Orbán Viktor és a tusványosi külpolitika

2014. július 28.

A magyar kormányfő a hétvégén Erdélyben, a tusnádfürdői Bálványosi Szabadegyetemen tartott, szokás szerint, markáns politikai beszédet. Orbán Viktor kitért rá, mint az elmúlt bő 4 év során már oly sokszor, hogy szerinte a nyugati világnak leáldozott, így a jövőt hazánk számára egy munkaalapú, karakterét tekintve nem liberális természetű demokrácia jelenti. Bár a beszéd több izgalmas részletet tartalmaz, az elkövetkező írásban én az elmondottak külpolitikai vonatkozásait próbálom elemezni, illetve, hogy abból milyen miniszterelnöki világkép szűrhető le.

A hazai média baloldali része (pl: link) szombat este óta diktatúra, míg annak jobboldali része már-már a könnyes szemű dicsőítés (pl: link) lázában ég a magyar miniszterelnök által a Bálványosi Szabadegyetemen elmondottak alapján. Ebben persze semmi újdonság. Az itthoni sajtó két oldala, mint mindenhol a világban, mindig is különbözőképpen értelmezte / értelmezi az aktuális politikai folyamatokat. A kormányfő által elmondottak azonban kivételesen számunkra is tartalmaztak érdekes gondolatokat. Itt viszont nem azokra a kérdésekre gondolok, minthogy milyennek kell lennie az ideális magyar politikai berendezkedésnek (liberális kontra munkalapú, illiberális), vagy, hogy mennyire volt jelentős a rendszerváltás és az elmúlt 25 év. Természetesen ezek is fontos témák, ám egy külpolitikai szakblog munkatársaként ezekhez sem a kellő orgánum, sem a kellő felkészültség nem áll rendelkezésemre – meg aztán belpolitikai szempontból ezeket mások úgyis elemezni fogják.

orbán-tusványos2.jpg

(Kezdődik a miniszterelnök beszéde Tusnádfürdőn, f: www.mno.hu)

Amire ezzel szemben úgy érzem, hogy érdemes reflektálni az aktuális Orbán beszédből, az a következő kis rész: „(…) ma a slágertéma a gondolkodásban azoknak a rendszereknek a megértése, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisak, nem liberális demokráciák, talán még demokráciák sem, és mégis sikeressé tesznek nemzeteket. Ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország.” A miniszterelnök szerint ma tehát az olyan országok példája lehet követendő Magyarország és a nyugati világ számára, mint az idézetben felsoroltak. Ezzel kapcsolatban először is egy két évvel ezelőtti saját, illetve egy kollégánk, Gyuris Klaudia által írt tavalyi cikk ugrik be a Globális (ismertebb nevén: Keleti) Nyitás politikai stratégiájáról. Klaudiával akkor mindketten megállapítottuk, hogy a kormány keleti orientációja alapvetően üdvözölendő fejlemény. A világ azon felén ugyanis olyan mérvű gazdasági növekedés és tőkefelhalmozás történik, amit egy hazánkhoz hasonló pici és nyitott európai gazdaság nem hagyhat figyelmen kívül. Alapjaiban kellett és kell tehát a magyar kormánynak újra gondolnia, hogy kivel és milyen területeket mentén létesít üzleti kapcsolatokat. Azt azonban kiemeltük, és ezt máig így gondoljuk, hogy bármilyen stratégiai váltás nem mehet a korábbi kötelékek lazítására, esetleg felbontására, illetve a saját elveink, és általunk vallott alapértékek feladásához. Úgy vélem, bár a kormány ezekben vétett hibákat, sőt, néha nem is keveset (pl. azeri-örmény konfliktusba tenyerelés), a stratégiának egyelőre nem az irányával, sokkal inkább annak kivitelezésével van a gond. Hiszen amíg a kereskedelmi mutatóinkban szinte még semmi nem mutatkozik meg a nagy elhatározásból, hogy kelet felé nyitunk, addig politikai presztízsünkből már bőven veszítettünk. Erre persze lehet mondani, hogy csak az hibázik, aki dolgozik. Ez igaz. Ám lévén, hogy több probléma adódott inkább nemtörődömségből, vagy meggondolatlan, nem szakmai döntésből, mint a tényleges tudás hiányából, ezért a jövőben bőven van még hova fejlődni, és bizonyítani, hogy az új kormányzati külpolitikai stratégia mögött valódi elhatározás és szakmai munka, és nem csak üres PR-kommunikáció áll.

A fenti eszmefuttatásnak amúgy azért van jelentősége a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kapcsolatban, mert látható, hogy Orbán Viktor jelenleg keleten és nem nyugaton látja azokat a pozitív államberendezkedési / államfelfogási példákat, amelyekre szerinte építkezni kell, hogy a magyar nemzet sikeres lehessen. Ezzel összefüggésben azonban nem árt néhány, számomra fontos megállapítást tenni: 1) Törökország és India, ellentétben a miniszterelnök kijelentésével, demokratikus országok. Bár tény, előbbi valóban mutat jeleket, hogy hamarosan letér a nyugatias demokráciák útjáról, de jelenleg még nem ez a helyzet. 2) Kína és Oroszország, felfogását tekintve valóban mutat hasonlóságokat, amennyiben mindkettő esetében nagyon erős az állami szerepvállalás a gazdaságban – politikailag ugyanis, legalább is papíron, Oroszország több-, míg Kína egypártrendszer. Azonban nem árt észrevenni, hogy Kína sokkal pragmatikusabb menedzsment szemlélettel rendelkezik, mint az Orosz Föderáció. Sok esetben például azok a kínai nagyvállalatok, amelyekben az állam rendelkezik befolyásoló erővel (Bank of China, Dongfeng, Huawei, stb.) korántsem elfekvő, maradi, korrupcióban vergődő kifizető helyek, hanem nagyon is nyugatias mintákat követő profi vállalatok – ellentétben pl. az orosz államfő által kézi vezérelt Gazprommal. 3) Szingapúr a világ negyedik legnagyobb pénzügyi központja és munkavállalóinak közel a 70 százaléka a szolgáltató szektorban dolgozik. Ezt azért fontos aláhúzni, mert a jelenlegi magyar kormány általános szemléletével meglehetősen ellentétes módon a szingapúri vezetés kifejezetten sokat dolgozott azon az elmúlt 30 évben, hogy a kis városállam a klasszikus nagy üzleti központokat (pl. London) ellensúlyozva meghatározó legyen a nemzetközi pénzvilágban. Nem beszélve arról, hogy a miniszterelnök 2010 utáni kijelentéseit, valamint a kormány elmúlt 4 éves ténykedését alapul véve erősen kétséges, hogy egy jövőbeli, munkaalapú magyar gazdasági berendezkedés alapját a szingapúri, erősen szolgáltató szektor intenzív rendszer adná. 5) India gazdasági a közelmúltban olyan szinten lassult le – elsősorban a korrupciónak és az átfogó reformok sorozatos elodázásának köszönhetően –, hogy az ottani miniszterelnök, Narendra Modi, tipikusnak nevezhető, főleg nyugaton használatos gazdaságpolitikai eszközökkel (pl. privatizáció) kívánja élénkíteni országát. Ez a megközelítés pedig az eddig látott kormányzati hozzáállás alapján újfent távol áll hazánktól.

orbán-tusványos1.jpg

("Munkaalapú, nem liberális demokrácia a cél" - Orbán Viktor, f: www.mno.hu)

Összefoglalva: meggyőződésem szerint Orbán Viktor miniszterelnök, csak úgy, mint a Keleti Nyitás stratégiájának megvalósításával, egy alapvetően jó irányt kíván megvalósítani hazánkban azzal, hogy vizsgálni kívánja a keleti autoriter, fél-autoriter államok felépítését, berendezkedési koncepcióit, és azok pozitív jegyeit esetlegesen megpróbálja lefordítani a hazai viszonyokra. Annak a kornak az ideje ugyanis – tetszik vagy nem – lejárt, amikor mi kizárólag nyugatra tekinthetünk. Az előremutató innovációt (nem csak a gazdaság területén) és a komoly növekedést már rég nem Franciaország, az Egyesült Királyság, de még csak nem is az Egyesült Államok szállítják, hanem sok szempontból valóban az olyanok, mint Kína és Szingapúr. Ennek azonban nem kell, és nem is szabad azt jelentenie, hogy a „keleti kincsek” érdekében feladunk mindent, amit vallunk, amit eddig gondoltunk demokráciáról, szólásszabadságról, stb. Mert ami ma működik Shanghajban, Szentpéterváron, vagy Isztambulban, az nem feltétlenül működik itt Pesten, vagy Nyíregyházán. Ez persze egyetlen percig sem kell, hogy azt jelentse, hogy nem is tanulhatunk belőle. De mivel szerintem illik minden kérdést a megfelelő környezetben kezelni, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy Árpádtól kezdve Istvánon és IV. Bélán át egészen Széchenyiig és Kossuthig a magyar nemzet minden vezetője azért küzdött, hogy a nyugati minták elsajátításával, és azok saját felfogásunk szerinti átalakításával valami egyedit, valami hazait alkossanak. Persze volt, amikor ez jobban, és volt, amikor rosszabbul sikerült, de a végcél mindig egyértelmű volt, és ennek kell most is annak lennie. Amit tehát én remélek, az az, mint tettem azt a Keleti Nyitásnál is, hogy a miniszterelnök és kormánya tanulni, és nem szolgamód másolni akar keleti mintákat, hanem a saját értékeink megőrzése és erősítése mellett valami újat, valami jobbat alkotni. Tény: az elmúlt évek tapasztalata, illetve a sokszor nem egyértelmű, sőt, néha kifejezetten zavaros kommunikáció (mint például a mostani tusnádfürdői beszéd egyes részei) alapján most még azonban mindkettőre van esély.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr406551571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2014.07.28. 17:19:32

"Összefoglalva: meggyőződésem szerint Orbán Viktor miniszterelnök, csak úgy, mint a Keleti Nyitás stratégiájának megvalósításával, egy alapvetően jó irányt kíván megvalósítani hazánkban azzal, hogy vizsgálni kívánja a keleti autoriter, fél-autoriter államok felépítését, berendezkedési koncepcióit, és azok pozitív jegyeit esetlegesen megpróbálja lefordítani a hazai viszonyokra. Annak a kornak az ideje ugyanis – tetszik vagy nem – lejárt, amikor mi kizárólag nyugatra tekinthetünk."

A tényszerűség kedvéért: a keleti nyitást már az MSZP-kormányok elkezdték. Medgyessy volt aki először elment Kínába, először fogadott szaúdi herceget, Gyurcsány pedig aki először találkozott Putyinnal miniszterelnökként. Egyszerre voltak EU pártiak és nyitottak a Kelet felé is.
Orbán a vagy-vagy elvet követi. Mivel a Nyugat nem vevő rá, és nem értékeli az orbanizmust, ezért most a Kelettel próbálkozik.

Törökország egy kapitalista, protekcionista piacgazdaság, egy olyan ország amely az IMF hitelt úgy fizette vissza (tavaly tavasszal), hogy közben a szerződésben vállalt megállapodást betartotta, és egyszer sem uszított (vagy szabadságharcolt) az IMF ellen. Törökországba folyamatosan megy a külföldi működő tőke, olyan nagyságrendben, amit mi magyarok el sem tudunk hinni. Törökország egy nyitott piacgazdaság. Szemben az orbáni bezárkózott "unortodoxxal"
Szingapúr szintén egy nyitott piacgazdaság. Az orbáni bankellenességgel szemben Szingapúr nemhogy nem folytat szabadságharcot a bankok ellen, de egyesen a világ egyik pénzügyi központjává vált az elmúlt évtizedekben.
Kína szintén teljesen nyitott piacgazdaság, amely a világ ipari motorjává vált, és a hol minden nagyobb nyugat cégnek van legalább egy leányvállalata.

Hongkong és Macao az egykori nagy ipari termelő városállamok teljesen átállították a gazdasáukat a szolgáltatásokra és a K+F-re és a Hi-Techre (évekkel a Kínához való visszacsatolás előtt már). De Indonézia, Malajzia és Szingapúr is nagyon nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, a tudásra, és a K+F-re. (Indonézában a védik még nagyon elmaradott, de a nagy milliós metropoliszaikban már látványos a fejlődés, az életszínvonaljavulás, és a dzsakartai Hi-Tech ipari kiállítások Ázsia legjelentősebbjei közé tartoznak)
De az olaj nélküli sivatagi Jordánia is az oktatásának köszönhetően fejlődött hatalmasat az elmúlt évtizedekben, és Amman most már nem egy kis sivatagi város, hanem Budapest nagyságú modern metropolisz, közép-európai életszínvonallal, nagyon gyors fejlődéssel és rohamos életszínvonalemelkedéssel. És Tel-Avivval versenyez a Közel-Kelet hi-tech ipari és K+F központja szerepéért, és sorra mennek oda befektetni a legnagyobb multik. Nincs olaja Jordániának, de az oktatásba és egészségügybe (=humáninfrastruktúra) hatalmas összegeket fektetett be. 3 évtizeden keresztül a világ 10 legtöbbet az oktatásba fektető országai között volt (GDP arányosan - és most is benne van a top20-ban).

Hol volt Indonézia, Malajzia, Jordánia 1960/70-ben? Teljesen elmaradott, fejletlen, ipar nélküli mezőgazdasági országok voltak (Jordánia még mezőgazdasági sem, mert a területe 3/4-e terméketlen sivatag). És hol vannak most? És ezalatt az idő alatt az akkoriban közepesen fejlettnek, jelentős iparral rendelkező Magyarország hová fejlőtött ugyanezen időszak alatt?
Egykoron az oktatsi rendszerünkre voltunk büszék. Teljes joggal. És most? Most is büszkék lehetünk erre? Főleg a hoffmanrózsizmus oktatáspolitikája és a felsőoktatásunk finanszírozásának 1/3-dal való csökkentése (a növelés helyett) hová is fog vezetni minket?

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 10:42:18

'Úgy vélem, bár a kormány ezekben vétett hibákat, sőt, néha nem is keveset (pl. azeri-örmény konfliktusba tenyerelés)'

- Ez miért hiba? Azerbajdzsán a fő NATO pillér a térségben...azóta is nyögjük a hatalmas örmény lobbi bosszúját, ahogy akkor megjósolta a hazai ballib média.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 10:43:38

'Hiszen amíg a kereskedelmi mutatóinkban szinte még semmi nem mutatkozik meg a nagy elhatározásból, hogy kelet felé nyitunk, addig politikai presztízsünkből már bőven veszítettünk.'

- kereskedelmi mutatóinkban mi mutatkozik meg a vélt presztízsveszteségből?

turista a saját országában 2014.07.29. 10:45:29

"Összefoglalva: meggyőződésem szerint Orbán Viktor miniszterelnök, csak úgy, mint a Keleti Nyitás stratégiájának megvalósításával, egy alapvetően jó irányt kíván megvalósítani hazánkban azzal, hogy vizsgálni kívánja a keleti autoriter, fél-autoriter államok felépítését, berendezkedési koncepcióit, és azok pozitív jegyeit esetlegesen megpróbálja lefordítani a hazai viszonyokra."

Te ostoba.

Németh Áron Attila 2014.07.29. 11:07:10

@.Gordon Gekko.: Semmi. Az általad kiragadott mondatban ugyanis arra kívántam utalni, hogy amíg bizonyos döntésekkel a kormány rontotta saját és az ország nemzetközi presztízsét, addig az apparátus által az elmúlt 4 évben népszerűsített és óriási gazdasági sikerként elkönyvelt Keleti Nyitás, valójában még mindig inkább csak papíron létezik, a számok nem támasztják alá az elmondottakat. De ez két külön terület. A kérdésed tehát tévesen sugall valami olyan következtetést, amit én nem állítottam.

Németh Áron Attila 2014.07.29. 11:15:13

@.Gordon Gekko.: Úgy vélem, hogy egy érzékeny külpolitikai konfliktusba, szakmaiatlan és talán nem kellően átgondolt politikai döntés miatt belefolyni, szerencsétlen dolog. De nyilván ez az én vélemény, ezért teljesen jogos, ha ezt te nem ítéled annak.

Az örmény lobbihoz még annyit hozzátennék, hogy a nemzetközi porondon bár hazánkat valóban nem érte - látható módon - különösebb hátrány az elhíresült ügyben játszott szerepéért, az örmények, ha akarnának, tudnának nekünk kellemetlen perceket okozni - hogy mást ne is mondjak, sokan az Egyesült Államok legbefolyásosabb politikai lobbijának tartják az örményekét.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 11:16:56

@Németh Áron Attila: Már hogyne állítottál volna, azt állítod hogy presztízsveszteséget szenvedtünk. Semmiféle presztízsveszteség nincs a fantáziádban legfeljebb.

Hiszen igazolni nem lehet. Mi az hogy presztízs? Kinek a szemében? Kihez kell igazodni?

Keleti nyitás - www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/kinai_bankkozpont_lesz_budapesten_orbannal_is_targyaltak.198785.html

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 11:19:10

@Németh Áron Attila: 'ha akarnának, tudnának nekünk kellemetlen perceket okozni - hogy mást ne is mondjak, sokan az Egyesült Államok legbefolyásosabb politikai lobbijának tartják az örményekét.'

- te jó Isten, ugyanezt hazudozta a ballib média is anno

- ha akarnának, tudnának, de nem akarnak, igaz? Bazmeg qrva ostoba vagy ebben a blogban pedig szoktak lenni értelmes dolgok is.

Többen írjátok?

csak egy néző 2014.07.29. 11:23:46

“Képzeljék el Magyarországon, a Parlament beperelné a magyar miniszterelnököt hatáskör-túllépés miatt és a bíróság el is ítélne.
Meddig tudnék én hivatalban maradni, tisztelt hölgyeim és uraim?”

Azért ezeket a mondatokat egy normális bíróság, simán elfogadná beismerő vallomásnak.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 11:27:46

@Németh Áron Attila: 'sokan az Egyesült Államok legbefolyásosabb politikai lobbijának tartják az örményekét.'

- kik sokan? Én sosem hallottam olyat hogy valaki Canossába ment v. lemondott mert azt mondta hogy koszos örmények. Mel Gibson beszólt az örményeknek, vagy Rick Sanchez index.hu/kultur/media/2010/10/02/zsidozott_a_cnn_musorvezetoje_kirugtak/

ez ilyen titkos lobbi a sunyi örmény qrvaannyukat

Borenbukk 2014.07.29. 11:44:14

@Németh Áron Attila: Ne kovesd el azt a hibat, hogy vitatkozni probalsz vele. Uj generacios troll a szentem, csak majdnem random mondatokat dobal rad, hogy lefoglaljon. :)

diszkriminans (törölt) 2014.07.29. 11:52:09

@.Gordon Gekko.:
Én nem tudom, hogy mennyire erős az örmény diaszpóra lobbiereje, ami viszont biztos, hogy nem egy ismerősöm járt már bőven a rendszerváltás után Jerevánban, és ott ismerték, szerették a magyarokat, ha meghallották, honnan jöttek, egyből körbeugrálták őket. Az pedig tény, hogy ennek Orbánék véget vetettek. Nyilván nem lehet jelentős a gazdasági kár, azonban a morális az jelentős.

Németh Áron Attila 2014.07.29. 11:52:56

@.Gordon Gekko.: Véleményem szerint igen, presztízsveszteséget szenvedtünk el, de nem kelet felé, mint azt a kérdésed sugallja, hanem nyugati szövetségeseink felé. Persze lehet, hogy ez az egész abból ered, hogy nem volt számodra egyértelmű a megfogalmazás - ha így van, legközelebb igyekszem világosabban írni.

Hogyan lehet ezt igazolni? Például nemzetközi média megítéléssel, külföldi tőkebeáramlással, külföldi vállalatok hazai megnyilatkozásaival, stb. Megértem, ha ezek számodra nem bírnak meggyőző erővel, de akkor ebben a kérdésben patthelyzet alakul ki köztünk, mert számomra igen.

Kinek a szemében? Akik akkor elítéltek minket, például Európa Tanács-tagok, NATO-tagok, stb.

Kihez kell igazodni? Nem kell senkihez igazodni. Miért kellene? Ez az egész ilyen fura hazai sajátosság, hogy igazodjunk mindenfele, meg kelet v nyugat. Szerintem egyedül bizonyos általunk vallott értékeknek kell mindig megfelelnünk és bizonyos általunk hozott döntésekhez kell hűnek maradnunk.

Azért mielőtt tényként kezeled, hogy a Bank of China beruházás = keleti kereskedelmünk fellendülése, szerintem olvasd el Klaudia átfogó elemzést (lásd cikkben hivatkozás) erről a témáról.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 11:54:28

@diszkriminans: 'és ott ismerték, szerették a magyarokat, ha meghallották, honnan jöttek, egyből körbeugrálták őket. Az pedig tény, hogy ennek Orbánék véget vetettek.'

Ez 2 vélemény hiszen azt hazudsz amit akarsz. De ha TÉNY akkor az is TÉNY hogy Azerbajdzsán nyalása miatt az egész NATO imád minket.

Vivát Orbán!

Németh Áron Attila 2014.07.29. 11:59:49

@.Gordon Gekko.: Ajánlom figyelmedbe Zbigniew Brzezinski: A nagy sakktábla c. könyvét. Abban ő maga mondja, hogy a zsidó, görög és örmény lobbik országa legbefolyásosabbja. Nála hitelesebb embert most hirtelen nem tudok hozni a kérdésben.

Amúgy a szerkesztőség több tagból áll, úgyhogy biztosíthatlak, a te igényességednek megfelelő, értelmes írások mindig többségben lesznek a blogon.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 12:00:37

@Németh Áron Attila: Te beszéltél számokról. Meg arról hogy a keleti nyitásnak semmi jele a számokban.

Minden makroszámunk javul, vagy a nyugati presztízsveszteségünk vagy a nem létező keleti barátaink miatt. Ehhez képest amikor senki sem aggódott a presztízsveszteségek miatt 2010 előtt, a gazdaság beszart nyugaton is meg itt is.

Úgyhogy ez a dolog egyes vélemények szintjén akár igaz is lehet csak jelentőségét nem látom.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 12:06:43

@Németh Áron Attila: Uramisten, bazmeg.

Én sosem hallottam a fasziról, de utánanéztem. Egy lengyel holotúlélő zsidónak mindent el kéne hinnem, mert te nem ismersz hitelesebbet.

'országa legbefolyásosabbja' - és melyik lenne Brezinski országa?

Németh Áron Attila 2014.07.29. 12:19:16

@.Gordon Gekko.: Ez sajnos újabb félreértés. Nem arról beszéltem, hogy nem mutatkozik meg, hanem arról, hogy a számok nem tükrözik a kormányzat által kommunikált hatalmas sikert. "(...) kereskedelmi mutatóinkban szinte még semmi nem mutatkozik meg (...)" - ez nem azt jelenti, hogy nincs semmilyen fejlődés, mindössze annyit, hogy a kommunikáció és a tények nem állnak párhuzamban.

A 2010 előtti időről pedig megvan a véleményem, és az, hogy nem pozitív, azzal finoman fogalmaztam.

De azt hiszem @Borenbukk-nak maximálisán igaza van, veled értelmes vitát képtelenség folytatni, főleg Brzezisnki-re tett megjegyzésed után, úgyhogy kösz az eddigieket, olvass minket bátran, még ha engem (remélem) nem is.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.29. 12:25:55

@csak egy néző:

A hasonlat eleve abszurd.

Minek perelné Mo-n a parlament a ME-öt? Bármikor leválthatja!

Az USA-ban azért van ez a perlési lehetőség, mert az ottani parlament NEM válthatja le az elnököt.

Két teljesen más rendszer.

sas70 2014.07.29. 12:33:57

@fehérfarkas: Persze, Orbánék meg most zároltak 6 milliárdot a K+F költségvetési fejezetből, mert nehogy az emberek fizessék meg, a nemmegszorításokat. A felvételi ponthatárok alapján, hiába lépte át azt valaki, nem jut neki csak fizetős hely, mint anno a cuclizmusban a "hely hiány miatt nem nyert felvételt" szöveg. Kínát, Szingapúrt irigyeljük, akkor pontosan azt kellene átvenni a mi jó, nem azt, ami rossz.
Csak hát ahogy leírod ez csak szavakban van így, semmi másban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.29. 12:36:23

@Németh Áron Attila:

Ez így igaz.

Még az örmény származású celebek is kötelességüknek érzik az örmény érdekek védelmét. Aki nem teszi, azt kiközösítik.

Az egyébként leginkább a hülyeségeiről ismert Kim Kardashian is azonnal komoly szónokká válik, amikor az örmény érdekek kerülnek szóba.

Öröm volt látni, amikor az agyatlan rajongóinak hirtelen elkezdett az örmény népirtásról történelmi leckét előadni. S minden évben megcsinálja, legalább egyszer, az évforduló alkalmából.

sas70 2014.07.29. 12:36:41

"Szingapúr a világ negyedik legnagyobb pénzügyi központja és munkavállalóinak közel a 70 százaléka a szolgáltató szektorban dolgozik. Ezt azért fontos aláhúzni, mert a jelenlegi magyar kormány általános szemléletével meglehetősen ellentétes módon a szingapúri vezetés kifejezetten sokat dolgozott azon az elmúlt 30 évben, hogy a kis városállam a klasszikus nagy üzleti központokat (pl. London) ellensúlyozva meghatározó legyen a nemzetközi pénzvilágban."
Na basszus, akkor azok rohadt uzsorások, meg ingyenélő brókerek, fogalmuk sincs a mi munka alapú társadalmunkról.

Vakmacska 2014.07.29. 12:42:03

Már ezt a gekkót, aki láthatóan....na, az, ami.

sas70 2014.07.29. 12:42:37

("Munkaalapú, nem liberális demokrácia a cél" - Orbán Viktor, f: www.mno.hu)
Ez egy kibaszott nagy, üres lózung! Ha kibontjuk a munkaalapúnak az ég világon semmi jelentése nincs.
A "nem liberális demokrácia" Meg ön ellentmondás! Mert nincs demokrácia enélkül!
Az Orbáni Magyarország kép, egy autokrácia, amiben a nem is a párt, nem is a nép, hanem egy szűk elit mondja meg, hogy mi legyen és akinek ez nem tetszik, az mehet (még) isten hírivel, vagy befoghatja a pofáját és kussolhat.

csak egy néző 2014.07.29. 12:57:46

@maxval, a gondolkodó birca:
"A hasonlat eleve abszurd."
Birka koma, ezt mond el a felcsuti suttyónak.

"Minek perelné Mo-n a parlament a ME-öt? Bármikor leválthatja!"
Ez a mondatod, hatalmas röhögést aratna bármelyik stand up komedi színpadon.

Mi is lenne nálunk a hatáskörtúllépés?

-Ha a miniszterelnök (közvetve vagy közvetlenül) arra utasítaná a legfőbb ügyészt, hogy egyes ügyekben indítson, vagy épp ne indítson büntetőeljárást.
-Ha jelezné a bírósági hivatal vezetőjének, hogy egy ügyet helyezzen át, vagy ne helyezzen át egy másik bíróságra.
-Ha üzenne az Alkotmánybíróság tagjainak, hogy egyes ügyekben miként kell dönteniük.
-Ha arra utasítaná a monetáris tanács tagjait, hogy emeljék vagy csökkentsék a jegybanki alapkamatot.
-Ha arra utasítaná a Közbeszerzési Hatóságot vagy a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy néhány jogsértés fölött hunyjon szemet, másokat pedig keményen büntessen meg.

Bizony, bizony ezeket már szinte mindet elkövette a 2/3-nyi kis nemzetvezetőnk.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 13:05:08

@csak egy néző: Az nem úgy van ám a demokráciában, ahogy a ballib elképzeli....

...:))hogy a parlamenti kisebbség leválthatja a miniszterelnököt.

Persze amerikában nincs ilyen, ezért perelhető a miniszterelnök. Hozzátartozik, hogy soha sehol semelyik elnöknek nem származott ebből baja a történelemben, még Nixonnak se.

bölcsbagoly 2014.07.29. 13:05:46

@csak egy néző: képzeld el, ha a hazai ellenzék mindenért perelhetné a ME-köt, akkor hogyan tudná végezni a dolgát? mindenért engedélyt kellene kérni az 1/5-ös balfékektől?

bölcsbagoly 2014.07.29. 13:08:50

@maxval, a gondolkodó birca: na ja, de az örmény elit nem idegen származású és identitású és nem csak látszatra örmény (ameddig érdekében áll annak lennie).

bölcsbagoly 2014.07.29. 13:10:51

@csak egy néző: ha a ME közvetlenül utasítaná az országos és budapesti rendőrfőparancsnokot az ellene folyó tüntetés vérbefojtására. Ezt akartad mondani? mert erre van bizonyiték, a z inszinuációidra viszont nincs, csak a fantáziátokban.

Éhes_ló 2014.07.29. 13:14:52

@Borenbukk: a trollozás is egyfajta válasz, jól jelzi a trollozó érvtelenségét.
G.G jól mutatott rá a poster megalapozatlan és már jó ideje blöffnek bizonyult állításaira.

csak egy néző 2014.07.29. 13:15:14

@.Gordon Gekko.: @bölcsbagoly:
Kicsi trollok, nem én találtam ki ezt a baromságot, hanem a felcsuti suttyó haverotok mondta nyilvánosan a Tusványosi, posványos előadásában a rajongói előtt.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 13:18:25

@csak egy néző: Ez lesz Orv bán öszödje:

A Fidesz-KDNP-re a teljes népesség 35 százaléka szavazna most vasárnap, a kormánypártok az országgyűlési választások óta lényegében nem veszítettek szavazókat.

A Századvég mérései során másodszor fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így 2014 júliusában 14 százalékkal a második legnépszerűbb párt a teljes népesség körében.

A szocialisták támogatottsága 9, a Demokratikus Koalícióé 6, az LMP-é 4, az Együtt-PM-é 3 százalék. Más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna a kutatás alapján.

A Századvég elemzése szerint a kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is egyértelmű: ebben a közegben 53 százalékos a pártszövetség támogatottsága. A biztos szavazók körében a Jobbikra 18, az MSZP-re 12, az LMP-re 4 százalék voksolna, az Együtt-PM támogatottsága 4, a Demokratikus Koalícióé 7 százalékos. A fentieken kívül más pártra a biztos szavazó választók 2 százaléka adná a szavazatát.

hehe

muhahaha

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.29. 13:18:47

@csak egy néző:

"Ez a mondatod, hatalmas röhögést aratna bármelyik stand up komedi színpadon."

Szerintem tanulmányozd kicsit a magyar alkotmányos-közjogi berendezkedést. Ha megteszed, már nem fogsz röhögni.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.29. 13:22:55

@csak egy néző:

Egy bíróság nem lehet illetékes ilyen kérdésben. A ME-nek mentessége van. Ha nem lenne, nem tudná végezni munkáját.

Pan Modry 2014.07.29. 13:27:29

@maxval, a gondolkodó birca:

hataskor tullepesben lehetne a birosagnak illetekessege. Ha mindenki arra hivatkozni hogy hataskor tullepes nelkul nem tudja a munkajat vegezni, megallna az elet.
Azert van a hataskor, hogy azt ne lepjek tul!

Bar neked nehez lesz ezt elmagyarazni, ha jol olvasom te kommusitak kozt szocializalodtal es Putyin hive vagy!

bölcsbagoly 2014.07.29. 13:32:34

@csak egy néző: s ki a hibás érte, hogy vagy gyengeelméjüek vagy eredendően rosszindulatúak vagytok s félre akarjátok érteni?

bölcsbagoly 2014.07.29. 13:35:15

@Pan Modry: s mégis melyik bíróságnak? A mentelmi jog pont arra való, hogy ne lehessen a képviselők, a kormány tevékenységét piszlicsári vádaskodással ellelehetetliteni!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.29. 13:41:27

@Pan Modry:

Nem véletlenül van mentesség.

Putyin nem kommunista.

Szelid sunmalac 2014.07.29. 13:45:35

@Németh Áron Attila: Mi a pocsomrol beszeltek? Az ormeny baltas ugye nem az ormeny lobbi miatt volt baromi fontos es kellemetlen, hanem azok miatt, akikkel szerzodeses es elvileg barati viszonyban allunk. Akikhez tartozunk egy ideje es akikkel kozosseget vallaltunk/vallalunk.
Hat micsoda balga elemzes ez? Ki a tokomet erdekli mi lesz az ormeny lobbival? NEKED, mint kulpolitikaval foglalkozo bloggernek pontosan tudnod kene, hogy a szamunkra fontosabb kerdesek az EU-ban dolnek el, es a viszony veluk romlott meg akkor igazan. Mas kerdes, hogy nem latja a jonep, de neked azert kellene, hogy sejteseid legyenek rola!

Hogy a birkak szamara erzekeltessem: Elsz egy lakokozossegben, ahol a kozos teruletre odaszarik egy ember. Minden szomszedod felhaborodik rajta, te meg behivod a lakasodba es meg vendegul is latod.

Jogod ugyan van hozza, de akkor mi a faszt varsz a lakokozossegtol? Hogy tapsikoljanak hozza? Ha kulturaltak, akkor beszolni nem fognak, foleg nem szarnak ok is a lakasod ele, de azert a velemynuk meglesz.

Pan Modry 2014.07.29. 13:47:43

@bölcsbagoly:

tehat ha a miniszterelnok arra utasitja a rendorseget hogy mondjuk kobozzak el a te vagyonod akkor azert ne lehessen felelossegre vonni???

vagy vegyunk egy masik kontextust, mi lenne ha a szlovak parlament azt mondana hogy a magyar tobbsegu telepulesek fizessenek tobb adot mint a szlovak vezetesuek es mindezt azert mert a szlovakiai tobbsegnek ez az akarata? Akkor is tapsolnal???

Szelid sunmalac 2014.07.29. 13:49:02

@maxval, a gondolkodó birca: Mentesseg nem azert van, hogy korlatlanul es buntetlenul tehessen, amit akar.

Pan Modry 2014.07.29. 13:49:22

@Szelid sunmalac:

sot, mondhatjuk hogyha orban Viktor velemenye kisebbsegben van az EU-ban, akkor Orban Viktor barmikor megbuntetheto a tobbsegiek altal, azert mert nehogyma valaki a kisebbsegben levo velemenyevel mast gondoljon mint a tobbseg???

Pan Modry 2014.07.29. 13:49:54

@Szelid sunmalac:

pontosan! En sem vagyok mentelmi jog ellenes, de ebben igazad van.

Borenbukk 2014.07.29. 13:50:27

@maxval, a gondolkodó birca: Nem, de nem is mondta senki. O amugy inkabb feudalista(van ilyen szo egyaltalan?).

Borenbukk 2014.07.29. 13:52:27

@Éhes_ló: Na Paci, te meg hianyoztal. (Amugy nem veletlenul a te tizenotod nicked ez a mi geckonk?)

bölcsbagoly 2014.07.29. 13:55:41

@Pan Modry: hülyeséget én is tudok írni: A ME arra utasítja a TEK-et, hogy fogjon el téged, majd a parlamenti kitömőmestenek parancsot ad, hogy kitömjenek és kiállítsanak az ülésterem elé elrettentő példának! Ez megfelel?

Szelid sunmalac 2014.07.29. 13:56:31

@Pan Modry: Senki nem buntette meg. De nehogy azt hidd, hogy nem allnak mashogy hozza, a politikajahoz es ezaltal a magyarokhoz is. Vagy hogy gondolod? Ott nem emberek vannak? Ha te allandoan bunko paraszt modjara viselkedsz, akkor a legtobben ugyan nem mondjak majd a szemedbe, de azert meg nem fognak teged szeretni. Nem fognak segiteni, melled allni stb. Szerinted mi a diplomacia lenyege?

bölcsbagoly 2014.07.29. 13:59:29

@Pan Modry: gondolom te már sokszor s tapsolhattál, mert sajnos tótországban tucatnyi ilyen diszkriminációs törvény/szabály létezik a magyarok ellenében! hogy ne mondjak mást, pl. a magyarországi vagy romániai tótok szlovák állampolgársághoz való jogosultsága, vagy pl. a tisztén magyar közönségnek szóló hirdetmények/reklámok kötelező leforditása szlovákra !

bölcsbagoly 2014.07.29. 14:02:53

@Szelid sunmalac: ha bűnös, akkor elveszti a mentelmi jogát és elitélik (ld. Nastaset, a horváth és szlovén ME-köt, Berlusconit vagy Sárkozyt, Muszrit,stb).

Németh Áron Attila 2014.07.29. 14:14:37

@Szelid sunmalac: Egyetértek veled, az EU-n belül kifejezetten rosszul vette ki magát az azeri ügy. De miután én mind az elemzésemben, mind a későbbi kommentjeimben azt állítottam, hogy a magyar állam komoly presztízsveszteséget szenvedett el, például emiatt is, nem látom, hogy miben nem értünk egyet. Főleg, hogy írásomban végig amellett kardoskodtam, hogy nem létezhet sikeres Keleti Nyitás anélkül, hogy korábbi szövetségeinket, vállalásainkat, és legfőképp, saját erkölcsi tartásunkat megtartanánk. Ez a kettő összefügg.

Ami tehát itt egy nem létező félreértést okozott közöttünk, az az, hogy volt egy kommentelői felvetés, miszerint az örmény lobbi nekünk nem árthatna, mert nem komolyan vehető nemzetközi aktor. Ezt az állítást azonban én nem tudom elfogadni, hiszen az örmények az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb kisebbsége.

Pan Modry 2014.07.29. 14:22:31

@Szelid sunmalac:

szerintem ohozza mashogy allnak valoban, mert egy bunko aki nem tartja be a kozosseg ertekeit.

Viszont a magukhoz a magyarokhoz nem all maskent az EU, az csupan Orban gusztustalan ferditese hogy az ot ert kritikakat a magyarsag egeszere veszi. A komoly emberek mint tudjak hogy Orban mogott kb. a magyarsag 20%-at kitevo droidsereg all, es azok a szervilis mutyiemberek akiket kitomott, de a magyarsag mint olyan nem!

Éhes_ló 2014.07.29. 14:48:48

@Borenbukk: nekem elég ez az egy nick több mint 17 éve és a nicknevem (személyem) totálisan független attól, hogy trollozol itt érvelés/válasz/forrás bemutatása helyett.

bölcsbagoly 2014.07.29. 14:54:21

@Pan Modry: persze, ti vagytok a komoly emberek, mind a pár ezeren a butapesti belvárosból! ti nemcsak tudjátok, hanem minden utcasarkon kiabáljátok is. No elmentek a francba a megmondó embereitekkel együtt.

Szelid sunmalac 2014.07.29. 15:36:16

@Németh Áron Attila: Oke, vettem. Mea culpa.
@Pan Modry: Nem is szemelyszerint. De a kulonbozo allamkozi /EU-s donteseket sem egyenre szabva hozzak meg. Ezeket viszont bizony nagyban befolyasoljak a nemzetkozi kapcsolatok.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 17:00:23

@Németh Áron Attila: 'Egyetértek veled, az EU-n belül kifejezetten rosszul vette ki magát az azeri ügy.'

Mármegint lököd itt a süket dumát mint ha az lenne a presztízsveszteség amit az Index annak tart.

Azerbajdzsán NATO tag, az EU NATO tag, Magyarország NATO tag. AZ EU szóvivője nem Orbánt ítélte el hanem Azerbajdzsánt.

fehérfarkas 2014.07.29. 17:54:18

@sas70: "Persze, Orbánék meg most zároltak 6 milliárdot a K+F költségvetési fejezetből, mert nehogy az emberek fizessék meg, a nemmegszorításokat. A felvételi ponthatárok alapján, hiába lépte át azt valaki, nem jut neki csak fizetős hely, mint anno a cuclizmusban a "hely hiány miatt nem nyert felvételt" szöveg. Kínát, Szingapúrt irigyeljük, akkor pontosan azt kellene átvenni a mi jó, nem azt, ami rossz.
Csak hát ahogy leírod ez csak szavakban van így, semmi másban. "

Ez egy újabb bűne a sok mellett az Orbán-kormánynak.
A gazdaságot csakis a K+F+I és a magas hozzáadott értéket előállító ipar segítségével lehet fenntartatóan növelni. Még a szolgáltatószektornak is kell valami háttérbázis (amiből van a szolgáltatások iránt megfelelő vásárlóerő).
Meg lehet nézni Spanyolország és Németország reakcióját a 2008/9-es gazdasági válságra: Spanyolország az oktatás, kultúra, K+F, tudományok támogatását faragta le - míg Németország pont ezekbe invesztált még többet. Az elmúlt 6 év Németországot igazolta Spanyolország helyett.
De Németország ellen most amúgy is szabadságharcolunk, és Orbán szerint amúgy megbukott a németek liberális politikája, úgyhogy miért is várjuk, hogy a kormányunk arról vegyen példát?
De azt sem mondhatnám, hogy a kormányunk menjen Bajorországba/Münchenbe (nemcsak az EU, hanem a világ egyik legfejlettebb K+F+I és Hi-Tech régiója) tanulmányozni mi van ott, mert a bajorok nem fogadják a mi kormányunkat: a bajor elnök visszautasította Kövér László látogatását (nem volt hajlandó Kövér Lászlót, a magyar parlament elnökét fogadni).

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 18:04:09

@fehérfarkas: Soha többé MSZP diktatúrát!

fehérfarkas 2014.07.29. 18:35:57

@csak egy néző: "Mi is lenne nálunk a hatáskörtúllépés?
-Ha a miniszterelnök (közvetve vagy közvetlenül) arra utasítaná a legfőbb ügyészt, hogy egyes ügyekben indítson, vagy épp ne indítson büntetőeljárást.
-Ha jelezné a bírósági hivatal vezetőjének, hogy egy ügyet helyezzen át, vagy ne helyezzen át egy másik bíróságra.
-Ha üzenne az Alkotmánybíróság tagjainak, hogy egyes ügyekben miként kell dönteniük.
-Ha arra utasítaná a monetáris tanács tagjait, hogy emeljék vagy csökkentsék a jegybanki alapkamatot.
-Ha arra utasítaná a Közbeszerzési Hatóságot vagy a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy néhány jogsértés fölött hunyjon szemet, másokat pedig keményen büntessen meg.
Bizony, bizony ezeket már szinte mindet elkövette a 2/3-nyi kis nemzetvezetőnk. "

Ezért nem nevezhető igazi demokráciának amit itt van ebben az országban.
Formálisan ugyan demokráciának nézünk ki, mert szavazhatunk pártokra (mégha az új választási törvényről az EBESZ is megállapította, hogy a nyugati demokratikus követelményeknek nem felel meg), és a Parlament hozza meg a döntéseket, és formálisan működnek a kormánytól független intézmények. De a valóságban a parlament csak egy szavazógép, ahol a 2/3 azt hoz meg amit Orbán akar,
a köztársasági elnök a Fidesz egyik alapítója,
a parlament elnöke szintén a Fidesz egyik alapítója,
a legfőbb ügyész korábbi Fidesz tag (csak az összeférhetetlenség miatt a párttagságát fel kellett függesztenie - de mentalitásában továbbra is párttagként viselkedik független és elfogulatlan helyett),
az Állami Számvevőszék elnöke szintén Fidesz párttag,
a Legfelsőbb Bíróság elnöke az egyik Fidesz alapítótag felesége,
a Nemzet Bank vezetője (és az abba beolvasztott pénzügyi felügyeleté) a Fidesz-kormány korábbi gazdasági minisztere,
az Alkotmánybíróság tagjai között a Fidesz-kormány korábbi kancelláriaminisztere és egy volt parlamenti képviselje is ott van, ráadásul a 15 tagjából 10-et a kormány jelölt ki.
Vagyis a független hatalmi ágak egyáltalán nem függetlenek, hanem egyetlen párthoz kapcsolódnak: annak tagjai (KE, LÜ, ÁSZ, MNB elnök) vagy rokonai (pl. LB elnöke) vagy üzlettársai (pl. AB néhány tag a Fidesz-kormány tanácsadója volt korábban).

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 18:40:50

@fehérfarkas: Soha többé igazi MSZP demokráciát!

fehérfarkas 2014.07.29. 18:56:50

@.Gordon Gekko.:
Ez látszik is a hozzászólásaidon, hogy akkor az MSZP gyűlölet benned, hogy Orbán diktatúrájának simán képes vagy tapsikolni.
Nem lehetne azt, hogy Orbánoddal együtt elhúztak valami sivatagba, és ott olyan diktatúrát valósít meg amilyet csak akar, te meg úgy tapsikolhatsz neki, amennyire csak akarsz?

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 19:02:52

@fehérfarkas: Nekem mindig gynús volt, hogy az Orbán kritizálók közül aki nem Jobbikos (ezeket a kritikákat el lehet olvasni a kurucon), az nagyjából ugyanazt, ugyanúgy nem szereti Orbánon.

Utóbbiak mind kommunisták, természetesen, Magyarország lerablói és tönkretevői.

Mivel ők Orbán alternatívái, ütni-vágni kell őket függetlenül attól hogy mit hazudnak.

Ez nagyon egyszerü, nem?

csak egy néző 2014.07.29. 19:39:43

@.Gordon Gekko.:
Gyíkember. Te mi voltál abban a mocskos átkosban? Partizán?
Vajon mivel foglalkozhattál?

Németh Áron Attila 2014.07.29. 20:21:00

@.Gordon Gekko.: Egyrészről ritka szórakoztató a hőzöngő, mesterkélten agresszív stílusod, hiszen minden ellenérvet nélkülöző módon szimplán vagdalkozol, holott itt sokan, ahogy én is, szívesen vitatkoztam volna veled.

