Akasztják a "hóhért" - Kormányválság Hollandiában

2012. május 01.

Nincs egy hete, hogy Geert Wilders, a hírhedt szélsőjobboldali pártelnök bedöntötte a holland kormányt. A Holland Szabadság Párt (PVV) vezére tette mindezt azért – helyi politikai elemzők szerint –, hogy előre meneküljön pártja csökkenő népszerűsége miatt. A tények mindenesetre ismertek: Hollandiának jelenleg nincs hivatalos kormánya; az új választások őszre lesznek kiírva; a kormányválság kiváltó oka pedig elsősorban a gazdasági megszorító intézkedések EU-s határideje.
 
A múlt héten minden bizonnyal nehezebb lett volna jobb kedvű európai nemzetet találni, mint a görögök. Bár az országot sorra támadják a nyugat-európai lapok, bankok, kormányok, fenyegeti őket az IMF és az EU, hogy továbbra is tartani kell a pénzügyi szigort, ha EU-s pénzen akarnak talpon maradni, és el akarják kerülni a gazdasági összeomlást. Mégis, a jelenlegi Hollandia ritkán látott ironikus helyzetbe került saját magával, a görögök legnagyobb örömére. A legfőbbképpen gazdasági értelemben minta állam Hollandia ugyanis alig néhány nappal ezelőtt veszítette el liberális – keresztény demokrata koalíciós kormányát az ország számára kötelező érvényű megszorító intézkedések körül kirobbant válságban. A holland kormány alól a széket – ahogy az várható volt már 18 hónappal ezelőtt is – természetesen a szélsőjobboldali PPV, vagyis Geert Wilders pártja húzta ki.
 
(Marad a kerékpározás? - Mark Rutte volt holland miniszterelnök)
 
A legutóbbi választásokat követően, miután a PPV-vel értelemszerűen senki sem akart nyíltan kormányra lépni, Wilders jelezte, hogy kész kívülről támogatni az éppen hogy választási győztes, Mark Rutte vezette koalíciót. Ennek következtében azonban minden szereplő számára világos volt már akkor, hogy ha kenyértörésre kerül a sor, vagy Wilders szavazatokat szimatol valamilyen fajsúlyos politikai kérdésben, akkor bedönti a kormányt. Így lett. A volt miniszterelnök és a többi párt legnagyobb szerencséje viszont éppen az, hogy ez a fajta opportunizmus, amit a PPV és Wilders képvisel, hosszú távon halálra van ítélve. Egyrészről azért, mert a párt, mint a legtöbb szélsőséges-populista szervezet, mindössze kiragadott témákon próbál lovagolni (muszlimok, EU, euró) és nem törekszik átfogó program kidolgozására. Másrészről, mert Wildersen kívül a pártnak jelenleg nincsen másik szuggesztív, vezetésre alkalmas politikusa. Ezeket amúgy a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok is alátámasztják, hiszen szinte mindegyik komoly veszteségeket vetít előre a PPV számára a várhatóan szeptember elején (ha minden igaz, akkor szeptember 12-én – szerk.) kiírásra kerülő választásokon.
 
A lényeg és az irónia, ami a görögök számára most oly kedves, ettől függetlenül az, hogy az EU által szorgalmazott megszorító csomag, amit a Rutte-kormány beterjesztett, megbénította a holland politikát és magával rántott benne mindenkit. Holott kevesebb erélyesebb szószólója volt az EU-ban a görögök elleni minél keményebb fellépésnek, mint Hollandia. Persze a hollandok helyzetét még így sem ildomos összehasonlítani a görögökével, hiszen, amíg a korrupcióban fulladozó, teljességgel versenyképtelen, uram-bátyám belpolitikai közösségre épülő ország helyzete még az EU-IMF segítség ellenére is szinte kilátástalan, addig a hollandok azért nem állnak olyan rosszul, megbukott kormány ide vagy oda. Részben, mert Hollandia változatlanul tripla A hitel besorolású EU-s tagállam (együtt például Svédországgal, Norvégiával és Ausztriával), míg Görögországnak lassan saját, negatív besorolást kell kitalálni. Másrészt azért, mert a válság ellenére a hollandok a kormánybedőlés utáni napon már elfogadták az EU által is elvárt megszorító csomagot, ami jövőre 3%-ra szállítja a jelenleg 4.6%-on álló deficitet.
 
Nyilván ez a nehezen megszületett döntés, ahogyan a holland gazdaság nem éppen rózsás kilátásai is inkább további belpolitikai csatározásokat vetítenek előre. Ám a görög politikusokkal ellentétben a hollandoknál legalább várható, hogy a fontosabb döntéseket mindig meg fogják hozni. Főleg, hogy a holland választók tisztában is vannak ezen ügyek fontosságával.

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr404483165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezgaras 2012.05.02. 11:23:22

Hollandiában más is történt. A határmenti megyékben betiltották a legális drogok árusítását külföldieknek. Idén ősztől pedig a korlátozást kiterjesztik az egész országra is, persze Amszterdamot beleértve. Érdekes módon Európa nem horgadt fel az egyoldalú diszkrimináció miatt! Míg nálunk ugye a nyugdíjasok ingyenes utazását vagy éppen a Szent Korona ingyenes megtekintését azonnal ki kellett terjeszteni az európaiakra - pedig az előbbi szociális juttatás tartalmú, és ezekre nem vonatkozik az egyenlő elbánás elve - a holland lépés megengedhető. Hiába no, amit szabad Jupiternek... Mi pedig valahogy mindig a kis ökrök vagyunk. :-(( Félreértés ne essék, nem vagyok a drogok legalizációjának híve, de az igazságérzet mindenre vonatkozik!
süti beállítások módosítása