Szombat éjjel óta forrong az Egyesült Királyság

2011. augusztus 08.

Rég nem látott zavargások rázták meg a hétvégén Londont, miután a híradások szerint rendőri intézkedés közben – máig tisztázatlan körülmények között – elhunyt egy színes bőrű (fekete) férfi. A tragédia súlyát ugyanakkor nem csak maga a tény és a zavargások brutalitása teszi megmagyarázhatatlanná, hiszen évtizedek óta ez volt a legsúlyosabb polgári-rendőri összecsapás a városban, hanem annak bizonytalan háttere is, hiszen valójában senki sem tudja, hogy mi is történt szombaton éjjel Tottenhamben.
 
London lakói talán valamikor a ’80-as évek közepén érezhettek utoljára valami, a szombati történésekhez hasonló értetlenséget és megdöbbenést, amikor szintén rendőri intézkedés közben hunyt el egy jamaikai bevándorló. Akkor, csakúgy, mint most, a halálesetet súlyos zavargások követték, de az akkori eseményekkel ellentétben a rendőrség most képes volt megfékezni a helyzet túlzott eszkalálódását; 1985-ben ugyanis közel 2 napra kvázi háborús övezetté vált Brixton. A mostani tragédia azonban meglepőnek nevezhető, függetlenül ettől a hasonlóságtól, hiszen míg jó húsz évvel ezelőtt Dél-London szabályos puskaporos hordója volt a városnak (1981-ben például szintén Brixton körzetében közel 300 ember sérült meg rendőri-polgári összecsapásokban), addig Észak-London és benne elsősorban Tottenham, ha nem is volt mindig maga a nyugalom szigete, ilyen reakciót igazán senki sem várthatott. Beleértve még a helyi rendőrséget (MET – Metropolitan Police) sem, akik azóta is teljesen értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt, mivel, mint mondták, semmilyen vélt-valós előzménye nem volt a szombat éjjeli brutális zavargásoknak. (Ha őszinték akarunk lenni, akkor ez az állítás persze csak némi csúsztatással igaz, hiszen ahogyan azt több újságíró jogosan megírta, a korábban emlegetett brixtoni eset mellett ’85-ben éppen Tottenham volt a helyszíne egy másik karibi származású bevándorló, valamint egy rendőr halálának. Ám tény, ennél az esetnél a kirobbant zavargások nem jártak a brixtonihoz hasonló őrülettel, illetve, azóta maga Tottenham is csöndes volt.)
 
("Tottenham, London: Szombat éjjel", f: www.guardian.co.uk)
 
Ez a „hírnév” azonban a hétvégén elveszett, mert Észak-London és Haringey (kerület) már közel sem olyan, mint amilyen augusztus 6-a előtt volt. Szombat éjjel Molotov-koktélokkal, vasakkal, fémekkel és kövekkel felfegyverkezett dühös fiatalok nem csak a negyedet, de a környező kerületeket is végig portyázták újabb rendőrautók, buszok és üzletek után kutatva, amiket felgyújtottak, megrongáltak; sőt, kisebb randalírozó csoportokat a rendőrség még ma is üldözött a város egyes pontjain! A legnagyobb probléma pedig ebben az egészben – Tottenham hírhedté válása mellett –, hogy igazából senki sem tudja, hogy mi robbantotta ki a történteket. Hiszen a puszta tényeknél maradva, a szombaton elhunyt 29 éves fiatal (Mark Duggan) egy ismert kokain dealer és bandatag volt, akit állítólag a rendőrség éppen aznap este akart letartóztatni, amikor az hazafelé tartott. A híradások szerint a férfi nem sokkal halála előtt még írt barátnőjének, hogy a rendőrség vélhetően követi, de ezzel vége, mert innentől minden zavarossá válik. Van, aki azt állítja, hogy az igazoltatás azért végződött Duggan halálával, mert az a rendőrökre lőtt. Egy második állítás szerint épp ellenkezőleg, a férfi megadta magát és a földön fekve lőtték le a rendőrök. A harmadik lehetőség szerint az egész zavargás annak köszönhető, hogy a Duggan halál miatt összegyűlt gyászoló tömeg közé szándékosan keveredtek bajkeverők (köztük sok bandatag), akik aztán a rendőrökre támadtak. Az utolsó eshetőség pedig a rendőröket hibáztatja, akik állítólag provokálták a többségében bevándorlók alkotta tömeget.
 
Ebből is látszik tehát, hogy ez az ügy lényegében még csak most kezdődik, hiszen ennek az egésznek, Duggan halálán kívül, egyetlen egy pontja sem biztos. A rendőrség éppen ezért már vasárnap beígért a közvéleménynek egy teljes körű vizsgálatot, de a civilek sem tétlenkednek, lévén, többen nem elégszenek meg a tisztán MET-es nyomozással. Dehogy valóban lesz-e valaha magyarázata a szombat éjjeli zavargásoknak és a férfi halálának, egyelőre erősen kétséges.
 
Németh Áron Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr373135268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katolnai 2011.08.09. 04:19:21

A londoni rendőrfőnök csak hápogott: „érthetetlen ami történt! Nincs rá magyarázat!” - de van, csak azt nem akarják hallani.

Számomra mindenesetre öröm ilyen képsorokat látni, öröm nézni, ahogy London ég. Égnek az angolok és bizony a szégyentől is éghetne a sok liberális szélhámosnak a pofája, hogy Angliában ezt megengedik; hogy lehetőséget teremtettek az ilyesmire, hogy erőszakos és gusztustalan bevándorláspolitikájukkal, valamint a szuper érzékeny multi-kulti intézményeikkel így megszívatták hazájukat.

A lázongó 'ethnik' huligán csoportoknak meg üzenem: igazatok van! Raboljatok, gyújtogassatok, tomboljatok; hiszen megtehetitek. Viselkedéseteket, 'kultúrátokat' és százféle jogaitokat egymással versenyezve védik a parlamenti pártok, a vezető politikusok, a bal-libsi média, és az egész angol 'értelmiség'. Ilyen határtalan támogatás mellett nyugodtan tömjétek meg a trolikat rablott piával, cigivel, elektromos árúval, törjétek be a kirakatokat, gyújtsátok fel az autókat: végeredményben senki sem fog rátok haragudni. Mert hát kinek jut ma Angliába eszébe haragudni az elnyomott, hátrányosan megkülönböztetett, szegény kisebbségre?

De kár, hogy ezt nem lehet a nácikra, meg a fasisztákra kenni!
süti beállítások módosítása