Tovább forrong Délkelet-Ázsia

2014. július 16.

A blogon meglehetősen sokat foglalkozunk olyan nemzetközi konfliktus zónákkal, mint a Közel-Kelet és Kelet-Ázsia. Ez persze nem csoda, hiszen nap, mint nap hallunk híreket iraki robbantásokról, a szíriai polgárháborúról, újabb és újabb izraeli-palesztin összecsapásokról, valamint az egyre inkább megoldhatatlannak látszó kínai-japán szembenállásról. Kevés szó esik azonban Délkelet-Ázsiáról, ahol az elmúlt pár évben az előző két térséghez hasonló, komoly feszültségekkel teli gócpont kezd kialakulni. És ez még akkor is így van, ha erről a régióról sokan itt Európában nem hajlandóak tudomást venni.

Azt szokták mondani, hogy a Közel-Kelet korunk legveszélyesebb és legbonyolultabb nemzetközi konfliktusa zónája. Elég itt egy kis szikra és könnyen egymásnak eshet mindenki. Vég nélkül harcolhatnak szunniták és síták (Irak), palesztinok és izraeliek (Izrael), elnyomók és elnyomottak (Szíria). Sokan hajlamosak azonban elfelejteni, hogy földünkön sajnos van még bőven olyan történelmi feszültségekkel terhelt gócpont – ráadásul nem is egy –, ahol az arab világhoz hasonló vérrontás szinte bármikor előfordulhat. Az egyik ilyen régió pedig nem más, mint Délkelet-Ázsia. Ebben a térségben ugyanis lényegében mindenkinek van valami gondja a másikkal. Időzített bomba –ahogy azt az elcsépelt kliséket előszeretettel használó megfáradt egyetemi oktatók szokták mondani. A régióban baja van Thaiföldnek Kambodzsával, a Fülöp-szigeteknek Tajvannal, és Kínának tulajdonképpen mindenkivel, így például Malajziával, a Fülöp-szigetekkel, Bruneijel és Vietnammal is.

kína-vietnám1.jpg

("Tengeri csata 1.0", f: www.scmp.com)

A legfrissebb kínai-vietnámi konfliktust vizsgálva azonban a szokottnál is érdekesebb megállapítások tehetők, amelyek ráadásul a térség többi országával kapcsolatban is tartalmazhatnak fontos fejleményeket. Pár mondatban a nevezett konfliktus: a Kínai Népköztársaság 1974 óta igazgatása alatt tartja a Paracel-szigeteket, amelyre Vietnám (Tajvan mellett) igényt tart. Bár a múltban a két ország már többször került konfliktusos helyzetbe a szigetek miatt, a feszültség igazán csak az elmúlt években vált akuttá. Ebben persze jelentős szerepe van – mint az összes többi hasonló tengeri vitának – az apró földdarabok környékén található, feltételezhetően nagy mennyiségű olaj- és gáz lelőhelyeknek. A szembenállás ennek ellenére most is, mint korábban, odamondogatással kezdődött, és sokáig úgy tűnt, hogy a felek ezt a vonalat most sem fogják átlépni. Ez a várakozás azonban tévesnek bizonyult. Az elmúlt 30 évben politikai-gazdasági súlyánál fogva egyre magabiztosabbá váló Kína ugyanis egy idő után megunta a szájkaratét, és lépett. A szigetek közelében próbafúrásokat kezdeményezett, hogy felmérje a terület lehetséges olaj- és gázkészleteit. A vietnámi kommunista vezetés természetesen felháborodott Kína egyoldalú lépésén, és azonnal a helyszínre vezényelte parti őrségét. A válasz viszont nem késett. Röviddel a vietnámi hajók megérkezése után a kínai parti őrség is megérkezett a fúrótornyok védelmére. A helyzet mérlege: az elmúlt két hónapban a tengeren több összecsapás alakult ki a felek között, jellemzően célzott ütközések és vízágyús támadások képében, míg a szárazföldön jelentős tömegeket megmozgató, sokszor véres tüntetések zajlottak, többnyire Vietnámban. A történet eddig nagyjából úgy néz ki, mint a Szenkaku-szigetek.

kína-vietnám2.jpg

("Tengeri csata 2.0", f: www.news.nationalpost.com)

Fontos látni viszont, amire a szaksajtóban néhány neves Vietnám-szakértő hívta fel a figyelmet, hogy ti. a haláleseteket és rengeteg sérültet okozó vietnámi tüntetések és gyújtogatások, amikben május folyamán több raktárépület és gyár odaveszett, elsősorban nem kínai vállalatok ellen, hanem más régiós országok (pl. Tajvan és Dél-Korea) cégei ellen irányultak. Elemzők szerint ennek egyik oka az lehetett, hogy ezekben a gyárakban nagyon sok kínait alkalmaztak a helyiek kárára, valamint, hogy a legtöbb esetben a helyieket szinte kibírhatatlan körülmények között és a szokottnál is alacsonyabb fizetéssel dolgoztatták, mint kínai társaikat. A másik ok pedig, hogy az igazán nagy munkás tüntetéseket (is) a vietnámi kommunista párt rendszerint próbálja elfojtani, de ez most több esetben nem sikerült neki, így a feszültség teljes erejével kitörhetett, majd eszkalálódhatott. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kínai-vietnámi szembenállás kizárólag gazdasági alapú lenne. Ám az, hogy a kialakult helyzetben ez jelentős szerepet játszik, a fentiek fényében szinte elvitathatatlan. Nyilván a nap végén emiatt, valójában majdhogynem mellékes, hogy mi okozta a véres tüntetéseket, hiszen a helyi lakosok csak halottakat, sérülteket, magyarázkodó bürokratákat lát, és a politikusokat kényszerítő népakarat és ellenállás gyakran ezekből indul. De azért ezt a vonalat sem árt látni.

kína-vietnám3.jpg

("Kína mindenre igény tart", f: www.fpri.org)

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a kínai-vietnámi területi vita egyaránt tartalmaz komoly politikai és gazdasági okokat. A vietnámi kommunista vezetés, jelentős részben kínai mintákat követő felfogása és hozzáállása azonban a politikai elégedetlenséget többé-kevésbé képes lenne kordában tartani. A gazdasági engedetlenségre viszont láthatóan nincsenek érdemben felkészülve. Ez egyfelől súlyos veszélyekkel fenyegeti a helyi elitet, akiknek a hatalmát jelentősen kikezdheti egy tartós, gazdasági okokra visszavezethető tüntetéssorozat és engedetlenségi mozgalom. Másfelől hangsúlyos problémát jelenthet Kína számára, akik határozott (és/vagy agresszív) fellépésük miatt kevés baráttal rendelkeznek a térségben, de ezek közül legalább az egyik – mindettől függetlenül – a szintén kommunista Vietnám. Ez a viszony azonban könnyen megszűnhet, ha a vietnámiak nem fogják azt érezni, hogy Kína tiszteletben tartja, és odafigyeléssel viseltet Vietnám saját népével szemben fennálló feladataival kapcsolatban. A próbafúrások alapján pedig éppen arra lehet következtetni, hogy Kínát csak a saját érdekei mozgatják, és nem különösebben érdekli mások véleménye. Ha így van, akkor az ázsiai nagyhatalom hamarosan gondban lehet, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok mindeközben minden követ megmozgat régiós ellenlábasa, különböző térségi szövetségeken és kétoldalú szerződéseken keresztüli karanténba zárásával. Izgalmas évek elé nézünk.

Németh Áron Attila  

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr536512875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Korász 2014.07.17. 04:58:21

A "forrong" egy kicsit eros. Otodik eve elek a tersegben es nem gondolom, hogy nagyobb lenne itt a feszultseg, mint pl. Kozep-kelet Europaban beleertve a Nyugat-Balkant

kigyurt álat 2014.07.17. 08:06:17

@Dr.Korász: Miért, Közép-kelet Európában, beleértve a Nyugat-Balkánt, milyen feszültség van?

Krisz11 2014.07.17. 08:31:16

"palesztinok és izraeliek (Izrael), elnyomók és elnyomottak (Szíria)"

Gondolom az elnyomók kifejezés is Izraelre vonatkozik..
Szíriában ugyanis a nyugat által pénzelt iszlám fanatikus terroristák robbantottak ki felkelést.
Biztosemlékszik még mindenki, amikor az egyik szegény "elnyomott" elkezdte megenni az éppen lelőtt ellensége szivét.

Cifu78 2014.07.17. 08:48:14

"Másfelől hangsúlyos problémát jelenthet Kína számára, akik határozott (és/vagy agresszív) fellépésük miatt kevés baráttal rendelkeznek a térségben, de ezek közül legalább az egyik – mindettől függetlenül – a szintén kommunista Vietnám."

Elnézést, lehet én vagyok alulművelt, de mintha a Vietnámi-Kínai barátság évtizedek óta nem létező fogalom lenne. 1979-ben még egy rövid háborút is vívtak egymás ellen, és csak az 1990-es évek elején kezdett valamennyire normalizálódni a helyzet. De barátság, no az nincs közöttük azóta se...

Németh Áron Attila 2014.07.17. 09:01:01

@Dr.Korász: Amennyiben arra gondolsz, hogy történelmi feszültségek vannak itt nálunk is a régióban, akkor egyetértek veled. Meglátásom szerint azonban a mostani vietnámi-kínai csörte, vagy korábban a thai-kambodzsai konfliktus (elkezdték egymást lőni a közös határ védelmére kirendelt katonák), komolyabb helyzetet feltételez, mint jelenleg errefelé bármi.

Dr.Korász 2014.07.17. 09:04:42

Igen, history...DK-Azsiaban hasonloan tortenelmi gyokeruek a konfliktusok

Németh Áron Attila 2014.07.17. 09:09:49

@Cifu78: Teljesen igazad van: miután Vietnám lerohanta '78-ban Kambodzsát, a rákövetkező évben valóban összecsapott egymással a két ország. A viszony pedig egészen a '90-es évekig, vagyis, jó egy évtizedig rendkívül fagyos volt köztük.

Azt azonban vitatnám, hogy ne lehetne baráti vietnámi-kínai viszonyról beszélni. Persze ez általában nem a nyilvánosság előtt zajlik. De látva például a határon átnyúló kereskedelem / kínai befektetések / közös hadgyakorlatok mértékének és számának hangsúlyos emelkedését az elmúlt években, a szoros viszony szerintem megkérdőjelezhetetlen. Nem beszélve arról, hogy a kommunista eszme extra kapcsot jelent Kína és Vietnám között, ami annak ellenére rendkívül erős, hogy a vietnámiak az amerikaikkal is üzletelnek.
süti beállítások módosítása