Török ultimátum a ciprusi konfliktus megoldására

2011. július 21.

A külpolitikai téren egyre magabiztosabb Törökország újabb történelmi állomáshoz érkezett, alig egy évvel Ciprus EU-s elnöksége előtt bejelentették, hogy a teljes Európai Unióval befagyasztják a kapcsolatokat 2012 második felében, amennyiben a sziget kettéosztottsága nem szűnik meg addigra.

A hidegháború lezárását követően lecsökkent a kettészakadt államok száma, azonban a koreai és ciprusi konfliktusok makacsul tartják magukat az új nemzetközi rendszerben is. Míg az előbbi mára nukleáris és rakétafenyegetéssé fajult, addig Ciprus ügyében évek óta úgy tűnik, hogy a megoldás küszöbén toporognak a felek. Az események felgyorsulását az egy év múlva esedékes ciprusi uniós elnökség ügye váltotta ki, hiszen Ankara nem ismeri el a görög rész de jure uralmát a sziget fölött. Ellenkezőleg, az 1974-es görög katonai puccsot követően bevonuló török haderő által megszállt északi területen megalakult Észak-Ciprusi Török Köztársaságot ismeri el, a világon egyedüliként. Ezen okból kifolyólag 2012 második felében Törökország nem lenne képes tartani a kapcsolatot az Európai Unióval anélkül, hogy folyamatos és kiterjedt munkakapcsolatban állna egy általa el nem ismert államalakulat diplomáciai képviselőivel.
 
(A ciprusi helyzet, f: www.britannica.com)
 
Egyrészt tehát tökéletesen érthető a török kormány reakciója, azonban látni kell, hogy a most fellángolt külpolitikai csörte jól beleilleszkedik a régiójában egyre dominánsabbá váló Törökország új diplomáciai stratégiájába. A tavalyi évben Izraellel éleződött ki az addig szövetségesi szintű viszony, mára kifejezetten ellenséges a kapcsolat a két ország között, amelynek megoldásán azonban mindkét fél, továbbá az Egyesült Államok is dolgozik. Másrészt Ankara nem fél jó kapcsolatokat ápolni olyan országokkal, amelyek páriaként vannak elkönyvelve az Unióban, mint Irán és Szíria. Egyértelmű tehát, hogy a regionális nagyhatalommá váló Törökország önálló, Brüsszeltől és Washingtontól egyre inkább függetlenedő külkapcsolatokat kíván folytatni, és a ciprusi kérdés sem kerülhette el a török pozíció átértékelését.
 
Van mit megbánnia a ciprusi görögöknek, hiszen korábban a 2004-es Annan-terv keretében nagyon kedvező feltételekkel mehetett volna végbe a sziget egyesítése, ahol a törökök számbeli kisebbségben élnek, tehát nem jelentenek fenyegetést a görögökre egy demokratikus választáson sem. Azonban akkor a görögök elutasították a megállapodást, míg a ciprusi törökök megszavazták azt. Fontos szempont a konfliktusban, hogy Ciprus a törökök uniós csatlakozási folyamatának legnagyobb kerékkötője, tehát az esetleges megegyezés nehéz helyzetbe hozná azon EU tagállamokat, amelyeknek most nem kell karakánul állást foglalniuk Törökország belépésével kapcsolatban. Látni kell azonban, hogy a kettéosztott sziget komoly akadályokat gördít az Európai Unió délkeleti tevékenysége elé, mind gazdasági, mind politikai téren. Az Unió érdeke például, hogy a Földközi-tenger földgázban gazdag keleti medencéjében megkezdődhessen a készletek feltárása, majd kitermelése, amelyek például néhány éven belül energiaimportőrből komoly exportőrré változtatják Izraelt is.
 
