Magukat nullázták le a palesztinok?

2014. május 05.

Történelminek kikiáltott megegyezés született a két legerősebb palesztin politikai erő, a Fatah és Hamas között, amely nyolc éves konfliktusnak vetne véget. A paktum, miközben egyáltalán nem garantált, hogy valóban palesztin egységhez vezet, komolyan veszélybe sodorja az Izraellel nyolc hónapja folytatott béketárgyalások jövőjét.

Április 23-án megegyezésre jutott a palesztin egységkormány felállításáról a Ciszjordániát uraló Fatah és politikai riválisa, a Gázai övezetet vasmarokkal kézben tartó Hamasz. A megállapodás öt hetet ad a szakértői kormány felállítására, azonban számos kérdés övezi még a paktum kivitelezését. A két politikai erő 2007-ben véres polgárháborút vívott, melynek során az iszlamista Hamasz fegyveres erővel felmorzsolta a Fatah gázai övezetben lévő erőit és csupán Izrael fizikai jelenléte akadályozta meg, hogy a polgárháború átterjedjen a Fatah által dominált Ciszjordániára. A két csoport teljesen különböző stratégiát folytatott a palesztin állam megteremtésének érdekében, míg a Fatah diplomáciai tárgyalások során kétállamos megoldásra törekszik, elismerve Izrael létezéshez való jogát, addig a Hamasz a Jordán folyó teljes nyugati partján képzeli el a független Palesztinát, melyet fegyveres úton kíván megteremteni.

Abu Mazen.jpg

(Abu Mazen palesztin elnök az egységkormányt magyarázza, f: timesofisrael.com)

Az elmúlt években azonban mind a palesztin belpolitika, mind a regionális viszonyok sokat változtak. A Hamasz jelenleg többé kevésbé elfogadja a fegyverszünetet Izraellel, a Gázai övezetben megbúvó még nálánál is szélsőségesebb palesztin terrorcsoportokat sokszor visszafogja Izrael provokálásától, tartva a zsidó állam megtorló támadásaitól. Az „arab tavasz” regionális jelensége ráadásul rég nem látott elszigeteltségbe taszította az iszlamista szervezet néhai egyiptomi patrónusát, a Muszlim Testvéreket, amelyet a hadsereg és a világi ellenzék kiszorította a hatalomból, Izrael jóváhagyásával az egyiptomi fegyveres erők nagyrészt újra uralmuk alá vonták a Sínai-félszigetet. A Gázai övezet déli határán fekvő területen uralkodó káoszt így a Hamasz nem tudja a továbbiakban olyan szinten felhasználni fegyverek, katonák és áruk becsempészésére, mint korábban. Ám az elmúlt években a Fatah helyzete sem javult, a korábbi sikeres palesztin intézményrendszer kialakítása nagyrészt megfeneklett, a független állam megteremtése továbbra sincs a látóhatáron. Ennek köszönhetően a nyolc hónapja tartó béketárgyalások meghosszabbítása már a Fatah-Hamasz paktumot megelőzően is komoly veszélyben volt.

A palesztin egységkormány megteremtése (illetve annak ígérete) egyrészt csökkenti a két politikai erőre nehezedő belső nyomást, másrészt azonban fokozódó külső elszigeteltséghez vezethet. Mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván a Hamaszt, Izraelről nem is beszélve, ezért kérdéses, milyen mértékben hat ez negatívan a Fatah bevételeire (amelyek főként az EU-tól érkeznek). Ellenben egyelőre úgy tűnik, hogy a felállítandó technokrata egységkormány el fogja ismerni Izrael léthez való jogát. Bár tény, maga a Hamasz minden bizonnyal ezt továbbra se lesz hajlandó, ami meglehetősen látszólagossá teszi, hogy miképpen tárgyalhat majd a Palesztin Hatóság a palesztin nép nevében, amikor a szervezet második legerősebb politikai erejét így az lényegében mégsem képviseli. Sok múlik persze Izrael és a Nyugati hatalmak következő lépésein. A zsidó állam azonnal felfüggesztette a tárgyalásokat, az Egyesült Államok pedig váratlan és káros lépésnek tekintette a palesztin egységkormányról hozott döntést a béketárgyalások legkritikusabb időszakában. Az egyetlen lehetséges kiutat egyrészt a Hamasz „pálfordulása” jelentheti, azaz amennyiben elfogadja Izrael léthez való jogát a palesztin fél valóban jobb tárgyalási pozícióba kerülne, erre a fordulatra azonban kevés az esély. Létezik azonban egy sokkal valószínűbb forgatókönyv: a paktum eddig nem tárgyalt, de kritikus fontosságú részletek miatt a palesztin egységkormány felállítása megbukik, maga után rántva a palesztinok normális politikai életbe vetett bizalmát és magukat a béketárgyalásokat is.

