Pro/Kontra: Az új magyar külpolitikai stratégia (1)

2014. október 02.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszteri kinevezésével végérvényesen új külpolitikai stratégiája lett hazánknak. A korábbi nyugatos, euroatlanti fókuszt ugyanis az új miniszterrel és a minden jel szerint jelentősen átalakuló apparátussal felváltotta egy keleties, gazdasági érdekek mentén szerveződő friss politikai doktrína. Ebből az alkalomból újabb Pro/Kontrát közlünk, amelynek első részét ma, folytatását pedig holnap délelőtt publikáljuk.

 

A gazdasági diplomácia a jövő külpolitikája: Pro – Németh Áron Attila

A múlt héten Szijjártó Péter kinevezését próbáltuk nektek Pro (Mészáros Tamás), illetve Kontra (Németh Áron Attila) szemszögből megvizsgálni. Ez a váltás azonban, mint az várható volt, és amint az Szijjártó Péter országgyűlési meghallgatásából egyértelműen ki is világlott, a minisztérium élén nem csak szimpla személycserével, hanem egy teljesen új külpolitikai stratégia meghonosításával jár. Az elkövetkezőkben – ahogy a feladat megkívánja – igyekszem amellett érvelni, hogy miért helyes irány Szijjártó miniszter és a magyar kormány által vallott friss politikai doktrína, amely lényegében teljes szakítást jelent hazánk, elmúlt 25 évben követett nemzetközi felfogásával.

2014-ben a szimbolikus, elvhű politikának nincs értelme. Tetszik, vagy nem, a 1989-90-es évek már elmúltak. A II. világháborúnak régen vége. Ahogy a hidegháború legkeményebb időszakaira is már többen vannak azok, akik egyáltalán nem emlékeznek. Ünnepelt államférfiak emléke, eszmék, események, érzések lassan a feledés teljes homályába merülnek. Ilyen a történelem. Ennek megfelelően egy nemzet vezetői, legyen az az ország 100, vagy 1.100 éves, akkor gondolkodnak felelősen, ha engednek az idők szavának, és hajlandóak a komfortzónájukból kilépve, új gondolatokat, új célokat megfogalmazni, hogy politikájukat ne a múlt, hanem a jelen és a jövő határozza meg. A jelenlegi magyar kormány és első számú vezetője pedig éppen ezt teszi.

szijjarto1.jpg

("Egyre gondolnak", f: www.mosmaiorum.blog.hu)

A 21. században ugyanis nem lehet külpolitikát csinálni megfoghatatlan, gyakran 19. és 20. századi fogalmak mentén. Emberi jogok, civil szféra, vallásszabadság, szólásszabadság, nemzetek közötti szolidaritás, történelmi elköteleződések. Fontos részei ezek minden valamirevaló demokratikus államnak, ahogy a mienknek is. De ebből ma nem lehet külpolitikát csinálni. Ez ugyanis a minimum. Mindennek az alapja. Egy gazdasági összeomlás szélén tántorgó, nulla politikai vízióval rendelkező Európában azonban új, pragmatikus megközelítés kell a fennmaradás és siker biztosítékaként. Az új, keleti orientációjú, gazdasági kapcsolatok vezérelt külpolitikai ennek pedig tökéletes leképeződése.

Tartsunk fenn egy nagykövetséget egy nemzetközi viszonylatban marginális, 2 milliós kis európai országban, mert a legnevesebb egyetemükön létezik magyar tanszék? Ne tárgyaljunk Kínával, mert az emberi jogokat lábbal tiporják? Sújtsuk Oroszországot durva szankciókkal, mert Nyugat-Európa elvárja tőlünk? Ne üzleteljünk közép-ázsiai diktátorokkal, mert az ott kitermelt gázhoz vér tapad? Miért ne? Talán a svédek fenntartanak azért egy nagykövetséget Szlovákiában, mert a Comenius-on létezik skandináv tanszék? Nem. Talán az Egyesült Királyság, vagy az Egyesült Államok nem üzletel Kínával? Dehogynem. Évről évre emelik az országaik közötti kereskedelmet. Talán Németország élharcosa volt az oroszok elleni szankcióknak? Nem. Mindent megtettek azért, hogy a legcsekélyebb problémájuk legyen belőle, ha már bevezetik őket. És Ausztria, vagy Hollandia talán nem üzletel a kazahokkal, vagy az azeriekkel? Dehogynem. Egymást licitálják túl a lehetséges gazdasági együttműködésekért.

Ráadásul nem árt megjegyezni, hogy a nyugati hatalmak és a keleti országok közötti fenti kapcsolatépítések nem 4-5, hanem minimum 8-10 éve aktívan folynak. Tony Blair, Georg W. Bush, Jacques Chirac, Gerhard Schröder soha nem voltak finnyásak, amikor országuk gazdasági céljainak érvényesítéséről, hosszú távú sikereinek szavatolásáról volt szó. Széles mosollyal az arcukon fogtak kezet Kadhafitól kezdve Mubarakon át Nazarbajevig mindenkivel, aki szembejött, és volt pénze. Ilyen a mai külpolitika. Lehet persze, sőt, kell is kifogásolni bizonyos döntések, kapcsolatok helyességét, ízlésességét. De ez még nem változtat azon, hogy a növekedést a befektetések, nem az elvek hozzák.

szijjarto2.jpg

("Emberi jogok? Beszéljünk inkább a pénzről", f: www.hvg.hu)

Elvtelen, kizárólag haszonszerzésben érdekelt reálpolitika? Igen. Ám ilyenkor nem árt feltenni a kérdést, hogy 25 év alatt mégis mit értünk el a nyugatos, euroatlanti elköteleződésünkkel? EU-tagság? Igen, és éppen most készül minket magával rántani a gazdasági összeomlásba a szürke bürokraták által vezetett egy helyben toporgó, díszes társaság. NATO-tagság? Igen, de egy esetleges orosz invázió ellen nem ér semmit, mert, ahogy ’56-ban, úgy a nyugatnak most is könnyen lenne érve arra, hogy miért nem avatkozik be a magyarok védelmében (pl. forrongó Közel-Kelet). Gazdasági sikerek? A hazánkba irányuló nyugati befektetések jelentős része az elmúlt 10 évben eltűnt, így bár az EU-s pénzek elérhetőek, azokat muszáj kiegészíteni, hiszen nem elegendőek minden fejlesztésre. Remek dolog tehát, mindent lenyelni, amit Brüsszel vagy Washington mond, és minden létező szerződést aláírni, amit ők elénk tesznek, csak ebből nem lesznek beruházások, nem lesznek új munkahelyek, nem lesz semmi. Szervilitás lesz, leköteleződés, amire nem lehet növekedést alapozni.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az elmúlt 25 év finomkodó, komoly stratégiai céloktól mentes, minden nyugati erőnek megfelelni akaró külpolitika sehova sem vezetett. Ezért új doktrínára van szükség, új gondolatokra, és ezt a kormányzati akaratot a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti orientációjú, elvmentes, gazdasági érdekek formálta megközelítése vélhetően tökéletesen ki fogja szolgálni.

A Pro/Kontra cikkek tartalma, érvrendszere nem feltétlenül tükrözi adott szerzőnk tényleges személyes véleményét egy-egy külpolitikai kérdésről, eseményről, vagy személyről, azt ugyanis mint feladatot kezeljük. Ebben a rovatban tehát nem célunk saját gondolataink megjelentetése, helyette azt igyekszünk bemutatni, hogy minden nemzetközi kérdésnek két oldala van, melyek mellett egyaránt lehet érvelni a közismert tények figyelembevételével.

