A pénzügyi válság igazi bűnösei nem a bankok, hanem az állam

2014. augusztus 26.

Nincs egy hete, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium, közel 17 milliárd dolláros büntetést szabott ki a Bank of America befektetési bankra, a globális pénzügyi válság előtt, valamint alatt elkövetett csalások címén. A mostani döntésnek természetesen nem csak az Egyesült Államokban, hanem nálunk is komoly visszhangja lehet, hiszen, bár hazánkban a válság okozta problémák gyökerét nem a jelzálog alapú értékpapírok eladása jelenti, a bankok büntetgetése és egyszemélyben felelőssé tétele ma a világon mindenhol a legkedveltebb lakossági sportok közé emelkedett. Holott a pénzügyi válság igazi bűnösei nem ők, hanem az állam, aki gálánsan elnézett minden csalást.

Az elmúlt években legalább százszor hallottam már rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől és ismeretlenektől, hogy a gazdasági válság legnagyobb bűnösei a bankok. Ezek a megjegyzések hol személyes érintettségen alapultak, hol alap nélküli meggyőződést tükröztek. Közös volt viszont bennük, hogy a bankok felelősségét és súlyos büntetésük szükségességét mindegyikük felvetette, mondván a bankok rosszak, gonoszak, csak saját érdekükben dolgoznak, kizsákmányolják a kisembereket, manipulálják a politikusokat és így tovább. Azt kijelenteni tehát, hogy a bankárok és intézményeik nem tartoznak a jelenkori, főleg nyugati társadalmak legkedveltebb szereplői közé, nem nehéz. Érdekes ellenben látni, hogy az alapvető problémát az amerikai kormány és lakosok, valamint az európaiak mennyivel másképpen látják; vagy pontosabb talán úgy fogalmazni, hogy mennyivel máshogy akarják kezelni, mert például a pénzügyi csaláson, vagy az ügyfelek szándékos megtévesztésen túl nagyon nincs mit másképpen látni a bankok, pénzügyi válság előtt és alatt tanúsított magatartásán, Atlanti-óceánon innen és túl. Vagy mégis? Véleményem szerint ahhoz, hogy a bankok működését, és az abból fakadó esetleges anomáliákat a jövőben megfelelően tudják a kormányok, ellenőrzőszervek kezelni, a mostani problémák alapvető gyökerét fel kellet volna tárni, pontosan fel kellett volna ismerni, hogy miben, ki és hogyan hibázott, és erre kellett volna alapozni minden kezelést. Ennek ellenére úgy látom, hogy ez valahol csak részben, valahol pedig egyáltalán nem történt meg. Az Egyesült Államokban például részben igen, Európában, és főleg Dél- és Kelet-Európában, viszont egyáltalán nem.

bofa1.jpg

("Esős napok előtt", f: www.cbc.ca)

Meggyőződésem szerint ez három ok miatt történhetett: az első, ahogy az az elmúlt években látható, az Obama-adminisztráció sorra, egyre nagyobb értékben bünteti a pénzügyi válságba leginkább érintett amerikai befektetési bankokat; lásd például a mostani Bank of America (BofA), vagy a korábbi J.P. Morgan (13 milliárd dollár) és Citigroup (7 milliárd)  büntetéseket. Ebben persze van némi populizmus, de a tény, hogy ezek az ítéletek egyre több fejlődést mutatnak, mint azt a NY Times kiváló cikke is bemutatta, előrelépés. Persze, mint minden korábbi, úgy a helyi igazságügyi minisztérium pár nappal ezelőtti döntése és rekordbírsága sem tökéletes, hiszen lehetőséget ad a BofA-nak kibúvókra, jogi kiskapukra, amivel csökkenteni tudja majd a rá kiszabott büntetést (pl. csak 9 milliárd dollárt kell készpénzben kifizetnie), de a közel 17 milliárd, azért leírva is elég brutális. Hozzá kell tenni, hogy az NYT elemzése azt is bemutatja, hogy ezek a menekülési utak egyre csökkenek. A második, hogy az Egyesült Államok szervei végre elkezdték vizsgálni a bankok működésében játszott személyes érintettségek mértékét is, ami eddig megint csak nem volt jellemző, így került például célkeresztbe Angelo Mozilo, a Countrywide Financial (BoA által 2008-ban felvásárolt jelzálogóriás - szerző) volt alapító-vezére, aki ha minden igaz, hamarosan börtönben köthet ki. A harmadik  pedig, hogy a Dodd-Frank törvény bevezetésével, amit az amerikai pénzügyi szektor reformjára hozott az Obama-kormányzat, átfogó jogszabályi változások is történtek az Államokban, a bankok megalapozott kipécézése mellett. Összefoglalva tehát, meglátásom szerint, elmondható, hogy azzal, hogy az Egyesült Államok egyre magasabb büntetéseket szabott ki a vétkes bankokra, fejlődő, kiskapukat csökkentő ítéletek hozott, elkezdte felkutatni a bűnös bankokon belüli személyes felelősöket, valamint friss szabályokat vezetett be a lakosság jelentős szelete által nem éppen kedvelt pénzügyi szektorban, hatalmasat lépett előre, hogy az ország gazdasága szempontjából kulcsfontosságú iparág rendbe jöjjön. Nem beszélve arról, hogy ezzel a pénzügyi válságból  fakadó társadalmi feszültségeket is tudja mérsékelni.

bofa2.jpg

("Nehéz napok előtt" - Angelo Mozilo, f: www.forbes.com)

Az amerikai hatóságok által megkezdett út persze még nagyon hosszú, de legalább mögötte láthatóan van elhatározás, pozitív gondolat, és vannak már részeredmények. Három olyan dolog, ami itt az öreg kontinensen bántóan hiányzik. Persze szegmentálni lehet és kell nálunk is, hiszen amíg mondjuk az Egyesült Királyság inkább amerikai mintákat követ, és mutat némi fejlődést a megfelelő irányba, addig mondjuk Közép-Kelet-Európa, benne sajnos velünk, magyarokkal, talán a legrosszabb következtetéseket vonta le a pénzügyi válságból, a rá adható lehető legkártékonyabb válasszal. Ez pedig nem más, mint a pénzügyi szektor klasszikus bűnbaknak bélyegzése, ami egy olyan felfogás, amiből még soha nem tanult senki, így a régió sem fog. Ami azért különösen szomorú, mert ha valakinek szüksége lenne a pénzügyi és banki folyamatok megértésére, társadalmi megértetésére, valamint erős és a piacot megfelelően (értsd: ami egyaránt hoz hasznot bankoknak, pénzintézeteknek és az ő ügyfeleiknek, vagyis, a helyi lakosoknak) működtető, független intézményrendszerre, azok pont mi, volt szocialista tagköztársaságok vagyunk. Enélkül ugyanis nincs gazdasági kilábalás, meg fellendülés. Érzésem szerint a régiónk legtöbb vezetőjének és kormányának válságkezelése kimerül abban, hogy a bankokat meg kell büntetni és kész, mert utána minden jó majd jönni fog magától. Hát, pedig nem fog.

Ebben a helyzetben ráadásul már megint nem az egyes polgárok a hibásak, vagyis, nem elsősorban, hanem a kormányok és szabályozószervek, akik hozzák, és akik betartatják a játékszabályokat. Hiszen ma úgy tűnik, hogy a bankok a sajátjuk mellett, kénytelenek viselni még a kormányzatok teljes és ügyfeleik/polgárok terheinek egy részét is. Hogy ez miért van így, számomra világos: egyszerűbb populista, szűklátókörű, rövid távú pártpolitikai érdekek mozgatta döntéseket hozni a kormányzatoknak, mint elismerni, hogy legalább három esetben súlyos hibát vétettek, aminek ma mindenki issza a levét. Hibáztak egyfelől akkor, amikor a bankok és ügyfeleik számára nem teremtettek megfelelő szabályozási környezetet. Hibáztak másfelől akkor, amikor bár látva a problémákat, az ellen nem léptek fel kellő erővel és határozottsággal. És harmadrészben hibáztak akkor is, amikor mindent a bankok nyakába varrnak, mert ezzel elveszik a lehetőséget a társadalom fejlődése és a gazdaság hosszú távú növekedése elől. Természetesen bűnbakot keresni mindig könnyebb, elrejtve vele saját hiányosságainkat és gyengeségeit. Ám, ahogy azt korábban megjegyeztem, látva a múltbeli tapasztalatokat, a könnyebb út nem mindig a helyes út, és ez a pénzügyi válság következményeinek kezelésében kiváltképp igaz.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr556632857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.08.26. 10:30:43

A bankok állami feladatokat látnak el, cserébe megkapták az állami szerveknek járó bűntetlenséget.
Az összes büntetés nem éri el a százmrd dollárt, az okozott kár százbillió feletti. A büntetéseket propaganda célokra használják, jelentéktelen kis összegek a nyereséghez képest, és még vissza is kapják az államtól adóhitelek/kedvezmények formájában. És mentesültek a köztörvényes bűncselekmény büntetésétől, százezrek halála, százmilliók nincstelenségbe csalása, milliárdok életének ellehetetlenítése miatt.
Többszáz oldalon lehetne kifejteni a bankok által elkövetett bűncselekmények sorát. ( és az államok általiakat )

>> Érdekes ellenben látni, hogy az alapvető
>>problémát az amerikai kormány és lakosok,
>>valamint az európaiak mennyivel másképpen látják;
Ha csak egy kicsit is tudnád hogy az amerikai LAKOSOK hogyan látják, akkor nem írtad volna meg ezt a posztot. A valóságban amerikában sokkal nagyobb a bankok elleni utálat, terjed a készpénz, a fémhasználat, a bitcoin, a nemhitelvásárlás, sorra nullázzák ki a 401K-kat, milliószámra adják vissza a bankkártyákat, évi 100 bankot zárnak be az ügyfelek visszavonulása miatt.

Én elhiszem hogy a te másképp látod, de mi lenne ha a kósza gondolataidat linkekkel, kutatásokkal, ábrákkal, vagy egyáltalán BÁRMIVEL alátámasztanád?

Mert így csak bullshitting.

Németh Áron Attila 2014.08.26. 16:32:59

@mrZ: Mindig remek olyan kommenteket olvasni, amiből süt, hogy a szerző mondandóját - ami bár bőven rejthet igazságot - mélyen átitatja a vitaképtelenségből fakadó erőérvelés, valamint a szelektív tartalomértelmezés.

A helyzet ugyanis az, hogy: 1) Én egyetlen sorban nem állítottam, hogy az Államokban kevésbé kedvelnék (értsd: utálnák) a bankokat, mint itt Európában. Ők ugyanis szinte mindenhol tiltólistán vannak. De azért, amit a múltban műveltek, meg is érdemlik, és ezt nem is vitattam. Ahogy írom: "mert például a pénzügyi csaláson, vagy az ügyfelek szándékos megtévesztésen túl nagyon nincs mit másképpen látni a bankok, pénzügyi válság előtt és alatt tanúsított magatartásán, Atlanti-óceánon innen és túl" - tehát röviden, szerintem a bankok súlyos hibákat vétettek, és ezért megérdemlik a társadalom maximális rosszallását.

2) Az általad elvárt "BÁRMIVEL" alátámasztás szintén benne van a cikkben, hiszen több mondaton keresztül fejtegetem/támasztom alá írásom központi elemét, vagyis, hogy Amerika, ellentétben Európával (és azon belül különösképpen Közép-Kelet-Európával), elindult a megfelelő úton ahhoz, hogy pénzügyi rendszerét rendbe tegye. Nem állítom, hogy az út minden eleme (egyre magasabb banki büntetések, fejlődést mutató-kiskapukat lezáró ítéletek, személyi felelősök felkutatása, jogszabályi környezet megváltoztatása) tökéletes, de legalább elindult rajta. Ezzel szemben Európa, legalább is meglátásom szerint, semmit nem tud felmutatni; azon kívül persze, hogy "fújbankok", ami nonszensz.

3) "A bankok állami feladatokat látnak el, cserébe megkapták az állami szerveknek járó bűntetlenséget" - ezt a megjegyzésedet sajnos nem értem: Miért is látnak el a bankok állami feladatokat? Szerinted például a lakossági-vállalati hitelezés, bank- és hitelkártya menedzsment, vagy a trezor szolgáltatások állami feladatok? És kitől kaptak büntetlenséget? Az államtól? De ha tőle, akkor az állam felelőssége nem állapítható ugyanúgy meg, mint a mostani helyzetben?

4) Cikkem lényege, hogy a bankok mellett az egyes kormányzatok/államok, legalább annyira, sőt, szerintem még inkább felelősök abban, hogy a pénzügyi válságnak olyan messzemenő következményei lettek, mint amilyenek. Az ő bűnösségüket ennek ellenére alig feszegeti valaki, főleg itt Közép-Kelet-Európában.

mrZ (törölt) 2014.08.26. 18:38:22

@Németh Áron Attila:
Dehát pont írod hogy hogy a bankokat nem vonják felelősségre, és aztán meg velem vitázol hogy mentességet kaptak.

Az állam monopóliumokat követel magának. Az egyik ilyen a hivatalos pénz monopóliuma. Mivel az állam mint minden gigaszervezet, hülye és lopós, hogy ne legyen automatikusan működésképtelen a rendszer kénytelen kiadni a pénzzel/gazdasággal kapcsolatos tevékenységet koncesszióba. A bankok haszonért felvállalják, cserébe adatot szolgáltatnak, felügyelnek, elvégzik az adó és büntetés behajtást, hitel és pénzforgalmi úton irányítják a gazdaságot, terveket megoldásokat gyártanak, bármilyen és minden módon kiszolgálják a döntéshozókat. Mivel minden pénzesítve van, a

TELJES GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI IRÁNYÍTÁS

a bankokon keresztül történik. (és ezért megy az orbáni nyomulás a bankok tulajdonáért)
Az usában egy hamisított aláírásért 20 év börtönt kapsz. A bankok tízezerszámra hamisították rá megállapodásokra az ügyfelek szignóját, és kaptak érte elenyésző pénzbírságot, a százezer év börtön helyett. Több tucat tömeges csalási módszerre derült fény, és mégsem semmisek. Az ottani főügyész és bíróság ugyanazt csinálja mint itthon,

MEGAKADÁLYOZZÁK A BANKOK BÜNTETÉSÉT.

Nem ez az egyetlen állami feladatkiadás, ilyen pl a forgalmi adóknak a cégek általi beszedése. És ezért cserében a cégek alkalmazottai sem mennek 20 évre dutyiba 100milliós lopás esetén sem. Vagy a fejvadász, a military contractor, a megfigyelő, a végrehajtó, a magánbörtön, a biztonsági őr. Ezek mind ezrével sértenek törvényt és soha semmiféle érdemleges retorzió nem követi.

Az usában sem indult el semmi, nálunk sem. A propaganda megy, az is elég a birkáknak.

bocsi a stílusomért, morgós öreg vagyok.

Éhes_ló 2014.08.26. 20:19:12

Nem értem a postert (sem).

Ha bankok az ügyfeleiktől beszedett elképesztő hasznokat évtizedeken át privatizálták (márpedig megtették, nem kicsit, nagyon) akkor a felelőtlen/csalárd/ tevékenységükkel okozott károkat miért társadalmasíthatják a korrupt politikusok támogatásával?

Ez miért lenne bármilyen kifosztott középkeletejrópaji gazdaságnak, politikusnak és pláne a számláikat, káraikat duplán kifizető szavazónak követendő példa?

Muzsikok közt 2014.08.27. 10:21:58

Tekintve hogy az amerikai központi bank magántulajdonú bank, aminek semmi köze nincs a szövetségi kormányhoz, nem lehet azt a felelősséget a mai államra kenni.

A prolikat könnyü az állam ellen hergelni, az tény. A bank gazdag, a proli szegény. A proliból sok van, az sok szavazat. Jól megbünteti a bankokat, persze csak annyira hogy max. a kicsik menjenek tönkre, a nagyok meg még nagyobbak legyenek és még többet csaljanak.

Nemrég láttam egy listát a legnagyobb bankbírságokkal, a jól ismert óriásbankok évente-kétévente kapnak 'óriásbüntetést', ez tehát előre kalkulált ktg. náluk, szemfényvesztés. Senki nem mer baszakodni a nagybankokkal, akik egyben a FED tulajdonosai és az amerikai pénzbőség/ínség irányítói.

Köszönjétek ezt annak az idióta Wilsonnak, akinek Trianont!

Németh Áron Attila 2014.08.27. 10:52:48

@Éhes_ló: A pénzügyi válság felelősei az államok, a bankok és az ő ügyfeleik (vagyis, adott országok lakosságának egy része) együttesen.

Írásom központi eleme, hogy a bankok bűnbakká kiáltásával a mostani helyzetben a társadalom és az államok, lényegében mindenhol a világban, a saját bűnösségüket elbagatellizálják. Ez persze az ügyfelek/polgárok esetében sok eseteben jogos magatartás, hiszen a bankok valóban csaltak, nem etikusan jártak el, de látni kellene, hogy az államok, azzal, hogy nem teremtettek szigorú és átlátható szabályokat a piaci szereplők számára, lényegében megágyaztak a deviáns viselkedésnek. Természetesen ez még mindig nem ad okot arra, hogy a bankok viselkedését elfogadjuk, sőt. Amit és ahogy műveltek, azért felelniük kell.

Felfogásom szerint azonban ez a társadalmi ítélkezés akkor teljes, ha a kormányzatok/államok is elismerik saját hibáikat, amely legalább akkora, ha nem nagyobb, mint a bankoké. Hiszen a játékszabályokat ők, és nem a bankok hozták.

Követendő példaként nem tudom pontosan mire gondolsz? De ha arra, amire gondolom, hogy Európának Amerikát kellene követnie, akkor igen, azt kellene. Nem feltétlenül egy az egyben. Ám mindenképpen fontos lenne, hogy azok a lépések, amik ott megjelentek (emelkedő bírások, kiskapukat lezáró ítéletek, személyes felelősök felkutatása, átalakított jogszabályi környezet), nálunk is érvényre jussanak.

Németh Áron Attila 2014.08.27. 11:06:33

@Muzsikok közt: Igazad van abban, hogy a nagybankokkal nem mer újat húzni az Obama-adminisztráció (ahogy elődei sem), de ez annak fényében, hogy a mindenkori amerikai kormányzatnak sok olyan volt és jelenlegi tagja van, akik vagy dolgoztak nagybankoknak, vagy alakították azokat a a nagybankoknak kedvező szabályokat, ami miatt a pénzügyi válság kirobbant, nem csoda. Nem véletlen, hogy a Dodd-Frank törvény nem lett kellően effektív.

