DM Lapszemle: Összecsapás az EU-val / IMF-fel

2012. február 15.

Legújabb lapszemlénkben a neves brit gazdasági napilap, a The Financial Times elismert feltörekvő piacokkal foglalkozó blogjának, a beyondbrics-nek a hazánkkal foglalkozó legutóbbi cikkét publikáljuk, direkt magyar fordításban, változtatások nélkül, mint eddig is, és persze ezután is.
 
Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke hétfőn megmutatta, hogy kell megegyezésre jutni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, azzal a kijelentésével, hogy kormánya visszavonul, annak érdekében, hogy a finanszírozási megállapodást biztosítani lehessen. Bár a béke útvonala még nem rajzolódott ki teljesen tisztán.
 
A parlament tavaszi ülésszakának nyitóbeszédében, Orbán azt mondta, Magyarországnak meg kell védenie nemzeti érdekeit, miközben megegyezésre kell törekedni a vitatott szabályozással kapcsolatban.
 
„Harcolnunk kell, de a józan ész határain belül és haladnunk kell a megállapodás felé.” - jelentette ki Orbán a törvényhozóknak a Reuters beszámolója szerint.
 
„Ilyen módon kell eljárnunk az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal történő tárgyalások során: a központi banki szabályozás, az ombudsman és az igazságügyi és pénzügyi biztonsági háló törvényével kapcsolatban,” hozzá téve, hogy: „Van esélyünk a kedvező megállapodására.”
 
("Elég volt, célunk a megegyezés" - Orbán Viktor Brüsszelben)
 
Tekintettel arra, hogy Budapestnek péntekig kell válaszolnia az Európai Bizottság (EC) észrevételeire a központi bank, az adatvédelem és az igazságügyi jogszabályokat érintő új törvényekkel kapcsolatban - vagy pedig jogi lépésekkel kerül szembe - egy ilyen kijelentés optimizmusról árulkodik.
 
Egy ilyen nyilvánvalóan világos helyzetben, arra lehet következni, hogy inkább előbb, mint később közös megegyezésre juthat az EU-val és azt követően megállapodás születhet az IMF-el. Már csak azért is, mivel egy magas rangú kormányzati forrás korábban azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy Magyarország hivatalos válaszát a vitatott törvényekről a határidőn belül elküldi az EC-nek, és ha a javaslatot elfogadtak, a parlament két héten belül véghezviszi a szükséges törvényi változtatásokat. 
 
A közelmúltban Orbán részéről végbemenő hangulatváltozás következményeként, aki azt is beismerte múlt héten, hogy az őrületes vágta az új törvény bevezetésről hiba volt és, hogy a kormány nem tartotta meg ígéretét a munkahelyek teremtéséről, kétségkívül segített megerősíteni a Morgan Stanley-t azon jóslatában, hogy Magyarország áprilisig megegyezik a pénzügyi csomagról az IMF-el és az EU-val.
 
Valóban, Orbán hétfői beszédéből egyértelműen kiderült, hogy milyen komoly nézeteket vall az EU-ról általában, hangsúlyozta ezt Takács Gábor, a Nézőpont Intézet elemzője a beyondbrics-nek.
 
„Orbán Viktor mai beszéde az EU pénzügyi paktumára fókuszált, sürgetve a képviselőket, hogy támogassák az elhatározását azzal, hogy feljogosítják őt arra, hogy aláírja a paktumot a márciusi EU-csúcson. Beszéde egyértelműen kinyilatkoztatta EU-párti hozzáállását, ami különösen jelentős azon eltávolodási szándékát kifejező vádak után, melyet a baloldali ellenzék intézett irányába.'
 
Habár ez nem mindenkit győzött meg. Kerék-Bárczy Szabolcs, a Szabadság és Reform Intézet - egy jobbközép, de nem Orbán-párti agytröszt – munkatársa ragaszkodik ahhoz, hogy a miniszterelnök békülékeny hangja csupán egy taktika, hogy politikai előnyt szerezzen, azután, hogy agresszív hozzáállása széleskörű EU ellenszenvet eredményezett.
 
„Orbán Viktor hozzáállása az EU-hoz és más nemzetközi szervezetekhez egyáltalán nem enyhült az utóbbi időben. Többször alkalmazott kettős mércét és kettős beszédet, mint valaha, annak érdekében, hogy lecsendesítse a világot”- állította.
 
Kerék-Bárczy kiemelt egy helyi TV által készített interjút, mint példa a régi, reform nélküli Orbán bemutatására, ahogy az EU-t bírálja. Ebben az interjúban Orbán azt állította, hogy az EU már megmutatta „gavallér viselkedését”, és panaszkodott „sértő, bántó hangneméről (...) mely minket nem a barátaivá tesz, hanem inkább az EU és az európai gondolat ellenségeiévé.”

 

És ahelyett, hogy az együtt haladás szükségességét hangsúlyozná egy közös demokratikus úton, Orbán Viktor azt mondta: „(az EU) bele akar szólni, hogy hogyan éljünk, de ezt a kérdést 10 millió magyar fogja eldönteni.”

Takács azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Orbán úgy akarja megvédeni a nemzeti érdekeket, hogy közben valóban a megállapodásra törekszik.

Talán. Van esélye arra, hogy a héten egy békülékeny Orbán fogja azt mondani az EC-nek, amit az éppen hallani akar. Dehogy hogyan fog viselkedni, ha és amennyiben Magyarország megkapja az IMF-hitel biztosította védőhálót, már egy másik kérdés.

 

Molnár Réka

Forrás: BeyondBrics (FT.com) - Hungary: crunch time with the EU/IMF

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr24115338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása