Egy merénylet, amely talán segíthet Afganisztánnak

2011. július 13.

Az afgán elnök, Hamid Karzai féltestvére a tegnapi nap folyamán merénylet áldozata lett. A sokak által csak Dél-Afganisztán drogbárójaként emlegetett Ahmed Wali Karzait saját testőre lőtte le, a felelősséget az akcióért a tálibok vállaltak. Az ország második legnagyobb városa így könnyen lángba borulhat, hiszen a legtöbb elemző szerint a kisebbik Karzai kezében futott össze minden szál, ami a tartomány működését és életét szabályozta.

Ahmed Wali Karzai már jó ideje szúrta a 2001 óta az országban állomásozó nyugati szövetségesek szemét, azon belül is legfőképpen az amerikaiakét. A hírek ugyanis arról szóltak, melyeket korábban a WikiLeaks is közölt, hogy Ahmed Wali nem más, mint egy szimpla maffiózó, egy drogbáró, aki pénzt kap a CIA-tól, pénzt ad a táliboknak, kezében tartja az afgán ópium termelés egy részét és brutális kézzel irányítja Kandahár városát, valamint a hozzátartozó tartomány egészét. Nem meglepő hát, hogy a kisebbik Karzai eltávolítását a szövetségesek már jó ideje kérték Hamid Karzai elnöktől, aki viszont hajthatatlan volt az ügyben és ragaszkodott testvéréhez. Egyes elemzők szerint ez a kötelék azonban nem elsősorban vérségi, hanem sokkal inkább racionális alapokon nyugodott.

 ("Az afgán Keresztapa?" - Ahmed Wali Karzai, f: www.theatlantic.com)
 
A nagyobbik Karzai ugyanis látta, hogy Kandahár városában, ami az ország biztonságával és jövőjével kapcsolatban kiemelt fontossággal bír még a szövetségesek szerint is, Ahmed Wali mindenkit a markában tart. Ráadásul látható volt, hogy annak ellenére, hogy többen és többször próbálkoztak a megölésével, a kisebbik Karzai igazi túlélő volt, aki minden ellene elkövetett támadásból erősebben került ki. Emellett persze olyan pletykák is keringtek, hogy a kandahári ópiumkereskedelem Kabult és az elnöki adminisztrációt is gazdagította, vagyis, a politikai érveken kívül talán gazdasági érdekek is közrejátszottak abban, hogy a tartományt kvázi kiskirályként vezető Ahmed Wali a helyén maradhatott. Annak ellenére, hogy a szövetségesek, főleg a WikiLeaks dokumentumok napvilágra kerülése utántól valóban komoly nyomást helyeztek az elnökre féltestvére eltávolításáért.
 
A tegnapi napon azonban Ahmed Wali Karzai meggyilkolásával egy radikálisan új helyzet állt elő, hiszen a saját testőrségének vezetője által kivégzett politikus / drogbáró halálával súlyos űr keletkezik a dél-afganisztáni politikában, ami vagy zűrzavart, vagy megoldást kínál a tartományban élőknek, magának az országnak, és persze a harcoló szövetséges erőknek egyaránt. Bár a nyugati sajtó által legtöbbször idézett forgatókönyv szerint a zűrzavar rövidtávon elkerülhetetlen, hosszú távon viszont talán mégis van rá esély, hogy Ahmed Wali eltűnésével lesz mód a kandahári élet normalizálására. (Mi amúgy az előbbi eshetőségben biztosak vagyunk, hiszen a megüresedett űrt biztosan többen megpróbálják majd betölteni, ám az utóbbi esetében már kevésbé vagyunk derűlátók.)
 
Ettől függetlenül jogosan adja magát a kérdés, hogy ha így, ha úgy, de mi lesz Afganisztánnal? Az első értelmes válasz erre nyilván az, hogy ma ezt még igazán senki sem tudja, senki sem tudhatja. Sejtések persze vannak, hogy a szövetségesek kivonulása után például ismét polgárháború lesz (negatív eshetőség), vagy, hogy a szövetségesek végül úgyis tető alá tudnak majd hozni valamiféle működőképes koalíciót – tálibok részvételével –, ami aztán biztosítja az ország stabilitását (pozitív eshetőség). Ezek a forgatókönyvek azonban inkább reményeket és benyomásokat, mintsem tényeket tükröznek, vagyis, a legbiztosabb talán az, ha egyszerűen kivárjuk, hogy mi lesz Afganisztánban. Bár addig is azért érdemes megjegyezni, hogy hallgatva Hamid Karzai utóbbi hónapokban elmondott beszédeit, sok jóra nem számíthatnak sem a szövetségesek, sem az afgánok, mivel az elnök láthatóan kezd önjáróvá válni, kezdi bántóan elfelejteni, hogy mindenét az országot felszabadító nyugati hatalmaknak köszönheti, ha tetszik, ha nem.