Azt az állításodat viszont vitatom, hogy a FED magántulajdonú lenne, mert éppen hogy szövetségi, legalább is a legfelsőbb szinten. Tudtommal ugyanis a FED-rendszer úgy néz ki, hogy a központi FED szövetségi, az államiak szövetségiek és magánok vegyesen, míg az államiak lokális tagbankjai magánkézben vannak.

itoérambolafoci 2014.08.27. 11:22:22

Attilának teljesen igaza van abban, hogy a globális pénzügyi válságért, és annak egyes országokbeli károkozásáért kizárólag az adott országbeli kormányok a felelősök, akik mindmáig adósok maradtak a megfelelő szabályok kidolgozásával és betartatásával.

Az pedig különösen fontos felismerés Attila részéről, hogy a kelet-európai országokban a globális pénzügyi válság azért okozott nagyobb károkat, mivel nálunk a törvényhozás és a kormányzat egy régen elavult és káros pénzügyi szemléletet képvisel, ami még a legnyilvánvalóbb problémák korrekt megoldását is lehetetlenné teszi.

A magyar monetáris politika 2001 óta folyamatosan és következetesen spekulánsbarát, tehát tudatosan a maximális pénzügyi instabilitását szolgálja.

Ilyen körülmények között nem várható, hogy a kormányzat a bankok zavarosban való halászását komolyan akadályozni, vagy büntetni akarná.

1990 óta pontosan érzékelhető, hogy a magyar állam a magyar lakosságot a bankok és biztosító társaságok egy meghatározott körének prédájává akarja tenni.

Ez már 24 év óta folyamatosan tetten érhető abban, hogy a régióban toronymagasan nálunk a legdrágább és legalacsonyabb színvonalú a banki és biztosítói szolgáltatás.

Tehát a hazai bankok és biztosítók tevékenységének törvényi szabályozása pont ugyanolyan dilettáns, mint amilyen a monetáris politikánk.

24 év után lassan végre már szembe kéne néznünk azzal, hogy pénzügyeinkről nem felkészült szakemberek, hanem csupán a káoszban érdekelt szélhámos politikusok döntenek.

gmihaly 2014.08.27. 12:14:26

Mintha nem a pénzügyi szektor, a globáltőke lobbizott volna azért, hogy az állam ne ellenőrizze őket, ők képesek az önkorrekcióra, és egyéb maszlagok. Az "állam" sorvassza el az ellenőrzésükre létrehozott hatóságokat, intézményeket, felügyeleteket, ügynökségeket. A demokratikus választópolgárra, adófizetőre hivatkoztak és hivatkoznak mindig ezek az antidemokratikus "lobbierősek". Persze, amikor már belezavarodtak és gigaelqrás, válság történt, szaladtak az állandóan lealázott "állam-mamához", brühühü! És amíg volt rá mód, adófizetői pénzeket sírtak ki. Sötöbö.

lajafix1 2014.08.27. 12:49:11

@itoérambolafoci: öregem a köteles vagyok hülyének lenni című bohózatot adod elő.

"A magyar monetáris politika 2001 óta folyamatosan és következetesen spekulánsbarát"
micsoda? A csúszó leértékelés megszüntetése speki barát?

A legnagyobb speki támogató dolog az általad is megvillantott emberi butaság.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.27. 12:49:29

„Holott a pénzügyi válság igazi bűnösei nem ők, hanem az állam, aki gálánsan elnézett minden csalást.”

Hogy várhatsz el állami kontrollt, miközben a pénzvilág megszállta az államigazgatást?
Csak egy cikk a sok közül:

prof77.wordpress.com/politics/an-updated-list-of-goldman-sachs-ties-to-the-obama-government-including-elena-kagan/

sas70 2014.08.27. 12:58:01

Egy jó hosszú értekezést igényelne, hogy az állam, hogyan szabályozhatja a piacokat, legfőképpen a pénzpiacokat. Vannak erre technikák, kutatják is bőséggel, aztán születnek valamiféle törvények, amiket vagy betartanak vagy nem. Az biztos, hogy a történelemből tudjuk, hogy sem a teljesen szabad piac, sem a tervutasításos gazdasági modell nem jó és nem életképes. Az igazság és jóság valahol nyilván megint középen van, csak ezt a közepet elég nehéz eltalálni, mert sok tényezős játék és mikorra a szakmát értők megszülnek valami jónak tűnő megoldást, akkor jönnek még a politikusok és lehet, hogy a végén egy eszméletlen sületlenség kerekedik az amúgy jó elképzelésekből. "Jó" példák itthon bőséggel vannak, hogyan lehet elkúrni ezeket, annyira, hogy a végén szinte mindenki veszítsen. A mostani Magyarországi helyzet is nagyjából ilyen. Sajnos! Ebben a tekintetben nagyjából egyet értek a bloggal. Abban viszont nagyban nem, hogy a pénzügyi intézményeket bírságokkal lehet megregulázni. Jó törvényekkel, jó és hatékony felügyeleti ellenőrzéssel lehetne eredményt elérni, ill. azzal, ha az állam végre belátná, hogy nem maga alatt kell vágni a fát piti politikai célok érdekében. Mert lehet hülyére bírságolni egy pénzintézetet, csak azzal a problémák nem megoldódnak, hanem csak sokasodnak.
Egy fejlett gazdaságnak óriási szüksége van jól működő pénzpiacra, mert anélkül nem tud fejlődni. Ebbe az irányba kellene végre elindulni, azzal együtt persze, hogy ha hibákat, vagy éppen bűncselekményeket követtek el a pénzintézetek vagy az alkalmazottaik, akkor azt sem szabad büntetlenül hagyni. Viszont a megoldás, már tegnapra kellett volna, nem holnapra, vagy majd egyszerre!

HaCS 2014.08.27. 13:31:29

"Holott a pénzügyi válság igazi bűnösei nem ők, hanem az állam, aki gálánsan elnézett minden csalást."

Azért talán egyvalamit érdemes lenne tisztázni.
Csalás esetén az (igazi) bűnös a csaló. A végrehajtó hatalom, illetve a (sok esetben szintén megtévesztett) szabályozók maximum hanyagnak nevezhetőek.

A cikk nagy részével egyetértek, megjegyzem, teljesen másról is szól, de ez a bevezető felháborító.

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.08.27. 14:29:54

Az év végi bónuszok és az olcsó kokain felelőtlen döntésekre ösztönöznek!
Tudják a bankárok, hogy "Too Big to Fail"!

Éhes_ló 2014.08.27. 15:24:51

@Németh Áron Attila: nem értek egyet abban veled, ahogy a felelősséget rákened a végfelhasználóra/fogyasztóra és az államra is.

A csalás BTK leírásában a becsapottat és az államot ami a csalást hagyta nem terheli semmiféle felelősség (annak ellenére, hogy ettől még mulaszthatnak, de ez a csalás tényállásától elkülönül és nem mentesíti a csalót).

A bankok nem "bűnbakok", hanem bűnszervezetek.
Az áldozataik hibáztatása aljasság.
Pont olyan, mintha a megerőszakolt lányt hibáztatnád azért, mert elment bulizni és inni mert a srácokkal, mielőtt azok nekimentek.

Abban igazad van, hogy van állami-jogalkotói-hatósági felelősség, de ez olyan, mint az állam, rendőr, az ügyész, a bíró felelőssége a bűnözőkkel szemben: általános és nem a bűnesetek (banki csalások) mindegyikére vonatkozó - konkrét, egyedi ügyekben számonkérhető felelősség.
Nincs olyan szabály, amit a bűnszervezetek ne kerülnének meg, ne szabotálnának el és persze az állam sem korrupciómentes, hogy a szabályalkotásban, számonkérésben ne lenne megvehető.
De ez a bűnözőt nem menti fel a felelőssége alól.
Azt persze támogatnám, ha a pénzügyi felügyelet vezetői is vádlottak lennének a korrupt politikusokkal, törvényhozókkal együtt.
De még a bankárok ellen sem emeltek vádat konkrét ügyekben az esetek többségében, nem hogy a kitartottjaik ellen.
Abban is egyetértünk, hogy amit és ahogy műveltek, azért felelniük kell(ene).

A fejtegetésed a játékszabályokról hamis. A bankok éltek vissza az erőfölényükkel, ők korrumpáltak és ők verték át az embereket, felügyeletet, egymást is.
Ezt nem lehet másokra maszatolni.

Ezt írtam, nem értem mit nem értesz rajta:
"Ha bankok az ügyfeleiktől beszedett elképesztő hasznokat évtizedeken át privatizálták (márpedig megtették, nem kicsit, nagyon) akkor a felelőtlen/csalárd/ tevékenységükkel okozott károkat miért társadalmasíthatják a korrupt politikusok támogatásával?

Ez miért lenne bármilyen kifosztott középkeletejrópaji gazdaságnak, politikusnak és pláne a számláikat, káraikat duplán kifizető szavazónak követendő példa?"
Nem az semmi esetre sem amit az usa művel, de az sem amit ejrópa maszatol.

A bankok (a tengeren túl is) csalnak, lopnak, sikkasztanak és átverik az embereket, központi bankokat, felügyeleteket.
Ez sajnos szomorú tény. A következmények alól eccleston módjára kivásárolják magukat vagy nyílt alkukkal, vagy sunyiban, korrupcióval.