A mostani török ultimátum tehát akár még jól is elsülhet, hiszen a ciprusi konfliktus kapcsán elkényelmesedő uniós diplomatákat a kérdés gyors rendezésére ösztönözheti. Ennek egyik legfőbb eszköze a ciprusi görög vezetésre gyakorolt nyomás növelése lehetne, amelyet azonban a már így is felzaklatott Athén nehezményezne. Másrészről látni kell, hogy a magabiztos török fél ezúttal nem fog megelégedni azokkal a görögöknek előnyös feltételekkel, amelyek a korábban említett Annan-tervben voltak lefektetve. Tárgyalási pozíciójuk bekeményítésével a hazai közvéleményt is ki kell elégíteniük és a kapcsolatok befagyasztásával való fenyegetőzés komoly ütőkártya Törökország kezében.
 
Csepregi Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr373085994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kínai olaj 2011.07.21. 16:39:42

Kevés szó esik róla, de Kína nem csak a zoknik és olcsó elektronikai eszközök gyártásában a világelső. Az ún. ritkaföldfémek kitermelésében is monopolhelyzetbe került, habár a készleteknek „csak” az egyharmadával rendelkezik....

Trackback: A kínai olaj 2011.07.21. 16:39:41

Kevés szó esik róla, de Kína nem csak a zoknik és olcsó elektronikai eszközök gyártásában a világelső. Az ún. ritkaföldfémek kitermelésében is monopolhelyzetbe került, habár a készleteknek „csak” az egyharmadával rendelkezik....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezgaras 2011.07.21. 12:42:40

Nem vagyok optimista a ciprusi kérdésben. Több tény is akadályoz bármiféle megoldást.

1./ Amikor a törökök bevonultak és leválasztották a sziget északi részét, jóval nagyobb területet nyúltak le, mint azt a török etnikumú lakosság számaránya vagy lakóterülete indokolt volna. A görögöknek ez afféle "Trianon-szindróma". Azóta oda masszív betelepítések történtek, főleg Anatóliából (ez is ismerős valahonnan...)

2./ Míg a görög Ciprus "de jure" és "de facto" független Görögországtól (Cipruson pl. "balrahajts" van) - saját gazdaságuk és független közigazgatásuk van, az "anyaország" gyakorlatilag nem támogatja őket, a török Ciprus valójában Törökország "tengeren túli területe". Valójában a folytonos török "támogatás" nélkül tönkremenne.

3./ Ha a ciprusi görögök belemennének az újraegyesítésbe egy olyan országrésszel, ami gyakorlatilag török fennhatóság alatt áll, mi lenne a garancia, hogy a náluk 75-ször nagyobb Törökország nem tartaná folytonosan nyomás alatt őket?

4./ Azt sem szabad elfeledni, hogy Cipruson ma is nagy az angol befolyás, két (vagy három?) nagyobb angol támaszpont található a szigeten. Az angoloknak eszükben sincs elmenni, de a konfliktusok idején egyforma távolságot tartottak mindkét féltől.

Aki Cipruson jár, annak feltünhet, hogy a ciprusi görögök mentalitása jól érezhetően eltér a görögországi görögöktől. Kivehető a hosszú angol megszállás hatása, amit az európai látogató nagyon is pozitívan él át.

Nyers Fa 2011.07.21. 17:28:49

Az únió megtilthatja a törököknek a munkavállalást.
Legalább emberibb idő alatt át lehetne jutni a határokon.
Persze csak akkor, ha nem vonulnak ki ciprusról.