Másrészről pedig szomorú, mert amíg biztosan van olyan szempont a kormány kontra ellenzék viszonyrendszerben, amiben igazad lehet, azzal, hogy képtelen vagy érvekkel, tényekkel alátámasztva vitatkozni másokkal, nem fogsz senkit meggyőzni igazadról. Magadon kívül persze, de annak gondolom nincsen nagy sportértéke.

Úgyhogy én kívánom, hogy a jövőben változtass ezen, mert vélemény szerint minden értelmes vitára szükségünk van. Itt a blogon, és az országban is.

UI: Azerbajdzsán NEM tagja a NATO szervezetének, ahogy az Európai Unió sem, de mondjuk nehezen is lehetne, hiszen maga is egy politikai szervezet.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 20:28:46

@Németh Áron Attila: Megint elbasztad, az egyetlen dolog amire semmi szükség Magyaarországon az a vita, meg a verseny.

Pucolj dolgozni!

- mondjuk azt elfogadom munkának ha a szomszédos országokban népszerüsíted a társadalmi vitákat, hogy eszükbe se legyen dolgozni. Szorgos népünk győzni fog!

Firefly2009 2014.07.29. 21:19:07

Ahogy elnézem a kommentek már erősen eltértek az eredeti poszttól,de azért én még egy kicsit visszakanyarodnék rá (bár ahogy elnézem vannak páran akik nagyon örülnek az "új munkaalapú társadalom" fedőnéven zajló kommunista propagandának és leginkább ez a része fogta meg őket a beszédből.)

Alapvetően egyetértek a posztíróval,azonban szerintem fontos az-az észrevétel,ami egy mai index posztban is meg lett említve, az-az hogy ezen országok (melyeket Orbán Viktor említett) gazdasági sikerei túlnyomórészt nem függnek össze a politikai-társadalmi berendezkedésüktől ( talán az egyszem Szingapúrt kivéve,ahol véleményem szerint a hatalmon lévő Lee család tényleg gyökerestül átformálta az országot és nélkülük Szigapúr jó eséllyel valóban nem az lenne ami most).
Szóval számunkra ezek az országok nem igazán tudnak példát mutatni,vagy legalábbis nagyon kevés olyan dolog van ami pozitív és adaptálható magyar viszonyok között.

Az azeri-örmény dologról meg csak annyit,hogy amennyiben "csak" Örményországgal romlott volna meg a viszonyunk már akkor is koncepciótlan és finoman fogalmazva is rossz lépés volt ami történt,mert azért azt remélem senki nem gondolja komolyan,hogy amennyiben nem engedik el a "baltás gyilkost",akkor olyan nagyon megromlott volna a kapcsolatunk Azerbajdzsánnal (vagy hogy annyival rosszabbak lennének a kereskedelmi pozícióink az országban).

fehérfarkas 2014.07.29. 23:31:17

@.Gordon Gekko.:

Szép dolog, hogy Orbán védői komcsiznak :D :D :D LOL, Mega LOL, UltraLOL :D :D :D
Ezek szerint te még nem olvastad, hogy a mostani kormányban és a kormánypárti többségben hány korábbi MSZMP, KISZ, III/II tag van.

MSZP Afrika Korps 2014.07.29. 23:39:59

@fehérfarkas: 'Ezek szerint te még nem olvastad, hogy a mostani kormányban és a kormánypárti többségben hány korábbi MSZMP, KISZ, III/II tag van. '

Bizony, én még nem.

J.László 2014.07.30. 18:24:36

@fehérfarkas:
Harmadik kedvenc országotokban tudod hány egykori NSDAP párttag volt parlamenti képviselő, miniszter, sőt kancellár?

Kiesinger nagykoalíciós kormányában (1966-69) az egykori náci párttag volt a kancellár, az egykori norvég ellenálló szélbalos Willi Brandt volt a külügyminiszter és a kevésbé szélbalos Helmuth Schmidt volt a pénzügyminiszter. Schmidth a Luftwaffe tisztje volt háborúban.

Képzelj magad elé egy kormányülést a fenti szereplőkkel.

A történelem szereti néha megtréfálni a benne résztvevőket:)

J.László 2014.07.30. 18:32:28

@J.László:
Hovatovább Schmidth a másodosztályú vaskeresztet is kiérdemelte írd és mondd: a keleti fronton. (Az első osztályút ellenben nem kapta meg, nem úgy, mint Hitler az első háborúban:))

fehérfarkas 2014.07.30. 18:49:27

@J.László: "Harmadik kedvenc országotokban tudod hány egykori NSDAP párttag volt parlamenti képviselő, miniszter, sőt kancellár?
Kiesinger nagykoalíciós kormányában (1966-69) az egykori náci párttag volt a kancellár, az egykori norvég ellenálló szélbalos Willi Brandt volt a külügyminiszter és a kevésbé szélbalos Helmuth Schmidt volt a pénzügyminiszter. Schmidth a Luftwaffe tisztje volt háborúban.
Képzelj magad elé egy kormányülést a fenti szereplőkkel.
A történelem szereti néha megtréfálni a benne résztvevőket:) "

Te tudod is értelmezni amit írsz? Lenácizod a 2. vh. után német kormányokat, és közben akiket névszerint említesz, azok egyike sem volt náci.
Willi Brandt a nácik elöl menekült Norvégiába.
Helmuth Schmidt valóban tagja volt a Hitlerjugendnak, de 1936-ban(!!!) kirúgták onnan názi ellenes nézetei miatt. A német hadseregben, a Werhmachban. Ismétlem: a Werhmachtban, és nem az SS-ben. A kettő között a különbséget remélem nem kell elmagyarázni mert magadtól is tudod. 1944-nem a rastenburgi Hitler elleni sikertelen merénylet után őt is perbe fogták, de aztán bizonyíték hiányában elengedték.
Kurt Georg Kiesinger valóban a Názi Párt tagja volt, és a külügyminisztérium rádiós propaganda osztályának lett a vezetője. Egyébként pedig a 2. vh. után ő a Keresztény Demokrata Unió (CDU) tagja lett, addig a másik 2 általad megnevezett személy Szociáldemokrata Párté (SPD).
De azért van egy kis csúsztatás a mondanivalódban: a CDU tagjai nem szokták az SDP tagjait lenácizni, míg nálunk a Fidesz (és annak hívei) 1,5 évtizede folyamatosan komcsizza az MSZP tagjait. Így sajnos a példát egyáltalán nem releváns.

J.László 2014.07.30. 19:02:14

@fehérfarkas:
Nos barátom, ennek szaladj neki még egyszer:)
Rendes vagy, hogy bemásoltad a hozzászólásomat, hiszen abból kitűnik, hogy valami egészen másra reagáltál:)
süti beállítások módosítása