Ezért maximálisan támogatok minden olyan kezdeményezést, törvényt, ami a rablót rabolja ki, teszi tönkre, vagy hagyja tönkremenni és nem teríti szét a kárait az egész társadalomra.
Veszítsék el a vagyonukat, jogosultságaikat, mérjék meg és zárják be a bankokat, a vezetőiket a pénztárosokig, biztonsági őrökig bezárólag.

Ahogy Bertold Brecht írta volt: mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?
Ez elvi kérdés.
A bűnszövetségeket pusztítani kell és amennyire lehetséges fel kell számolni, mert szétrohasztják, korrumpálják, megfertőzik a társadalmakat, közösségeket.
A bankok ilyen bűnszövetségek ma is.

Németh Áron Attila 2014.08.27. 16:26:17

@bölcsészmérnök: Úgy gondolom, hogy adófizetőként elvárhatom, független attól, hogy tisztában vagyok a realitásokkal. De amit megjegyeztél, lényegében több kommentben megjelent már (pl. @gmihaly) és én magam is leírtam, vagyis, hogy a nagybankok volt alkalmazottai szép számba bekerültek/bekerülnek a mindenkori amerikai kormányba, ami lényegében lehetetlenné teszi a tisztességes jogalkotást.

Ennek ellenére az Államokban mégis hoztak egy Dodd-Frank törvényt, míg nálunk, ahol lényegesebben kisebb a direkt összefonódás (á la Henry Paulson), semmi nem történt.

Firefly2009 2014.09.01. 14:33:37

@Németh Áron Attila: A cikkben említett okfejtéssel nem értek egyet teljesen,azonban a végkövetkeztetés helyes,és az állam valóban bűnös,azonban nem azért,ami itt tárgyalva van,hanem sokkal inkább azért,mert igazából a válság ellenére sem történt semmi lényegi változás a szabályozásban. Most persze van itt egy Dodd-Frank törvény az USA-ban,de igazi felelősségre vonásról meg változásokról ezzel együtt se beszélhetünk. Amíg a Goldman Sachs (és még az egyéb pár nagybank) felső vezetői közül senkit nem csuknak le,addig nincs miről beszélni a felelősségre vonást illetően,de azt garantált,hogyha eddig nem történt semmi lényeges ebben a kérdéskörben,akkor már nem is fog. A bírságokat illetően pedig ahogy már többen megírták ezek a nagyobb bankok nem fognak megroppani. A válság pedig hosszútávon pont ezeket az óriás intézményeket erősítette,mivel nem egy közülük fillérekért tudta felvásárolni a korábbi versenytársát (lásd például Merrill Lynch,amit a cikkben is emlegetett Bank America vásárolt fel).
Változás márpedig azért sem lesz,mert itt mindenfajta összeesküvés elmélet nélkül bizonyíthatóan ez a pénzkartell irányítja és szabályozza az USA pénzügyi rendszerét (de még számos más országés is). Azt hiszem elég csak Timothy Geithner kinevezését említenem,akinek nem kicsi a válságban játszott szerepe,ennek ellenére 2009-ben pont őt nevezte ki "pénzügyminiszternek" Obama.

Amúgy a FED-et illetően tévedsz. Az valóban egy magán intézmény. A felső vezetésbe vannak képviselői az államnak is,de ettől még magántulajdon. Maga a jogi státusza és a szabályozása is vegyes.

"A member bank is a private institution and owns stock in its regional Federal Reserve Bank. All nationally chartered banks hold stock in one of the Federal Reserve Banks. State chartered banks may choose to be members (and hold stock in their regional Federal Reserve bank), upon meeting certain standards. About 38% of U.S. banks are members of their regional Federal Reserve Bank.The amount of stock a member bank must own is equal to 3% of its combined capital and surplus"

en.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve_System

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2014.09.02. 10:33:26

@Firefly2009: Egyetértek az általad leírtakkal, de fenntartom, hogy az állam felelőssége maximálisan felvethető a válság kirobbanásában játszott szerepe miatt is. Nyilván lehet azzal érvelni, hogy alapvetően volt befektetési bankárok alakították a szabályokat, vagy, hogy az egyes elnökök mindig is a pénzvilág lekötelezettjei voltak a kampányfinanszírozás miatt. Ez igaz.

De ettől még adófizetőként polgárként pont nem érdekel, hogy ki-mit-miért csinált a legfelsőbb szinteken, mert egy dolog számít, még pedig, hogy az állam felelőssége lett volna (elsősorban) olyan szabályrendszert felállítani, ami megakadályozza a bankokat a csalásokban, illetve, ha már korábban mégsem tette, a nyilvánvalóan illegális üzelmek elterjedése ellen maximális szigorúsággal kellett volna fellépnie. Úgyhogy számomra a bankok és az államok felelőssége legalább azonos.

