DiploMaci: Szerintünk ez volt 2013 és ez lesz 2014 (3)

2013. december 28.

Merkeltől a félmeztelen aktivistákig. Nagyot fordul a világ 2014-re?

Nekem: 2013

Nekem a 2013-as év legfontosabb külpolitikai eseménye Németországhoz kötődik. A szeptemberi parlamenti választásokat (sokak szerint borítékolható módon) fölényesen nyerő Angela Merkel és pártja, a CDU-CSU pártfúzió, csak hónapok verejtékes munkája és komoly alkudozás árán tudott megegyezni koalíciós partnerével, a választásokon második legtöbb szavazatot szerző SPD-vel. A felek aláírták a paktumot és a nagykoalíció megkezdhette munkáját. A hónapokig tartó „rendezett káosz” lezárult. (Erről korábban itt és itt írtunk.)

merkel.jpg("Nehéz napok jönnek", f: www.magyarhirlap.hu)

Ezen a ponton úgy gondolhatnánk, hogy az események a megszokott németes fegyelemmel folytak tovább, és akár meg is kérdőjelezhetjük azon kijelentésemet, hogy ez lenne a 2013-as év egyik fontos eseménye.  Ám a decemberi kancellárválasztás – Merkel harmadszori, már-már rutinszerű győzelme mellett – kisebb meglepetést hozott.  A fekete-vörös nagykoalíció 42 képviselője ugyanis nem Angela Merkel neve mellé tette le voksát, és ezzel az „egységben az erő”-mítosza szertefoszlott. A német pártpolitikát erősen meghatározó pártfegyelem megingása nem vet jó fényt a nagykoalíciót alkotó pártok vezetőire és minden bizonnyal a német választók sem nézik jó szemmel a voksolásnál remegő kezeket.  Természetesen a 42 lázadó eltörpül az 500 fős nagykoalíció padsoraiban, ám az általuk képviselt tendencia baljós jövőképet és álmatlan éjszakát okozhat Merkeléknek.

Méltán adódik tehát a kérdés: ha egy közel 3 hónapos alkufolyamat eredménye az, hogy egy erőfeszítés mentes, előre jól látható, szinte már formális kancellári újraválasztás során sem képes a nagykoalíció egységesen fellépni, mi várható a Bundestag mindennapos munkája során? Mennyiben fogja rányomni bélyegét a döntéshozás gördülékenységére a koalíción belül feszülő indulatok gátló ereje? Mennyire erősödhetnek fel ezek a hangok (amelyek legnagyobb valószínűséggel a kisebb, szociáldemokrata párt soraiból jönnek), avagy egy korai Merkel-i erődemonstráció letöri a fegyelmezetlenebb képviselők szarvát?

Az elkövetkezendő évben ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Szerintem: 2014

Amellett, hogy rendkívüli érdeklődéssel várom a németországi nagykoalíciós birkózás  fejleményeit, úgy gondolom a politikán kívüli világban, de attól nem teljesen eltávolodva, a civil társadalomban is jelentős változásokra számíthatunk 2014-ben. A 2013-as év a civil társadalom különböző rétegeiből jövő, ám hangukat egyre meghatározóbban hallató aktivistacsoportoktól volt hangos. Gondoljunk csak az oroszországi Pussy Riot körül kialakult botrányra, amely lezárulni látszik, hiszen Putyin elnök jelentős nemzetközi nyomás hatására kiengedte az elhíresült lányzenekar hosszú hónapokra bebörtönzött két tagját.

femen.jpg

Szintén a nőké a főszerep a mára világhírt elnyerő Femen női jogokért küzdő radikális csoportban is. A 2008-ban alapított ukrán feminista szervezet az idei évben rendkívül figyelemfelkeltő demonstrációkat szervezett világszerte: Rómától Fehéroroszországon és Németországon át egészen Tunéziáig.  Biztos vagyok benne, hogy 2014-ben is sokszor és sok helyen fel fognak tűnni ellentmondást nem tűrő, provokatív stílusukkal és összetéveszthetetlen performanszaikkal. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy a 2014-es téli olimpiai játékok során is hallhatunk még a feminista csoport – és sok más érdekvédő szervezet – akcióiról. Hiszen a Szocsiban megrendezett téli játékokat eddig is nagy megosztottság jellemezte a világ közvéleménye terén, sok állami vezető a jelenlegi álláspont szerint bojkottálni fogja az eseményt. Globalizált világunkban egyre inkább teret nyernek az említettekhez hasonló civil, a társadalom széles rétegéből táplálkozó mozgalmak. Az utóbbi hónapokban, Ukrajnában kibontakozott események (melyről több cikkünkben is beszámoltunk: itt, itt, itt és itt), a világszintűvé duzzadt Occupy mozgalom, vagy éppen a feminista érzelmű csoportok tevékenysége mind-mind a civil szféra hangjának megerősödését bizonyítják. Véleményem szerint ez az a hang, amelyre figyelnünk kell 2014-ben is!

Szántó Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr35714209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BattleCry (törölt) 2013.12.28. 13:58:17

Szerintem az ilyen ostoba lények, (nőknek nem nevezném őket, a nők érdekében) mint a Femen tagjai, kétlem, hogy a civil szféra hangjának a megerősödését jelentenék..