mikka 2011.07.21. 17:51:34

Reszemrol az Eszak-ciprusi Torok Koztarsasag kellemesebb elmeny mint a gorog oldal.
Rendezett es egyre rendezettebb lesz.
Mindket anyaorszagot ismerem es kedvelem is oket de a ciprusi helyzet szamomra a torokok javara dol el. Egyreszt tortenelmileg bizonyitott hogy Ciprus oslakossaga alapvetoen torok, meg akkor is ha nem a sziget minden reszen elnek torokok,tehat a jogosultsag kerdese nem kizarolag a gorogok javara dol el. A Torok megszallas szuksegszeru volt abban a helyzetben hisz egy jelentos torok nepesseget vedtek az epp akkor tombolo gorog nacionalizmustol. Ezen persze lehet vitatkozni, de aki egy kicsit is ismeri a Gorog mentalitast a torokoket illetoen, az tudja hogy a gorogok minden elkepzelheto modon megprobaltak az x ezer eve ott elo torokoket kiszoritani mindenbol.
A szigetre autoval erkeztem a torok oldalra, ahonnan kesobb atmentem a gorog reszre. Elmondhatom hogy a Torok hatosagok rendesek, tisztessegesek, elozekenyek voltak, minden pillanatok alatt rendezve volt aminek rendezodnie kellett ( gk biztositas, vizum miegymas ) A Gorog hatarorseg azzal kezdett hogy be sem akartak engedni az orszagba. Heves vitatkozas es jo nehany telefon megeresztese utan kulonbozo kovetsegekre es orszagokba megiscsak igazam lett. Nincs annal rosszabb mint amikor egy tulbuzgo es raadasul vegtelenul buta valakire ratelefonal a fonoke hogy seggfej es azonnal engedjen be az orszagba. Leven Ciprus EU tag es en mint EU allampolgar akkor is jogosult vagyok belepni oda ha a holdrol erkezek. Nem is volt gond kesobb,de ez alapbol meghatarozta a gorog-ciprusi elmenyeimet.

Az elottem szolohoz azert hozzatennek valamit.
Jartal mar a sziget Torok oldalan??????
Tonkre menne a torok-resz anyaorszagi tamogatas nelkul? Hm...

McDonald's
KFC
Citibank
HSBC bank
Shell
BP

csak nehany uzlet a teljesseg igenye nelkul ami azt bizonyitja hogy mennyire "el nem ismert" helyrol beszelunk. Lehet hogy politikailag nem, de gazdasagilag nagyon is letezo orszagrol beszelunk..
Hatalmas szallodakban, jo minosegu szallodakban tengernyi nyugati turista tengeti a nyaralasat es kolti a penzet mar Januar es Februar honapban is.
A kavezok es ettermek tomve voltak emberekkel ( nem csak torokokkel )ellenben a gorog oldalon kongott az uressegtol az ettermek es szallodak jo resze. A torokok alltal megszallt terulet nem joval nagyobb az etnikai terkepet illetoen, de ezen is lehet vitazni persze. Ha valaki megkerdezi melyik "oldalra" mennek szivesebben akkor a torokok a nyerok. A Gorog reszt megszalltak az oroszok, nem csak szerintem, de a sziget gorog es angol lakossaga szerint is aminek jol lathato jelei is vannak. Szinte csak es kizarolag cirill betus ejszakai es striptease barok vannak minden nagyvarosban..Nagy fekete autok nagy kopasz ferfiakkal,szlav es magyar kurvakkal..
Sztereotipia persze, de azert ez jol lathato es erezheto. A helyiek sem rajonganak ertuk de ez van.. Erdekes hogy a helyi torokok rendeznek a sziget "sorsat" es hajlandok a "nyitasra" sokkal inkabb mint a helyi gorogok..de persze ha a gorogok az egesz szigetet akarjak..Nos akkor menjenek a picsaba :)es legyen inkabb kette osztva a sziget ugy ahogy most van.

vasgyuszi 2011.07.21. 18:49:41

@Nyers Fa: Ha cak a török állampolgároknak tiltaná meg, azzal semmire sem menne... ugyanis a munakvállaló törökök jórészének megvan az adott országbéli állampolgársága, tehát papíron svájci, német vagy holland (vagy a franc se tudja milyen) állampolgárok. Ez a szívás. No meg nem veszik el senki elol sem a munkát, sajnos szükség van rájuk.

