Szuperkedd után csúfos szerda

2012. március 07.

Túl vagyunk a republikánus elnökjelöltek legnagyobb csatáján, a szuperkedden, ami gyakorlatilag egy napba sűrítette az elmúlt két hónap legfőbb eredményeit és törésvonalait. Mitt Romney győzött a legtöbb helyen, második Rick Santorum lett, nem esett ki Newt Gingrich, valamint tovább gyűjtögeti szavazatait az „egyszer még jól jöhet” elv mentén kampányoló libertariánus Ron Paul. Aki a valódi győztesre kíváncsi, az azonban rossz oldalon keresgél.
 
Tíz államban tartottak előzetes elnökjelölti választást a republikánusok Barack Obama elnök lehetséges kihívói között március 6-án. A delegáltakért folyó küzdelem legnagyobb nyertese Mitt Romney, aki öt államban győzött. Három győzelemmel Rick Santorum a második helyre futott be, míg Newt Gingrichnek egy államot sikerült begyűjteni. Ennek ellenére egyértelmű, hogy a legnagyobb sikert Romney könyvelhette el az ohiói delegáltak begyűjtésével.
 
Mindez azonban csak a felszín, hiszen az este igazi győztese Barack Obama demokrata elnök. A republikánus párt ugyanis bár nem esik szét a tagoltságtól, a jelek szerint a választók mégis képtelenek eldönteni, hogy kit indítsanak a jelenlegi elnök ellen, azaz milyen irányba mozdítsák el a pártot. „A legrosszabb kampány, amelyet valaha láttam” – ezt Barbara Bush volt first lady nyilatkozta a Fox News tévécsatornán az elmúlt egy hét eseményei kapcsán.
 
("Messze még a vége", f: www.syracuse.com)
 
Szuperkedden tehát valójában egy dologról döntöttek: folytatódik a jelöltválasztás. Habár a mormon vallású Romney öt államban nyert, jelentősen árnyalja győzelmi teljesítményét, hogy ebből egy államban, Virginiában csak Ron Paullal kellett megmérkőznie (a politikus vélhetően a hiányzók támogatóitól begyűjtött szavazatok segítségével érte itt el legjobb eredményét – szerk.), Massachusetts pedig hazai pályának számít, ebben az államban vezette be kormányzóként az Obama által átvett egészségügyi reformot Romney. De a szuperkedd legszebb gyémántja sem csillog olyan fényesen, mivel Ohioban mindössze 1 százalékponttal tudott több szavazatot begyűjteni legnagyobb ellenfelénél, Santorumnál.
 
Mondhatjuk, hogy a számok magukért beszélnek: a volt massachusettsi kormányzó több delegáltal rendelkezik, mint a három másik induló összesen: 415 az egyik oldalon, 176 Santorumtól, 105 Gingrichtől és 47 Paultól a másik oldalon. A szuperkedd azonban éppen annyira volt szoros, hogy egyik versenyző sem állhat le. Tovább nyeli a pénzt az előválasztás, egyre több energiát kell fektetni a másik fél lejáratásába, a kampánystáb nem tud az igazi elnökválasztásra koncentrálni. Mitt Romney nyilatkozta kedd este némi apátiával: „Ma este egy újabb lépést tettünk a holnap reményének helyreállításában. Holnap felkelünk és folytatjuk tovább.” Ezt példázza a volt alsóházi elnök, Newt Gingrich esete: kitartó, szinte már makacs jellemvonása és Georgiában elért győzelme révén biztosak lehetünk benne, hogy folytatja a küzdelmet.
 
Miért nem képesek dönteni a jobboldali választók? A Washington Post szerint a tét a megválaszthatóság és az ideológia között húzódik. A centrista, mérsékeltebb álláspontot képviselő Romneynak ugyanis jóval több esélye lenne a novemberi győzelemre, mint bármelyik ellenfelének, azonban személye nem felel meg teljes egészében a republikánus szavazók elvárásainak. A szuperkeddi szavazások kapcsán végzett közvélemény-kutatásokban rendre kevesebb ember véli azt, hogy Romney képes képviselni az átlag amerikai polgárt Santorummal szemben. A jelöltek tábora nemhogy gyarapodna, hanem még csökken is, egyre több független pártol el a jobboldaltól, és támogatja inkább Obamát. Immár tehát szavazatokban is mérhető a jobboldali elnökjelölt-keresésének költsége – minden egyes további nap pedig a demokratákat gazdagítja.

 

Tóth Nándor Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr874296525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása