Mi lesz veled Visegrádi Együttműködés?

2014. június 27.

Kedden érkezett Budapestre többek között Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök, hogy részt vegyenek a Visegrádi Négyek soros magyar elnökségének zárórendezvényén. Az eseményen jelen volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság hamarosan leköszönő elnöke is, ám hiába a sok neves meghívott, igazán érdemleges információk nem hangzottak el. Várhatunk-e valamit ettől a régiós szövetségtől, vagy jelentsük ki, tagjainak EU csatlakozásával betöltötte célját?

2013 júliusában egy évre vette át Magyarország a V4 elnökségét. Akkor a legfőbb célok között az energiabiztonság fejlesztését, az észak-déli közlekedési és szállítási infrastruktúrák kiépítését, a biztonságpolitikát (tervben van/volt ugyanis a közös régiós csapatok felállítása), valamint a gazdasági együttműködés erősítését emelte ki Orbán Viktor. Talán nem véletlenül a most keddi találkozón a magyar miniszterelnök már inkább csak az energiapolitikai lépésekre koncentrált, hiszen a többi területen sok érdemi változás nem történt az elmúlt egy évben.

Röviden összefoglalva: az energetika területén be lehet számolni a mostanában sokat hangoztatott (és tényleg fontos) magyar-szlovák földgázhálózat összekapcsolásáról, az infrastrukturális és biztonságpolitikai érdemek azonban nem nagyon tudtak előtérbe kerülni. Míg az előbbiénél legalább aláírták a észak-déli közlekedési folyosók létrehozáshoz szükséges megállapodásokat, addig az utóbbinál az állítólagosan kidolgozott stratégia megszületésének kivételével más előremutató lépés nem történt. Gazdasági együttműködés területén érdemes lehet még megjegyezni, hogy most áprilisban megkezdődött a régiós kereskedelmi és iparkamarák együttműködése, akik ezek után elméletben közös politikát alakítanak ki EU-s kérdésekben. (Szerzői megjegyzés: Ez mondjuk annyiban tűnik érdekesnek, hogy erről a szövetségről semmit nem találni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján, a dokumentumot az egyik magyar megyei honlapon leltem fel. Nem vagyok benne biztos, hogy ilyen körülmények között mindez elősegíti például a magyar és más régiós kis- és középvállalatok exporttevékenységét.)

v4 csucs.jpg

(A Visegrádi Négyek kormányfői és az EU Bizottság leköszönő feje, f: www.napi.hu)

Hogy mindez sok vagy kevés-e egy év munkájának, az nagyban attól függ, minek is tekintjük a Visegrádi Együttműködést jelenleg. Az eredetileg a régió EU csatlakozást elősegítő szervezet mára sokak szerint kifulladt, célt és stratégiát kutató tömörüléssé vált. Bár vitathatatlan, hogy veszített lendületéből, a V4-et még korántsem szabadna totálisan leírni. Magyarország számára kiemelten fontos, hogy a régión belül közös platformot tudjon létrehozni, hiszen jól látható, hogy az EU vezetésével nem feltétlenül akarunk különösen jó viszonyt ápolni – ezt jól mutatja a kvázi-folyamatos konfliktus valamilyen ügy kapcsán, legyen az jogi, társadalmi vagy politikai. (Ehhez kapcsolódóan érdekes jelenet lehetett kedden az is, amikor Orbán Viktor gratulált Barroso-nak, megköszönve eddigi támogatását és munkáját, miközben számos alkalommal hangoztak el olyan nyilatkozatok a múltban, amik korántsem voltak ilyen baráti jellegűek.) Bár Navracsics Tibor magyar külügyminiszter az elkövetkezendő négy év külpolitikájának kiemelt pontjaként foglalkozott a régiós együttműködések javításával/elmélyítésével, jelenleg erre elég kevés jel utal, hiszen véleményegyezés igen kevés alkalommal merül fel az országok között.

