A hét, amikor leállt az Egyesült Államok

2013. október 03.

Amíg a hazai média mérsékelt, addig a nemzetközi sajtó lázás érdeklődéssel követi az amerikai állam „leállását”. Természetesen ez az úgynevezett leállás nem teljes körű és nem is örökre szól, de azért mindenképpen érdekes, hiszen nem minden elnöki ciklusban történik hasonló. A legutóbbira például még a Clinton-adminisztráció idején, közel 20 éve, 1996-ban volt példa.

Hétfőn reggel Barack Obama amerikai elnök nem először szembesült azzal a ténnyel, hogy ha nem jut aznap egyezségre a Kongresszusban többséggel rendelkező republikánusokkal, akkor másnap az állami gépezet lényegében megáll, miután az ország egyszerűen fizetésképtelenné válik. Bár sokan – elsősorban talán a múlt tapasztalataira hagyatkozva – úgy gondolták, hogy az ellenzék végül majd úgyis beadja a derekát és elkerülhető lesz a demokraták és néhány mérsékelt republikánus által rémálom forgatókönyvként aposztrofált leállás. Tévedtek. A republikánusok most nem engedtek a nyomásnak, pontosabban engedtek volna, de az új költségvetés megszavazását részben az Obamacare gúnynévre hallgató egészségügyi reform bevezetésének elhalasztásához kötötték, amit a demokraták természetesen élből elutasítottak. Amerika tehát tegnapelőtt fizetésképtelenné vált, a kormányzati intézmények egy része leállt, amit újabbak leállása követhet, amennyiben nem lesz gyors megoldás, de elnézve a jobboldalt, nem lesz. A DiploMaci összefoglalója következik arról, hogy mit is jelent ez az ún. „leállás”, röviden-tömören, pontokba szedve:

1)      Miért állt le tegnapelőtt több amerikai állami intézmény?

Azért állt le, mert az állami intézmények finanszírozásáról, évről évre, a Kongresszusnak és a Szenátusnak közösen kell döntenie. Előbbit azonban a republikánusok, utóbbit pedig a demokraták uralják, és a kettőjük együttműködése finoman szólva sem ideális. Persze soha sem volt az, de az elmúlt években kifejezetten ellenségessé vált a két nagy párt viszonya egymással. Ezért, amikor a republikánusok bejelentették, hogy az Obamacare halasztását kérik a demokratáktól, cserébe az új finanszírozás megszavazásáért, világos volt, hogy patthelyzet és állami leállás következik. Bejött.

obama.jpg("Gyűlnek a viharfelhők", f: www.reason.com)

2)      Mi történik az ezekben az intézményekben dolgozókkal? Elveszítik a munkájukat?

Elveszíteni nem veszítik, de az ilyen leállásokat kontrolláló jogszabályok és rendelkezések előzetesen létfontosságú és nem létfontosságú feladatokat ellátó dolgozókra bontja a kormányzati alkalmazottakat. Ezek közül a létfontosságúaknak dolgozni kell (részben fizetés nélkül!), míg a nem létfontosságúaknak határozatlan időre otthon kell maradniuk.

3)      Hány embert érint / nem érint ez a folyamat?

A civil alkalmazottak közül nagyjából 1,3 milliót, további kb. 500 ezer postai dolgozót, illetve a katonaságot és a független intézmények munkatársait a leállás nem érinti. Jelen állás szerint tehát ez az egész kb. 800 ezer kormányzati alkalmazottat érint.

4)      Van ennek a leállásnak gazdasági hatása? Ha igen, mennyire negatív?

A főváros durván 200 millió dollárt veszít minden egyes leállással töltött nappal. Az amerikai gazdaság pedig közel 0,5 százalékot veszít 2013 4-ik negyedéves növekedéséből; feltéve persze, ha nem lesz hosszabb a leállás egy-két hétnél, mert ha igen, akkor még súlyosabb lehet a hatás.

5)      Máskor is voltak hasonló leállások? Meddig tarthat ez?

1976 óta összesen 17 kormányzati leállás volt, amik közül a leghosszabb a ’95-96-os volt, amely 21 napig tartott, de, hogy előreláthatólag a mostani leállás meddig fog tartani, azt nehéz megjósolni. Mindenesetre elnézve a republikánusok hozzáállását, nem pár napig.

+ E cikk alapjául a Washington Post hasonló témában közreadott összefoglalója szolgált.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr65547944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2013.10.03. 22:34:26

Amit én megértettem a történtekből. Van egy ország, ahol a törvény az úr, s azt nem alakítgatja a legfelsőbb hatalmak egyike sem saját érdekei, akarata szerint, még pánikhelyzetben sem. Hanem mindkét, egymással szemben álló fél egyformán és kétségek nélkül ahhoz igazodik, annak alárendeli magát. Ellentétben Magyarországgal, ahol a törvényeket igazítja az aktuális hatalom aktuális érdekei mentén, akár 48 óra alatt. Nem csak a sima törvényeket, de magát az alkotmányt helyeesítő Alaptörvényt is, bármikot, kérdezés és egyeztetés nélkül.
Nos, ez a különbség a demokráciának hazudott diktatúra és a valódi demokrácia között. Innen indulunk tehát. Azaz, mikor is leszen Orbán demokratikus miniszterelnök, az általa birtokkolt és vezényelt FIDESZ demokráciájában olyan állapot, amikor az államadósság plafon nem egy, a miniszterelnök tolla vonása függvénye csupán, hanem számára is betartandó és megszeghetetlen törvény?
Mert a demokrácia valahol itt kezdődik. Pontosabban és egészen egyértelműen ott, megint csak. Az USA-ban, ahol az napvilágot látott 220 évvel ezelőtt.
Hazudni sok mindent lehet, csak nem érdemes. Mert aki hazudik, az hazug. És ez nem privilégium a politikában, sem ott, sem itt. Ez utóbbi a FIDESZ nagy tévedése.

zobod 2013.10.03. 22:42:51

@Mr. Waszabi: semmit nem értettél meg a történtekből, pedig a poszt nagyon korrekt, és bullshit mentes. Nem demokrácia, hanem Kongresszusi többség kérdése, hogy az Elnök akarata úgy megy-e át a rendszeren, mint kés a vajon.

Mr. Waszabi 2013.10.03. 22:57:07

Szerintem te nem értetted meg, miről is szólnak az ott történtek. Az ilyen téveszmés gondolkodású emberek miatt írtam, amit írtam. Ne fogadj ellenem, nem nyerhetsz. Inkább gondolkodj azon, amit írtam. Nem baj, ha 5x később esik le a tantusz, a lényeg, hogy lessen. Mert akkor mondhatod magad értelmes embernek.
Látszólag sértőnek tetszhet, amit mondok, de sosem ártottam senkinek, csak építettem mindenkor magam körül. Gyakorta törés árán, de nem érhetett sosem az a vád, hogy romboltam. Legfeljebb hülyeséget romboltam, de azért nem kár.
Felnőni sosem késő - hülyének lenni viszont ugyanolyan joga bárkinek mindenkor, mint amennyi joga van a felnövéshez. Élhetsz ezzel vagy amazzal, rajtad áll a döntés:)

Brix 2013.10.03. 23:11:42

A nagy problémák majd akkor jönnek, ha az USA államadósság " rádrágul " az országra. A közel zéró Fed funds rate nem lesz hosszú távon tartható, és az eszközvásárlási program sem. Az államkötvény hozamok ezért egyre inkább növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy államnak egyre drágább lesz saját magát finanszírozni, így plusz adókat kell majd kivetni, ami lassítja a gazdasági növekedést. Az elmúlt néhány év válsága , csak előjátéka volt, egy nagy, rendszerszintű válságnak

Démonmac1 2013.10.03. 23:34:33

Menet közben meg ott egy hír az indexen
"Az Egyesült Államok még az idén megelőzheti a mostani világelső Oroszországot a kőolaj- és a földgáz együttes kitermelésében, de lehet, hogy már meg is előzte - közölte globális adatok elemzésére hivatkozva a The Wall Street Journal (WSJ)."
az az "összeomlás" azért odébb van.

Mr. Waszabi 2013.10.03. 23:45:08

Általánosan mondom, hogy érdemes elgondolkoznia bárkinek, aki egyperces történések mentén aggódik egy olyan országot illetőleg, amely több, mint 200 éve tartja alkotmányát és működik is annak alapján.
Ugatni ugyan lehet, de nem érdemes ennek fényében.
Az érem másik oldala, hogy ennyi idővel később és közhelyes ejrópai hazugságokkal szemben is aszerint működik még mindig. Az nem az ameriakiak csökevénye, hogy az európai ember nem érti, mi és miért történik ott úgy, ahogy. De amíg ők 1 perc alatt 2x annyit tesznek le az asztalra, mint ejrópában bárki, nos, addig itt legfeljebb kussolni lehet, meg vigyázzba állni - és tanulni, hogy is kell demokráciát csinálni.
Ettől a működéstől, konzekvenciától Európa is igen messze áll ma, Magyarországról nem is beszélve. Tanulni bármit attól lehet - és szükséges is -, aki azt a gyakorlatban tudja művelni és mondjuk 2 évszázadon át bizonyította, hogy képes erre. Az USA bizonyította. Európában viszont a briteken kívül senki más nem tud ilyen permanenciát felmutatni - ma sem. Magyarország meg pláne nem, ami azt is jelenti, hogy a magyar ember inkább kussoljon a témában - ugyanis ő nem tudta megvalósítani önhitt szemlélete nyomán annak töredékét sem x évtized alatt sem. Ennyit a felszínes és mellébeszélő, önhitt fikázásról. Lehet csinálni, csak éppen nincs súlya senki szemében, mármint akinek véleménye számítana itt vagy bárhol a világon.
Megerősítem, hogy aki nem érti amiről beszél, az inkább igyekezzen megérteni, amit lát, s tanuljon abból, ne pedig okoskodjon annak megértése nélkül. Mert enélkül könnyen megeshet, hogy csak szimplán hülyét csinál magából. Az pedig nem érdem, sehol és senki előtt. Egy marék majom előtt embernek játszani magunkat, az nem dicsőség, semmiképp.

zobod 2013.10.03. 23:45:47

@Mr. Waszabi: nem gond, nem sértő vagy, hanem nevetséges. Ott eröltetsz párhuzamot, ahol nincsen. Az amerikai és a magyar politikai élet fékjeinek és ellensúlyainak rendszer teljesen más struktúrájú, elviekben más, mivel a törvényhozatal és a végrehajtás mechanizmusa, az egész rendszer felépítése más. Ami ott az Elnök és a Kongresszus időnkénti konszenzuskényszere kell legyen a törvények meghozatalában, az nálunk talán a 2/3-os törvényeknek lenne megfeleltethető, mint az egyetlen olyan helyzet, mikor a parlamenti többségnek/kormánynak konszenzust kell keresnie az parlamenti kisebbséggel/ellenzékkel az akarata végigvitelében... hacsak nincsen legalább 2/3-a, mert akkor nem kell. Obamának sem birkózna most a Kongresszussal, ha Demokrata többség lenne, pedig a Republikánus ellenvetések ugyanazok lennének akkor is, mint most. Csak éppen nem érdekelné Obamát és a Demokratákat, mert nem lenne annyi erő mögöttük, ami kompromisszum kényszert eredményez.