A FED esetében - bár továbbra is elismerem, hogy nem vagyok szakértő - úgy gondolom, hogy amire Te, valamint az egyik korábbi kommentelő gondol, mint magánintézmény, az a FED-rendszer alján szereplő tagbank(ok), nem a washingtoni központi bank. Nekem az egész még mindig hibrid szerkezetűnek tűnik, mint azt írtam is előzőleg.

Alátámasztásul - A FED honlapja így fogalmaz: As the nation's central bank, the Federal Reserve derives its authority from the Congress of the United States. It is considered an independent central bank because its monetary policy decisions do not have to be approved by the President or anyone else in the executive or legislative branches of government, it does not receive funding appropriated by the Congress, and the terms of the members of the Board of Governors span multiple presidential and congressional terms.

However, the Federal Reserve is subject to oversight by the Congress, which often reviews the Federal Reserve's activities and can alter its responsibilities by statute. Therefore, the Federal Reserve can be more accurately described as "independent within the government" rather than "independent of government."

De ha Te ebből azt szűröd le, hogy az egész FED-rendszer magánjellegű, akkor elismerem tévedésem.

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2014.09.02. 10:34:58

@DiploMaci: Bocs @FireFly2009, lemaradt, hogy köszi az értő kommentet - Németh Áron Attila

Firefly2009 2014.09.03. 21:54:44

@DiploMaci: Szerintem abban nincs vita közöttünk,hogy valóban a szabályozás volt legnagyobb probléma (illetve annak majd teljes hiánya),valamint én is arra reflektáltam,hogy ez mind a mai napig hiányzik és ez most már tényleg 100%-ban az állam felelőssége. Mert egyszer még el lehetett sütni ezt a minden felelősség a bankoké szlogent (ráadásul elég komoly jogalappal),de most másodszorra ezért ez már több lesz mint visszatetsző.

A FED esetében szerintem félre érted az itt leírtakat.

"it does not receive funding appropriated by the Congress"

A lényeg,ami az általad kiemeltekből is kiolvasható,hogy nem kap semmilyen állami dotáció,pont azért mert nem állami intézmény. A monetáris függetlenségről szóló rész pedig valóban kicsit félrevezetően hangzik az itt leírtak alapján,mert valóban gondolhatunk arra amit akár a magyar jegybank monetáris függetlenségén értünk itthon (bár talán most a magyar nem épp a legjobb példa..),azonban ezt itt egészen más kontextusban kell érteni,mivel bármilyen furcsának tűnik,de ez egy profitorientált magánintézmény. Egyébként kétségtelenül igaz,hogy maga a névben szereplő "Federal" nagy zavart okoz,de ajánlom figyelmedbe az olyan nyelvi finomságokat amit te is idéztél,hogy még saját magukról is úgy nyilatkoznak,mint a "nemzet központi bankja".

"As the nation's central bank"

De abszolút nem véletlen,hogy nem hívják "nemzeti banknak",mert az már nem lenne igaz..mint ahogy maga a "Federal" elnevezés is már csak nagyon necces,de ezt az elnevezést legalább a felügyelőbizottság egy része által próbálják legitimálni.

Egyébként ez a rész is érdekes:

However, the Federal Reserve is subject to oversight by the Congress, which often reviews the Federal Reserve's activities and can alter its responsibilities by statute. Therefore, the Federal Reserve can be more accurately described as "independent within the government" rather than "independent of government."

Igazából ez az "often reviews the Federal Reserve's activities" leggyakrabban kimerül abban,hogy a szenátusi bizottság előtt az elnöknek,vagy valamely tagnak be kell számolni a FED tevékenységéről,azonban ez nem vonhat maga után következményeket már csak a törvényileg biztosított függetlensége által is.

Ez a "can alter its responsibilities by statute" szerintem leginkább csak arra vonatkozik,hogy a FED-nek milyen politikát kellene folytatnia..egyfajta ajánlás (amit aztán vagy megfogadnak,vagy nem),mivel ennél jobban nem folyhatnak bele a belső ügyeikbe és ugye az állam minden gazdasági szereplő számára csak a piaci kereteket biztosíthatja,de ezen túl egy "demokráciában" nem illik jobban belenyúlni a privát cégek dolgaiba.

Egyébként ezekből a részekből amit kiemeltél egyáltalán nincs szó a FED tulajdonviszonyairól,szóval nem látok ellentmondást az általam korábban kifejtettekkel és ezen komment között. A szabályozás teljesen más kérdés,mint a tulajdon,de amint írtam ebbe is igen minimális szinten tud beavatkozni az amerikai kormányzat.
süti beállítások módosítása