Pro/Kontra: Szijjártó Péter, mint külügyminiszter (1)

2014. szeptember 23.

Napokon belül Szijjártó Péter, eddigi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár követheti a Külgazdasági és Külügyminisztérium élén a Brüsszelbe távozó Navracsics Tibort. Ennek kapcsán két cikkben, két szemszögből foglalkozunk a kinevezés hátterével. Ismét Pro/Kontra a DiploMacin!

 

Szijjártó Péter: Pro – Mészáros Tamás

Ha őszinték vagyunk magunkkal, Szijjártó Péter külügyminiszteri kinevezése alapvetően vert helyzetből indul. Hiszen az új külügyminiszter jelölt sokak szerint egy személyben képes megtestesíteni mindazt, ami a magyar politikával, a mai hazai politikai kultúrával problémás, az elmúlt években ezért külön „iparág” épült az életének minden momentumának kiforgatására.

Szijjártó új kinevezésében azonban találhatunk több pozitív fejleményt is. Ezek az előnyök főleg akkor feltűnőek, ha a leendő külügyminisztert az ország egyik legátmenetibb külügyminiszterével, Navracsics Tiborral vetjük össze. Szijjártó ugyanis a gyakorlatban már 2012 óta külügyminiszter, bár akkor még ezt külügyi és külgazdasági államtitkárként aposztrofálták. Leginkább talán az ő nevéhez kötődik a „keleti nyitás” politikája, amit mára a kormányzati kommunikáció új, „globális” jelzővel próbál ellátni. Erről a stratégiáról mi is többször írtunk, sikerességéről megoszlanak a vélemények, azonban egy biztos: az irány, amit képvisel, alapvetően nem haszontalan Magyarország számára. Egyértelmű, hogy a mai világpolitikai rendszerben nem szabad, nem lehet és nem ajánlatos egy lábon állni sem gazdaságilag, sem külpolitikailag. Bár egy kezdeti előítélet sokat rontott megítélésén, a keleti kapcsolaterősítéstől senki sem várta, hogy az helyettesíteni fogja az Európai Uniót, az ott már bejáratott kereskedelmi csatornákat és külgazdasági folyamatokat. A stratégia alapja inkább a diverzifikálásban hozott eredményt – amely téren valóban szükség volt a fejlődésre. Meg lehet persze mosolyogni a magyar nyelvi képzést az azeri egyetemen, de nem érdemes: ha ugyanez a hír egy nyugati országgal lenne kapcsolatos, senki sem tekintené értelmetlennek a külügyminisztérium próbálkozását. Ennek kapcsán pedig érdemes elgondolkodni, nem túl magas-e ez a közép-kelet-európai ló, amin ülünk, hogy a tőlünk keletre fekvő, nálunk sokszor jóval eredményesebb országokat ilyen sötét szemüvegen keresztül tudjuk róla csak figyelni? Ha a keleti nyitás egyetlen eredménye az lenne, hogy a magyar állampolgárok mostantól ország számba vennék a különböző közép-ázsiai országokat, akkor már megérte. Viszont ennél sokkal nagyobb a hozama –szerencsére nem ennyivel kell beérnünk.

szijjártó-küm1.jpg

("Magyarország következő külügyminisztere", f: www.dunaworkshop.hu)

Szijjártó személyével a magyar külügy élén új időszak kezdődik (erről érdemes elolvasni a 444.hu cikkét), és ahogy mi is jeleztük előzőleg, előtérbe kerül a külpolitika gazdasági céloknak való alárendelése. A magyar gazdaság legfőképp termékexportból tartja fent magát, így a kereskedelmi kapcsolatok kiaknázása, azok feltérképezése és elősegítése egyértelműen fontos lépés a gazdasági válságból való teljes kilábaláshoz. Szijjártó Péter vezetésével ez a stratégia totális manifesztációt nyer az új Külgazdasági és Külügyminisztérium élén.

És ami talán az egész kérdés gyakorlati zárszava, az a tény, hogy Magyarországon nem a külügyminiszter határozza meg a külpolitikát, hanem a miniszterelnök. Ez korántsem hungarikum, más országokban is természetes, hogy az ország legfőbb vezetője diktálja a követendő irányvonalat diplomáciai kérdésekben, azonban az már inkább magyar sajátosság, hogy a külügyminiszter és a külügyminisztériumi gárda hozzáadott értéke szimplán a végrehajtásra hagyatkozik. Erről nehéz pozitívan írni, azonban tény, hogy Szijjártó sokkal nagyobb sikerrel fogja tudni implementálni az orbáni elvárásokat az újraszervezett minisztériumban, mint Martonyi vagy akár Navracsics. Szijjártó karaktere végletekig hűséges Orbán Viktorhoz, ezt ő maga sem titkolja, büszke arra, hogy közvetlenül a miniszterelnökkel dolgozhat. Tökéletes szócsöve lesz tehát a kormányzati elvárásoknak, vele kapcsolatban nem kell arra utaló jegyeket keresnünk, amelyek majd széthúzást eredményeznek a miniszterelnökség és a külügy között. Az elmúlt több mint két év során személye ismertté vált a különböző országok külügyi képviseletein, a magyar államot képviseli már 2012 óta, így új pozíciója organikus előrelépésnek tekinthető a párton belül.

Szijjártó lesz Magyarország új külügyminisztere. Kinevezése nem lehet kritikáktól mentes, azonban „új” feladatát már eddig is sikerrel ellátta a kormányzati instrukcióknak megfelelően. Ezzel pedig véleményem szerint továbbra sem lesz probléma.

A Pro/Kontra cikkek tartalma, érvrendszere nem feltétlenül tükrözi adott szerzőnk tényleges személyes véleményét egy-egy külpolitikai kérdésről, eseményről, vagy személyről, azt ugyanis mint feladatot kezeljük. Ebben a rovatban tehát nem célunk saját gondolataink megjelentetése, helyette azt igyekszünk bemutatni, hogy minden nemzetközi kérdésnek két oldala van, melyek mellett egyaránt lehet érvelni a közismert tények figyelembevételével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr66723997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hazitroll 2014.09.23. 13:27:29

Ez egy teljesen jól megírt cikk, tetszik! Nem felesleges talpnyalásba fordított ömlengés. Kíváncsi vagyok a kontrára!

micsoda? 2014.09.23. 13:58:17

"Az elmúlt több mint két év során személye ismertté vált a különböző országok külügyi képviseletein, a magyar államot képviseli már 2012 óta,...."

Igen, persze. Csak az a probléma, hogy az Őt fogadó országok felkészülnek belőle, és csak az udvariasságuknak köszönhető a szívélyes fogadtatás.
Azért nem ártott volna a posztban egy-két "eredményéről" is beszámolni.

na__most__akkor 2014.09.23. 14:54:42

@micsoda?:
'Azért nem ártott volna a posztban egy-két "eredményéről" is beszámolni.'

Van olyan? Egy is, talán kettő? Csak kérdezem...

teleorman 2014.09.23. 15:33:46

Csinos kis eszmefuttatás. Talán csak az az "apróság" maradt ki belőle, hogy igazán sikeres kormányzati külgazdasági stratégiaváltáshoz előbb vissza kellene építeni az állami kereskedelem (állami külkereskedelmi monopólium, importengedélyezés, kétoldalú árucsere-megállapodások stb.) teljes intézményrendszerét. (Egyszer már megvolt, nem a semmiből kellene feltalálni.) Ha ez adott, onnantól kezdve már részben csakugyan a kormányzattól függ, hogy éppen Németországba, Olaszországba vagy netán Burundiba, esetleg Nepálba exportálunk. (A realitások persze még ekkor sem nem írhatók teljesen fölül, ezért volt még a legvadabb kommunista tervgazdaságban is nyugati kereskedelem.) Ennek hiányában viszont a külgazdaságügyi-külügygazdasági miniszter járkálhat oda, ahová neki tetszik, nem ezen fog múlni, hogy a magyarországi multi által gyártott terméket (mert sajnos döntően ez a magyar export) ez a multi éppen hová adja el. Mintahogyan egy - teszem azt - ugyanennek a miniszternek egy, mégoly "sikeres" azeri látogatása miatt sem fog az azeri milliomoscsemete úgy dönteni, hogy a - megint csak teszem azt - mexikói eredetű BMW helyett ő inkább magyar eredetű Mercedest vesz... Porhintésnek persze jó az egész, egészen jól keverhető a szabadságharcos maszlaghoz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 15:35:30

hol a kontra? vagy csak nem tudok olvasni?

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2014.09.23. 15:44:29

@doggfather: Két cikket közlünk majd a témában, ahogy a lead-ben írtuk, a "Kontra" verziót holnap reggel hozzuk. Üdv, DM

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 15:51:39

@DiploMaci: köszi, így már értem. majd akkor holnap visszatérek. :D

Jól olvastam egyébként, hogy a legnagyobb előnye, hogy nem olyan semmilyen, mint Navi volt előtte, Ez azért elég karcsú, nem?

fehérfarkas 2014.09.23. 16:36:24

Csupán a tények kedvéért jegyzem meg, hogy a rendszerváltás után a keleti nyitást pont a szocik kezdték el. Először Medgyessy azzal, hogy ő volt az első rendszerváltás utáni miniszterelnök, aki Kínába látogatott el. Le is hazaárulózta ezért a Fidelitas (gyk: a Fidesz ifjúsági szervezete, és onnan került be Rogán és Szijjártó is a Fidesz vezérkarába).
(amikor Kubába ment szilveszterezni, azért is lekomcsizta a Fidesz)
Aztán Medgyessy volt az első, aki szaúdi herceget fogadott a magyar parlamentben.
Amikor meg Gyurcsány 2007-ben felvetette azt, hogy meg kellene vizsgálni azt, hogy a Paks bővítését az oroszok végezzék, akkor ezért Orbán nemcsak lehazaárulózta, hanem még az EU elárulásával is megvádolta.
Gyurcsány 2009-ben együtt vacsorázott Putyinnal.
2009-ben Gyurcsány is volt Kínában tárgyalni a kínai kormánnyal és üzleti körökkel. 2004-ben Japánban tárgyalt. A rendszerváltás óta ő volt az első magyar kormányfő hivatalosan Japánban.
2005-ben pedig Dél-Koreában avatták dísztoktorrá Gyurcsányt.
Szóval a keleti nyitásról annyit, hogy amikor a szocik csinálták, akkor őket ezért a Fidesz lehazaárulózta és lekomcsizta.

fehérfarkas 2014.09.23. 16:47:26

Amikor azt írtam az előbb, hogy Medgyessy vagy Gyurcsány járt előszőr, vagy fogadott először, akkor az orbáni keleti nyitást propagálóknak érdemes feltenniük azt a kérdést:
a 2 jobboldali kormány (Antall-/Boross- és 1. Orbán-kormány, összesen 8 év) miért nem fordult a Kelet irányába? És miért komcsizták meg ahazaárulózták le Medgyessyt és Gyurcsányt a keleti látogatásaikért?

Örülök, hogy Orbán a 2. kormányzati ciklusára rájött arra, hogy Keleten nemcsak komcsik vannak, és nem kell a Keletet meg az oda látogató magyar kormányokat lekomcsizni. Csak éppen a keleti nyitást nem kellene kisajátítania, és nem kellene úgy tennie, mintha ő lenne az első magyar miniszterelnök, aki Keletre nyit.
Ott volt neki az 1. kormányzati ciklusa, amikor a szöuli Foci VB-t leszámítva egyáltalán nem érdekelte őt a Kelet. Ellenzékben pedig lekomcsizta és lehazaárulózta a Keltre nyitó szoci kormányt.

toportyánzsóti 2014.09.23. 17:23:52

Kispályás focista az életben és fejben is ahogy csuti pocakos élő istene.Magyarország szégyene hogy ilyen kaliberek vezetik,maguknak bebeszélik mekkora tálentumok,pedig saját szavaik szerint csak hazaáruló puccsista putinpincsikutyák.

Panzer 2014.09.23. 19:34:20

A keleti blokk felbomlasaval elveszett-meggyengult keleti gazdasagi kapcsolatok visszaepitesenek, mas megfogalmazasban a keleti piacok visszaszerzesenek szandeka egyfajta allocsillag az 1989 utani magyar kulpolitika egen. Minden (!) eddigi kormany programjaban benne volt. (Tenyleg, olvassatok csak vissza)
A problema nem a szandekkal volt...
Szandek vonatkozasaban a 2010 ota tarto "keleti nyitas" teljes egeszeben folytatolagos a 2010 elotti idoszakkal. A retorikaban, a megvalositasban vannak kulonbsegek, meg az atlathatosagban is (pl. a mai napig nem lehet pontosan tudni, hogy tulajdonkeppen miert is adta at Magyarorszag Ramil Szafarovot Azerbajdzsannak, azaz hogy kapott-e Budapest valamit cserebe...)

