Kormányt buktatott Bulgáriában az orosz elköteleződés

2014. június 30.

A Déli áramlat gázvezeték – amely Oroszországból szállítana gázt Bulgárián és Szerbián keresztül az EU bizonyos tagországaiba, köztük például Magyarországra – körül kialakult politikai feszültség előrehozott választások kiírásához vezetett Bulgáriában. A  szocialista vezette kisebbségi koalíciós kormány összeomlását elsősorban az EU és az Egyesült Államok nyomása, illetve a gázvezeték kapcsán felmerült, és meglehetősen kiterjedtnek tűnő korrupciós háló okozta. Ősszel tehát új kormányt választanak a bolgárok, miközben a Déli áramlat hullámai kezdik kikezdeni egy másik közreműködő ország, Szerbia kormányát is. De a történetben mi, magyarok is érintettek lehetünk.

Az első pár napban még úgy tűnt, hogy a hónap elején kirobbant gázbotrány sem Plamen Oresarszki miniszterelnököt, sem pedig kisebbségi kormányát, a bolgár szocialisták vezette koalíciót nem fogják megrengetni. Hiszen, ahogy Bulgáriában, úgy a legtöbb volt szocialista országban is a korrupció, vagy az oroszokkal való politikai és gazdasági együttműködés ilyen-olyan szintje a mindennapok része. Természetesen a régión belül vannak államok és választók, akik irtóznak az oroszok esetleges befolyásától, például a lengyelek vagy a baltiak, hárítva majdnem minden putyini közeledést, és vannak, amelyek kevésbé ellenségesek, mint például hazánk. Ettől még azonban tény, Közép-Kelet Európa országainak elköteleződése az Orosz Föderációval ’89 óta állandóan napirenden van, és ez alól Bulgária sem kivétel. Erre a kapcsolatra az oroszok által agresszívan forszírozott projektek (pl. Déli áramlat) ráadásul csak ráerősítenek. Bár abból kiindulva, hogy Vlagyimir Putyin számára a gazdasági-politikai érdekek mindig kéz a kézben jártak, az ő magatartásuk nem meglepő.

oresarszki.jpg

("Egy bukott miniszterelnök" - Plamen Oresarszki, f: www.magyarhirlap.hu)

Összességében azonban a helyzetre adott bolgár reakció sem teljesen váratlan, lévén, más példákból, például Ausztriáéból (Déli áramlat) vagy Magyarországéból (Paks2, Déli áramlat), Oresarszkinak akár levonható lehetett az a következtetés, hogy az elégedetlenkedő hangok ellenére kormánya nyugodtan (értsd: komoly belföldi és nemzetközi nyomás nélkül) végig viheti majd a Déli áramlatot. Tévedett. A gázvezetékkel kapcsolatban hangoztatott korábbi, hivatalos uniós és amerikai nyilatkozatokat ugyanis most a gyakorlatban is követték volna megtorló intézkedések, mint az a kormány számára Barroso, leköszönő EU Bizottsági elnök, valamint John McCain amerikai szenátor kijelentéseiből világossá váltak. Az EU kilátásba helyezte egy átfogó vizsgálat indítását a Déli áramlat kapcsán, mivel brüsszeli feltételezések szerint a projekt több része közösségi jogba ütközik, ami könnyen az országnak oly fontos uniós források felfüggesztését eredményezhették volna. Az Egyesült Államok pedig pénzügyi szankciók bevezetését helyezte kilátásba, ha a projektet a bolgárok egyoldalúan folytatni kívánják. A diplomáciában erre szokták mondani, hogy Bulgária politikai nyomásgyakorlás, vagy kevésbé úriasan fogalmazva, leplezetlen zsarolás áldozata lett.

déliáramlat.jpg

(A Déli Áramlat gázvezeték irányai, f: www.gazprom.com)

A nyugati fenyegetésnek hosszas huzavona után engedve, a hónap elején a kormányfő végül úgy határozott, hogy egészen addig, amíg az EU és az USA a Déli áramlattal összefüggésében felmerülő kétségeit nem sikerül eloszlatnia az országnak, addig a folyamat felfüggesztésre kerül. A kormány energiaügyi minisztere erre szembe ment Oresarszkival és kijelentette, hogy Bulgária projekttel kapcsolatos vállalása visszafordíthatatlan, mindennel haladnak tovább a korábbi tervek szerint. Hab a tortán, hogy eközben a Déli áramlat bolgár szakaszának költsége körül súlyos korrupciós vádak is felmerültek, amelyek érintették a kormány másik tagját, a török kisebbséget képviselő DPS-t. Ezzel a koalíciós kormány munkája ellehetetlenült. Nem meglepő, hogy az ügy megoldását az elnök, Rosen Plevneliev vállalta magára, aki egyeztetve az összes politikai párttal előrehozott választások kiírását rendelte el az őszre. Persze a határozott nyugati fellépés háttere érhető, hiszen az oroszok nyakig benne vannak az ukrajnai válságban, gazdasági ügyleteikkel sikeresen megosztják Közép-Kelet Európát (sok esetben belpolitikai befolyásuk sem elhanyagolható bizonyos EU tagállamokban), ráadásul a Déli áramlat gázvezeték első és legfontosabb tranzit országa Bulgária. Éppen ez utóbbi miatt különösen izgalmas lesz látni, hogy az oroszok hogyan reagálnak majd a nyár folyamán a bolgár és esetleg szerb (Bulgária után Szerbia a követező tranzitállam) visszakozásra, hiszen már Belgrád is pedzegette, hogy a bulgáriai munkák nélkül számunkra sincsen értelme építkezésekbe fogni. Az orosz gázszállításban érdekelt többi fél, például Ausztria és Magyarország elköteleződése ugyanakkor egyelőre szilárdnak mondható. A bolgárok és szerbek esetleges kihátrálása (megtámogatva némi EU/USA nyomással) azonban könnyen átértékelheti ezen országok számára is, hogy hogyan viszonyulnak a Déli áramlathoz és az orosz gazdasági érdekekhez.

oresarszki2.jpg

("Bolgár kordon demokrácia", f: www.origo.hu)

Összefoglalva mindenesetre elmondható, hogy bár Bulgária elmúlt évei sem folytak éppen olajozottan (kormányválságok, széleskörű korrupció, rendkívül erős orosz befolyás), az elkövetkező évek kifejezetten rögösnek tűnnek, hiszen Ukrajna után az USA-EU tandem akár itt is neki feszülhet az oroszoknak, és ezen, vélhetően még az sem segít, ha a jobbközép GERB tér vissza ősszel.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr916456037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.30. 12:00:18

Már Kennedy megmondta: Ask not what your country can do for you, ask what your country can do for America!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.30. 12:06:26

Magyar szempontból érdekes lehet: Bulgáriában a magyar ballibek szerepét a helyi “jobboldal” játssza, míg a helyi “baloldal” normálisabb.

A Fidesz bolgár testvérpártja minden szempontból azt csinálja, ami az MSZP és az SZDSZ legrosszabb éveiben volt szokásban Mo-n.

Az MSZP bolgár testvérpártja viszont kifejezett normális párt, persze súlyos hibákkal, de mindenképpen normálisabb a “jobboldalnál”.

Szóval egyes külső hasonlóságok – a fő baloldali erő az ex-komcsi párt, a jobboldal fő ereje meg egy belsőleg diktatórikus, erősen egyszemélyi vezetésű szervezet – ellenére a kép nagyon más.

Eaven 2014.06.30. 15:12:18

Szerintem mellékes, hogy ki van ott kormányon és az jobb vagy bal vagy akármi más, a dolgot az fogja eldönteni, hogy az EU kitart-e a keményebb (értsd magához képest) kiállás mellett. A helyzetet csak bonyolítja a bolgár bankpánik, ami ha megrengeti a gazdaságot akkor uniós csomagot kényszeríthet Bulgáriára. Akkor aztán végképp részlet kérdéssé válik ki melyik pártból való.

na4 2014.06.30. 22:06:06

Hülyék a bolgárok. Óriásit buknak (tranzit pénzek) ha kiszállnak. Lehet széllel szemben pisálni, csak éppen hugyos lesz az ember.

mrZ (törölt) 2014.06.30. 22:55:44

Az usa igéreteinek fűtőértéke alacsonyabb az orosz gáznál.

Maretz 2014.07.01. 10:53:05

@na4: Kérdés, hogy mi van, ha mindkét irányból fúj a szél... Biztos, hogy a tranzitpénzek többet érnek, mint az EU fejlesztési pénzei? Erősen kétlem...

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.01. 11:10:58

@na4:

Nem lehet mit tenni. Az USA szét fogja robbantani a bolgár bankrendszert, ha a bolgár kormány nem fogad szót.

conchita wurst 2014.07.01. 12:05:10

Ki nem szarja le Bolgáriát? Az a fontos hogy Ukrajna milyen módon lesz tönkretéve.

♔bаtyu♔ 2014.07.01. 14:55:19

Sajnos később majd mi jövünk. Némi gond, hogy az atlantista liberális nem jó fűtőelemként és a sütő sem lesz tőle melegebb, még a meleg változatától sem.

♔bаtyu♔ 2014.07.01. 14:56:06

@conchita wurst: Úgy néz ki, hogy ott az USA és az EU a népirtást is bevállalja.

Göntér László 2014.07.01. 17:23:32

Egyre inkább az az érzésem, hogy az USA szeretné Európát gazdaságilag maga alá gyűrni. Ezt most, hogy az euroszkepticizmus erősödőben van, azt hiszem, hogy könnyen meg is teheti. Ilyen alapon érthető, ha azt várja az EU országaitól, hogy növeljék katonai kiadásaikat mert ő ezzel csökkentheti a NATO fenntartásának rá eső részét. Ezzel a saját technológiai fejlesztését segítheti, az EU-ét pedig hátráltathatja. Az egyes országokkal külön-külön könnybb elbánni, mint az egybe tömörült kicsikkel.
süti beállítások módosítása