Az Obama-Romney párharcot csak Gingrich hiúsíthatja meg

2011. december 04.

Még egy republikánus elnökjelölt szállt be a 2012-es elnökjelöltségi versenybe, a kör azonban január elsejével bezárul. A régi-új szereplő öreg motorosnak számít, de ez az ő esetében inkább hátrányt, mintsem előnyt jelent. A most következőkben tehát Newt Gingrich, republikánus elnökjelölt kerül bemutatásra.
 
Newt Gingrich nem új név az Egyesült Államok politikai életében, mégis, erősen kérdéses, hogy ez pártja számára jót vagy éppen rosszat jelent, bár valószínű, hogy talán mindkettőt. Gingrich ugyanis hasznos tapasztalatokat szerzett a belpolitikában, hiszen a kilencvenes években a Republikánus Párt egyik legmeghatározóbb figurája volt, ám ettől még hosszú pályafutása korántsem mentes a negatívumoktól. A konzervatív politikus az évtized első felében pártja Kongresszusi frakcióját vezette, majd 1995-től az ország egyik legmagasabb állami tisztségét, a Kongresszus házelnöki pozícióját töltötte be. Ez utóbbi szerepkörben eltöltött ideje azonban finoman fogalmazva sem volt sikeres, sőt!
 
A kilencvenes évek az Egyesült Államokban a belpolitikai konfrontációktól volt hangos. A két nagy párt hatalmi patthelyzetbe került azáltal, hogy a demokrata elnöknek republikánus többségű képviselőházzal kellett együttműködnie. A szembenálló felek képtelenek voltak a megegyezésre a gazdaságpolitikai kérdések területén, az ország majdnem csődbe jutott, az államadósság-plafon megemelésének elmulasztásával kétszer leállt az élet Washingtonban. Ez a helyzet kísértetiesen hasonlít az augusztusi belpolitikai válságra (erről bővebben: itt), csak a szereplők mások. 1995-ben Bill Clinton legnagyobb politikai ellenfele Newt Gingrich volt. Az akkori házelnököt számtalan kritika érte mind a sajtó, mind a Republikánus Párt részéről, rugalmatlan, kompromisszumokra képtelen viselkedése miatt, ami szakértők szerint nagyban hozzájárult (’96-ban) Clinton elnöki újrázáshoz.
 
("Amerika nem tökéletes megmentője?", f: www.current.com)
 
De ez csak érem egyik oldala, hiszen a republikánus szavazótáboron belül korántsem ítélik meg a volt frakcióvezetőt ennyire rosszul. Neki, illetve határozott politikai kiállásának tulajdonítják azt, hogy 1996-tól 1999-ig, négy egymást követő évben is egyensúlyban volt az Egyesült Államok költségvetése. A választók 1998-ban a tetszésüknek is véleményt adtak azzal, hogy újfent republikánus többséget küldtek a Kongresszusba, ez pedig részben Gingrich érdeme. Ahogy az 1994-es győzelem is, amikor a nagyrészt általa kezdeményezett Szerződés Amerikával (Contract with America) c. dokumentumban megfogalmazott pártstratégia annyira hatott a választókra, hogy negyven év után először republikánus többségű Kongresszust szavaztak meg. Az irat a Republikánus Párt legfontosabb elveit foglalja össze közérthetően úgy, mint a kormányzat csökkentését, alacsonyabb adókat, nagyobb vállalkozói mozgásteret és a jóléti állam reformját.
 
A régi sikerektől függetlenül nem lesz könnyű dolga a jelöltségért zajló megmérettetésen. Az esélyei azonban annak ellenére növekedni kezdtek, hogy a kampánystartja alapján már rég a süllyesztőben lenne a helye, lévén, júniusban stábjának minden tagja beadta felmondását, mivel a jelölt egy kampány pénzgyűjtő rendezvény helyett egy görög kirándulást részesített előnyben harmadik felesége társaságában. Az incidens és a hosszú magyarázkodások után Gingrich a tévéviták hátán újra a figyelem középpontjába került, remek retorikai érzéke kisegítette őt a legkeményebb helyzetekből is. Nagyjából ez képezi a jelölt stratégiáját: állandóan képernyőn lenni, akár a rendezvények háttérbeszorításával is. A New York Times szerint Newt Gingrich minden riválisánál többet töltött a televízióban, de ennek eredményessége egyelőre még kérdéses.
 
Politikájában az elnökjelölt a hagyományos republikánus értékrend mellett foglal állást, nem támogatja a hadsereg költségvetésének csökkentését, továbbra is érvényesnek tartja a Hazafias Törvényben (Patriot Act) rögzített szövetségi jogkörök kibővítését. Az egyetlen pont, amellyel némiképp kilóg a többiek közül az az, hogy támogatja a bevándorlók helyzetének tisztázását. De az igazi probléma Gingrich jelöltségével kapcsolatban mégis inkább a múltban található. Könnyű célpont lehet belőle többek között azért, mert az adószabályok megsértése miatt 1997-ben 300 ezer dolláros büntetést kellett fizetnie házelnökként, ami példa nélküli az ország történetében. Összefüggésbe került a neve a válság kitörése előtt becsődölt, majd az állam megmentett Freddie Mac állami ingatlankezelő társasággal, ahonnan korábban 1,6 millió dolláros fizetést kapott. Ráadásul magánélete sem mentes a botrányoktól, hiszen éppen a harmadik feleségénél tart, a jelenlegi házastársával például éppen akkor volt titkos kapcsolata, amikor kemény szavakkal támadta Bill Clintont a Monica Lewinsky-ügy miatt.
 
A népszerűsége a felsoroltak miatt a politológusok szerint nem a személye, hanem a Mitt Romneyval szembeni alternatíva hiányának tudható be. Herman Cain* és Rick Perry kompromittálódása után (előbbi szexuális botrányi, utóbbi botrányos kijelentési miatt veszít folyamatosan támogatottságából) tehát Newt Gingrich lehet Romney egyetlen ellenfele, de azért a csontvázakra érdemes lesz odafigyelni, hiszen sohasem lehet tudni, hogy Gingrichet melyik fogja a mélybe rántani.
 
Tóth Nándor Tamás
 
* Herman Cain tegnap bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr193436837

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bedőlt a Cain Vonat 2011.12.05. 08:47:22

Herman Cain felfüggesztette elnökválasztási kampányát. Lefordítva, nem maradt más választása, mint a megfutamodás....

Trackback: Partidrogokkal tennék elviselhetőbbé a parlamenti éjszakázásokat 2011.12.05. 08:40:00

Mint kiderült a kormány szigorú szabályok között legalizálná a jóerkölcsre  veszélytelen partidrogok használatát a parlamenti ülések éjszakai óráira, sőt nemcsak legalizálná, de az ilyen szerekhez történő hozzájutást költségtérítés címén, ingyenes...

Trackback: Megbukott a "republikánus Obama" 2011.12.04. 22:28:56

Az Egyesült Államokban a konzervatív republikánus pártban elég kevés fekete politikus van. Ezért is keltett feltűnést Herman Cain üzletember, amikor bejelentette indulását, s többen a "republikánus Obamának" nevezték. Cain – Obamához ha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duggongg 2011.12.04. 20:57:24

Azt nem ertem hogy az ellenfelei miert nem hangsulyozzak ki jobban a maganeleti gyengesegeit. A megcsalas az egy dolog, de az elso felesegevel szemben akkor adta be a valopert amikor a no" eppen kemoterapian volt miutan leoperaltak a mellet mellrak miatt. Mindezt gondolom a "family values" jegyeben tette. Nem vagyok hive annak hogy az erkolcsi kerdesek egy politikusnal tul nagy hangsulyt kapjanak de azert egy ekkora hipokritabol talan megsem kellene elnokot csinalni. Ha ez a valoperes dolog nagyobb visszhangot kapna, nem hiszem hogy lenne no" Amerikaban aki ra szavazna.

Crescendo 2011.12.04. 21:16:42

@duggongg: Ha csak ez lenne vele a legnagyobb problema...

Csezmiczei Vitéz János 2011.12.04. 22:29:58

Akit érdekel, egy írás Herman Cain elnökjelölt visszalépéséről, benne kabinetfőnökének elhíresült füstfújós videójával:

egyenlito.blog.hu/2011/12/04/megbukott_a_republikanus_obama

Ex0dus 2011.12.04. 23:45:27

Ez a csávó is totál batshit crazy. Aki igazán szórakoztató műsort akar látni, az nézzen bele a republican debatekbe, nem is tudom mikor volt az utolsó, azonban egész rémisztő, hogy mennyire primitív, visszamaradott felfogású örültek vannak arrafelé. Közöttük még Ron Paul is tiszta liberális embernek tűnik.

ghavin 2011.12.05. 00:05:45

Newt Gingrich általános közröhej tárgyát képezi a 30 évnél fiatalabb szavazók körében. Mondanám, hogy ez elsősorban a Colbert-Stewart duónak köszönhető, de az esetek 90%-ban ők is csupán más adók hírösszeállításából csemegéztek a tények közlésének szándékával, bármiféle szuggesztió nélkül. Newt Gingrich testesíti meg mindazt a rosszindulatot, ami az amerikai jobboldalt manapság jellemzi, emellett olyannyira arrogáns, hogy a legkisebb erőfeszítést sem teszi meg annak érdekében, hogy kedvelhetőbb legyen, teszem azt, Rick Santorumnál. Csupán azért került ismét versenybe, mert a többi jelölt egy része kigolyózta magát a mezőnyből (Rick Perry, Herman Cain), Mitt Romney pedig mormon, ami még a zömében keresztény Amerikának is abszurd - meg azért legyünk őszinték, necces is lenne a világ egyik legerősebb hatalmának vezetését egy olyan gyógyalanyra bízni, aki varázserejű fehérneműt hord.

Ex0dus 2011.12.05. 03:08:18

Elképesztő, hogy milyen a jelenlegi republikánus mezőny, mindig azt hiszem, hogy mér nem tudnak rosszabbat előhúzni, de mindig előkerül egy ilyen bohóc.

www.youtube.com/watch?v=7GSmDsAET7I
Akit úgy érdekel ez a téma, mindent elárul a mostani színvonalról. (kb 1:20 tól érdekes)

Link Elek 2011.12.05. 04:57:26

>az államadósság-plafon megemelésének elmulasztásával

ez most volt eloszor. akkor a koltsegveest nem tudtak elfogadni. az amerikai koltsegvetes oct.1.-el fordul nem jan.1.-el

en.wikipedia.org/wiki/United_States_federal_government_shutdown_of_1995_and_1996

PMLN 2011.12.05. 07:48:32

Tényleg, mi lett Ron Paullal? Visszalépett, csak én nem hallottam?

Ex0dus 2011.12.05. 15:32:06

Ron Paul él és virul, nem áll rosszul, de sajnos a liberálisoknak konzervatív, a konzervatívoknak meg túl konzervatív.

duggongg 2011.12.05. 19:36:23

@Crescendo: Nekem nem ez a legnagyobb gondom vele, de a house wife-oknak (bocsanat homemaker) gondolom igen. Minthogy az o" szavazatuk is ugyanannyit er, a valasztasi kampanyok meg mint tudjuk a demagogiarol szolnak - vegulis demokracia van, vagy mi - tehat ezt a reteget (is) kellene megcelozniuk az ellenfeleinek. Nem ertem hogy miert nem teszik.

Crescendo 2011.12.06. 18:18:51

@Ex0dus: blue republicans? Mar demokratak regisztralnak tomegestol republikanusnak, csak hogy ra szavazzanak. Nagyon remelem, hogy lesz itt nagy megleptes. Revolution. ronpaulflix.com/
@duggongg: a Gingrich egy elitista, korrupt politikus. Amugy meg talan a valasztasok a demagogiakrol szolnak epp valtozoban.
süti beállítások módosítása