Komoly krízisben a FIFA és Sepp Blatter

2011. május 31.

A FIFA nagyhatalmú vezetője, Joseph Blatter svájci sportdiplomata a tegnapi folyamán nemzetközi sajtótájékoztatón reagált az őt, illetve az általa vezetett nemzetközi futballszövetséget ért korrupciós vádakra. A kérdez-felelek azonban ahelyett, hogy eloszlatta volna az elmúlt napokban felmerült kételyeket, inkább csak olajat öntött a tűzre, hiszen Blatter láthatóan nem érzékelte, nem akarta érzékelni az ügy súlyát, és benne persze a saját maga helyzetét.
 
Tény, hogy a DiploMaci Blog egy külpolitikával, és nem sportpolitikával foglalkozó blog, ellenben a tegnap lejátszódó eseményeknek vélhetően lesz folytatásuk, ami akár a rendes politikai viszonyokra is kihathat, még akkor is, ha erre azért kicsi az esély. Arra azonban már jóval nagyobb, hogy Sepp Blatter 13 éves egyeduralma a FIFA élén súlyos, talán az eddigi legsúlyosabb nehézségeit élje át. A mostani korrupciós ügy ugyanis, még ha nem is dönti meg a svájci sportdiplomata hatalmát, vélhetően örökre nyomot hagy majd a saját, és vele együtt a nemzetközi futballszövetség amúgy sem makulátlan tekintélyén. Persze jogos a kérdés, hogy mi vezetett idáig? A neves brit baloldali napilap, a The Guardian tegnapelőtt megjelent cikkében össze is foglalja ezeket, éppen ezért én most csak néhány általam fontosnak gondolt momentumra térek ki.
 
("Az ember, aki ott se volt?" - Sepp Blatter, f: www.caughtoffside.com)
 
Ezek közül minden bizonnyal az első és talán legfontosabb a Blatter és a The Football Association (FA), vagyis, az angol nemzeti futballszövetség között húzódó éles ellentét, ami már jó egy éve tart. Tavaly májusban ugyanis Lord Triesman, az FA és Anglia VB rendezési pályázatának vezetője lemondott megbízatásáról, miután kijelentette egy brit újságnak, hogy a spanyolok és az oroszok le akarják fizetni a bírókat a 2010-es nyári világbajnokságon.  Ezt követően szintén egy brit lap, a Sunday Times leplezett le két FIFA vezetőségi tagot, akik hajlandóak lettek volna pénzért cserébe "megfelelő" helyre szavazni a 2018-as és 2022-as VB rendezésénél; később mindkét vezetőt eltiltással és pénzbírásággal sújtották. De sok szakíró szerint a „cassus belli”-t a decemberi VB rendezési sorsolás jelentette, ahol az angol pályázat mindössze 2 szavazatot kapott a 22-ből; a győztes Oroszország lett, 2022-re pedig szinte mindenki elképedésére, Katart választották győztesnek. Gyakorlatilag tehát Sepp Blattert és a FIFA-t tavaly tél óta folyamatos össztűz alatt tartja a brit sajtó, de komoly krízisről egészen idén márciusig mégsem beszélhettünk. Akkor azonban jött Mohamed bin Hammam (az ázsiai futballszövetség első embere – szerk.), kiegészülve a színen ismét feltűnő Lord Triesmannal, és Blatter 13 év alatt felépített vára omolni kezdetett. Először Hammam jelentette be, hogy a FIFA-nak változásra van szüksége, ezért megpályázza a szervezet elnöki székét, majd Lord Triesman jelentette ki, hogy decemberben magas rangú FIFA delegáltak pénzt kértek azért, hogy az angol VB rendezési pályázat mellé álljanak. A nemzetközi futballszövetség természetesen mindent tagadott, illetve tagad is azóta. Ám azok után, hogy Hammam tegnapelőtt visszalépett az elnökjelöltségtől, miután a bejelentésére korrupciós vádakkal illetett, majd a FIFA által kivizsgált Blattert nem találták érintettnek a kérdésben, a nemzetközi sajtó láthatóan nem enged, és Sepp Blatter fejét követeli.
 

("Ember a Holdról", forrás: www.youtube.com)
 
A svájci azonban láthatóan nem foglalkozik az őt ért kritikákkal és vádakkal, tegnap jelezte, hogy az orosz és katari világbajnokságok ügyében nem lesz újbóli szavazás, vagyis, minden marad a régiben. Ami pedig a korrupciós vádakat illeti, azzal kapcsolatban elmondta, hogy ahhoz senkinek semmi köze, hiszen ez csak és kizárólag a FIFA családra tartozó belügy, amit ennek megfelelően ők is vizsgálnak ki, illetve a héten esedékes elnökválasztást megtartják, akár ellenjelöltekkel, akár nélkülük. Sepp Blatter a sajtótájékoztató során még azt is hozzátette, hogy véleménye szerint a FIFA és a nemzetközi futball a most kialakult helyzet miatt nincs krízisben, mindössze kisebb problémákkal küzd, de ezekkel megtud, és meg is fog küzdeni. Zárásképpen pedig álljanak itt Pedro Pinto, a CNN amerikai hírcsatorna ismert sporttudósítójának a szavai: „Joseph Blatter egyértelműen úgy viselkedett a sajtótájékoztatón, mint akinek fogalmas sincsen arról, hogy milyen súlyos ügybe keveredett (…) Blatter kicsit olyan volt, mint az ember, aki egyedül nem hajlandó észrevenni, hogy egy hatalmas elefánt van a teremben.”

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr392945537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása