Irak sorsa hazánk biztonságát is komolyan veszélyeztetheti

2014. július 03.

Miközben egy szunnita terrorszervezet az ország egyre nagyobb részét foglalja el, Irak politikusai képtelenek egyességre jutni az ország jövőjét illetően. Holott a kérdés számunkra hamarosan nem az lesz, hogy ki legyen a miniszterelnök, hanem, hogy az ISIS vajon őket is keresztre feszíti-e, mint tette azt másokkal, akiket elfogott, vagy hagyja őket elmenekülni. Núri al-Maliki és társai mindenesetre ragaszkodnak saját pozíciójukhoz, közben pedig a szunnita felkelők szép lassan elérik a fővárost, Bagdadot, és ha ez megtörténik, Iraknak, ahogy most ismerjük, vége. Az iraki vezetés ideje tehát vészesen fogy, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy ez őket cseppet sem érdekli. Minket viszont fog.

Előző írásomban bemutattam, hogy az ISIS szunnita terrorszervezetnek alapvetően nulla eséllyel kellene, hogy rendelkezzen a nemzetközi tudáson és pénzeken megerősített iraki hadsereggel szemben, hiszen 10-15 ezres, könnyen felszerelt csapataik papíron sehol sincsenek a több százezres, modern tankokkal és légierővel támogatott helyi katonaságtól. Ennek ellenére a felkelők már két fontos várost (Tikrit, Moszul) és az ország 1/3-át (főleg Irak középső területei) fennhatóságuk alatt vonták. Nem is csoda, hogy ezen felbuzdulva az ISIS megalapította kalifátusát, ahova minden muzulmánt várnak, aki egyetért céljaikkal, hogy együtt terjesszék a szerintük igaz hitet. Magában akár ez egy elszigetelt hír is lehetne számunkra itt a Kárpát-medencében. Azonban a tény, hogy a terrorszervezet kalifátusa (lásd: térkép) szinte az összes olyan területet tartalmazná, amely egykor az Oszmán Birodalom irányítása alá tartozott, új megvilágításba helyezi az iraki konfliktust.

isis3.jpg

("Az ISIS ránk is feni a fogát", f: www.dailymail.co.uk)

Ezzel ugyanis az ISIS nem csak az iraki vezetést és a környező régiót fenyegeti, hanem például minket, magyarokat is. Persze sok víznek le kell folynia a Dunán, hogy Irak mellett (amit ugye még nem szerzett meg) újabb államot foglaljon el a csoport, főleg Európában. Nem zárható ki viszont, hogy az új kalifátus, amely Irak poraiból és Szíria bizonyos részeiből állhat, miután konszolidálta hatalmát, terrorcselekményekkel tart majd minket rettegésben. Nyilván ez az egész most még csak (szerencsére) a fantasztikum kategóriájába esik. Alapul véve azonban, hogy az al-Kaida mire volt képes saját állam nélkül kontinensünkön (London, Madrid), rossz belegondolni, hogy egy láthatóan sokkal eltökéltebb, kegyetlenebb és fanatikusabb csoport még őket is túlszárnyalhatja, ha lesz elég ereje. Ebben a helyzetben pedig az iraki kormány és hadsereg látható gyengesége szörnyű fejlemény. Részben, mert az ISIS előrenyomulása bár az utóbbi hetekben lassult, bizonyos helyeken megállt (sőt, egyes hírek szerint az iraki katonaság Tikrit visszafoglalása előtt áll), a felkelők mégis alig egy órára vannak már csak Bagdadtól – ahol ráadásul nem a hivatásos hadsereg, hanem egy iráni támogatással/finanszírozással működő síta milícia várja. Részben meg, mert az, amit a helyi politikusok a miniszterelnök, Núri al-Malikivel az élen művelnek, nem sok jót ígér. Sem számunkra, sem az irakiaknak. A héten próbált ugyanis házelnököt választani az iraki parlament – utat nyitva ezzel egy lehetséges új miniszterelnök és elnök előtt –, azonban a kurd, síta és szunnita képviselők képtelenek voltak megegyezni a jelölt személyében. Annak ellenére, hogy az iraki alkotmány a kérdésben világosan fogalmaz: a házelnök mindig szunnita, a miniszterelnök síta, az elnök pedig kurd. A parlament legközelebb jövő hét elején ül össze, hogy dűlőre jusson, addig vélhetően győzködni fogják egymást, ám abból kiindulva, hogy mit műveltek eddig, jobb felkészülni a legrosszabbra.

irakiparlament.jpg("Az iraki parlament mostanában", f: www.in.reuters.com)

Könnyen lehet tehát, hogy nyár végére Irak polgárháborúba süllyed. Összeomlik az egyébként is gyenge lábakon álló intézmény rendszer, minden felekezet egymásnak esik, miközben egy hatalomhoz ragaszkodó vezető a hadsereg megmaradt részével a végsőkig próbál kitartani az ország élén, mert a Nyugat már sem neki, sem ellenfeleinek nem hajlandó segíteni. Ismerős? Igen, lehet is, a szomszédos Szíriában ugyanis éppen egy ehhez hasonló forgatókönyv érvényesül. A különbség csak annyi a két állam összevetésében, hogy ha Irak bedől, a helyén egy olyan szörnyszülött képződmény jöhet létre az ISIS kalifátusának formájában, ami amellett, hogy az egyébként is puskaporos régiót még feszültebbé teheti, minket is közvetlen életveszélybe hozhat. Természetesen változatlanul alá kell húznunk, hogy ez az eshetőség most még nagyon messze áll a politikai realitásoktól. De ne feledjük, a múlt században két világháború előzményeit sem vették sokan komolyan, ahogyan az arab tavasz kirobbanása is váratlanul érte a nemzetközi közvéleményt. Reméljük Irakkal most nem így lesz.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr626466371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.07.03. 10:44:04

Kony 2012, arról is írtál?

Laikus Érdeklődő 2014.07.03. 11:00:21

Fantasztikus címadás, simán beférne a "Terhes férfi madarat szült" facebook-csoportba.

bastian 2014.07.03. 18:34:06

Ezek konkrét forgatókönyv szerint valósulnak meg.
Aki azt gondolja, hogy itt összeállt pár ezer vallási fanatikus, aztán saját szakállukra végiggyilkolásszák a közel-keletet és országokat "szabnak-varrnak" szét, meg össze, az inkább olvasgasson Andersen mesekönyveket.

Ezeket napi díjjal fizetik, a modern fegyvereket, lőszert, ellátást is folyamatosan kapják. Enélkül ezek porbafingó, mezitlábas, nincstelen nyomorultak lennének.

Na akkor most nézzük meg a térképet (nem ezt az "ál-tervet" itt fentebb, hanem a valódit) és némi háttérismerettel elég könnyű kitalálni, kik is vannak mögötte.

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2014.07.11. 10:28:56

Az említett térképet illetően: www.urbanlegends.hu/2014/07/magyarorszag-elfoglalasa-is-benne-van-az-iraki-szelsosegesek-oteves-terveben/
Ez nem az ISIS terve, csak így kapta fel a sajtó. A veszély persze valós, ám azt rövid és középtávon sokkal inkább indirekten, a gazdasági hatások terén látom.

Firefly2009 2014.07.25. 00:33:07

Elképesztő tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot ez a poszt. A szerzőnek láthatóan fogalma sincs az ISIS-ről és úgy általában az iraki helyzetről.

Németh Áron Attila 2014.07.25. 09:10:05

@Firefly2009: Amennyiben az ISIS és az iraki helyzet szakavatott ismerője vagy, akkor szívesen vesszük szakmai jellegű írásodat a blogon, amiben persze az én "elképesztő tájékozatlanságról tanúbizonyságot tevő posztomat" is pellengére állíthatod. Az ehhez hasonló, magas minőséget képviselő írásokat, olvasói leveleket minden probléma nélkül megjelentetjük, mert ebből mi is tanulunk. Ha tehát érdekel a lehetőség, akkor ide küldheted az elemzésed: diplomaci.posta@gmail.com - Köszi!