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr946752629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.02. 13:54:46

Kedves szerzo, ne haragudj, de oltari nagy netto baromsagokat irsz. 1956-ban a szovjet szovjet szovetsegi rendszer reszei voltunk, es a forradalom levereset a nyugat a szovjetek belugyenek tekintette, eszebe nem jutott beavatkozni. Jelenleg az EU es NATO tagjai vagyunk, eleg furan venne ki magat, sot megkockaztatom, hogy a NATO tulajdonkeppeni veget jelentene, ha a NATO nem vedene meg barmelyik tagallamat egy kulso agressziotol. Arrol nem is beszelve, hogy valoban igaz, hogy a nyugat orszagai is uzletelnek mindenkivel, de mondjuk egy Ausztrianak mas az integraltsaga az EU-ban, emiatt mast engedhet meg maganak, mint a meglehetosen friss es alacsony integraltsagu Magyarorszag. Persze kell uzletelni mindenkivel, de ez nem mehet a szovetsegesi rendszereink karara. Magyarorszagnak a jelenlegi "kint is vagyok, bent is vagyok" politikajat el lehet jatszani, ha nagyhatalom vagy, mint Nagy-Brtitania vagy Nemetorszag, esetleg el lehet jatszani, ha a szovetseg megkerdojelezhetetlen statuszu tagja vagy, mint Ausztria vagy Hollandia. De igen veszelyes ezeket a jatekokat egy nem tul regen csatlakozott, gazdasagilag instabil, es folyamatosan a szovetseg hatarait feszegeto, raadasul minden szempontbol igen jelentektelen Magyarorszagnak jatszani. Raadasul mindenki csendben es okosan, a fuggonyok mogott jatsza ezeket a jatekokat, es nem olyan ostoban, vilagga kurtolve, mint mi.

Németh Áron Attila 2014.10.02. 14:18:10

@Ödenburger [Hu/At]: Mások véleményét nettó baromságnak nyilvánítani erős és felesleges kezdés. Főleg úgy, hogy a nyugat nem tekintette '56-ot szovjet belügynek, nagyon is gondolkodott a beavatkozáson, de aztán Szuez miatt ezt elvetette, illetve azért, mert Ausztria, vagy Hollandia régebb óta uniós tag, mint hazánk, attól még ők sem tehetnek mindent; kiemelten akkor, ha ez egyfajta pökhendiséggel és kettős mércével társul más, fiatalabb tagállamok irányába.

Ettől eltekintve van igazság abban, amit írsz, én magam is egyetértek több mindennel (az utolsó mondatoddal például nagyon), de azt azért nem árt látnod, hogy a Pro/Kontra sorozatot mi azért készítjük, hogy olyan dolgok mellett is érveljünk, amikkel mi magunk nem feltétlenül értünk egyet. A velünk ellentétes véleményt megfogalmazók érveit ugyanis mindig érdemes figyelembe venni, és mindig izgalmas egy-egy témáról úgy írni, ahogy nem szeretnénk.

Kösz a kommentet!

2014.10.02. 14:24:54

@Németh Áron Attila:

Ok, lehet, hogy eros kezdes, kicsit valoban indulatbol szuletett a komment. De attol a benne foglaltakat meg fenntartom: egy kalap ala venni az 1956-os helyezetet a maival, nos erre nehezen tudok mast irni, mint amit fentebb is irtam. Ha provokacios cellal szuletett, ha tenyleg komolyan gondolod, szerintem ez egy netto baromsag. Szerintem. Es biztosan van olyan is, aki szerint meg megallja a helyet az osszehasonlitas.

Németh Áron Attila 2014.10.02. 14:39:37

@Ödenburger [Hu/At]: Van ilyen, nem gond, mindenkinek más a habitusa. Provokációnak amúgy nem mondanám. A hangsúly inkább azon van, hogy vannak más véleménnyel rendelkező emberek rajtad, vagy rajtunk kívül, és a Pro/Kontra cikkekben ezt akarjuk megmutatni.

