Izraeli-palesztin konfliktus: Mi lesz az izraeli bevonulás után?

2014. július 21.

Kevesen látták előre, hogy három izraeli fiatal elrablása és kivégzése egy újabb fegyveres összecsapáshoz vezet Izrael és a gázai övezetet uralma alatt tartó Hamasz, valamint kisebb terrorszervezetek között. Az elemzők meggyőződése szerint egyik félnek sem állt érdekében a konfliktus újabb fellángolása, ezzel szemben jelenleg Izrael szárazföldi erőkkel is harcol Gázában, miközben városait eddig nem látott rakétatámadás sorozat érte. Várható-e a Gázai övezet újbóli izraeli megszállása, vagy sikerül tartós tűzszünetet elérni a felek közt?

Amatőr, de halálos kimenetelű emberrablás indította útjára a mintegy két hete tartó fegyveres konfliktust Izrael és a Hamasz közt. Miután, valószínűsíthetően felsőbb utasítás nélkül három izraeli fiatal elrablásáért felelős Hamasz aktivisták keresésére Izrael nagyszabású letartóztatáshullámot indított, július elejére az eseményekkel nagyrészt addig csupán sodródó Hamasz több mint száz rakétát lőtt ki a zsidó állam városaira. Izrael az Erős Szikla Hadművelettel (Operation Protective Edge) válaszolt. A két hete tartó fegyveres összecsapások során Izraelre több mint ezer rakétát lőttek ki Gázából, Izrael pedig hasonló számú légicsapást intézett a Hamasz és más terrorszervezetek fegyverraktárai és rakétakilövő állomásaival szemben. A harcokban eddig négyszáz palesztin és húsz izraeli vesztette életét, a szárazföldi beavatkozás során ez a szám a többszörösére nőhet.

A harcoló felek céljai jelenleg a következőképpen foglalhatóak össze: A Hamasz igyekszik tekintélyvesztés nélkül kikerülni az összecsapásból, megőrizni rakétaarzenáljának lehető legnagyobb részét, míg Izrael éppen ellenkezőleg, meg akarja semmisíteni a fenyegetést jelentő rakétákat és legyengíteni a Hamaszt. Az izraeli hadseregnek nehézséget jelent, hogy a korábbi célzott légitámadások elégtelenek voltak a Gázát keresztülszelő alagútrendszerben elrejtett fegyverraktárak megsemmisítéséhez és a Hamasz térdrekényszerítéséhez, ezért is döntöttek a korlátozott szárazföldi beavatkozás mellett.

izrael_2014.jpg

("Van-e kiút az erőszakspirálból?", f: www.ynetnews.com)

Netanjahu belső nyomásnak ellenállva, különösen külügyminisztere, Avigdor Liebermann kritikájának nem engedve, késleltette a konfliktus kiszélesítését, ezzel elkerülve a korábbi összecsapásokhoz hasonló nemzetközi tiltakozási hullámot. A nyugati közvéleményt megdöbbentették a Jeruzsálem és Tel-Aviv sűrűn lakott részei fölött elfogott gázai rakéták, a Vaskupola rakétaelhárító rendszer nélkül az izraeli halálos áldozatok száma a mostani sokszorosa lenne. A másik fontos tényező, amely meggátolta a nemzetközi közvélemény Izrael ellen fordulását, a Hamasz vezetőinek nyilatkozata volt, amelyben felszólították a palesztin civil lakosságot, hogy ne hagyják el otthonukat, hanem „álljanak ellen”. Izrael ezt követően minden alkalommal rámutatott, hogy olyan erők ellen harcol, amelyek pajzsként használják a civil lakosságot. Sokak számára megdöbbentő volt az arab világ visszafogott reakciója az újabb gázai konfliktusra, különösen Egyiptom (amely sokat szenvedett a betiltott Muszlim Testvériség palesztin szárnyának megfelelő Hamasz destabilizáló mesterkedéseitől a Sínai félszigeten) és a Hamasszal konkuráló palesztin Fatah tűnik úgy, hogy csendben kiélvezik, ahogy Izrael megsemmisíti a Hamasz erőforrásait.

A konfliktus megnyugtató lezárását ne várja senki, a Hamasz legitimitását éppen az Izraellel szembeni fegyveres ellenállás adja, így erről nem mondhat le, még ha ezzel túszul is ejti saját lakosságát. Izrael szárazföldi „bevonulása” egyelőre igencsak limitált, valószínűleg nem kívánnak beleesni a gázai terrorszervezetek csapdájába, amely a sűrűn lakott területekre kívánja becsalogatni az izraeli fegyveres erőket, ahol a háztól-házig tartó küzdelemben az izraeli katonák erősen sebezhetőek, a palesztin civileket pedig itt is pajzsként tudják felhasználni. Az izraeli vezetés egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy, ahogy eddig is, az iráni és szíriai rakéták ne találnának utat Gázába, valószínűsíthető, hogy az egy-másfél éves nyugodt(abb) periódust követően újabb harcok jönnek.A nemzetközi közösségnek „sürgősebb” dolgai is akadnak (hiszen polgárháború dúl többek között Irakban, Szíriában, Líbiában és Ukrajnában is), mint az izraeli-palesztin konfliktus megnyugtató lezárása a már sokszor vizionált kétállamos formula keretében. A harcok rövidtávú beszüntetését viszont paradox módon segíti a szárazföldi beavatkozás, egyrészt a Hamasz ennek során jóval több izraeli katonát ölhet meg, mint az indirekt rakétatámadások során, „sikereket” mutathat fel, így belemehet egy tűzszünetbe. Izraelnek is egyre sürgősebb lesz a tűzszünet, hiszen nem kívánja katonáit huzamosabb ideig kitenni egy felőrlő, városi hadjáratnak. Emellett az izraeli vezetésre gyakorolt belső és külső nyomás is egyre erősödni fog a halálos áldozatok számának növekedésével mindkét oldalon, így út nyílhat a politikai megoldás előtt, amely azonban valószínűleg nem nyújthat tartós megoldást.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr956528393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eaven 2014.07.21. 16:19:15

Én kissé másképp látom. Úgy vélem mindkét félnek nagyon is volt oka a konfliktus kiélezésére. A szír polgárháború miatt a Hamas-nak feltehetően gondjai vannak az Iránból érkező utánpótlást illetően, bár senki sem tudná megmondani az a konfliktus hogy alakul, a többség mégis arra fogad még sokáig fog tartani. Tehát ha le akarják gyengíteni a Hamas-t akkor most van itt az ideje, mikor nem, vagy kevésbé tudják pótolni a veszteségeiket. Azt gondolhatják, most vagy soha, itt az alkalom, minden adott, lehetőség és ürügy is van rá. Ugyanaz a szír-iraki helyzet változtatta meg Izrael helyzetét. A Hamas-nak létkérdés, hogy az arab országok zsidógyűlöletét ne feledtethesse a szunita-siita gyűlölködés. Mindent meg kell tenniük, hogy ők maradjanak a fő "frontvonal", különben a mellőzés és feledés áldozatául eshetnek.

Eaven 2014.07.21. 16:19:15

Én kissé másképp látom. Úgy vélem mindkét félnek nagyon is volt oka a konfliktus kiélezésére. A szír polgárháború miatt a Hamas-nak feltehetően gondjai vannak az Iránból érkező utánpótlást illetően, bár senki sem tudná megmondani az a konfliktus hogy alakul, a többség mégis arra fogad még sokáig fog tartani. Tehát ha le akarják gyengíteni a Hamas-t akkor most van itt az ideje, mikor nem, vagy kevésbé tudják pótolni a veszteségeiket. Azt gondolhatják, most vagy soha, itt az alkalom, minden adott, lehetőség és ürügy is van rá. Ugyanaz a szír-iraki helyzet változtatta meg Izrael helyzetét. A Hamas-nak létkérdés, hogy az arab országok zsidógyűlöletét ne feledtethesse a szunita-siita gyűlölködés. Mindent meg kell tenniük, hogy ők maradjanak a fő "frontvonal", különben a mellőzés és feledés áldozatául eshetnek.

mrZ (törölt) 2014.07.21. 18:30:52

>>Kevesen látták előre,...
Akik viszont ismerik a zsiványok rendszeres "fűnyírás" módszereit, azok tudták hogy ez következik. Tavaly közel 70.000 tonna fegyvert/lőszert kapott israel az usá-tól. Valahová csak el kell használi, nem nézegetni kapták.

>>a palesztin civileket pedig itt is pajzsként tudják felhasználni.
Khmmm. Hazudsz kutya. Sohasem volt tekintettel az idf a civilekre, nem is tekintik embernek őket.

Ezt a két mondatot olvastam el, gondolom a többi is a bullshit generátorral készült.

2014.07.21. 20:47:41

Ez a konfliktus egyenesen következik a szír háborús helyzetből. Az sem véletlenül robbant ki. A török elfordulás Izraeltől sem volt véletlen, annak is megvolt az oka, noha nagyon jó kapcsolatok jellemezték a két ország kapcsolatát, minden szinten. Megvannak itt az okok arra, hogy ebben a térségben soha ne legyen béke, holott az emberek simán eléldegélnének egymással békében, de erre sansz sincs, mert erősebb érdekek fűződnek a békétlenséghez, mivel az jobban jövedelmez.

Amíg ezt nem tudják kiiktatni, addig sajnos csak azt fogjuk látni, ahogy ölik egymást az emberek. És ebben ez a legszomorúbb.

vezér01 2014.07.21. 21:13:02

Az őshonos szemita palesztinok évszázadokon át békében éltek a szintén őshonos és szemita zsidókkal,miközben hol törökök,hol angolok uralma alatt éltek.A cionista eszme rondított bele boldog életükbe,Európából megindult a zsidó bevándorlás és felborult az etnikai egyensúly.A bevándorlóknak élettér kellett,az őslakosok védték volna a magukét,
de mint mindig,itt is az erősebb kutya gyakorolja a szerelmet. A többi csak porhintés.

Krisz11 2014.07.21. 21:22:39

A zsidók, (amelyek a gázai népirtást támogatják) állatok. Már még az index is ezt mondja.

Nyerhetnek fizikailag, de emberileg akkor is a legalja népség lettek.

Tragikus ez a videó: index.hu/kulfold/2014/07/21/orvlovesz/

ZX 2014.07.21. 22:12:58

Mielőtt bárki bármelyik oldalt elítélné nem ártana gondolkodni.
Olyanok pofáznak itt népirtásról akik simán kiírtanák a cigányokat ha hasonló módon elrabolnának és megölnének pár magyar gyereket.
@mrZ: Bizony bizony, a hamasz lezsrja a sajátjait, minél több palesztin civil hal meg annál több "mártírjuk" lesz.
@vezér01: Igaz, de azt ne felejtsd el, a területen mindvégig éltek zsidók akik területét az arabok elfoglalták. Mint ahogy Spanyolország nagy részét is elfoglalták, csak onnan ki lettek rugdosva, Izraelből meg nem.
Mindazonáltal a zsidók is nagy faszok mert akkora fölényük van, hogy valószínűleg sokkal kisebb civil áldozattal is elérnéka céljuk, csak hát nem érdekük amíg az USA mellettük áll.

kigyurt álat 2014.07.21. 22:33:54

Egyértelmű, hogy Izraelnek elsődleges érdeke a konfliktus hosszú távú fenntartása, mert ezzel tartja készenlétben a hadseregét és a lakosságát az arab környezetben. Ha akarnák, akkor könnyedén végezhetnének a hamasszal (nyilván tele van szórva izraeli ügynökökkel) és béke lehetne, de ez nem érdekük, csak egy kicsit meggyengítik a palesztinokat.

Bevonulás után az lesz, hogy majd kivonulnak. Aztán eltelik pár év, a hamasz újraépíti magát, legalább közvetve izraeli segítséggel a palesztin civileknek szánt segélyek révén. Majd kicsit megint rakétáznak ide-oda, páran meghalnak, végül az izraeliek újra bevonulnak. Ez megy évtizedek óta, és ha izraelen múlik, akkor örökké ez lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.07.21. 23:00:40

Végre egy reális, se nem zsidó-, se nem palesztingyűlölő poszt.

medvegy 2014.07.21. 23:21:36

@vezér01: Nincs olyan hogy őshonos palesztin nép.

Ami azt illeti palesztin népről is csak '68-tól beszélhetünk, amikor is Jasszer Arafat az egyik beszédében palesztin népnek nevezte el a körzetben lakó vegyes eredetű, főleg mohamedán vallású népséget.
A palesztinok keverék nép, szírek, egyiptomiak, és a többi közel-keleti országból jöttek, mint gazdasági menekültek. Miután a zsidók infrastruktúrát építettek ki a semmiben a környező területekről nagyszámú arab vándorolt ide, hogy lefölözze a lehetőségeket.

