DiploMaci: Szerintünk ez volt 2013 és ez lesz 2014 (2)

2013. december 27.

2013-ban az események döntő része kiszámítható volt (német választások), kevés váratlan helyzet bolygatta meg világot (azért volt olyan, pl. Morszi bebörtönzése), sok tekintetben pedig kifejezetten pozitív fordulatok következtek be (iráni atomtárgyalások). Mégis, mintha mindenki kivárt volna – az igazán fontos kérdésekben idén nem hoztak döntéseket. Sajnos véleményem szerint döntéshozatalra az inkább látszólag kedvező tendenciák miatt 2014-ben sem kerül sor. 

 

Nekem: 2013

Bár világszerte számos esemény borzolta a kedélyeket, én mégis egy európai állapotra irányítanám rá a figyelmet: a nyugalomra. 2013 azért volt hihetetlenül különleges év, mert a társadalmi válság kirobbanása előtt álló európai társadalmakban a gazdasági krízis továbbra is legfeljebb politikai vonatkozású következményeket indukál. Kettős értelemben szemlélhetjük az öreg kontinensen tapasztalható eseményeket. Egyrészről a sajtóban érthető okokból keveset emlegetett nyugalmat láthatunk: nem voltak átfogó, a helyi kormány tevékenységét általánosan is elvető tiltakozóakciók. Volt kormánybukás, de azt sokkal inkább a politikai hatalom felőrlődése okozta, nem pedig a társadalmi elégedetlenség. Az állampolgárok a vezetőkkel szembeni dühüket a szavazóurnáknál nyilvánították ki – ezt mutatja a rendszerellenes pártok megerősödése. A nyugalom csalóka módon pozitív eredményeket is szült, hiszen a déli tagállamok válságkezelése idén rendben zajlott, nem volt szükség komolyabb korrekcióra, sőt, Írország decemberben kiszakadt az IMF és az EU felügyeleti kezei közül.

Mégsem lehet struccként, homokba dugva a fejünket figyelmen kívül hagyni azokat az aggasztó jeleket, amelyek a nyugalommal éppen ellentétesen, riasztó tendenciákat mutatnak az európai társadalmakban. A fiatalkorú munkanélküliség ennek legszembetűnőbb példája, amely már elérte az uniós döntéshozók ingerküszöbét is – mégse történt érdemi lépés a kérdésben. Szorosan összefügg ezzel a szélsőjobboldal térnyerése, ami Németországon kívül szinte minden országban átlépte a parlamenti bejutáshoz szükséges támogatói bázist, sőt, nem egy helyen már a szélsőségesek a legnépszerűbbek. A társadalmi feszültségek különböző manifesztációról nap mint nap hall az ember, és bár eddig nem történt nagy baj, sajnos a jövőben erre egyre komolyabban számítani lehet.

Szerintem: 2014

Az év legfontosabb eseménye számomra kétséget kizáróan a júniusi európai parlamenti választások. A legutóbbi óta eltelt öt év alatt hatalmas változáson esett át az Európai Unió megítélése, kontinensszerte megfigyelhető az europtimisták pragmatikussá válása, a semlegesek kiábrándulása és az euroszkeptikusok agresszivitásának fokozódása. Brüsszel egy meghatározhatatlan fogalommá vált az európai állampolgárok fejében: egy hatalommal bíró, de azt lassan és nem hatékonyan felhasználó, valódi erővel nem rendelkező, csak a jog eszközével operáló zsargonná. Mindenütt finoman szólva is ambivalens a szervezet megítélése, és most júniusban az állampolgároknak a politikusaik segítségével értékítéletet kell mondaniuk az integrációról.

eu-választások.jpg

Rendkívül izgalmas lesz a választásokat megelőző két hónap, hiszen a nemzeti döntéshozóknak beszélniük kell az EU-ról, és ebbe be kell vonniuk a szavazókat is. A helyzet rendkívül szokatlan, hiszen a korábbi években mindenki a hazájáról, az ellentétes oldalon álló politikai pártokról beszélt az európai parlamenti választások idején, most viszont válaszokat és nyilvános vitát akarnak hallani a szavazók (hazánkban mindebből keveset érezhetünk majd, hiszen pár hónappal a magyar törvényhozói választás után a politikusok kerülik majd a nyílt konfrontációt, pedig mindegyik pártnak van tartozása a szavazóival szemben az EU-álláspontjukkal kapcsolatban). Minden válaszra egyszerre kerül sor a tagállamokban, és egymást erősítve követelik az elszámoltatást a brüsszeli döntéshozóktól. Mit vitt véghez Barroso tízéves mandátuma alatt az Európai Bizottság élén? Catherine Ashton főképviselő milyen arculatot alakított ki az új posztjához? A számadás elkerülhetetlenné válik, az integrációban csalódott állampolgárok párhuzamosan éleződő feszültségei egymást erősítik majd. Ha pedig a feszültség indulattá és dühvé alakul át, akkor akár elemi erejű tiltakozáshullám veheti kezdetét Európában. 2014-ben elképzelhető lesz, hogy a saját szemünkkel is megtapasztalhatjuk, hogy mi zajlott az elmúlt években Kairóban, Isztambulban vagy Sao Paolóban.

Tóth Nándor Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr45710502

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.28. 10:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imres 2014.01.02. 05:45:12

Igazi liberálbolsi értékelés.
Én azt hiszem, a hazai választások még mindig fontosabbak, mint az EP választások. Még akkor is, ha a szerző másképp próbálja beállítani.
Az persze igaz, hogy miután a ballibsik elveszítették a fonalat, könnyen lehet, hogy Európa-szerte erőteljesen háttérbe szorulnak.
Valószínűleg ezen síránkozás késztette a szerzőt arra, hogy inkább az EP választások fontosságát hangsúlyozza.
Így lehet egy sort sírni, mint egy fürdőskurva.

Locassen 2014.01.02. 15:34:05

@imres: 1. a szerző nem próbálja fontosabbnak beállítani az EP-választásokat.
2. az EU-országok többségében nem lesz nemzeti választás 2014-ben, ergo extra Hungariam jogos az eszmefuttatás az európai politikai struktúra választói megítéléséről.
3. az öt nagy országban (GER - jobb/bal, FRA - bal, GBR - jobb, ITA - bal/jobb, SPA - jobb) elég kiegyenlített a politikai családok részesedése a hatalomból, az, hogy éppen melyik oldal regnál, helyi dolgok függvénye, én nem látok semmilyen összeurópai trendet
4. ahogy látom, az újévi fogadalmaid között nem szerepelt, hogy idén több jóindulatot és méltányosságot tanúsítasz felebarátaid iránt.
süti beállítások módosítása