Iszlám Állam elleni koalíció: Egy nagy boldog család?

2014. szeptember 26.

Az első öbölháború óta nem látott összefogás alakult ki a Közel-Keleten. Az Egyesült Államok vezetésével számos arab állam légihadjáratba kezdett az Iszlám Állam szíriai állásai ellen. Hosszú harcoknak néznek elébe a szövetségesek, kérdés, vajon egyben marad-e a szerteágazó érdekektől vezérelt országok koalíciója.

Negyvenhét, egyenként több mint egy tonnás Tomahawk cirkálórakéta nyitotta meg az Egyesült Államok és a vele szövetséges öt arab állam (Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyesült Arab Emirátusok, Katar és Jordánia) légi offenzíváját az Iszlám Állam szíriai állásai ellen, kiterjesztve az Irakban már folyamatban lévő hadműveleteket. Az elmúlt három nap légicsapásai jelentős élőerő veszteséget okoztak a elmúlt hónapokban hatalmas kiterjedést elért dzsihádista kvázi-államnak, beszámolók szerint több száz harcosuk veszett már oda. Ennél is jelentősebb fejlemény, hogy az utánpótlási vonalak megzavarásával, fegyverraktárak megsemmisítésével a koalíció értékes időt nyer az Iszlám Állam harcosai által szorongatott régiós szövetségeseinek, így az ostromlott kurdoknak és más sebezhető kisebbségeknek. A támadások másnapján az Iszlám Állam által ellenőrzött olajmezők is a csapások célpontjai között voltak, így megfosztva az ellenséget a harcok folytatásához és a kalifátus fenntartásához elengedhetetlen dollármillióktól. A hatékony fellépést bonyolítja, hogy a szíriai és iraki hadszínteret lehetetlen külön kezelni, hiszen az Iszlám Állam könnyedén mozgathatja erőit az iraki-szír határon keresztül, az mára legfeljebb csupán papíron (és a politikusok fejében) létezik. A mostani csapások ettől a stratégiai mélységtől fosztanák meg a reguláris hadsereggé fejlődött terrorszervezetet.

f22.jpg

("Debütál a világ legmodernebb vadászgépe" - F22, f: www.thedailybeast.com)

A már így is igen „sokszínű” szövetségben két állam hiánya tűnik fel: Törökország és Irán. Törökország, miközben valószínűleg az erős amerikai nyomás hatására várhatóan be kell lépnie valamilyen korlátozott formában a koalícióba, egyelőre kivár, hiszen az Iszlám Állam bosszúja, a dzsihádista entitás korlátozott csapásmérő képessége miatt elsősorban a közvetlen harcokba eddig nem érintett északi szomszéd ellen fordulna. Másrészről a kurd tényező miatt is bonyolult számításokat kell Törökországnak elvégeznie, hiszen az Iszlám Állam visszaszorulása esetén a felfegyverzett szíriai és iraki kurdok északi testvéreik szeparatista törekvéseit segíthetik.

Az iráni legfelsőbb vezető, bár kizárta a közvetlen együttműködést az Egyesült Államokkal az Iszlám Állammal szemben, Irán így is megkerülhetetlen tényező a Szíria és Irak jelentős területeit uralma alatt tartó szervezettel szemben. Amerika ugyanazokkal az iraki szereplőkkel kénytelen együttműködni, a bagdadi, többségében síita kormánnyal és az iraki kurdokkal, mint akikkel Irán is szorosan kooperál és támogatást biztosít. Kínosabb kérdés, hogy a szíriai diktátor, Aszad állítása szerint az Egyesült Államok a szír kormánnyal egyeztetve hajtja végre légicsapásait. Az Egyesült Államok természetesen ezt nem ismerheti el, hiszen Aszadot okolja a polgárháború immáron több mint kétszázezer halálos áldozatáért, a vegyi fegyverek korábbi bevetéséről nem is beszélve. A közvetett egyeztetés (Iránon vagy a vele szövetséges iraki kormányon keresztül) viszont létszükséglet és Aszad üdvözölte is a szír területen végrehajtott „terrorellenes” légi hadjáratot és ami ennél fontosabb, nem igyekeznek lelőni a koalíciós harci gépeket.

isis_1.jpg

("Elkezdődött" - Az első Iszlám Állam elleni Tomahawk rakéták egyike, f: www.cnn.com)

Az Iszlám Állam elleni szövetség azonban igen törékeny. A bonyolult, nagy területre kiterjedő konfliktusban szinte az összes szereplőt különböző érdekek vezérelnek. Az Iszlám Állam erőteljes visszaszorítása mindenkinek az érdeke, azonban meggyengülése (teljes megsemmisítése nem reális perspektíva) esetén újrarendeződnének a frontok. Nem mindegy, melyik csoportosulás nyomul be a Szíriában és Irakban felszabaduló területekre. Az Iránnal szövetséges szír kormányerők és a bagdadi kormány, a Szaúd-Arábiával szoros kapcsolatot ápoló szunnita felkelők, vagy az önálló államra vágyó és jelentősen megerősödött kurdok. Ahogy a törököknél láttuk hamar a „kisebbik gonosszá” válhat az Iszlám Állam egy vagy több régiós szereplő számításaiban.