Mr. Waszabi 2013.10.04. 00:01:53

@zobod: ez nettó hazugság. Én megvetem a hazabeszélő emberek álláspontját. Az emberi motivációkat megértem és tolerálom, de együtt nem érzek azokkal, nem azonosulok velük. Nem tudom, ez mennyire érthető. Nem gyűlölök senkit, de a lécet nem teszem lejjebb azért, mert valaki nem tudja megugrani.
Nincs olyan, hogy itt mások a szempontok, igények, mint ott, ez az első hazugság. Mert az emberek s igényeik nem mások itt sem, mint ott. AKi mást mond, hazudik.
A többi közhelyes hazugság csak a fentieken alapul, de ez csak azt jelenti, hogy itt hazugság hazugság hátán hever, nem többet. Ezért nem kéne erőltetni egyiket sem, mert legfeljebb égés lehet a vége.
A helyzet lényege, hogy bár egymásnak feszül két politikai erő, a törvényesség határait nem lépik át. Egyik sem. Nálunk ilyesmi fel sem merül, mert az ott most tiszteletben tartott törvényi korlátok itt nem is léteznek. Törvényileg nem léteznek, soha nem is léteztek, mert soha eszébe sem jutott senkinek ilyet törvénybe iktatni. Ez a magyarok hiányossága, nem az amerikaiak különcsége, erre jó lenne ráébredni. Itt a hiány olyan méreteket ölt, amilyet akar, mert a pénzügyminiszter, kormány úgy írja át kockás papíron a költségvetést, ahogy csak akarja. Nem elég a reálisan bevehető tranzakciós illeték (eredetileg évi 120 mrd volt)? Akkor áthúzzuk és beírunk helyette 300-at. Aztán, amikor nem jön be, csak 120 éves szinten, akkor nem belátja a pü miniszter, hogy nettó fasz volt a témához, hanem extra adót vet ki a bankokra, mert álmodozásai nem realizálódtak.
Kapiskálod már, mi a különbség? Nem lenne baj, mert akkor végre nem beszélnél annyi marhaságot a témában.

2013.10.04. 00:21:12

@Mr. Waszabi:
Nem értem mire akadsz kilyukadni ezzel:
"mikor is leszen Orbán demokratikus miniszterelnök, az általa birtokkolt és vezényelt FIDESZ demokráciájában olyan állapot, amikor az államadósság plafon nem egy, a miniszterelnök tolla vonása függvénye csupán, hanem számára is betartandó és megszeghetetlen törvény?"

Igaz, én nem vagyok politikai szakértő, de wikipédián ezt találtam:
"Every President since Herbert Hoover has added to the national debt expressed in absolute dollars. The debt ceiling has been raised 74 times since March 1962,[1] including 18 times under Ronald Reagan, eight times under Bill Clinton, seven times under George W. Bush, and three times under Barack Obama."

Minden objektivitást mellőzöl és az érveid távolabb sem állhatnának a valóságtól.

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.10.04. 00:49:07

Persze, emeljük az adósságplafont. De mégis meddig? Örökké nem lehet. Már így is iszonyatos méretűvé duzzadt. A megoldást egy hosszútávú, hatékony adósságcsökkentő program jelentené, de borítékolhatóan komoly meszorításokkal járna, annak pedig gazdasági visszaesés lenne a hozadéka. Ez viszont már nem csak az USA baja lenne: az egész világot megrengetné.

Amit csinálnak, nem a probléma orvoslása, csak időleges tünetkezelés. Ez pedig csak egyre és egyre növeli a szart a biliben.

Ördögi kör.

Mr. Waszabi 2013.10.04. 08:51:47

@vuvuzela importőr: szerintem itt hagyjuk abba, érdemtelen vitát folytatsz, aminek ráadásul most már nagyon kezd mellébeszélés szaga lenni.

Tények. Itt 2 éve alaptörvénybe iktatták az államadósságplafont (pirospont), azután semmit nem tettek annak tartására, herdálták és herdálják a pénzt(feketepont), mígnem az adósság nem hogy csökkent volna(feketepont), de nőtt(feketepont). Végül idén megszüntették ezt a passzust, mondván, szükséges az, de nem most(feketepont). Ha most összeadod a pontokat, ez a bukta kategória a témában.
Amott meg nem a törvényt módosítgatják, hanem betartják, a leállások erről szólnak. Elfogy a keret, akkor leállnak. Nem magyarázzák államérdekkel, meg akármivel - az a törvény és kész, ahhoz kell igazodni.
A két magatartás közötti differenciát nehéz nem érteni, ez csak annak sikerülhet, aki nem akarja érteni.
A dolognak az a része már nem is érdekel, hogy mellé akarsz beszélni, terelni. Állításaidból annyi igaz, hogy túloztam a 200 év permanenciáját illetőleg, mert ott is voltak bicsaklások ezalatt, de az idők hosszúságát tekintve az a nevetséges kategória, hogy ilyesmikkel akarod betakarni, igazolni az itt 4. éve folyó, törvényt és jogállamiságot wc papír szintjén kezelő gyakorlatot.
A történéseken, tényeken nincs mit vitatkozni, tehát részemről ennyi.
Szép napot!

