Vélemény: A közös európai honvédelemnek nincs valós alternatívája

2011. június 04.

Az utóbbi hetekben az Európai Unió biztonságának ügyében két merőben eltérő fejleményről cikkezett a sajtó. Az első véglet az Egyesült Államoktól való folytatódó és növekvő függőség, a másik a szűkebben vett régiók közötti intenzívebb együttműködés lehetősége volt. Miközben az európai védelemnek mindkettő fontos pillérje kell, hogy legyen, ezek nem helyettesíthetik a közös Uniós erőfeszítéseket.
 
Szégyenteljes emlékeket ébreszthet sok európaiban, hogy húsz évvel a hidegháború lezárulását követően is bármilyen az öreg kontinens lakosságának biztonságát őrző rakétavédelmi rendszer szinte kizárólag az Egyesült Államok segítségével, sőt csupán annak nyomására valósulhat meg. Annak ellenére, hogy a NATO-hoz ellenségesen viszonyuló hatalmak elsősorban az európai nagyvárosokat szemelhetik ki ballisztikus rakétáik célpontjaként, a beruházásokat mégsem mi ösztönözzük, hanem az európai államoknál jól láthatóan sokkal realistább Amerika. Ez a „hagyomány” fokozottabban érvényesül az úgynevezett területen kívüli NATO és egyéb katonai műveletek esetében is, ahol az Egyesült Államok hasonló módon vállalja magára a költségek és az emberáldozatok döntő részét. Gondoljunk csak Afganisztánra, ahol az európai államok különféle agyafúrt módszerekkel biztosítják, hogy katonáikat ne kelljen hasonló veszélynek kitenni, mint amerikai bajtársaikat. Magyarország sok esetben megkapja azt a vádat a NATO-n belül, hogy pusztán learatja a közös biztonsági rendszer előnyeit, de mivel nem fordít megfelelő anyagi forrásokat a hadseregére, a védelemhez nem járul hozzá arányosan. Ez a helyzet halmozottan érvényes az Európai Unióra, hiszen a szervezetnek mérete és gazdasági teljesítőképessége folytán, hazánkkal ellentétben meglenne az ereje, hogy messze lehagyja az Egyesült Államokat a katonai kiadások és így a potenciál területén, és ne legyen rászorulva a korábbi „mentor” védelmére.
 
("A jövő?", f: www.neoconopticon.wordpress.com)
 
A folytatódó megalázó helyzettel párhuzamosan megjelentek olyan hírek, miszerint a visegrádi négyek megtették a kezdeti bizonytalankodó lépéseket valamiféle közös katonai erő felállítása felé, természetesen Lengyelország vezetésével. Hasonló törekvésekről érkeztek hírek a skandináv államok tekintetében is hónapokkal korábban. Egyrészről természetesen ezek üdvözlendő fejlemények, hiszen Európában nemzetállami keretek között megoldhatatlan a feltörekvő hatalmakkal versenyre kelni képes haderők fenntartása. Erre nemhogy Magyarország, de még Franciaország vagy Németország se lenne képes hosszú távon. Üdvözlendő tehát, ha megosztják a költségeket az Európai Unió tagállamai, azonban a kisebb csoportok által közösen létrehozott katonai erők nem válthatják ki a nagyobb egység összefogását. Egy, a visegrádi államok alkotta koalíció nem állíthatná meg még a jelenlegi orosz haderőt sem, hiszen nincsen meg se a katonai tapasztalat, se a nagy hagyományokkal rendelkező hadiipari komplexum, amely korszerű harci repülőgépeket vagy ballisztikus rakétákat gyárthatna, bár a csehszlovák és kisebb mértékben a lengyel hadiipar maradványira lehetne és kell is építeni. Egy, a modern háború feltételei között helytálló haderő felállítása olyan anyagi befektetést igényel, amelyre a visegrádi államok egyszerűen képtelenek, amennyiben pedig erőltetett fegyverkezésbe kezdenének, az olyan jóléti veszteséggel járna, amelyért a demokratikus választásokon a biztos kudarc várna bármelyik azt kezdeményező politikai erőre. Így tehát a visegrádi vagy skandináv katonai csapatok kizárólag egy egységes európai keretben fejthetnek ki hatékony elrettentő erőt, illetve vethetőek be az Unió területén, vagy azon kívül eső konfliktuszónákban.
 
Európa államai nem számíthatnak feltétel nélkül az Egyesült Államok támogatására, közép- illetve hosszú távon, hiszen egyrészt a nyugtalanító politikai fejlemények könnyen vezethetnek egy újabb magába zárkózó amerikai korszakhoz, másrészt az 1956-os magyar forradalom kapcsán nekünk pontosan értenünk kell, hogy bármekkora árat nem fog az USA megfizetni a szövetségeseiért. Végezetül pedig az összes európai vezetőnek számolnia kell azzal, hogy nem vehetik készpénznek az erős Egyesült Államok védelmét, még a szándék megléte esetén se, hiszen jelenleg is az USA relatív hanyatlása figyelhető meg a feltörekvő nagyhatalmakhoz képest. Az Európai Unió országainak tehát felelősséget kell vállalniuk saját maguk védelméért, a nagyobb egység által fenntartott hatékony katonai erő és azt ezt megteremtő európai hadiipari komplexum továbbfejlesztése által, miközben a földrajzi értelemben kiterjedő integráció magába temeti az olyan potenciális háborús gócpontokat, mint a Balkán. Egyedül e négy pillér (NATO, EU, szűkebb regionális integrációk és a nemzetállami keret) között a megfelelő arányban szétosztott védelmi terhek biztosíthatják Európa biztonságát, ahol mihamarabb az Uniós pillérnek kell dominálnia ahhoz, hogy Európa megvédhesse saját magát és képes legyen a globális stabilitás érdekében valós külpolitikai nyomást gyakorolni a lator államokra, illetve nem állami erőszakos szervezetekre.

