Japán: A radikális reform és a fasizmus között valahol félúton

2012. október 03.

Utoljára talán a tohui tsunami katasztrófa után figyelt a fél világ Japánra. Újabban azonban a kormányválság is érdekes fejleményekkel szolgál a külpolitikai iránt érdeklődőknek. Jelen pillanatban ugyanis úgy tűnik, hogy egy új politikai erő nem csak a hatalmat akarja megszerezni, hanem egyenesen újrafegyverezné a monarchiát. Érdemes lesz tehát az országra figyelni.

Josihiko Noda miniszterelnök a napokban már harmadik alkalommal alakította át kormányát, annak érdekében, hogy az idén (talán November – szerk.) esedékes előrehozott választásokon pártja, a Demokrata Párt (DJP) a lehető legjobban szerepeljen, ezzel megtartva kormányzó szerepét. illetve, hogy végre hajtsa az általa korábban eltervezett gazdasági intézkedéseket. Míg a miniszterelnök számára az utóbbi szinte biztosan menni fog, hiszen az előrehozott választásokért cserébe terveit az ellenzék is támogatja, addig előbbire sokan nem fogadnának, hiszen a különböző adóemelések (pl. ÁFA) pártja népszerűségét erősen megtépázták. Persze ettől még a választási győzelem nem lehetetlen, főleg a szürke és elhasznált korábbi egyeduralkodó párt, a Liberális Demokrata Párttal (LDP) szemben, de nehéz lesz, méghozzá két ok miatt. Az egyik magából a Japán politikai rendszer sajátosságából ered, vagyis, hogy szinte két azonos erősségű erő várja az újbóli megmérettetést. Hiszen a DJP bár anno elsöpörte a hatalomtól jó félévszázad alatt megrészegülő, elkényelmesedő és korrumpálódott LDP-t, a választók mégsem pártoltak át hozzájuk nagy tömegekben. Elsősorban azért, mert az ország élén a DJP maga is csak szürkeséget, korrupciót és döntésképtelenséget mutatott. A DJP – és valahol az LDP számára is – a másik nehézséget pedig egy új politikai erő adja, amely akár mindkettőt elsodorhatja.

hasimoto.jpg(Hasimoto és csapata, f: www.blogs.cfr.org)

Oszaka város fiatal polgármestere, Toru Hasimoto ugyanis indított egy mozgalmat, majd egy pártot, ami mostanra, legalább is média szinten, közbeszéd teremtő lett. Valaki fél tőlük (a mozgalom felemelkedését egyesek a fasizmus megerősödéséhez hasonlítják és a ’30-as évek Németországát emlegetik – szerk.), valaki rajong értük, egy dolog azonban biztos, hosszú évtizedek óta először fogalmazott meg egy japán párt a nagy átlagtól ennyire eltérő és radikális politikai programot. Az állóvíz tehát megmozdult. Természetesen az aktuális japán-kínai tengeri konfliktus árnyékában (Japán fennhatósága alá tartozó Szenkaku-szigeteket Kína (is) magának követeli – szerk.) nem a legjobb ómen, ha egy olyan politikusról szólnak a hírek, aki újra fegyverben szeretné látni az országot. Tény, polgárpukkasztásból és populizmusból Hasimoto már most jelest érdemel. Hiszen Oszaka polgármestere emellett az alsóház létszámát megfelezné, a felsőházat eltörölné, az amerikaiak által kreált békealkotmányt átírná, az ország világháborús múltját pedig érdemként kezelné és a sort még sokáig lehetne folytatni. Nyilván kérdés, hogy egy ilyen politika vajon sikeres lehet-e – még a súlyos választói apátia ellenére is – egy alapvetően békés és nyugodt országban. Meglátjuk.

Mindenesetre a tudat, hogy Hasimoto akár királycsináló is lehet, illetve, hogy az LDP-t a keményvonalas Abe Sinzó fogja vezetni a választásokon, aki egy kormányalakítás érdekében akár velük is megegyezhet, minimum érdekes helyzetet teremthet. Egyrészről Japán szempontjából, hogy lesz-e például új alkotmány és felsőház eltörlés. Másrészről a japán-amerikai viszonyrendszerben, hogy lesz-e remilitarizálás és az amerikaiakkal való részleges szakítás. Végezetül pedig a japán-kínai kapcsolatokban, hogy lesz-e háború vagy csak marad a bizonytalanság. A közeljövőben tehát érdemes lesz a szigetországra figyelni, mert meglepő dolgok készülnek.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr364816700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Psi Holo · http://psiholo.blogspot.com 2012.10.03. 20:53:23

Nehéz úgy háborúzni, hogy szinte mindenből behozatalra szorulsz, ami lényeges egy háborúhoz. Ráadásul akivel háborúznál, onnan hozod be a zömét. Ha még ezzel egyidőben az USA-val is szakítasz, az olyan húzás lenne, amit még Orbán is megirgyelhetne.

Tél tábornok 2012.10.10. 16:34:27

@Psi Holo: És hát Putyin sem törné össze magát, hogy segítsen rajtuk, hiszen az oroszokkal meg a Kurill-szigetek miatt vannak fasírtban.
süti beállítások módosítása