Nyers Fa 2011.07.21. 19:26:17

@vasgyuszi: Hát, nem tudom, ha ilyen sokuknak van állampolgársága, akkor miért nem engedik őket is az uniós kapun.

mikka 2011.07.21. 19:45:18

Mivel a Torok vendegmunkasok vagy ingazok unios teruleten kivulrol erkeznek, es a Roman csatlakozas a schengeni egyezmenyhez meg nem lepett eletbe ezert mas ellenorzesi szabalyok ala esnek. Tobbnynire ez okoz fennakadast a hataron ( drog es embercsempeszet etc etc ) sokaig tart atnyalazni mindent rendesen.
Egyebkent ha engem kerdez valaki, bar nem teszik :) az en velemenyem az hogy Torokorszag csatlakozasa az uniohoz reg idoszeru,es kulpolitikai hibanak tartom azt hogy a Magyar EU elnokseg nem foglalkozott a kerdessel, vagy legalabb is nem hivta meg a Torok miniszterelnokot az unios elnoksegunk ideje alatt. ez hiba. Torokorszag jo partner lehet az orszagunk szamara sok tekintetben, arrol nem is beszelve hogy ugy altalaban jo kapcsolataink vannak veluk es kedvelnek is minket. Erositenunk kellene " torok fronton".

flimo13 2011.07.21. 20:24:44

@mikka: x ezer éve ott élő törökök? Ha csak x nem kisebb 1, akkor téged eléggé átbaszott a helyi propaganda. Először gondoltam, hogy a wikiről bemásolom Cyprus történet a görög betelepüléstől az oszmát hatalomátvételig, de több oldalnyi távolságban van a kettő, tehát csak két adat:

"The island was part of the Hittite empire during the late Bronze Age until the arrival of two waves of Greek settlement.[33] The first wave consisted of Mycenaean Greek traders who started visiting Cyprus around 1400 BCE.[34][35] A major wave of Greek settlement is believed to have taken place following the Bronze Age collapse of Mycenaean Greece in the period 1100–1050 BCE, with the island's predominantly Greek character dating from this period."

"In 1570, a full scale Ottoman assault with 60,000 troops brought the island under Ottoman control, despite stiff resistance by the inhabitants of Nicosia and Famagusta. 20,000 Nicosians were put to death, and every church, public building, and palace was looted."

Szóval a kívülálló okoskodásod kb olyan volt, mint hogy a magyarok évszázadokig baszogatták szegény őshonos erdélyi románokat.

mikka 2011.07.22. 02:26:44

@flimo13:

a nagykepu, flegma duma es a wikipedias idezet kb annyira hiteles mint a biblia.

Nezz a terkepre baratom. Latod hol fekszik gorogorszag? es most nezd meg hol van torokorszag
aztan ha mar itt tartasz a nezegetesben akkor keresd meg ciprust is a terkepen
nem lesz nehez
elarulom, epp ott van torokorszag alatt
az egyszeru gondolkodasod kedveert nezzuk meg a centiket amik a tavolsagot jelentik a terkepen
merd meg szepen hany centire van gorogorszag vagy a legkozelebbi jelentosebb gorog sziget ciprushoz aztan merd le milyen messze van torokorszag :)

Csak azert mert mai szoval, nevvel torokoknek neveztem a sziget valodi oslakosait akik valoban x ezer eve hasznaltak a szigetet kikotokent vadaszteruletkent vagy a granat tudja mire, nem kell belazadni, ezt meg a gororog cipriotak is elismerik ember :) Nezz a terkepre :) vagy te azt allitod hogy a gorogok hamarabb eljutottak ciprusra mint az alig 68.9 tengeri merfoldre,79.35 merfoldre es 127.69 km -re elo torokok? Az hogy ki epitett birodalmat vagy kiralysagot barmilyen allamalakulatot az egy dolog.. Pontosan ugy ahogyan nem a honfoglalo magyarok muveltek szolo ultetvenyeket a tokaji hegyen hanem az akkortajt mar reges reg itt elo szlavok.. Szoval a ciprusi emberek neved oket barhogy a mai torokorszag teruleterol leptek eloszor a szigetre..es maradtak is ott hosszu evszazadokon at
Ember
menj a picsaba a wikipediaddal egyetemben :)

flimo13 2011.07.22. 02:50:53

@mikka: Ó édes Istenem. Nagyon ügyesen lemérted a távolságokat, csak egy apró gond van, hogy Ciprus 1500 éve görög terület volt, mire megjelentek a törökök Kis-Ázsiában, akik akkoriban valahol Belső-Ázsiában bandukoltak velünk egyetemben.