Mivel az iszlám egy élősködő ideológia, hisz Mohamed sivatagi rablótörzseknek írta, így hamarosan meg is akarták szerezni az egyre értékesebb területet, ami addig nem kellett nekik.

burbion 2014.07.21. 23:24:16

Szerintem elég egyoldalú a poszt. Nem igazán érthető, hogy miért kell ekkora katonai erőt bevetni Izraelnek, ha a Hamaszos rakétatámodásoknak nincs áldozata, mert az amerikai pénzen megvalósított Vaskupola rendszerrel minden rakéta gyakorlatilag elhárítható. Innentől kezdve nehezen indokolható a tömeges mészárlás.

Bea Waltz 2014.07.22. 01:32:07

"miért kell ekkora katonai erőt bevetni Izraelnek, ha a Hamaszos rakétatámodásoknak nincs áldozata" - szerintem az izraelieknek elegük van abból hogy állandóan rakéták zúgnak a fejük felett. Én sem szeretném ha a gyerekem így nölne fel állandó rakétariadóval. 95 %-ot tudnak lefogni, eddig szerencséjük volt hogy nincs áldozatuk ebböl. Ha a Hamas-t engedik még jobban megerösödni,jöhetnek olyan problémák mint Szíriában vagy Irakban épp. Valahogy megállj - t kell nekik is mutatni.

Conchobar 2014.07.22. 06:35:10

"szerintem az izraelieknek elegük van abból hogy állandóan rakéták zúgnak a fejük felett. Én sem szeretném ha a gyerekem így nölne fel állandó rakétariadóval." - Igen, ez a hivatalos indoklása az izraeliek gázai ténykedésének. De már fel kellett volna fognia a kedves kommentelőnek (az ezt megelőző gázai bevonulások után), hogy ez így egy nagy marhaság. HIába vonulgatnak be, gyilkolgatnak és bombázgatnak az izraeliek Gázában, evvel csak tovább bőszítik az arab ultrákat és nem-ultrákat. Várhatóan most is be fog az következni, hogy északról, Libanonból elkezdi majd Izraelt lőni (egy másik muzulmán társaság). Ami meg a rakétariadókat illeti, ez a lehető legminimálisabb ára a zsidó kolonializációnak, ez a legkevesebb, amit el kéne viselni cserébe a zsidó terjeszkedésért, új telepekért

Firefly2009 2014.07.22. 07:18:02

Azért ez a cikk erősen más kontextusba helyezi ezt az egész posztot.

mindenhatarontul.postr.hu/a-gazaiak-ketrecbe-zarva-varjak-sorsukat

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.22. 07:41:18

Izrael érdeke, hogy a Hamasz maradjon. Ugyanis ha legyőznék a Hamaszt, helyette sokkal radikálisabb szervezetek jönnének.

vezér01 2014.07.22. 08:00:45

@medvegy: Mózes meg a zsidó rabló törzseknek írta parancsolatait,mikor a sumer birodalomba beszivárogtak,valahonnan a pusztából.Ez is tény,de lehet,hogy szerintetek már antiszemitizmus.:)

I_Isti 2014.07.22. 08:35:26

Hogy mi lesz utána? Nyilván világvége.

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 08:47:47

Tegnap a HírTV-ben is megy rendesen a zsidómosogatás.

A "harcoló felek...."

Mintha pld. Varsó kapcsán, amikor a németek elkezdték megtorló akciójukat azt írta volna a "pártatlan" média, hogy a harcoló felek.

Nevetséges, hogy amikor szinte már naponta van holokauszt megemlékezés, kormányok képviselői naponta mutatják a hatalmas megrendülést, adófizetői pénzek milliárdjait költik zsidó kárpótlásokra, szervezetekre, a zsidóknál mégis természetes a faji alapon való kirekesztés és egyéb náci módszerek, pld. megtorlás a gettókban.

Persze érzik a zsidók is mit gondolnak az emberek a magukat kiválasztott népnek tartott zsidókról és az egész hatalmas holokauszt-színjátékról. Ezért van ez az általános emberiség elleni düh.

ephart 2014.07.22. 09:16:47

nem az emberrablás indította el a mostani erőszakot.baker ha már olyan tájékozott vagy hogy van pofád posztolni legalább nézz utána a tényeknek és ne hazudozz összevissza

kabelbarat (törölt) 2014.07.22. 09:21:31

Jó cikk, bár én hiányoltam a Hamas anyagi gondjainak megemlítését. Az is erősen belejátszott.

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 09:33:20

@Bea Waltz: Akkor gondolhatod, a palesztinoknak mennyire elegük lehet abból, hogy a zsidók elfoglalják területeiket házaikat lerombolják és zsidó lakóparkokat építenek, ők pedig mehetnek a gettókba, amik ellen a zsidók időnként támadásokat indítanak, a kollektív bűnösség jegyében.

A te felfogásod szerint a náciknak pld. Varsó kapcsán teljesen igazuk volt, hiszen elegük volt abból, hogy a zsidók a gettókban állandóan lázadoznak.

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 09:35:22

@ZX: "Olyanok pofáznak itt népirtásról akik simán kiírtanák a cigányokat ha hasonló módon elrabolnának és megölnének pár magyar gyereket. "

Lehet, hogy neked nem tűnt fel, de a magyar állam a cigányokat segélyezi és nem fegyveresen támadja.

Négyes_ 2014.07.22. 10:17:16

A jelenlegi izraeli - palesztin viszony egyik kulcsmomentuma az, hogy a palesztin önkormányzat területén 2006 -ban egy olyan párt és szervezet váltotta fel a megegyezésre kész Fatahot, mely alapjaiban tagadja Izrael létét, és eleve kizár mindenfajta megegyezést. Ez a Hamasz. CSAK harcolni akarnak. EZ kimaradt a posztból.

Meg az sem lett volna rossz, ha a cikk kicsit rámutat a két nép múltbéli történetére. Például arra, hogy az ENSZ 181. számú határozata 1947 november 29 -én valóban két állam megalakítására adott engedélyt (zsidó+palesztin) ám csak a zsidók hoztak létre saját országot, a palesztinok nem, mert az egész térséget akarták, zsidók nélkül. Megkezdődtek a zsidó-arab háborúk, melyek mindegyikét Izrael nyerte, megszállva a határozatban palesztinoknak ajánlott területeket is (Ciszjordániát és Gázát) Végül a fordulat 1994 május 4 -én jött el, amikor aláírták (a Hamasz tiltakozása ellenére) a Gáza-Jerikó autonómia egyezményt, mely megadta a palesztinoknak az önrendelkezést. Az egyezmény értelmében létrejött a Palesztin Önkormányzat, vagyis egy palesztin parlament és kormány, mely egyaránt irányíthatta Ciszjordániát és a Gázai-övezetet. A palesztin kormányzat a hadügyeket és külügyeket kivéve az élet minden területén szabadon igazgathatta a két térséget.

Aztán meghalt az egyezményt tető alá hozó Arafat és átvette a hatalmat a Hamasz, mely csak pusztulást és háborút akar. Itt tartunk most!

Borenbukk 2014.07.22. 10:45:42

@burbion: De edes vagy! Szoval uljenek nyugodtan, a Vaskupola ugyis lelovi a raketakat? Nos, nem lovi le mindet, de azt nagyon dragan. Es bassza mar meg, ne az legyen erv egy lovoldozo mellett, hogy szarul celoz, meg a celpontoknak amugy is van golyoallo mellenyuk.

vezér01 2014.07.22. 11:57:21

@medvegy: Amúgy meg a zsidó éppoly keverék nép,mint az összes többi.De még a vallásuk se egységes,nálunk is van három államilag elismert /történelmi?/,Fónagy elvtárs protezsált volna még egy negyediket is,izraeli ortodox rabbik tiszteletüket tették Ahmedinezsád iráni elnöknél,akit pedig antiszemita főördögnek kellene tekintenünk,szóval sokkal árnyaltabb a kép,mint ahogy láttatni szeretnéd.

vezér01 2014.07.22. 12:00:53

És még annyi,hogy a közel-keleti országokat az angolok rajzolták rá a térképre,vonalzóval.

D/Csepregi Zsolt 2014.07.22. 14:46:20

@burbion: pontosan ez az asszimetrikus konfliktusok lényege, egy állam nem fog rakétákra rakétákkal válaszolni, hanem valamilyen módon megpróbálja bevetni a reguláris hadseregét a fenyegetés elhárítására. Erre persze csak nagyon limitáltan képes, itt kezdődnek a gondok...

Firefly2009 2014.07.22. 16:34:04

@Existimator:

Te is ugyanolyan hazugságokat írsz mind a kedves posztíró.

Izrael egész egyszerűen nem hajtotta végre az ENSZ határozatot többszöri felszólítás ellenére sem. Szóba se került izraeli részről,hogy hogy mit akarnak az arabok.

A Gázai övezet pedig a világ legnagyobb koncentrációs tábora. Miféle önrendelkezésre gondolsz amikor Izrael az egész területet hermetikusan elzárja a külvilágtól?
süti beállítások módosítása