Inkább a deviancia, a züllés, rothadás megerősödését látom a létezésükben. Hiszen nézzünk a képre...mi ellen tüntetnek ezek a szerencsétlenek ? A pápa ellen ? A kereszténység ellen vagy mégis mi ellen ?

Mi értelme van a létezésüknek ? (a társadalom bomlasztásán kívül persze)

♔batyu♔ 2013.12.28. 17:14:54

A Pussy Riot nagyon nem civil. Egy olasz lap szerint alkalmanként 100-1500 Eurót kapnak. Nem kell nagy fantázia ahhoz kik fizetik őket, kb. ugyanazok akik itthon a libsiket.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2013.12.28. 20:09:02

A FEMEN-aktivisták és a Pussy Riot tagjai nagyonis megbecsülendőek és tiszteletre méltóak. A mai világban az effajta politikai aktivizmus szükségeltetik. Jó célokért küzdenek, az egyenjogúságért-egyenrangúságért és a vallásszabadságért (a vallásszabadságbéli küzdelmeik a mások vallásaitól való szabadságot akarják elérni nagyonis helyesen). Akik kárhoztatják őket, bizonyosan szívesen élnének egy elnyomó világban, ahol ha elégedetlenek a sorsukkal és szóvá teszik, brutális büntetésekre számíthatnak. A mai szabadságjogokat és általában az emberi jogokat a fentebb említett aktivistákhoz hasonlóak harcolták ki.

Reszelő Aladár 2013.12.28. 20:15:46

Szép volt amikor a Kölni Dómban sikerült villanatani. Ha ezt mondjuk Szaud-Arábiában teszi, akkor az a hír, hogy helyben kivégzik. Ott ez így megy. Tényleg a kereszténységgel érdemes packázni...

♔batyu♔ 2013.12.28. 22:01:41

@csentecsa: A mohamedán vallás provokációért nem lenne elég az 1500 Eur. Azok ugyanis nem szaroznak, így könnyen ott hagyhatják a fogukat a felbérelt kurvák.

Marad a kereszténység, bár az oroszokkal nagyon mellényúltak.

♔batyu♔ 2013.12.28. 22:04:07

@Peter_Cs: Ha így lenne, a zsidókat provokálnák Palesztinában. Van egy gyanúm, hogy ami az elnyomott emberi jogokat illeti, inkább vagy egy ateista pld. Németországban, vagy akár Oroszországban, mint egy palesztin Izrael által megszállt területeken.

_most_ 2013.12.28. 23:04:09

@♔batyu♔: haha, pont egy ilyen fotelnáci ugat, te is csak neten mersz zsidózni, Izraelben gondolom már nem lenne ekkora szád :D

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.29. 00:27:42

A femenes kurvák sok pénzt kapnak a fellépéseikért. Komolyan mondom elképesztő, hogy valaki "civil"-nek nevez egy olyan szervezetet, aminek a tagjai nem maguk írják a közleményeiket és találják ki az akcióikat, hanem (ukrán viszonylatban nem is kevés) pénzt kapnak a szereplésért, lényegében fizetett szereplők (statiszták) a tiltakozásokon. Mi ebben a "civil"?

A Pussy Riot esetében az orosz kormányközeli sajtó Berezovszkij szerepét lebegtette annak idején, csak éppen Berezovszkij közben megöngyilkolta magát (megöngyilkolták?), úgyhogy nem tudom, mi lehet igaz ebből, de inkább szkeptikus vagyok. Viszont pénz nélkül semmi sem lehetséges - miből él a tucatnyi fiatal hölgy és ugyanannyi technikus?

okosallah 2013.12.29. 02:13:45

@Peter_Cs:
Mit szólnának az emberek ha ti anarchisták mondjuk a Bazilikában vagy a Mátyás templomban elkezdenétek randalírozni a kereszténység ellen. Ugyanis a Pussy Riot qurvák az orosz Ortodox egyház ellen provokáltak a leghíresebb ortodox templomban. Próbáljátok meg a dohány u-i. Zsinagógában egyszer.

okosallah 2013.12.29. 02:31:30

@Reszelő Aladár:
Nem kell Szaudi Arábiába menni. Ugyan az Amik finanszíroznak minden ilyen anarchista csoportot de ha egy amerikai iszlám mecsetben csinálnának balhét pillanatok alatt "Vallási gyűlölet bűne" miatt akár 10 évet is kaphatnak plusz pénzbüntetést.
"Religious Hate Crime" a bűncslekmény hivatalos neve és rengeteg példa és itélet van a neten e címszó alatt. Ugyanis minden "sima" balhét lehet súlyosbítani ha az egy védett csoport v. vallás ellen irányul a "gyűlölet" szóval.

Hubert József 2013.12.29. 07:25:04

Hihetetlen intelligenciára vall, ahogy itt néhányan máris a zsidókat vették elő egy orosz ellenzéki mozgalom kapcsán. Gratulálok, paranoid elmebajból jeles. Ne felejtsétek felvenni az alufólia sisakot ma se, tudjátok, ők leolvassák az agyhullámaitokat. Echelon meg minden, amivel az iráni földrengéseket szokták, szintén csak a zsidók, megrendezni.

donder (törölt) 2013.12.29. 09:17:54

A FEMEN-ről volt nemrégiben egy jó cikk nemrég. Egy ukrán pasas (Viktor Szvijackij) a vezetőjük, gyakorlatilag a picsák csak dísznek vannak, figyelemfelkeltésnek, végrehajtják az ő utasításait, különben senki oda se bagózna, ha egy átlag férfi olvasna be nyilvánosan politikusoknak. De az egész célja persze nem is a vallásellenesség, politikai állásfoglalás, hanem a hype, ami elég jól jövedelmez. Buta nyugatiak meg elhiszik, hogy ukrán jópicsák tényleg ennyire tudatos feminista, antiklreikális, liberális propagandát visznek. Közben az átlag ukrán nő álma, hogy feleségül vegye egy nyugati pasas, aki majd eltartja...
Persze jó pénzt fizet a picsáknak, pláne ukrán viszonylatban kiemelkedően jót.
Cserébe kb diktatórikus módszerekkel irányítja a csajokat, lekurvázza, ostobának nevezi őket, akiket irányítani kell, mert annyira nem értenek a politikához (se). Érdemes utánanézni, egy dokumentumfilm leleplezte az egész FEMEN hisztit.
Ebből is látszik, hogy amit látunk a médiában annak a fele se igaz, a másik fele meg nem úgy, és még az ellenkezője sem, hanem valami kurva nagy csavar minden történetben van, ami az átlag parasztnak sose derül majd ki.

Szóval a FEMEN pont jó paródiája a feminista-marxista ideológiának.

A FEMEN egy média vállalkozás, egy brand, amit ukrán kurvákkal futtattak fel.

donder (törölt) 2013.12.29. 09:44:35

@Peter_Cs: én ateistaként azért látom, hogy az ateistákat nem lehet egy kalap alá venni
A FEMEN-t, Pussy Riot-ot és a hasonló médiahekkeket én egy viccnek tartom.
Ateista vagyok, nem futóbolond. Átlátom a dolgokat, hogy az antiklerikális propaganda pont akkora politikai biznisszé fejlődik egyesek kezében, mint a klerikális nyomulás a másik oldalon.
Lásd FEMEN, Pussy Riot és a többi hasonló mozgalom.
Az ateisták ezerfélék, ezért én mindig megmosolygom azokat, akik képesek az összes ateista nevében megszólalni.
Ahogy a zöld szervezetek nagy része is a konkurencia által pénzelt fedőszervezet a másik cég lejáratására. Pénzen mindenki megvehető, ez az alapállás, még azt se hiszem el egy szervezetnek, amit kérdeznek. Mert amint szervezetté válik valami, elkezd vízfejet növeszteni, profitra hajtani. Ami nem baj, csak akkor nem kellene úgy tenni, mintha ártatlan, csillogós szemű forradalmárok lennének. Amúgy is a forradalmak mindig a megvezetett, elkeseredéstől elvakult tömegek tobzódásába mennek át. Változásra szükség van, de ne gondoljuk már, hogy az ilyen médiabohócok, mint a Pussy Riot és FEMEN kurvák a hiteles arcok.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2013.12.29. 10:05:22

@donder: Az ilyen mozgalmak maximum fel tudják hívni a figyelmet bizonyos problémákra, viszont nincsenek átfogó, kész terveik, hogy mit is kellene csinálni, ellenben belesimulnak a médiaviszonyokba.Pedig a rendszerszintű megoldásoknak kellene lenniük az elsődlegeseknek.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.29. 11:15:02

@Hubert József: A zsidók jó példa arra, hogy bizonyos vallásokkal szemben itt sem szabad csak úgy fellépni. Kivéve a kereszténységgel szemben, ami sokaknak szúrja a szemét. Az én szememet is szúrja, pedig nem lehet megvádolni túlzott keresztény vallásossággal.

In another news, az Echelon egy lehallgató rendszer, aminek a szuper-duper változata ezt a mostani beszélgetésünket is odarakja mindkettőnk személyes dossziéja mellé, és persze az olvasóink dossziéiba is bekerül, hogy ki olvasott minket. Ez nem összeesküvés-elmélet, hanem összeesküvés-tény.

okosallah 2013.12.29. 17:23:01

Amiről az Urak nem tudnak mert a nyugati sajtó eltitkolta. A képek nem hazudnak. Tessék megnézni a fotókat ahol a Qurvák a buszok tetején, a metróban randalíroznak még jóval a templomi balhéjuk előtt.
Fotók:
englishrussia.com/2011/11/07/public-transport-attacked-by-pussy-riot/
A fő qurva nyilvános sex-et mutat be a múzeumban 9 hónapos terhesen, "tiltakozásként".
Fotók:
www.henrikaeshna.com/apps/blog/sex-orgy-in-a-museum-what-does

Ha látták a fotókat akkor kommentálják az Urak Plíz. A templom volt az utolsó húzásuk.
süti beállítások módosítása