Hamarosan kiderül, hogy elnök lesz-e az indonéz Obama

2014. július 18.

Ahogy tegnapi cikkünk főszereplője, úgy a mai is leginkább annak köszönheti várható választási győzelmét, hogy nem kapcsolódik semmilyen szálon országa régi politikai elitjéhez. Joko Widodo („Jokowi”), Jakarta jelenlegi kormányzója, azonban nem egy aprócska dél-európai államnak, hanem a világ legnépesebb muszlim országának, a dél-kelet ázsiai Indonéziának készül elnökévé válni. Jokowi a helyiek szerint az emberek embere, míg kihívója inkább egy letűnt kor képviselője. Ettől függetlenül az indonéz elnökválasztás rendkívül kiélezett, nem is csoda, hogy a július 9-én lezajlott szavazás után mindkét jelölt győztesnek nyilvánította magát. Hivatalos végeredményt viszont csak jövő héten hirdetnek, így addig nyitott kérdés, hogy ki vezeti majd Indonéziát.

Joko Widodo-ra, vagy, ahogy a helyiek hívják „Jokowi”-ra, Indonézia lakosainak jelentős része megmentőként, az új szelek képviselőjeként, a sikeres jövő letéteményeseként tekint. Ennek fényében nem meglepő, hogy a nyugati média előszeretettel hivatkozik rá, mint Barack Obama amerikai elnök indonéz kiadására. Amit csak erősít a tény, hogy az „emberek embere” kisugárzás mellett Jokowi-t is rendszeresen támadják – jellemzően helyi bulvárlapok – származása miatt, csak úgy, mint korábban Obama-t. Az indonéz elnökjelöltről ugyanis (bár minden kétséget kizáróan jávai muszlim, hivatalos származását igazoló születési anyakönyvi kivonatát nyilvánosan is bemutatta) stabilan fenntartja a média egy része, hogy ő valójában kínai származású keresztény. Ez a feltételezés amúgy vélhetően két okból ered. Az egyik, hogy a vallási kisebbségek körében Jokowi sokkal népszerűbb, mint első számú kihívója, Prabowo Subianto. A másik, hogy Jokowi támogatói között nagyon sok a kínai és a keresztény. Ez a kettő pedig már könnyen megágyazhat a mendemondáknak.

indonézia-jokowi2.jpg

("Indonézia jövőbeli sikerének letéteményese lehet" - Jokowi, f: www.abc.net.au)

Jokowi vonatkozásban azonban érdekesebb kérdés, hogy hogyan fordulhatott elő az, hogy egy jelölt, akit valóban komoly választói szimpátia övez és, aki amióta először feltüntették, mint lehetséges elnökjelöltet, beton biztosan vezetett a közvélemény-kutatásokon, a választás előtti hetekre támogatóinak nagy részét elveszítette. A helyzet ugyanis az, hogy Jokowi, aki az elmúlt közel 1 év felmérésein folyamatosan 25-30 százalékos különbséggel verte versenytársait, a nagy napra lényegében elfogyott, hiszen az első, július 9-i exit pollok szerint mindössze 2-3 százalékkal verte legközelebbi riválisát, Subianto-t. Ez az eredmény pedig amellett, hogy a korábbiak fényében hatalmas csalódás, tulajdonképpen hibahatáron belül van, vagyis, az a 2-3 százalék, ami akkor Jokowi mellett volt, július 22-én, a hivatalos végeredmény kihirdetésekor, könnyen Subianto-hoz kerülhet. Persze egy dolog, hogy mi lehet, és egy másik, hogy mi lesz. De tény, Jokowi-nak kapaszkodnia kell.

indonézia-subianto.jpg

("Sokan leírták már, de az öreg katona visszajött a versenybe", f: www.smh.com.au)