Csepregi Zsolt

Ha tetszett az írásunk, és téged is érdekel a külpolitika, akkor dobj egy lájkot Facebookon a DiploMacinak és kövess minket, hogy friss cikkeinket mindig láthasd.

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr746119331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.05. 11:49:43

A palesztínok többsége Hamasz-párti, ezért nem lehet a Hamaszt megkerülni.

Blogger Géza 2014.05.05. 20:35:57

Másrészt mit érne egy olyan, palesztin kormány által letárgyalt béke, amelyet a Hamasz nem ismerne el? "A népet nem lehet leváltani." Ez a palesztin népre is igaz. Az iszonyatosan régen döcögő, kevés gyakorlati eredményt hozó béketárgyalások impotenciája a miatt a palesztinok jó része elfordult a Fatahtól.

Nevetséges azt várni, hogy a Hamasz a béketárgyalások sikeres befejezése ELŐTT elismerje Izraelt (főleg jelenlegi határai között), erre nyilván akkor lesz hajlandó, ha olyan béke születik, amelyért cserébe ez elfogadható ár. Ez kb olyan baromság, mintha a Hamasz azt követelné, hogy az összes Európából, Oroszországból meg Amerikából bevándorolt zsidó és leszármazottaik menjenek vissza oda, ahonnan jöttek, települhessen vissza szülőföldjére az összes elüldözött palesztin, s majd utána elkezdenek tárgyalni...

Izrael húzta az időt, és nem kötötte meg a kompromisszumot akkor, amikor még a Hamasz nem volt ekkora erő. Ezért most valószínűleg nagyobb árat kell fizetnie - vagy színt kell vallania, hogy valójában nem is akar semmiféle megállapodást, csak az időt húzza.

Blogger Géza 2014.05.05. 20:52:56

Egyébként szerintem Kerry terve egy reális bázis. De mivel a felszínen eddig egyik fél sem mutatott rá hajlandóságot, hogy elismerje, hamis dolog úgy beállítani, hogy hát jujj, most mi lesz. Ugyanaz, mint eddig: patthelyzet. A legjobb írás erről:

www.hirado.hu/2014/05/02/megint-lefulladtak-az-izraeli-palesztin-beketargyalasok/

Krisz11 2014.05.05. 20:57:24

"Mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván a Hamaszt, Izraelről nem is beszélve"
Azért ne felejtsük el, hogy a fő terrorista állam Izrael, aki fürtös meg foszfor bombákat használ civilek ellen.
2014. március 28-án történt ENSZ határozat:
"Az Egyesült Államok teljes mértékben elszigetelődött, ugyanis 46 állam képviselőjének voksaival szemben Washington egyedül állt ki az izraeli terrorállam nemzetközi jogsértései mellett"

♔bаtyu♔ 2014.05.05. 20:59:56

"Mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván a Hamaszt, Izraelről nem is beszélve"

Megnézném mit csinálna mondjuk az USA, ha a területén Magyarország önkényesen lerombolna pár házat, majd építene magyaroknak lakóparkokat. Persze még ki is kérné magának, a kritikákat magyarellenességnek venné.

Szerintem ők is nagyon hamar átmennének terroristába.

sivatagi n. 2014.05.05. 21:01:02

@Blogger Géza:

Megszokhattuk, hogy a "felvilágosult demokratáknak" csak akkor számítanak a demokratikus értékek - például a nép akarata, meg hasonlók - ha egyeznek az érdekeikkel.

_most_ 2014.05.05. 21:49:53

@♔bаtyu♔: fogadni mertem volna, hogy ehhez a poszthoz hozzászólsz, bár elég visszafogott a kommented, kuruc.info-n nem lesznek büszkék rád a haverjaid :D

nincs_nick 2014.05.05. 23:46:42

@_most_: Konkrétan a személyeskedésen túl van valami érdemi hozzáfűznivalód? Igazán kíváncsi lennék, hogy szerinted a leírtakban hol téved. Na?

♔bаtyu♔ 2014.05.06. 08:15:13

@_most_: Mi van te hülyegyerek, mi a faszom vagy te b+, valami liberális ellenőr?

Mi a fasz közöd van ahhoz, hogy ki szól hozzá?

Vagy vitatkozz, vagy takarodj a gecibe.

A rohadék libsi b+, azon problémázik, hogy valaki hozzászól egy BLOGON.

a keresztényeket bántani tilos 2014.05.06. 08:15:41

@♔bаtyu♔: Már arról az Egyesült Államokról beszélünk, ami az indiánokat rezervátumba záratta, ugye?

sanyix 2014.05.06. 12:12:58

@♔bаtyu♔: beszóltál a szent államának...
süti beállítások módosítása