2013.10.04. 09:17:44

@Mr. Waszabi:
Én nem vitát folytattam, megcáfoltalak egy ténnyel.
Nem módosítgatják? Betartják? Az általam beidézett mondat azt jelenti, hogy az US 62 óta 74-szer emelte az adósságplafont. Nekik is pont annyira dísznek van, most sem jó erkölcs miatt nem emelik csak mert nem egyezik ki a 2 párt.
Ebben a kérdésben pont, hogy nem létezik a más magatartás amit mesélsz. Nem értem a logikai bukfencet...

Mr. Waszabi 2013.10.04. 11:29:15

@vuvuzela importőr: hogy kinek a logikájában van bukfenc, az attól függ, honnan nézzük, kinek, mi a magától értetődő. Ebben látok különbséget.
Az én fejemben nem tevődik automatikusan egyenlőségjel az adósságplafon törvény érdemi parlamenti vita mentén történő módosítása, valamint a plafontörvény módosítás nélkül való átlépése (felfelé nyitott tételek) és/vagy szavazógéppel, érdemi vita nélkül történő módosítása között.
Azért nem, mert a kettő közt az állam leállása, azaz a kiadások azonnali felfüggesztése illetve a kontrollálatlan hiány állapotának kialakulása a különbség. Nálunk az utóbbi évente többször adótörvény módosítást, illetve nemmegszorító csomagok, extraadók kivetését jelenti jelenleg.
Ez a pici különbség azt eredményezi, hogy ott a gazdaság viszonylag zavartalanul tud működni amíg az állam önmagával küzd, míg itt az állam lépten-nyomon belenyúl bárki piaci szereplő zsebébe a saját elbaltázott költségvetése miatt.
Lehet kapaszkodni egy ál-logikába, de az ilyenről mindig kiderül, hogy hézagos. Mint most is.
Javallom tehát, hogy itt hagyjuk abba, én már unom. A politikát a gyakorlati eredményeiben mérem, e tekintetben is lényeges a különbség az ott és az itt között. Ők ott arról vitáznak, hogy adjanak-e szélesebb társadalmi körnek TB támogatást, vagy ne.
Elvi döntést hoznak, nem a fedezet előterenmtése a gondjuk.
Arról nem tehetek, ha valaki nem ismeri fel, mi a különbség aközött, hogy egy országban a gazdaság tőkeerős és az államnak sem a "honnan vegyük a pénzt?" a problémája, meg aközött,hogy egy országban az állam minden piaci szereplőt megkopaszt, hogy legyen dellája.
Ha nem volna lényeges az a különbség, amiről te azt szeretnéd bebizonyítani, hogy nem is létezik, akkor az eredményekben sem lehetne ekkora eltérés. Vagy ott is ilyen szarul kellene menjen mindenkinek, vagy itt olyan jól, mint ott. Nos, ez nagyon nincs így egyelőre és még egy darabig nem is lesz, hacsak ők ott valamit nagyon el nem szúrnak.
Szóval, úgy gondolom, hogy a bukfenc nem az én készülékemben van.

kvadrillio 2013.10.05. 14:47:43

MR, VAS ABI...:) DEMOKRÁCIJA IDE, DEMOKRÁCIJA ODA, SŐT....TÖRVÉNYEK IDE, TÖRVÉNYEK ODA, ORBÁN VIKTOR NAGY VIHARBAN SOKKAL JOBBAN TUD KORMÁNYOZNI EGY HAJÓT, MINT OBAMA ! :)

IGAZ, HOGY SOKAT KAPKOD A VITORLÁKHOZ, FUTKOS IDE MEG ODA, LAPÁTOJJA KI A VIZET IS, DE VÉGÜL CSAK EGYENESBE HOZZA AZ IRÁNYZÉKOT !

...talán Obama jöhetne hozzá egy röppke órára konzultációra...., hátha tanulna tőle egy-két fogást....
süti beállítások módosítása