Minden fontos, sokunkat érintő kérdésnek ugyanis két oldala van. Éppen ezért törekedni kell mások érveinek a megértésére. Én úgy érzem, és ebben lényegtelen a saját nézőpontom, hogy ha valaki az új külpolitikai irányunk mellett akar érvelni, akkor az enyémhez hasonló érvekkel támasztaná alá saját álláspontját. Persze nem biztos. De akkor meg hátha lesz olyan kommentelő, aki ennél jobbakat talál.

2014.10.02. 15:11:57

@Németh Áron Attila:

Ertem, annyi a kulonbseg, hogy szerintem a jelenlegi kulpolitikai mellett ervelni veszett ugy. A kelet fele is nyito kul- es gazdasagpolitika erosen udvozlendo. Es az is, hogy vegre a kulpolitika is elindult egy realpolitikai vonalon az eddigi ideologiai alapu kulpolitika helyett. A gond az, hogy ennyire ajtostol a hazba rontani, ennyire elefantkent viselkedni, nem is tudom, mit mondjak meg arra, amit ma a magyar kulpolitika csinal, de ez egyszeruen koz- es onveszelyes, es mint ilyen, teljesseggel kontraproduktiv es vallalhatalan.

Pamuk 2014.10.02. 15:52:57

Véleményem szerint ez az emberi butaság cikke. Ne haragudj kedves szerző, elborzadva olvastam azt a sok butaságot, tudatlanságot és logikátlan barom állat következtetést, amire jutottál.
A józan észtől annyira messze áll az egész, hogy kritizálni sem szívesen állnék le.
Kérlek ne írj többet.

2014.10.02. 16:11:30

A fidesz igyekszik választ adni a legtöbb problémára bel- és külföldön is. A felvetések általában jók, a megoldások szinte kivétel nélkül rosszak. Nem beszélve arról, hogy maga is számos új gondot okoz, csak két példa, oktatásszervezés központosítása és bármilyen gazdasági lépés. Az elvi alapvetés tehát a külpolitika terén is helyes. Bár az Unió nem fog összeomlani (ezt konkrétan 2009 óta olvasom), gondja számos, lehetőségeink pedig nekünk is legyenek ugyanolyanok, mint másnak. De eddig a keleti nyitásnak semmilyen értékelhető haszna nem keletkezett az ország számára. Az eredmény ezen a téren is egy szép kerek 0.

wolves84lb 2014.10.02. 16:12:32

@Pamuk: most őszintén...elolvastad te, hogy mit írnak a cikk felett? Hogy miről szól ez a blog? Kétlem.

Netuddki. 2014.10.02. 16:28:10

Hallgattam reggel az interjút a fészekrakóval.
A legnagyobb probléma az, hogy NEM ÉRT HOZZÁ! Eldumált általános dolgokról, meg olyanokról amit még értekezleten, az érintetteknek előadni is gáz manapság, nem ország-világ előtt.
Magyarul kineveztek egy nyikhajt külügyminiszternek akinek első dolga, hogy kirúgja az ott dolgozók 2/3-át, a helyükre meg berakja a haverokat. Aztán a szakértelme ezzel ki is merült...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.02. 16:48:54

@Ödenburger [Hu/At]:

Lefordítom: mindenkinek mindent szabad, kivéve Magyarországnak.

Gratulálok, Emese!

dr Smittpálelnökúr 2014.10.02. 16:55:56

Mi ez a fideszbirka nyökögés? Nem elég a kétharmad, még ilyen szánalmas elvi indoklást is muszáj terjeszteni?

Inkább jöjjön az ebola, mint egy újabb blog, ami a fideszesek hazaárulásához próbál ideológiai igazolást adni.

Mert amit a fidesz ezzel a keleti nyitással művel, az nem reálpolitika, hanem nettó hazaárulás.

Amiért jobb helyeken akasztás jár.

Nzoltan 2014.10.02. 17:03:29

@storker: Az, hogy mennyi haszna volt, az akkor fog megmutatkozni, mikor a nyugat és persze mi is hosszútávon piacokat veszítünk. Ugyanis nekünk nyugaton nincs piacunk. Azt lefedik ōk maguk.