Es akadnak kulonbsegek a mukodes stilusaban is. Olyan 2010 elott nem fordulhatott volna elo, hogy a fontos kulfoldi partnernel latogatast tevo magyar miniszterelnok es a mostani kulugyminiszter a talalkozorol kikuldik (!) az adott orszagba akkreditalt magyar nagykovetet...el lehet kepzelni, az illeto ezek utan mennyire vettek komolyan az allomashelyen.
Olyan sem, hogy az EU-s es NATO-s partnerek a sajtobol ertesulnek a magyar kulpolitika fajsulyos lepeseirol keleti iranyba. 2010 elottrol egyetlen esetrol tudok, amikor ez megtortent: az Gyurcsany "barati" latogatasa volt Szocsiban.
2010 ota viszont ez sajnos rutinna valt.

csak egy néző 2014.09.23. 19:42:07

Petike már elég külügyi gyakorlatot szerzett, amikor a keleti nyitás címszó alatt vagy egy féltucat hálóinges arabnak térdelt a cipőjére egy kis zsozsóért. De valahogy az orális örömszerzésen túl nem nagyon honorálták a fáradozásait arab és a volt szovjet tagköztársaságok diktátor barátaink.
Sikerélménye egyedül eddig csak itt volt.

pctrs.network.hu/clubpicture/1/7/5/9/_/16_szijjarto_petike_netezikgif_1759199_9238.gif

micsoda? 2014.09.23. 22:34:04

@na__most__akkor: Gondoltam, valaki csak tud mondani, mondjuk a posztíró:)

Blogger Géza 2014.09.23. 22:58:10

@fehérfarkas: "Amikor meg Gyurcsány 2007-ben felvetette azt, hogy meg kellene vizsgálni azt, hogy a Paks bővítését az oroszok végezzék, akkor ezért Orbán nemcsak lehazaárulózta," Erre van valami forrás?

Fekete Mamba 2014.09.24. 00:47:55

Csak a győri Audi árbevétele (exportja) 6 milliárd euró körül van, másrészről a teljes magyar kivitel a nagy kedvenc Azerbajdzsánba többszöri odasündörgés, baltás gyilkos visszaadás után 40 millió euró körül lehet. Vagyis ha a győri gyárigazgató elrendel egy hétvégi műszakot, akkor akkor helyből többet tesz hozzá a magyar exporthoz, mint Petink az azeri kereskedőházával, meg egyéb bohóckodásával. Két műszakkal a győri szakik már elérik a Kazahsztánba, Türkmenisztánba irányuló kivitel szintjét is.
Úgyhogy nincs itt semmi látnivaló, se pro, se kontra, nyugodtan lehet továbbhaladni.

lüke 2014.09.24. 08:37:26

Futsal fussál,s mindig megsérül,magára se tud vigyázni,nemhogy az országra

jogalany 2014.09.24. 08:38:20

Müködik a keleti nyítás: ferde úton az igaz, de eladtunk müködő ócskavasat 80 db T-72 tankot ukrajnának, egy paracsnoki változatát már ki is lőtték Donyeck alatt. Most még megy a lőszer is az egyetlen C-130 -as szállitónkon Harkovba ahol lefotozták, még van pár MI tipusú helikopter, de a sok elfekvő Kalasnyikovot nem veszik meg. Szóval ócskavas kereskedésből is meg lehet élni. Hajrá bokás, szükszárú farmeres külügyminiszterjelölt, a kinőtt zakóban, sóhajkifakadós beszéddel, de ma már nincs mikrofon bizottság sem, mint ahogy fodrásza sem Péternek.

