozó szaúdi sejket; bár tény, hogy a radikális iszlamisták vélhetően véres megtorlása nem marad el.
 
Oszama bin Laden szaúdi sejk nevét a világ a ’90-es évek elején kezdte tanulgatni, miután 1993-ban, a new yorki Világkereskedelmi Központ elleni első merényletét követte el az általa alapított szélsőséges iszlamista szervezet, az al-Kaida. Ezt követően volt több terrorcselekmény is, amit a szervezethez kötnek, például az amerikai nagykövetségek felrobbantása Kenyában és Tanzániában, valamint egy amerikai hadihajó megtámadása Jemenben. De ezek az akciók, bár elérték, hogy bin Laden és szervezete lett a 2000-es évek legelejére a világ talán legveszélyesebb terrorista csoportosulása, mégis, amit az al-Kaida 2001. szeptember 11-én véghezvitt, arra nincsenek szavak. A közel 3000 ember életét követelő repülőgépes merénylet, amely a Világkereskedelmi Központ két épületének összeomlásához vezetett végérvényesen elérte, hogy a világ figyelme e terrorszervezetre terelődjön.
 
("A világ legkeresettebb embere volt", forrás: www.japanalyst.com)
 
A Bush-adminisztráció természetesen erővel reagált a tragédiára és lerohanta a csoport melegágyaként szolgáló Afganisztánt, ám hiába, bin Ladent nem tudták elfogni, ahogy az al-Kaidát sem tudták térdre kényszeríteni. Az egyik ok, hogy ez miért nem sikerült, az az, hogy a szaúdi sejk a támadások után szinte végig a kiismerhetetlen afgán hegyekben kialakított természetese és mesterséges barlangrendszerekben bujkált. A másik ok pedig az, hogy az al-Kaida lényegében nem más, mint egy ernyőszervezet, amely rengeteg kis terrorcsoportot foglal magában, vagyis, szigorúan vett központja, vagy központi szerve nincsen. A feladata inkább a források (anyagi, hadászati, stb.) megfelelő elosztásában és a nemzetközi koordinálásban áll. Ebből természetesen logikusan következik, hogy bin Laden megölésével a szervezet nem fogja magát megadni, nem fognak az általa elkövetett merényletek csökkeni, egy szóval, a helyzet nem fog drasztikusan változni.
 
Érzésem szerint ettől függetlenül két forgatókönyv van, mely a mai naptól kezdve megvalósulhat: 1) Az al-Kaida új vezetőt nevez ki, aki megerősíti a nyugat ellen folytatott iszlamista dzsihád (szent háború) tényét és felszólítja az al- és társszervezeteket arra, hogy lépjenek működésbe, és brutális megtorlással válaszoljanak a vezetőjük és alapítójuk megölésére. Ez az eshetőség nyilván kegyetlen merényletekben teljesedne ki, elsősorban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a többi nyugati szövetséges területén. Ráadásul az sem elképzelhetetlen, hiszen amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva nemrég erről tett említést a WikiLeaks portál is, hogy bin Laden megölését / elfogását atombomba robbantással torolja majd meg szervezet; 2) Az al-Kaida, bár talál magának új vezetőt, képtelen lesz azt a fajta szellemi vezetést betölteni a radikális iszlamizmusban, illetve a nyugat elleni harcban, amelyet Oszama bin Laden biztosított. A szervezet által elkövetett akciók száma így csökkeni fog, befolyása és hatalma pedig szép lassan egy új, talán éppen magából az anyaszervezetből kinövő terrorcsoportokhoz vándorol. Persze adja magát a kérdés, ha már mind két eshetőség középpontjában egy új vezető áll, hogy ki veszi át az irányítást bin Ladentől? A legvalószínűbb utód a lassan 60 esztendős egyiptomi Ayman al-Zawahiri lehet, aki elemzők szerint szervezeti és ideológiai ügyekben is legalább olyan járatos, mint a szaúdi sejk volt, ám karizmatikusságban komoly hiányosságai vannak. Rajta kívül van még néhány fiatalabb vezető, akik hosszú távon átvehetnék bin Laden helyét, de esetükben is a karizmatikusság, a szuggesztivitás, komoly hiánycikk, legalább is egyelőre biztosan.
 
Mindent összevetve tehát egyértelmű, hogy a jelenkor legveszélyesebb és legrettegettebb terrorszervezete ma hajnalban súlyos csapást szenvedett el, de a haláláról beszélni még nagyon korai, hiszen a labda most ismét a terroristák oldalán pattog.
 
Németh Áron Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr362871307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.02. 11:49:19

Én személy szerint biztos voltam benne, hogy Oszama nem Afganisztánban van, ahogy abban is, hogy bárhol húzza meg magát, az egy olyan hely lesz, ahol a legkevésbé sem keresik majd. Most megtudhattuk, hogy a pakisztáni hadsereg egyik kiképzőközpontjától alig egy kilométerre lakott. Ennél már csak az lett volna "szebb", ha egy álcázott személyiséggel bukik le valahol Dubajban vagy Dohában. (Kinda like Radovan Karadžić Belgrádban, doktor Dabić alakjában.) Erről jut eszembe: sajnálom, hogy nem sikerült élve elfogni és bíróság elé állítani.

RedCameleon 2011.05.02. 18:05:49

nem sikerült, vagy nem akarták?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.03. 03:23:28

@RedCameleon: Ez már egy másik kérdés. Pusztán a tényre akartam utalni, hogy nem élve fogták el. Lehet, hogy pont így akarták, de az is lehet, hogy csak így jött össze. Mindenesetre egy halott Bin Laden rövid távon többet használ Obamának, az biztos.

RedCameleon 2011.05.03. 03:36:14

fair enough. remélhetőleg nem robban az a-bomb.

akiraj 2011.05.04. 19:00:28

Obama adta a legnagyobb nászajándékot Vilmos hercegnek. Kivárták a nászt. Az mekkora tripp lett volna, ha akkor hozzák nyilvánosságra a vesztét, amikor az ifjú pár kimondta a boldogító igent.
süti beállítások módosítása