2014.10.02. 17:04:23

@dr Smittpálelnökúr: Amit a fidesz a keleti nyitással művel, az nem hazaárulás, hanem nettó bénázás. Már legalább félévi finanszírozást kellett volna összehoznunk azeri, orosz, kínai vagy szaúdi pénzből ahelyett, hogy a nyugati befektetőktől várjuk alacsony kamatra cserébe a megszorításokért. A gázt fehérorosz áron kéne vennünk, a 3 db honvédségi helikopter jöhetett volna ingyen, baráti alapon, az oroszok moshatnák a pénzüket Bécs, London, Zürich helyett Budapesten nagy tételben. Ehhez képest aláírtunk egy ránk nézve totálisan életképtelen paksi megállapodást és egy hatalmas német gázcéget örököltünk szintén bődületes pénzért olyan orosz feltételekkel, hogy a fal adja a másikat. Ez itt az igazi probléma.

2014.10.02. 17:05:38

@Nzoltan: Már hogyne lenne piacunk, oda megy az exportunk döntő többsége. Ilyen mondatok leírása hogyan lehetséges egy blogon???

Nzoltan 2014.10.02. 17:07:33

Wgyébként nem csak mi dörgölōzünk az ázsiai piacokhoz. Fél európa is ezt teszi. És akkor mi még elmondhatjuk, hogy csak almában utazunk. Bezzeg a franciák.

2014.10.02. 17:10:14

Tehát, ha manapság rohanná le Hitler mondjuk Lengyelországot, akkor dobjuk sutba a régi gondolkodásmódot, az emberi jogokat és elsőként gratuláljunk neki, hiszen azért Németországgal jelentős a gazdasági kapcsolatunk. És ki tudja, lehet, hogy még tankalkatrészeket is gyárthatunk nekik, hogy lerohanhassák az oroszokat.
Aki pedig egy oldalon említi hazánkat az USA-val, Németországgal, az Egyesült Királysággal külpolitikai és gazdasági súlyban, az talán a Matolcsy-féle tankönyvből tanulta a közgazdaságtant.
Biztos sokan ismerik a fogalmat, hogy gerinces ember. Na olyat most a kormányoldalon nem találunk. Márpedig akinek gerince nincs, annak tartása sincs és akinek tartása nincs, az bizony a legalantasabb dolgokra is képes, mert nincs ami visszatartsa. Úgy gondolom ezt azért mindenki látja, aki nyitott szemmel nézi a híreket.
Mert ezt az országot vagy csak tévedhetetlen, mindent tökéletesen tudó, vagy hazug, gerinctelen emberek vezetik. Mert olyanra nem nagyon emlékszem, hogy az elmúlt években bármely magasabb beosztású vezető kiállt volna a nyilvánosság elé és beismerte volna, hogy tévedett, rosszul gondolta és ezért vállal minden felelősséget. Ha pedig ilyen nem történt, akkor minket a tökéletes emberek (mondhatjuk felsőbbrendű lények) vezetnek. Mekkora mák, hogy ezek véletlenül mind a FIDESZ-ben vannak.

Nzoltan 2014.10.02. 17:12:13

@storker: Olyan termékek mennek ki, amelyeket nyugati tulajdonú cégekben állítanak elō. A haszon meg odakint keletkezik. Nekünk már nem maradt másunk, csak a földjeink és az élōmunkaerōnk. A többit eladták a politikusaink. Közben az élelmiszerek fele is külföldrōl jön, mert a lakosság felével már azt is elhitették, hogy minden szar ami magyar.

Nzoltan 2014.10.02. 17:15:14

@roli101: Ilyet ne is várj. Az politikai öngyilkosság. És most nem a belpolitikára gondolok. Aki a hibáit beismeri, az gyenge és szétszedik a hiénák.