Közelebbről megvizsgálva a támogatottság elvesztésének okait, elmondható, hogy az alábbiak minden bizonnyal közrejátszottak benne: 1) Prabowo Subianto kapcsolatai, 2) Jokowi karizmája, 3) Jokowi politikai üzenete. Az első pont magyarázata, hogy a hírhedt indonéz diktátor, Suharto lányának volt férjeként, néhai magasrangú katonaként és az ország egyik leggazdagabb emberének testvéreként Subianto a régi rend tökéletes megtestesítője, aki kiterjedt politikai kapcsolatokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően legfőbb riválisa részben ott és akkor üti Jokowi-t a médiában, akár elvtelenül, amikor neki tetszik, hiszen a pénz nem számít. Részben pedig, a jelenlegi status quo fenntartása érdekében, Subianto sok neves politikai szereplőt is maga mellett tudhat, lévén, Jokowi megválasztása számukra könnyen karrierjük (bizonyos esetekben szabadságuk) végét jelentheti. A második, hogy ellentétben a remek szónok hírében álló kihívójával, Jokowi egyáltalán nem egy karizmatikus politikus. Fellépése és beszédei sokszor határozatlanságról árulkodnak. Szemben Subianto-val, aki viszont szinte mindig – katonaemberhez méltóan – hihetetlenül magabiztos. A harmadik pedig, ami valahol a karizmatikusságból is fakad, hogy Subianto-val ellentétben Jokowi politikai programja és üzenete kevésbé világos az emberek számára, holott például gazdaságilag közel ugyanazt mondják (gazdasági nacionalizmus), de a politikai különbség sem olyan nagy közöttük. Legalább is papíron. Nem árt ugyanis hozzátenni, hogy Subianto múltja (1998-ban például állítólag fiatal Suharto ellenes tüntetők elrablásában vett részt), illetve itt-ott elejtett mondatai, nem arról árulkodnak, hogy megválasztása esetén fenn akarná tartani Indonézia jelenlegi modern, demokratikusnak nevezhető államberendezkedését.

indonézia-jokowi1.jpg

("Az emberek embere" - Jokowi, f: www.themalaymailonline.com)

Hasonló vád bár Jokow-it nem érheti, hiszen az ő múltja szinte makulátlan, érdekes lenne látni, hogy egy indonéz léptékkel kicsinek számító félmilliós vidéki város, valamint a 20-szor akkora főváros után képes-e egy nagyjából 250 milliós országot is elvezetni, ami nem mellesleg 13.500 szigetből áll. Főleg úgy, hogy Jokowi általános vezetési felfogása korántsem tipikus. Ő ugyanis mind polgármesterként (Solo), mind kormányzóként (Jakarta) abban hitt, hogy egy vezetőnek el kell menni az emberekhez ahhoz, hogy a központi hatalom később valóban olyan döntéseket hozhasson, amelyek hasznosak az emberek számára. Ezt egy kis- és egy nagyvárosban még meg tudta tenni, azonban egy sok szempontból problémás ország élén sikere már erősen kérdéses. Mindenesetre július 22-én, vagy legkésőbb augusztus végén, kiderül, hogy Jokowi vajon a világszínpadon is bizonyíthat-e.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr456518615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2014.07.19. 12:27:38

Korrekt jó elemzés. Annyit még hozzátennék, itt Indonéziában, mindenki feszülten várja az eredményeket és az expatok nagyrésze jövő hét elején el is hagyja az országot, mert komoly esélyt látunk arra, hogy balhé legyen. A balhé itt azért kicsit durávbbat jelent, lincseléssel, tömegbe lövetéssel, és hasonlókkal ...
Elsősorban az egyébként itt dolgozó külföldiek körében is népszerübb Jokowi gyözelme esetén számítunk arra, hogy Probowo utcára viszi a rajongóit, de Jokowi pártjának fanatikusai is simán balhézni fognak, egy esetleges vereség esetén.

Akit esetleg érdekel, itt Indonéziában most az egyik legújabb "sláger" Probowo pár nappal ezelötti bbc-s interjúja. ... Én bárhogy próbáltam pozitívan hozzá állni, nem lett szimpatikusabb a csávó:

www.youtube.com/watch?v=fDJPBUzdYzc
süti beállítások módosítása