Az Iszlám Állam meggyengítésének csupán első lépése az intenzív légi hadjárat, következő szakaszban a már harcoló szárazföldi erők támogatása következik, hiszen az elvesztett területeket vissza is kell foglalni, ehhez pedig bakancsok kellenek. Az Egyesült Államok már határozott a szíriai szunnita felkelők jelentős támogatásáról, így biztosak lehetünk benne, hogy bár az erőviszonyok továbbra is folyamatosan változnak majd, az Iszlám Állam meggyengülése még nem jelenti majd teljes fegyvernyugvást a háború sújtotta területeken, csupán reményt az egymással összefonódó konfliktusok politikai úton való megoldásra.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr696732993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.09.26. 12:58:45

Nem mondta még nektek senki hogy nem az is-t, nem is valami szövetségesüket, hanem a helyi riválisukat támadták?
www.newsmax.com/Newsfront/Iraq-Syria-conflict-US/2014/09/24/id/596601/

Nem ciki ennyire mellényúlni fiúk?

Vagy a "feladat" teljesítése közben nem szabad gondolkodni, elég a nyers fordítása a központból küldött propaganda anyagnak?

DiploMaci · http://diplomaci.blog.hu/ 2014.09.26. 13:33:14

@mrZ: A nemzetközi koalíció legfőbb deklarált célja az Iszlám Állam megtörése, felszámolása Szíriában és Irakban. Ezt azonban a résztvevők más és más okok/célok miatt teszik. Elemzésünk ezt a témát járja körül. Mellényúlásról így nincsen szó.

Az általad linkelt cikk az al-Nuszra Front (Horasan-csoport) elleni támadásokról ismert előttünk is, ezzel vélhetően egy későbbi cikkünk fog foglalkozni.

A fentiek fényében kérünk még egyszer, hogy igyekezz provokatívnak szánt, ám a valóságban inkább megmosolyogtató demagóg kommentek helyett értelmeseket írni. De nem csak itt a blogon, hanem Facebook-on is. Hidd el, ebből többet profitálhatsz. Elsőre persze biztos nehéz lesz számodra, de szorítunk neked.

mrZ (törölt) 2014.09.26. 13:51:00

@DiploMaci:
Nem vagyok fent a fakebookon.
Másnak is feltűnt hogy nem stimmel amit írtok?

ha ismertél más tényt is miért nem utaltál rá?

És ez akkor mit keres a cikkben?
"Az elmúlt három nap légicsapásai jelentős élőerő veszteséget okoztak a elmúlt hónapokban hatalmas kiterjedést elért dzsihádista kvázi-államnak, beszámolók szerint több száz harcosuk veszett már oda."

Meg a többi.

Miért nem a valóságot, az általad is ismert tényt írod?

Mit jelent a "feladat"? Ki fizet titeket? Mi a célotok?

D/Csepregi Zsolt 2014.09.26. 18:58:59

Azért, mert úgy mellékesen kaptak ők is az arcukba, mert volt a rovásukon, nem változtatja meg a tényt, hogy a hadjárat az IS ellen folyik. A hangsúly az "is" szócskán van. De az a szép összeesküvés elmélet, ahol az RT, Al Jazeera, és a CNN is ugyanazt állítja a légihadjáratról, nekem meg valaki fizet ezért a bejegyzésért :)

Üdv a bejegyzés elkövetőjétől

Danubium 2014.09.29. 13:01:17

Kérdés: értelmes dolog-e gerillahadsereg ellen légi háborút indítani? Hogy találják meg a célpontokat?
Egyáltalán, mennyire gerillahadsereg még az Iszlám Állam?

Valahogy nem tudom elhinni, hogy az Egy. Áll. rongyrázásból küld 5. generációs lopakodó elfogóvadászokat kalasnyikovos kecskepásztorok ellen.

D/Csepregi Zsolt 2014.09.30. 17:30:25

@Danubium: Érdemes, mert annak ellenére, hogy nem az USA teszi a bakancsokat a talajra, attól még ott vannak szárazföldi erők (kurdok, bagdadi kormányerők, szír felkelő és kormányerők), akik hasznot húzhatnak a légitámadásokból és "befejezik" a feladatot. Az Iszlám Állam, pedig már pár hónapja inkább egy nagyon mobil reguláris hadsereg, tankokkal, ütegekkel, mint gerillahadsereg.
süti beállítások módosítása