Választások 2014: Hazánk külpolitikája az LMP szerint

2014. március 12.

Szoros, de kritikus kapcsolatot képzel el a Lehet Más a Politika az Európai Unióval, melynek fókuszában az Északi Tanács (Nordic Council) tapasztalataival felvértezett Visegrádi Négyek együttműködés áll. A párt világpolitikai nézetében megjelenik a demokratikus értékek melletti elköteleződés, azonban összességében a zöldpárti, globalizáció-kritikus vélekedés dominál – tudta meg a DiploMaci az LMP külpolitikai szakpolitikusától, Ertsey Katalintól.

 

Hogyan képzelik el hazánk nemzetközi szerepét, prioritásait? Milyen szerepe van Magyarországnak a jelenlegi nemzetközi politikai viszonyrendszerben?

Ertsey Katalin: Az EU és a NATO megbecsült, hitelességgel bíró szereplőjeként, a V4 vezető, kezdeményező szerepében szeretnénk látni Magyarországot. Ez a szerep sokat sérült az elmúlt években, vissza kell szereznünk a jó hírünket, ami természetesen nem jelent kritikátlan passzivitást, épp ellenkezőleg. Globalizáció-kritikus pártként az LMP azért is fontosnak tartja ezeket a szövetségi rendszerbeli szerepléseket, mert ott lehet felhívni a figyelmet a globalizáció veszélyeire.

Mi a véleményük az Európai Unióról, milyen Európa-politikát vizionál a párt?

EK: Szoros, de kritikus álláspontot. Az Európai Unió álláspontunk szerint válaszút előtt áll. Vagy képes lesz újragondolni fél-perifériájának integrációjának módját, és nagyobb szolidaritást vállalni az Unión belül és kívül a leszakadó térségekkel, vagy nemzetközi szereplőként is jelentéktelené válik. A keleti szomszédságpolitika is éppen ennek a dilemmának vált áldozatává. Mi erős, szolidáris, fenntartható Európát szeretnénk.

Ertsey Katalin.jpg

("Vissza kell szereznünk a jó hírünket" - Ertsey Katalin, f: www.kozeletiszemle.hu)

Kormányra kerülésük esetén hogyan változna a nemzetpolitika?

EK: A jelenleg csupán szóban hangoztatott elvek – miszerint a határon túli magyaroknak nem lehet Budapestről diktálni – az LMP gyakorlatában meg is valósulnának. Konzultáció és együttdöntés: ezek az eszközök arra, hogy valóban ők dönthessenek magukról.

Az EU-n kívüli országok közül melyekkel tudna elképzelni szorosabb viszonyt az LMP? Mi a véleményük a Globális (más néven Keleti) Nyitás politikájáról?

EK: A politikai és gazdasági egymásrautaltság olyan szoros a világban, hogy minden demokratikus országra nyitottnak kell lenni. A Globális Nyitás politikája annyira eredményes, hogy hatására már csökkent is például az ázsiai kereskedelmi forgalmunk, miközben begyűjtöttük a baltás gyilkos ügy kapcsán a világ megvetését, úgyhogy ha kell is globálisan nyitni, azt biztosan nem így kell végre hajtani. Csak egy példa: mi Afrikában látunk nagy lehetőségeket, amelyeket teljes mértékben kihasználatlanul hagy a kormány, elég csak a több ezer, hazánkban végzett diplomásra gondolni, akikkel semmiféle kapcsolatot nem keres a kormány.

Mi a véleményük a Visegrádi Négyek szervezetéről, feladatairól és jövőjéről? Milyen szerepet szánnak a V4 együttműködésnek?

EK: Ez az egy dimenzió az, amiben legalább látszik a törekvés a vezető szerepre. Nagyon intenzív válasz ugyan nincs, de legalább nő a V4 szerepe, és ezt folytatni kell. A kulcs a másik, igen sikeres regionális együttműködéssel, az Északi Tanács (Nordic Council) országaival, illetve a NB8 (Nordic-Baltic Eight, magyarul Északi-Balti Nyolcak, egy Svédországot, Dániát, Finnországot, Norvégiát, Lettországot, Litvániát és Észtországot tömörítő politikai csoportosulás) hálózattal való szorosabb együttműködés. Létre kellene hozni egy laptop diplomata (a kifejezés egy a klasszikus nagykövetségi szervezeten kívül dolgozó diplomatát jelent – szerk.) státuszt, amely ezt a relációt folyamatosan működésben tartja, az északi modell tanulságait behozza a V4-es dimenzióba.

LMP.jpg

Az LMP szerint milyen Magyarország jelenlegi NATO- és ENSZ-politikája? Szükség van-e szerintük változásra? Ha igen, milyen módon?

EK: A NATO válsága nem szűnik oldódni, és az ENSZ sem tud sok helyzetben elég markánsan fellépni. Magyarországnak legalább egy-egy speciális, minket érintő ügyben kellene tudnia alkalmi koalíciókat alkotni az ENSZ-ben. A NATO szerepünkön radikálisan változtatni nem időszerű.

Az Ön pártja számára - a mai külpolitikai stratégia kialakításánál - meghatározó erővel bírnak a magyar külpolitika múltbeli fontos eseményei, döntései?

EK: Minden pártnak viszonyulni kell az eddigiekhez, ebben az értelemben igen, de meghatározónak nem ezt, hanem a saját – a magyar politikában teljesen új, zöldpárti, globalizáció-kritikus megközelítést tekintjük.

DiploMaci

 

A DiploMaci blog elkötelezett az értelmes külpolitikai közbeszéd megteremtése mellett, aminek az érdekében a mai interjúval új rovatot indít, "Választások 2014" néven, amelyben pártjaink külpolitikai szakpolitikusai mondják el álláspontjukat hazánk, általuk követni kívánt külpolitikai stratégiájáról.

Olvassatok minket. Kövessetek minket Facebookon. Osszatok meg minket.

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr815855729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.12. 22:50:16

Ha kiszorulnak a parlamentből akkor utolsó véleményformáló nyilatkozatai lesznek ezek.
süti beállítások módosítása