MészárosTamás 2014.09.24. 08:42:49

@micsoda?: A Szijjártó koordinálásával, különböző nagyvállalatokkal megkötött stratégiai együttműködések közül azért találunk olyat, aminek pozitív a gazdasági hatása.

fehérfarkas 2014.09.24. 12:28:33

@Blogger Géza:

Itt van egy forrás rá:
"A Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről a nyilvánosság csak nem sokkal korábban, február 16-án, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök parlamenti beszédéből értesülhetett. "Szeretném tájékoztatni a parlamentet, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük" - mondta a kormányfő, besorolva az atomerőmű-építést a válságkezelő intézkedések közé.
(...)
Amikor Fodor a népszavazásról beszélt, akkor a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport már - 2007. július 31-től - javában dolgozott a bővítést megalapozó tanulmányokon. Ez volt az úgynevezett Teller-projekt, amelynek során egy munkacsoport kezdte el a megvalósítás lehetőségeinek vizsgálatát, az előzetes környezeti értékelés elkészítését, a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok elhelyezésének vizsgálatát. A munkacsoport végül 2008 végére tette le az asztalra a három tanulmányt.

A munkára a felhatalmazást 2007 elején kapta meg az MVM az állami vagyont kezelő ÁPV Rt. vezérigazgatójától (a tavaly májusban elhunyt Deák Péter Ferenctől) - közölte az [origo] érdeklődésére a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM).
(...)
A KHEM elődje, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) még 2007-ben kezdte el kidolgozni az energiapolitikai koncepciót, mivel a korábbi, 1993-ban elfogadott határozat már alaposan elavult. A GKM számolt azzal a problémával, hogy a Paksi Atomerőmű blokkjait - a 2005-ben elhatározott üzemidő-hosszabbítás után - 2032-2037 közt fokozatosan le kell állítani. Ezért a határozati javaslat első, a GKM által a parlament elé terjesztett első változata kimondta: a kormány kezdje meg "az esetlegesen szükségessé váló, a jelenlegieket kiváltó új atomerőművi kapacitások" előkészítését, de biztosítson "megfelelő előkészítési időt"."
www.origo.hu/itthon/20091030-a-paksi-atomeromu-bovitese.html

Meg itt a parlament.hu-ra felkerült parlamenti beszéde is:
"Magyarországnak az a középtávú célja, hogy a régióban a legfüggetlenebb energetikai rendszerrel és a leginkább diverzifikált, sok lábon álló rendszerével rendelkezzen, hogy később se kerülhessen bajba.

Ennek érdekében, ha a korábban tervezettnél átfogóbb és több támogatást adunk a bioenergia, a biomassza előállítására, az ebből való energiatermelésre, a megújítható energiaforrásokból származó energiatermelésre - lásd szélenergia, meg fogjuk duplázni itt a kapacitásokat -, a geotermikus erőművekre, és szeretném tájékoztatni a parlamentet, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévében hozzon döntést arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük - ha mindezeket megtesszük, akkor Magyarország a régióban olyan ország lesz, amelynek nem kell attól rettegnie, hogy ha valahol baj van az energetikai rendszerben, akkor nem tudunk fűteni, vagy le kell kapcsolni a villanyt, hanem olyan ország lesz, amely, ha kell, akkor a legrosszabb körülmények között is meg tudja védeni saját érdekét, esetleg segíteni még másoknak is."
www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat_aktus?p_ckl=38&p_uln=188&p_felsz=5&p_felszig=18&p_aktus=4
188. ülésnap (2009.02.16.), 5-18. felszólalás

Blogger Géza 2014.09.24. 17:18:16

@fehérfarkas: Itt semmiféle hazaárulózás nincs, ezt csúnyán elbuktad. Itt csak Gyurcsány szélkakaspolitizálására van bizonyíték: amikor ő van hatalmon, támogatja Paks bővítését, amikor nem, akkor meg nem. No igen, most aligha foga családi cége "tanácsadási díjat" legombolni a projektről, mint annak idején...

fehérfarkas 2014.09.25. 11:38:49

@Blogger Géza:
Nem Gyurcsány hazaárulózott. Nem a bal- és liberális oldal szokása a másik lehazaárulózása, hanem a fidesznyikeké az 1. Orbán-kormány óta.
De ezt te is tudod, mert évek óta ezt műveled.

lüke 2014.09.27. 12:35:50

felkapaszkodott,magyarul parvenu

roqfort 2014.10.02. 17:47:56

Szóval a pro indoklás szerint jó külügyminiszter lesz mert már betanult és hűséges káderpolitikus. Ezek után mi lesz a kontrában?
süti beállítások módosítása