A következő egy évben Szlovákia veszi át az elnökséget. Robert Fico miniszterelnök újfent az energiabiztonságot említette, mint fő célt, ám kitért az EU kohéziós politikájának (uniós pénzügyi támogatások/források) fontosságára, jobb kihasználására is. Ez nem tűnik kifejezetten ambiciózus tervnek, valószínűleg ezt hamarosan kiegészítik pár újabb ponttal. Érdemes lenne például a Donald Tusk (akit a nagy lehallgatási botrány ellenére úgy tűnik, hogy továbbra is támogat a kormánya) által javasolt energiaunió melletti lándzsatörés, annak kicsiben való megvalósítása/megkezdése a régióban. A biztonságpolitika terén valós közös fórumot létrehozni, az Orbán Viktor által is említett őszi walesi NATO-csúcson érdemleges közös hangot megütni; a katonai vezetés erőteljesebb együttműködésének lehetőségeit kialakítani. Ehhez azonban szükség lesz a külpolitika iránymutatására is, és bár még mindig terítéken van a keleti nyitás politikája, nem szabadna elszalasztani a szomszédaink segítségével elérhető sikerek lehetőségét sem. Reméljük, hogy a nem mindig felhőtlen magyar-szlovák viszony ellenére Magyarországnak sikerül majd támogató, asszertív partnerként fellépni a V4 továbbfejlesztésében.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr176431455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eaven 2014.06.27. 12:45:56

Szegény résztvevők úgy festenek azokon a kis emelvényeken, akár valami kitömött kihalt állat egy múzeumi teremben. :P
Az eddigiek alapján én nem látom értelmét többé a V4-eknek. A szlovák-cseh és magyar hármasból Lengyelország nagyon kilóg. Más érdekek, más súlycsoport. Több értelme lenne és gyakorlati haszna, egy a hármakat Szlovéniával kiegészítő csoportnak. De valódi formális és informális közös külpolitika formálás nélkül az egész annyit ér mint a papír amire leírják. Egy tét nélküli beszédmondó fórum, ennyi ma a V4.

Eaven 2014.06.27. 12:45:56

Szegény résztvevők úgy festenek azokon a kis emelvényeken, akár valami kitömött kihalt állat egy múzeumi teremben. :P
Az eddigiek alapján én nem látom értelmét többé a V4-eknek. A szlovák-cseh és magyar hármasból Lengyelország nagyon kilóg. Más érdekek, más súlycsoport. Több értelme lenne és gyakorlati haszna, egy a hármakat Szlovéniával kiegészítő csoportnak. De valódi formális és informális közös külpolitika formálás nélkül az egész annyit ér mint a papír amire leírják. Egy tét nélküli beszédmondó fórum, ennyi ma a V4.

mrZ (törölt) 2014.06.27. 15:30:19

A lengyeleken keresztül érvényesül az usa akarata.
A palagáz bonanza elmaradása felébreszti a v4 vezetőket az energia önállósági álomból, és mehet mindenki putyin tökeit nyalogatni.
Érdekes látni hogy a nato bázisok kapcsán milyen ellentétek kerültek a felszínre, és hogy az oroszok milyen könnyedén kihasználják a washington által hatalomban tartott korrupt rendszerek instabilitását.

Ezt érdemeljük.

Larry Silverstein 2014.06.27. 19:29:55

Ha jól látom a Tábornok Úr itt is elfoglalta a pálya közepét!

Ez egy tudd hogy értsd szitu!

_most_ 2014.06.27. 20:26:28

szerintem is több esélye lenne az eu-ban a v4 országoknak, köztük Magyarországnak is, az érdekeik érvényesítésére, ha közösen lépnének fel bizonyos ügyekben, de ezen régió országai hülyék, ezért is szopunk mindig.

kvadrillio 2014.06.27. 21:23:11

Felkelők szerint Kijev vákuumbombákat kíván alkalmazni
Felkelők szerint Kijev vákuumbombákat kíván alkalmazni

© Fotó: RIA Novosztyi/Valerij Melnyikov

Az ukrán erőstruktúrák átalakítják repülőgépeiket, hogy a NATO-országokban gyártott vákuumbombákat lehessen alkalmazni rajtuk. A NATO-bombáknak nagyobb a veszteségokozó hatása – közölte a Luhanszki Népköztársaság (LNK) védelmi minisztériumi sajtótitkára.

A maga részéről az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács információs központjának képviselője cáfolta ezt, rámutatva, hogy a NATO-szabványok és az ukrán hadsereg fegyverzetei nem illeszkednek egymáshoz.

A vákuumbombák gyúlékony anyagokat fecskendeznek szét, majd felrobbantják a kialakult gázfelhőt. Az ilyen fegyverek hatása egy sorba állítható a nukleáris fegyverével, de közben okoznak nem radioaktivitást.
Nagyvilág, Ukrajna, polgárháború, bomba, Válság Ukrajnában, Politika

Megosztom:
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/news/2014_06_27/273996387/

termobárikus bomba(más néven "Fuel-Air-Explosives","aerosolbomba",vákumbomba")
A termo szó a hőre, a bar a nyomásra utal. A termobarikus bombánál először egy kis töltet felrobbantásával szétszórják a robbanóanyagot a levegőben, ezzel robbanóanyag-felhő jön létre. A második lépésben ezt a felhőt robbantják fel egy újabb töltettel, vagy a robbanóanyag-levegő elegy magától is berobban. A hagyományos robbantásokkal összevetve a lökéshullám kevésbé erős, viszont tovább tart és nagyobb távolságon pusztít, erőssége a hagyományosénál lassabban csökken a távolsággal. A fő robbanás után a robbanás helyén lecsökken a légnyomás, ez romboló szívó hatást fejt ki a környezetre. Zárt térben felrobbantva elfogyasztja az oxigént, az oxigénhiány és a fullasztó füst miatt a bent lévők megfulladnak.
Izrael másféle bombát használ!!Ehud Keinan, az izraeli Technion műszaki egyetem kutatója új robbanási mechanizmust ismert fel: egyes anyagoknál(TATP) nem a gyors égés, hanem a molekulák szétesése során felszabaduló gázok fejtik ki a pusztító hatást.A triaceton-triperoxid (TATP)robbanása égés, láng kialakulása nélkül zajlott le. A TATP molekula átalakulása tehát kétféleképpen mehet végbe. A robbanás beindításakor a kettő közül az a reakció indul be, amelynek az elindításához kevesebb energiát kell befektetni. Számításokkal igazolták, hogy a TATP molekula szétesésének elindításához kevesebb energiára van szükség, mint az oxidációs (égési) folyamat beindításához. A TATP molekula szétesése során oxigénatomok válnak szabaddá, ezekből kétatomos oxigén- vagy háromatomos ózonmolekula, vagyis gáz képződik. A felszabaduló energia elegendő ahhoz, hogy a következő molekula is szétessen. Egyetlen TATP molekula felbomlásával 4 gázmolekula válik szabaddá, párszáz gramm TATP-ből a másodperc törtrésze alatt több száz liter gáz szabadul fel, ez fejti ki a robbantó hatást.

..VÁKUMBOMBA ?? MIJEZ ? ÉN EDDIG BÉKÉBEN ÉLTEM, NEMTOM MIJEZA BOMB....MENEKÜLJÖN KI LÁT ???!!!

kvadrillio 2014.06.27. 21:35:19

@kvadrillio: HMMMM.... TEHÁT A VÁKUMBOMBA ROBBANÁSKOR ELSZÍVJA A KÖRNYEZETÉBŐL A LEVEGŐT ???????HMMMM....... SZÉP HALÁL........:(

mrZ (törölt) 2014.06.27. 22:21:32

@kvadrillio:

1., ha elszívja majd jön helyette másik, a levegő már csak ilyen.
2., Háború van, a bombák meg le szoktak esni.
3., A katonák nagyrészt védőhelyen lesznek, nagy kárt nem okoz, a civilek nem számítanak.
4., Legalább motiválja az életben maradtakat.
5., Ki szelet vet, vihart arat.

2014.06.28. 02:23:56

Juncker nyert végül, jöhet az EU ronda hanyatlása.

(Csak mert a junckeres topikba nem tudtam beírni)
süti beállítások módosítása