Egy unortodox román elnök tündöklése és bukása

2014. július 07.

Traian Basescu elnöki pályafutását nehéz lenne nem vitatottnak nevezni és ebben a legutóbbi hír, miszerint testvére kenőpénzt fogadott el egy hírhedt konstancai bűnözőtől, szinte már nem is nyom a latba. Basescu lassan egy évtizedes hivatali idejét ugyanis sorra követik a botrányok. Az elnököt érték választási csalással, korrupcióval és hivatali visszaéléssel kapcsolatos vádak is, de a konzervatív kötődésű politikus mindent túlélt. Idén decemberben azonban – ha addig nem mond le – köteles lesz elköszönni, hiszen lejár két ciklusra érvényes mandátuma, amivel teljessé válhat Victor Ponta miniszterelnök és az általa vezetett Szociáldemokrata Párt romániai térnyerése.

Érdekes látni, hogy amíg hazánkban és Lengyelországban a teljes kilátástalanság és választói elfordulás, addig például Szlovákiában és Romániában a szociáldemokratákat/szocialistákat magabiztosság jellemzi és rég nem látott népszerűség kíséri. Keleti szomszédunknál ráadásul – korábbi összeomlásuk után – 8 év kihagyással, 2012-ben az ország élére visszatért baloldal láthatóan egyre biztosabban birtokolja a hatalmat és ehhez az elnöki pozíció megszerzése csak további muníciót adhat. Victor Ponta jelenlegi román miniszterelnök célja ugyanis, hogy év végén Traian Basescut ő követhesse az elnöki hivatalban, és erre – figyelembe véve a közvélemény-kutatásokat – minden esélye meg van a kormányfőnek. Basescu hivatali idejének lejártával tehát nem csak egy hosszú és botrányoktól szabdalt elnöki pályafutásnak lesz vége, hanem a román jobboldalnak.

basescu2.jpg

("Esküdtellenségek" - Victor Ponta és Traian Basescu, f: www.cugliberti.ro)

Traian Basescu Bukarest főpolgármestereként lett ismert politikus hazájában, de országos népszerűségre elnökké választása után tett szert. Basescut ebben persze segítette, hogy munkáját és nyilvános fellépését soha sem a csendes kiegyensúlyozottság jellemezte, hanem sokkal inkább a teatralitás és a szókimondás. Korábban városvezetőként bár már belekeveredett több kellemetlen botrányba (pl. ingatlan vásárlás), ez mégsem okozott számára akadályt, hogy 2004-ben elfoglalja a Cotroceni-palotát. A nekünk, magyarok számára is jól ismert államfőt – aki Erdély kapcsán többször megszólalt a magyar-román együttélés és Székelyföld jövőjét érintő kérdésekben – közel egy évtizedes elnöki pályafutása alatt kétszer függesztették fel hivatalából (2007, 2012), vádolták választási csalással (2009) és szinte az összes miniszterelnökkel rossz viszonyt ápolt. Ám közülük is a mostanában vesztegetés és zsarolás vádjában jogerősen elítélt és börtönbüntetését töltő Adrian Nastaséval, valamint a jelenlegi kormányfővel, Victor Pontával volt kifejezetten ellenséges kapcsolata. Ehhez persze nagyban hozzájárult, hogy mindkét szociáldemokrata miniszterelnök aktívan törekedett Basescu leváltására, aki szerintük állandó jelleggel túllépi hatáskörét, veszélyeztetve ezzel az elnöki hivatal jó hírét és az ország egységét. A történethez persze hozzátartozik, hogy az államfőt nem csak a szocialisták, hanem az elvileg szövetséges liberálisok is támadták, amiről Calin Popescu-Tariceanu volt kormányfő tudna sokat mesélni, aki részben a Basescu ellenes hadjáratába bukott bele. Látható tehát, hogy a román parlament igyekezett, nem is egyszer, eltávolítani a fejükre növő elnököt, aki gyakran viselkedett szinte úgy, mintha sokkal több jogosítvánnyal rendelkezne, mint amilyennel valójában – bár a román elnöki pozíció erősebb, mint a magyar (ahol az államfőnek csak konzultációs joga van és alapvetően reprezentál), messze áll például a francia elnöki rendszertől. Basescu azonban mindent és mindenkit túlélt, legalább is eddig.

A testvérét érintő vesztegetési ügy ugyanis komoly gondot okozhat számára. A történet röviden: Mircea Basescu a vádak szerint 250 ezer eurót fogadott el Sandu Anghel, egy hírhedt konstancai bűnszervezet feje, egyik bizalmasától, annak érdekében, hogy járjon közben testvérnél, az elnöknél, hogy 8 éves börtönbüntetését (amit Anghel gyilkossági kísérletért kapott) valahogy csökkentsék. A botrány kirobbanása óta Traian Basescu többször kijelentette, hogy Mircea nem kereste meg az Sandu Anghel ügyével, arról ő is csak most a sajtóból értesült, de ettől még elnézést kér a román néptől testvére viselkedéséért, amit mélyen elítél. A Ponta-kormány persze azonnal lépett. A parlament nem kötőerejű szavazásra bocsátotta Basescu lemondásának szükségességét (függetlenül attól, hogy tudott-e testvére viselt dolgairól), amit a ház nagy többséggel elfogadott. Ez azt jelenti, hogy a parlament bár nem kezdeményez újbóli bizalmatlansági eljárást az elnök ellen, mint 2007-ben és 2012-ben, de javasolja neki, hogy mondjon le. Basescu erre viszont egyelőre nem hajlandó.

basescu.jpg

(Traian és Mircea Basescu, f: www.dcnews.ro)

Meglátásom szerint azonban nem is lesz. Egyfelől, mert hivatali idejéből alig több mint 4,5 hónap van hátra, tehát hamarosan így is-úgy is távoznia kellene. Másfelől, mert Basescu soha sem engedett külső nyomásnak, mindig harcolt a pozíciójáért, és nem valószínű, hogy pont most engedne. Végezetül pedig, mert ezzel nehézzé tenné későbbi politikai szerepvállalását. Az elnöki hivatalban ugyanis Basescut minden bizonnyal Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök fogja követni, aki győzelme esetén jó időre eltakarítaná a jobboldalt a román politikai hadszíntérről, hiszen ezzel mind a kormányfői, mind az államfői poszt szocialista kézben összpontosulna. Nem beszélve arról, hogy a választók nagy többsége általánosságban is a szociáldemokratákat és az ő programjukat támogatja. A jobboldali Romániának tehát hamarosan vége, érkezik a baloldal teljes térnyerése. Ám a konzervatív erők romjait valakinek újból össze kell majd állítania, és lehet, hogy ez éppen Traian Basescu lesz.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr546481615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.László 2014.07.08. 20:06:43

Akit nem szeretnek a libsik, az csak rendes ember lehet. Basescut is beleértve.

százfogú c.zenekar 2014.07.08. 23:47:26

Te meg egy magasröptü naci vagy
süti beállítások módosítása