Firefly2009 2014.07.25. 10:32:20

Mint már fentebb is megírták,már csak magát pusztán a poszt ötletét adó térkép is hamis és semmilyen módon nem lehet az ISIS-hez kapcsolni;amit egy kis utánjárással nem lett volna nehéz kideríteni.

www.businessinsider.com/isis-five-year-expansion-map-is-fake-2014-7

Főként mivel már maga az Index is lehozta ezt a cikket.

index.hu/kulfold/2014/07/02/regi_terkep_terjed_az_isis_gigabirodalmakent/

Az Index ezt a cikket 2014.07.02.-án 07:47 perckor tette,ki miközben ez a poszt 2014.07.03.-án
08:30-kor lett kitéve,tehát több mint 24-órával később; ráadásul egy ilyen hatásvadász címmel minthogy "Irak sorsa hazánk biztonságát is komolyan veszélyeztetheti",mintegy azt sugallva,hogy az ISIS-nek komoly hódítási tervei vannak Magyarországot illetően. A cikk többi része pedig egy erre a gondolatmenetre felfűzött homályos fejtegetés,hogy mi történne azután,hogy az ISIS stabilizálja a hatalmát amennyiben Irakban és Szíriában kiépíti a kalifátust.

Ezt az elemzést így egész egyszerűen nem lehet komolyan venni.

Firefly2009 2014.07.25. 11:03:07

@Németh Áron Attila: Köszönöm a választ és a lehetőséget.

Egyébként semmi esetre se akartam sértő lenni,de ezt a posztot (legalábbis így és ebben a formában) szerintem hiba volt kitenni.

Németh Áron Attila 2014.07.25. 11:04:41

@Firefly2009: A posztban használt térképről valóban kiderült, hogy feltételezhetően hamis kreálmány, ezért ennek a használata részemről nem volt szerencsés.

Állításoddal ellentétben azonban az írásomban megfogalmazottak, úgy hiszem, nem légből kapottak. Cikkem gondolatmenete ugyanis nem elsősorban egy térképen alapszik, hanem azon a tényen, hogy ahogy az al-Kaida képes volt terrorcselekményeket végrehajtani önálló állam nélkül itt Európában, úgy az ISIS-nek erre egy saját országgal szerintem még inkább esélye lenne. Ez a törekvése pedig az iraki kormány és politikai elit elképesztő törékenysége mellett valóságos veszélyt jelenthet akár számunkra is.

Természetesen a cikk, a konfliktus ismeretében, az én saját véleményemet tükrözi, de nem is állítottam ennek ellenkezőjét. Legalább is én nem tudom máshogy értelmezni például azt, amikor azt írom: "Természetesen változatlanul alá kell húznunk, hogy ez az eshetőség most még nagyon messze áll a politikai realitásoktól."

Tisztában vagyok vele, hogy ez a fajta fejtegetés sokaknak, ahogy például neked, nem tetszik. Én ezt elfogadom. Véleményem szerint azonban ez egy valós tényeken alapuló, akár lehetséges forgatókönyvet bemutató poszt, amennyiben a nemzetközi politika nem kezeli kellő komolysággal az ISIS által képviselt katonai kihívást. Persze aztán, hogy ezt a véleményemet valaki elfogadja-e, vagy sem, az rátok olvasókra van bízva.

De mivel az újságírásnak, bloggerkedésnek, vitázásnak számomra ez az értelme, vagyis, hogy meglátásokat ütköztessünk, ezért köszi a kommentet. A kép használatra pedig figyelni fogok!

Németh Áron Attila 2014.07.25. 11:07:03

@Firefly2009: Egy percig nem éreztem sértőnek a kommented, és én is köszi a véleményed.

Firefly2009 2014.07.25. 12:19:59

@Németh Áron Attila: Köszönöm a választ!

Természetes, hogy a vélemények ütközhetnek egyes kérdésekben; de abban egyetértünk hogy az ISIS és az iraki helyzet valóban fontos és szerintem se kap elegendő figyelmet ez a téma a nemzetközi politikában valamint a médiában se nagyon (különösen a magyarban);és legalábbis semmiképp se kezelik a helyzet komolyságának megfelelően a témát.
süti beállítások módosítása