Hovatovább akkoriban Kis-Ázsia is görög volt, már ha a bizánci birodalmat görög befolyásoltságúnak tekinthetjük. Ha ellenvetésed van, akkor viszont visszamehetünk a Nyugat-Anatóliában jóval Nagy Sándor és a perzsák előtt letelepül ión görögökig (Trója, rémlik?). Az, hogy a hettiták meg előtte tudom is én kik _esetleg_ a mai török területekről léptek Ciprus földjére, az mit számít? Semmit. Mint ahogy az sem külösebben helytálló, hogy ezen őslakosokra te ráerőszakolod a török nevet.

Félre ne értsetek (ez főleg a többi olvasónak szól), nem ezer éves történeteken akarom eldönteni a mostani vitát, miattam aztán a pirézeké is lehet Ciprus, de ne erőszakoljuk meg a történelmet csak azért, mert milyen kedvesen mosolyogtak rád a ciprusi törökök.

rezgaras 2011.07.22. 11:16:59

@mikka: Torokorszag csatlakozasa az uniohoz reg idoszeru

Neked lehet ez a véleményed. Szerintem viszont ha beveszik a törököket, az kb. 30-50 évvel gyorsítja meg Európa jelenlegi formájának megszünését. Mert akkor valamilyen módon be kell venni Marokkót, Tunéziát és talán Algériát is. A jelenlegi tendenciák szerint Franciaországban 40-60 év múlva lesz muzulmán többség. Ha a fenti országok csatlakoznak, akkor sokkal hamarabb.

gzeevi 2011.07.23. 14:06:55

@mikka: megbolondultál?? Méred a távolságokat a MAI Törökország és Görögországtól Ciprusig, hogy melyik van közelebb? Ciprus már ezer évvel a törökök előtt görög legendák övezte sziget volt, amikor a törökök és az egyéb türk népek még ki sem jöttek Közép-ázsiai őshazájukból! Még a törökök sem állítják, hogy ők voltak ott előbb, csak - te! A törökök is tudják,(és becsületükre szóljon, hogy tanítják is) hogy Isztanbul, Iznik, stb már jövetelük előtt ezer évvel a bizánci-görög Konstaninopolis és Nicea voltak. Ezek szerint a műemlékeikkel hivalkodó, azokat jó pénzért bemutató törökök bizony - a másoktól rabolt kincsekkel büszkélkedő rablók...

Mindezzel NEM akarom a törökök nagyságát lebecsülni: a történelem az történelem, nem nagyon lehet visszaforgatni, sem Trianont, sem Palesztínát, sem Kisázsiát - de fel lehet mérni tárgyilagosan, mindkét oldalról közös akarással, - és együtt élni az új szituációval.

gézé, Izrael

Maxen1 · http://maxen.blog.hu 2011.07.30. 19:13:00

Törökország nem való az Unióba!
Amúgy pedig a török-görög konfliktus mélyebb, mint a belga...ha Belgium is a szétesés szélén téncol, mi történne, ha egy sokkal "fejletlenebb" közösséget zárnának egy állam keretei közé?
Elég sok példa van arra, hogy egy ország csak akkor tud magabiztosan, tartással felállni, ha nincs a határain belül hőbörgő, szomszédos állam kisebbsége...Ciprus egy görög-török államban pont a nyafogó Törökország alatt roppanna meg....
süti beállítások módosítása