Elmozdítható-e az elnöki székből Hugo Chávez?

2011. július 23.

Hugo Chávez a hétvégén visszautazott Kubába, hogy folytassa orvosi kezelését. Arról, hogy pontosan milyen rákos betegségben szenved és mikor tér vissza Caracasba, nem esett szó.

A venezuelai elnök júniusban több hetet töltött a karibi szigetországban, ekkor találtak rosszindulatú daganatot testében. Ezúttal kemoterápiás gyógykezelésre utazik vissza, amit a parlament is egyöntetűen jóváhagyott. Ugyanakkor az ellenzék és a kormánypárt közt vita tárgyát képezte, hogy a beteg elnök képes-e ellátni elnöki jogköreit jelen egészségügyi állapotában. Az ellenzékiek ebből kifolyólag elnöki hatásköreinek átruházását szorgalmazták. Chávez tagadta, hogy ez szükséges volna, hiszen a daganatot sikeresen eltávolították és további rákos sejteket ezidáig nem találtak szervezetében. Ráadásul kifejtette, hogy a „testvérországból” való visszatérését követően, erősebb lesz, mint ahogy elment. Ha egészségügyi szempontból nézzük, ehhez az optimizmushoz kétség sem férhet, de felmerül a kérdés, hogy vajon megrendíthető-e az elnök hatalma távollétében?
 
("A betegség beismerése", f: www.uk.reuters.com)
 
Chávez végül 1999-es hatalomra kerülését követően első ízben delegált jogköröket, és Elias Jaua alnököt és Jorge Giordani pénzügyminisztert bízta meg néhány elnöki feladat elvégzésével, funkcióik különösebb jelentőséggel azonban nem bírnak. Politikai elemzők szerint ez afféle kecske és a káposzta taktikai lépés volt Chávez részéről, hiszen valójában nem is az ellenzék képezi a veszélyt, hanem a kormánypárton belüli harcok hozhatják Chávez gyengülését. Ennek némiképp ellentmond Giordani pénzügyminiszter a napokban tett televíziós nyilatkozata, miszerint Chávez minden kétséget kizáróan elindul a 2012-es elnökválasztáson. A venezuelai közvéleményt nem is ez lepte meg, hanem hogy az elnök ahelyett, hogy otthon folytatná gyógykezelését, visszautazik Havannába. Az ellenzékiek emögött azt sejtik, hogy állapota rosszabb annál, mint amit beismer. Chávez támogatói ellenben azt hangsúlyozzák, hogy Fidel Castro jelenléte és a hazai médiától való távollét csak segítheti gyógyulását.
 
Az ellenzék dilemmája mindeközben egyértelmű; hogyan helyezkedjenek szembe egy beteg elnökkel? A válasz egyelőre abban nyilvánul meg, hogy kerülik a Chávez egészségügyi állapotára vonatkozó nyilatkozatokat, nem akarják a helyzetet kihasználni és jelszavuk, hogy Chávezt a szavazóurnáknál kell legyőzni. Az ellenzéki, úgynevezett „Demokratikus Egység” blokk egyébként februárban tart majd előválasztást, melynek során kiderül, ki lesz Chávez kihívója. A jelek szerint Miranda állam kormányzója, Henrique Capriles Radonski lehet a befutó. A 39 éves ügyvéd-politikus Capriles is azt az álláspontot képviseli, miszerint nem szabad előnyt kovácsolni Chávez betegségéből és választással kell őt legyőzni. Mindazonáltal kemény kritikával illette a kormányt, hiszen ahelyett, hogy az ország ügyeivel foglalkozna, kizárólag Chávez egészségével van elfoglalva. Mint mondta, volna fontosabb dolga, és kiemelte, hogy az idei évre beígért 150 ezer új lakóhelynek csupán 11 százaléka épült meg, és sem a börtönkérdésre, sem az elektronikai szektor válságára nem sikerült még megoldást találni.
 
A venezuelai Universidad Central Egyetem politológia professzora, José Vicente Carrasquero szerint az ellenzék kényes helyzetben van, amit csak úgy kezelhet jól, ha választási kampányában nem Chávez személyére koncentrál, hanem a Venezuelában megoldandó problémákra. Nicmer Evans elemző továbbá úgy véli, az ellenzéknek a csoportosulásuk fragmentációjával is számolnia kell abban az esetben, ha Chávez lábadozása hosszúra nyúlna, mivel ez ahhoz vezethet, hogy az ellenzékiek közül többen is esélyesnek érezzék magukat egy beteg elnökkel szembeni választási megmérettetésen. Ami a másik oldalt illeti, Luis Vicente León, a Datanálisis közvélemény-kutató cég igazgatója úgy gondolja, Chávez csak azért tért haza két hétre, hogy egyfelől reményt ébresszen szavazótáborában, másfelől lecsillapítsa a távollétében felizzott szocialista párton belüli hatalmi harcokat. León szerint nem is az ellenzék, hanem a párton belül erősödő radikális csoport jelent veszélyt hatalmára, akik közt van egyébiránt jogkörök átruházásából részesedő Jaua és Giordani. A belső csatározások másik oldalát pedig a pragmatikusok képviselik, akik a korábbi években álltak közel az elnökhöz.
 
A politikai elemzők többsége szerint azonban korai lenne még az elnök utódját keresni, hiszen az elmúlt hetek eseményei csak azt bizonyítják, hogy Chávez is emberi halandó. Jelenleg mindkét oldal kivár, mivel egy belső hatalomátrendeződés nem vetne jó fényt a kormánypártra, nem lenne etikus, és az ellenzék is így tesz, miközben folyamatosan figyeli Chávez kórtörténetét és ha kell, meglépi a szükséges taktikai változásokat, de nem stratégiait, mert mint hangsúlyozták, ők nem Chávez személyének ellenzéke, hanem politikájának.

 

Völgyi Csilla

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr653090964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása