A kenyai vérengzés után: tisztogatásba kezdett Amerika?

2013. október 09.

Az elmúlt két hétben elsősorban a kenyai vérengzés miatt hallottunk sokat Afrikáról. Az elkövetkező hónapokban azonban könnyen előfordulhat, hogy az amerikai különleges alakulatok tevékenysége miatt fogunk. Az USA speciális egységei ugyanis a napokban két afrikai országban is lecsaptak annak érdekében, hogy jól ismert terroristákat fogjanak el. Új hadviselési stratégia veszi kezdetét vagy csak látványos kivételek adódtak?

Kenya

Szeptember 21-én délelőtt terroristák tucatjai szállták meg a Nairobi központjában található Westgate bevásárlóközpontot, géppisztolyokkal és kézi gránátok bevetésével közel 100 ember halálát okozva. Ilyen magas arányú halálos áldozattal járó terrorcselekmény elkövetésére a ’98-as robbantások óta nem volt példa Afrikában.  

Az akciót az al-Sabab, az al-Kaida észak-afrikai milicista csoportja vállalta magára. A támadás célja egyrészt a kenyai kormányra történő nyomásgyakorlás volt, hogy az végleg vonja ki a Szomáliában állomásozó csapatait (az al-Sabab az elmúlt időszakban rendkívüli terület és hatalom veszteséget szenvedett el Szomáliában; korábban ellenőrzése alá tartozott az ország jelentős része, a fővárost is beleértve – szerk.). A terrorcselekmény másrészt presztízsértékkel bír dzsihádista körökben, amivel nagyobb tisztelet és hitelesség kivívását, továbbá nagyobb támogatási összegeket lehet elérni. A SITE Monitoring Service híradása szerint számos szélsőséges internetes fórumon éltették az eseményeket.

al-shabab.jpg("al-Sabab: Felkészültek a harcra", f: www.ap.com)

Líbia

Vasárnapra virradóan az Egyesült Államok hadseregének egyik különleges alakulata (Delta Force – szerk.) sikeres katonai akciót hajtott végre Tripoliban, Líbiában. Elfogták Nazih Abdul-Hamed al-Ruqait, avagy más néven Abu Anas al-Libi-t, akit az 1998-as kenyai és tanzániai amerikai követségek ellen elkövetett robbantások tervezésében való részvétellel és az al-Kaidával való együttműködéssel vádolnak. Al-Libit jelenleg az amerikai haditengerészet U.S.S. San Marino nevű hajóján tartják fogva.

A hajó diplomáciai és jogi problémák elkerülése végett nemzetközi vizeken állomásozik a kihallgatás ideje alatt, amit az FBI, a CIA és a DIA ( Defence Intelligence Agency) csapata közösen végez. A kihallgatás az Obama elnök 2009-es határozata nyomán kibocsátott kézikönyv szerint folyhat. A kézikönyv a Genfi-egyezményeknek megfelelően tiltja a kínzást, a kegyetlen, embertelen és a megalázó bánásmódot. Korábban a terrorizmussal / al-Kaidával kapcsolatban álló foglyokat Guantanamoba szállították, mára ez az opció nem áll fenn, mivel az Obama adminisztráció maximalizálta a börtönben tartható foglyok számát a jelenlegiben miután a létesítmény bezárása a kongresszus vétója miatt nem valósulhatott meg.

Szomália

A fenti eseményekkel nagyjából egy időben az amerikai Haditengerészet SEAL egysége (az amerikai haderő speciális akciók végrehajtására kiképzett csoportja, akik megölték például Osama bin Ladent-t is – szerk.), Szomália partjainál, Baraawe városában egy másik akciót hajtott végre, amelynek célja Ahmed Godane, az al-Sabab vezetőjének elfogása lett volna. Az akció során az amerikai katonák heves tűzharcba keveredtek a Sabab milicistáival és vissza kellett vonulniuk, így az akció meghiúsult, hiszen az akció lényege éppen a célszemély életben történő elfogása lett volna, és amint nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem fog megvalósulni, a visszavonulás mellett döntöttek.

Visszhang

A líbiai vezetés kifogást emelt és magyarázatot vár az Egyesült Államoktól, az általa emberrablásnak minősített, hétvégi történések után.

Szomália külügyminisztere és egyben miniszterelnök helyettese, Fawzia Jusuf Adam szerint a vasárnap reggeli akcióban ugyan az al-Sabab az al-Kaidával együttesen meg tudta állítani a SEAL alakulat akcióját, ennek ellenére a terrorista szervezetek erői jelentősen visszaszorultak és meggyengültek az országban. Korábban ellenőrzésük alatt tudták tartani az ország jelentősebb területeit, beleértve a fővárost, Mogadishut. Mára azonban már csak az ország egy kisebb részén van jelen az egyébiránt heves belső viszályok szabdalta szervezet. A miniszter asszony, Líbiával ellentétben üdvözölte az amerikai akciót, és azt mondta, hogy az al-Kaida/al-Sabab globális, közös ellenség, ami ellen összefogással lehet és kell harcolni.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Chuck Hagel, nyilatkozatában kifejtette, hogy az USA továbbra is nyomás alatt tartja a népét és érdekeit fenyegető terrorista csoportokat, és szükség esetén, a törvényeinek és értékeinek megfelelően, akár közvetlen csapással is fellép ellenük.

Daniel Benjamin, korábbi terror-elhárítási koordinátor osztozik a szomáliai miniszter asszony véleményén az al-Sabab gyengülő szomáliai és észak-afrikai befolyását illetően. Ugyanakkor, elmondása szerint, nem szabad alábecsülni a kenyai események súlyát, és a tényt, hogy képesek voltak egy a ’98-as robbantások óta nem látott halálos áldozattal járó terrorcselekmény elkövetésére. Hozzátette, hogy a hétvégi események felvetik az amerikai hadviselésben végbemenő stratégiai elmozdulás kérdését is. Az elmúlt években ugyanis bár egyre nagyobb hangsúlyt kapott az ún. drón-központú hadviselés, most ez mégis áttevődni látszik az emberi jelenlétet igénylő, szárazföldi hadviselésre. A biztonságpolitikai szakértő elmondása alapján a váltásnak az egyik legfontosabb oka, hogy a titkosszolgálat nagyon fontos információkhoz juthat az ilyen jellegű akciókban elfogottaktól.

László Zsófi

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr105558323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bokrif 2013.10.09. 12:17:40

Pontosítanék, ha már így leírtátok...
Olyan, hogy Egyesült Államok Különleges Alakulata nincsen. Az USA hadseregének és hírszerzésének vannak különleges műveleti erői több különböző szervezetben más-más formában.
Líbiában a CBS szerint a US Army (szárazföldi erő) egységét vetették be.
Azt pedig helyesen írtátok, hogy Szomáliában a Haditengerészet SEAL egységét használták.

Szőrszálhasogatásnak tűnik ez is, de a magyar nyelvtan szerint al-Sabab és nem "Shabab". Mint a külügyi történések szakértői, én is elvárom tőletek, hogy a megfelelő helyességgel használjátok az elnevezéseket.

Ezeket leszámítva jó összefoglaló, kell erről írni magyarul is, mert fontos!

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2013.10.16. 12:35:49

@bokrif: Köszönjük a pozitív kritikát és a jogos észrevételeket, javítottuk a pontatlanságokat.
süti beállítások módosítása