 

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr412956793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bokrif 2011.06.04. 17:26:57

Amellett, hogy értem mire gondolsz és egyet is értek azzal a törekvéssel, hogy az EU álljon a saját lábára védelem területén, sőt integrálódjon ezen a területen is, több helyen furcsaságokat olvasok a fenti cikkben.

Apróság, de elég elrugaszkodott ötlet ballisztikus rakétákba fektetni a visegrádi országok részéről. Semmi értelme.
A hadiipar Skandináviában elég fejlett. Elő tud állítani világszínvonalú eszközöket, de tényleg nem mindent.
A visegrádi országok hadiipara romokban van, ebben is igazad van. Itt is össze kellett volna dobni a kapacitásokat már évtizedekkel ezelőtt. Persze, hogy nem éri meg repülőgépet fejleszteni Csehországban. A V4-eknek már megérné, de itt a lényeg, még nekik sem. Nincs értelme önálló hadiipari fejlesztésekben gondolkozni még a V4 szintjén sem, amikor Európa ezen téren is integrálódott évekkel ezelőtt. Tessék megnézni az EADS-t. Az igazat megvallva Európa sem teheti meg azt, hogy több párhuzamos óriásvállalata legyen, amiket versenyeztetni lehessen. Az oroszok is rájöttek már erre, és vonják össze a hadiipari cégeket. Az USA-ban is eléggé megviselte a Boeinget , hogy nem nyerte meg a JSF tendert. Ilyen szinten a piaci versenynek kicsi a szerepe sok forrást von el. Tehát egységes és közös hadiipar kell.

Az EADS pl. tudna rakétavédelmet fejleszteni, de sok év alatt. Ha annyira saját rakétavédelemre van szükség, akkor meg kell venni. (Japán és Izrael sem egyedül fejlesztett.)

Az egész cikknek a kulcsa a méretgazdaságosság. Sokkal jobban megérné egy közös európai hadsereget fenntartani, mint sok aprót.
De ilyenkor meg jönnek a politikai megfontolások, mert senki nem akarja feladni a szuverenitásának egy nagyon fontos elemét, az önálló védelem képességét. Lehet, hogy ez a képesség a kis országokban elég sovány, de elég nehéz lenne összeintegrálni mondjuk a német hadsereget és lengyelt... Persze ez a jövő.

Az az érdekes, hogy a NATO integrált katonai irányítása még mindig sokkal szorosabb, mint egy nem létező európai hadseregé.

Tehát, amíg nem lesz szorosabb politikai integráció az EU-ban, addig tényleges európai hadseregről sem lehet beszélni.

Addig pedig a NATO mintájára ki kell fejleszteni és be kell szerezni azokat a képességeket amik nincsenek meg és ezeket meg kell osztani az EU hadseregei között. Teszem azt nem kéne olyanra áldozni aminek nincs hagyománya a MH-ben.

Ennyit kommentben.

Csepregi Zsolt 2011.06.08. 22:38:25

@bokrif: kedves bokrif!

köszönöm a reakciót! viszont nem értem milyen furcsaságokra gondolsz.

én más oldalról közelíteném meg a dolgokat, a kérdés kulcsa nem a méretgazdaságosság, az "csupán" a megoldás egyik, de nagyon fontos eleme.

amit írsz, hogy egyik állam se mondana le a védelmi képességeiről, na ez a kulcs. pontosabban az, hogy ma egy európai államnak sincsen számottevő önálló védelmi képessége, de az "összegük" se ad ki egy USA-t. ennek megoldása kell hogy legyen a közös európai honvédelem, aminek plusz kellemes vonása a méretgazdaságosság. tudom, hogy ez egy provokatív állítás, de jó lenne megbarátkozni a tudattal, hogy Európa nem képes megvédeni önmagát, és ha nem változnak meg a politikai folyamatok, akkor a jövőben még kevésbé lesz erre képes a feltörekvő hatalmakkal szemben.

szóval mindennel egyetértek amit írsz, csak a fókuszt tolnám el.

bokrif 2011.06.08. 23:16:26

@Csepregi Zsolt: Hát igen, a politikai rövidlátás az, ami most az útjában áll ennek. Úgy tűnik inkább ülnek kicsi és lényegében igen korlátozott nemzeti hadseregeken az országok, vagy inkább azok vezetői mint sem élveznék a legjobb védelmet amit egy közös haderő nyújtana.
süti beállítások módosítása