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr963062788

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Képriport: a nyomor földjén 2011.07.13. 13:38:41

Az Afganisztánban évtizedek óta tartó féktelen pusztítás elképzelhetetlen szegénységet és nyomort szült. A Föld egyik legszegényebb országáról sokat nem tudunk. Ami eljut hozzánk, általában a vakhitről, háborúról, terrorizmusról és az ópiumról szól....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csárli hárper 2011.07.13. 13:55:00

szemét leszek de az ilyen országokon mint afganisztán, pakisztán, jemen, szudán, etiópia, szomália már csak az atom segíthet....bocsi ez van.

H Stahl 2011.07.13. 13:57:04

Hamid Karzairól pedig el kellene mondani, hogy a Bush-klánhoz közel álló személyről van szó, aki az Unocal olajipari cégnek dolgozott tanácsadóként (Bush és szaudi érdekeltség). Persze az USA-ban nem verték nagy dobra a "megválasztása" idején, a Le Monde írta meg először tudomásom szerint. Azóta nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy csak nagyon rövid ideig dolgozott a cégnek. Persze. Ha valaki mindig csak rövid ideig dolgozik egyazon érdekkör cégeinek, az nem ugyanaz! :P

Azt is el kell mondani, hogy Afganisztán mindig is ópiumnagyhatalom volt, de mióta ott vannak az amerikaiak azóta a világ exportjának kb. 90%-át adják. Azért furcsa, hogy több százezer katona elől el lehet rejteni azokat az óriási mákföldeket! Érdemes továbbá elgondolkozni azon, hogy rozzant autók kárpitja alá rejtve lehet a legbiztosabban szállítani a heroint, vagy amerikai katonai gépeken, ahol nincs kérdezősködés? Előfordult már? Elő bizony!

H Stahl 2011.07.13. 14:04:45

@csárli hárper: Nem maguktól jutottak oda ahol vannak. Sőt! Ha utána olvasol a XX. századi történelmüknek, rájössz, hogy a "fejlett nyugati államok" tették ezt velük. Nekik is van saruk bőven, de általában csak rossz és még rosszabb közül választhattak...

egy atlag 2011.07.13. 14:10:03

minden háború az erőforrásokért zajlik. afganisztánban a bányajogokért és az ópiumföldekért. az idealizmus rossz buzinessz.

csárli hárper 2011.07.13. 14:18:32

@H Stahl: tisztában vagyok a történelmükkel, hányadtatásaikkal, saját "sarukkal" ezért írtam az atomot, az csak megváltás lenne nekik, mert hogy ott rendes élet sose lesz, az kurvaisten...

H Stahl 2011.07.13. 14:41:54

@csárli hárper: "mert hogy ott rendes élet sose lesz, az kurvaisten"

:D Nehezen támadható érvelés! Én mégis próbálok optimista lenni. A Közel-Keletről legalábbis, ha mindenki szépen hazamenne és békén hagynánk őket, illetve megpróbálnánk nem fenyegetőzni, bombázni, elfoglalni, stb. hanem BESZÉLNI velük, talán más lenne a helyzet. (A terroristákat meg hagyjuk ki ebből, mert ők akkor is radikális iszlamisták voltak, amikor 20 éve még mi voltunk az USA ellensége, ők pedig a barátaik {az Al-Qaeda az jelenti A Tábor, azaz a szovjetek elleni háborúban az amerikaiak által fenntartott mudzsahedin kiképzőtábor})

csárli hárper 2011.07.13. 14:54:35

@H Stahl: teljesen igazad van, próbálok optimista lenni, de negyven elmúltam és mindig csak azt láttam, hallottam hogy közel-keleti konfliktus, afganisztáni háború(k), segítsük az afrikai éhezőket stb. fegyverre persze mindig volt/van/lesz pénz, kajára, víztisztítóra meg nincs, szomorú dolgok ezek.

H Stahl 2011.07.13. 15:17:46

@csárli hárper: Az igazán szomorú az, hogy az USA a csőd szélén még mindig a Medicare meg a Social Security megnyirbálásával szeretne megtakarítást eszközölni, de szóba sem került, hogy akár csak egyet is bezárjanak a 700!!! külföldi katonai támaszpontból! Évente annyiba kerül a fenntartásuk, amennyit most 10 év alatt akarnak megspórolni! Beszédes adat.
süti beállítások módosítása