Ciprusi bankkrízis, avagy egy adóparadicsom halála

2013. április 02.

Úgy tűnik, hogy az  európai pénzvilágot hetek óta rettegésben tartó ciprusi bankkrízis a végéhez közeledik, miután az Európai Unió pénzügyminiszterei múlt hét hétfőn elfogadták egy mentőcsomag tervét a szigetország javára. A várakozások szerint a többségében német elképzelést tükröző szankciók gyökeres változást hozhatnak Cipruson, hiszen ezzel az adóparadicsom „bezárja kapuit”.

Mindenesetre, hogy a 10 milliárd eurós mentőöv – a vele járó megszorítások és a bankrendszer gyökeres átalakítása mellett – mennyire segíti a ciprusiakat majd abban, hogy fejüket hosszú távon is a víz felett tartsák, még kérdéses, hiszen az utolsó pillanatban, hosszas tárgyalások és tiltakozások után megszületett tervezet sok bírálóra talált Európa szerte. Az egységes álláspont hiányát kritizálta többek között Luc Frieden, luxemburgi pénzügyminiszter is, aki elmondta: „A ciprusi mentőcsomag messze nem tökéletes! … Ám egy ilyen pengeélen táncoló helyzetben, amikor még a tagállamok sem képesek egységes álláspontra jutni, talán nem is létezik tökéletes megoldás.” A mentőcsomag eszmei atyja és legfőbb támogatója, az Uniós pénzügyeket eddig is jelentősen meghatározó Németország véleménye szerint az általuk tető alá hozott megoldás igen csak közel áll a tökéleteshez. Angela Merkel az „igazságos tehermegosztás” mellett érvelve sikernek könyvelte el a tervezet elfogadását, hiszen álláspontja szerint, a megszületett mentőcsomag értelmében a továbbiakban „egyfelől, a bankok is kötelesek saját magukért felelősséget vállalni, ezzel átvéve a terhet az egyszerű adózó állampolgárok válláról… másfelől pedig, az adósság terhének ilyen módú megosztása mellet Ciprus számíthat az Uniós országok szolidaritására és segítségére az elkövetkezendő években”.

merkel-ciprus.jpg("A ciprusiaknak markáns véleménye van Merkel-ről", f: www.rendezvous.blogs.nytimes.com)

A szigetország tehát továbbra is magán élvezheti az EU óvó kezét, ám ezért a lakosság legtehetősebb rétege kemény árat kénytelen fizetni. A tervek szerint a legalább 100 ezer eurós bankbetéttel rendelkezők megtakarításuk egyharmadával kötelesek hozzájárulni a ciprusi adósságrendezéshez. Ez pedig azt jelenti, hogy a megállapodás legnagyobb vesztesei azok a többségében orosz milliárdosok lesznek, akik az eddig adóparadicsomi feltételeket biztosító engedményeket kihasználva itt halmozták fel vagyonukat. Ennél fogva tehát nem is csoda, ha az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev, „egyszerű lopásnak” nevezte a Ciprust megmenteni igyekvő szankciókat. Azonban, míg az Unió és az IMF keze a jachtjaikat és palotáikat féltő milliomosok esetében egészen a pénztárcájukig ér, addig a kisebb bankbetéteket érintetlenül hagyja, így csillapítva az utcára vonuló állampolgárok dühödt felháborodását. Ezen felül, a 10 milliárdos segély értelmében, az európai viszonylatban egyedülállónak mondható és Ciprus 2004-es EU tagállammá válása óta hatalmasra terebélyesedett bankszektort is meg kell nyirbálni. Többek között Ciprus második legnagyobb bankja, a Laiki is leépítésre kerül, de más bankok is jelentős méretcsökkentésre számíthatnak.

Felmerül azonban a kérdés, hogy mennyire hozhat stabilitást a térségben a mentőcsomag azt figyelembe véve, hogy Ciprus legjelentősebb bevételi forrását a külföldi befektetők jelentik, akiknek semmiképp sem kedveznek a bankpiacot érintő változások? A kételyek eloszlatása érdekében José Manuel Barroso „egységes európai fellépésről” és „a ciprusi gazdaság újjáépítéséről” biztosította a bankcsőd rémképe által fenyegetett szigetországot és azonnali tanácsadó egységet küldött Nicosiába.

A ciprusi válságállapot jól bizonyította az Európai Unió gyengeségeit: az egységes döntéshozás nehézségeit, illetve a félelmet, hogy egy aprócska sziget kiválása az egységes valutaövezetből dominószerűen magával ránthatja akár más, gazdaságilag gyengélkedő országokat is. A német vasakarat azonban ismét az Unió megmentésére sietett és így, legalább is látszólag, mindenkinek megfelelő megoldást született.

Szántó Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr615188915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katolnai 2013.04.04. 09:04:23

Nem a Ciprusról tudósító beszámolok igazához/meglátásaihoz szólnék hozzá, hanem egy számomra feltűnő uniformizmushoz, amely általánosan jellemzi a témában szakértő cikkírókat. Mégpedig az uniós zászlók égetésével kapcsolatos megjegyzéseket hiányolom, hiszen nem is olyan régen, mikor a Jobbik uniós zászlót égetett ment ám a nácizás, fasisztázás. De az akkor kommentáló – jobbanmondva vinnyogó – liberális banda is elfelejtett valamiért nácizni, fasisztázni a ciprusi uniós zászlók égetése miatt. Mert a kérdés: ha egy magyar náci és fasiszta jelzőket kapja az uniós zászló égetésért, akkor a ciprusi miért nem az? Erre miért nem harap rá a magyar közvélemény reprezentáló média? Ez a kettős mérce mutatkozik meg a magyar sajtóban, blogokon és a hozzászóló szélső-bal (magyargyűlölő) büfögésében.

na4 2013.04.04. 17:23:12

Ciprust is és a görögöket is sürgősen ki kell rúgni az EU-ból, ha ezt az EU túl akarja élni.
süti beállítások módosítása