2014.10.02. 17:40:31

@maxval a bircaman:

Birka, birka... :) Mindig mindenhol ugyanazokat a koroket futjuk... :) Termeszetesen nem ezt irtam, de neked ez termeszetesen mindegy, mert amig nem irok minden hozzaszolasom vegere egy ciril betus dicshimnuszt Putyinrol, addig te ugyis elegedetlen leszel... :)

Kapitány_1 2014.10.02. 17:42:07

Lehet itt felsorakoztatni érveket vagy ellenérveket, egy biztos. Nem jól megy ami itt folyik (bocs, képzavar.:).
De sírhatunk, ríhatunk, oly tök mindegy, változni nem fog semmi, mert ez egy birka nép és lenyel mindent. Amíg túl késő nem lesz. A (nem matematikai) kétharmad szentként hozsannázik a demokrácia sírja felett és az új mutyiország születésénél nyalja az illetékesek mocskos seggét. Az ellenzék meg - ja, olyan nincs.

campobaszo 2014.10.02. 17:59:20

Az EU "éppen most készül minket magával rántani a gazdasági összeomlásba"?
És Moszkva ment meg minket?
"az EU-s pénzek elérhetőek, azokat muszáj kiegészíteni" - azok a rohadékok nem akarnak mindent fizetni helyettünk,szégyen!
A google 125 találatot ad az "elvmentes" kifejezésre.
Elvtelen akart az lenni,csak nyilván kínos ezt az embernek saját magáról leírni.

Velemenyem szerint.... 2014.10.02. 18:03:25

Itt a fő gond az hogy a gyakorlati hasznunk 99% az EU-ból és a nyugati orientációból van. Most ha a maradék 1%-ot sikerül megduplázni vagy akár megtriplázni, miközben látványosan bekenjük magunkat xarral, akkor évekig is dolgozhatunk azon hogy újra a korábbi szinten legyünk.

Nagyon-nagyon magabiztosnak kell lenni abban, hogy a nyugati bizalom nem inog meg, ha ilyen ostobán nyilvánvalóan hülyeségeket merünk szajkózni, és smúzolni olyan keleti poltikusokkal, akiknek nagy történelme van abban hogy kixesszen másokkal minden segítség helyett.

Putin csak a destabiliziláshoz ért. Ha megvan a saját érdeke xarni fog rűánk, miközben az EU tolja az országba a pénzt. Oroszország egy súlytalan gazdaság. Ha a németek elfordulnak tőlünk a 10-30szor akkora piacukkal, akkor igen komolya bajban leszünk...

sas70 2014.10.02. 18:05:45

Még egy kormányzati terület, ami igazi szakértőt kapott. Remélem azért legalább annyi eszük lesz, hogy pár régi diplomatát megtartanak, hátha valami olyan történik amire a miniszter nem tudja zsebből a választ. Mert ha másnap magyarázkodni kell, hogy nem is annyi, az annyi, az nagyobb ciki mint a sajtónak kijelenteni, hogy rosszul emlékszem mennyi lóvéval vágtak oldalba az ősök.

nu pagagyí 2014.10.02. 18:22:33

Hát igen. A külpolitika a belpolitika leképeződése. Elvtelen hatalom elvtelen külpolitikát folytat. Azt hiszem, ennyiben summázható az új doktrína lényege. Rövidtávon hasznot hozhat, hosszú távon katasztrófát.

Judy Epokit 2014.10.02. 18:45:30

Olvasás közben elindult a szemöldököm felfelé. Miközben a szerző azt ecseteli, hogy az elmúlt időszak diplomáciája többnyire semmilyen volt elfelejti, hogy annak irányát a regnáló kormány szabja meg és nem a szakminiszter.

Ahelyett, hogy a kormányfő kvázi második külügyessé tette Szíjjártó Pétert inkább a minisztériumot kellett volna stratégiával ellátni. Helyette a diplomácia egy részét átvette magához és csak azt láthattuk, hogy Szijjártó hétről-hétre kezet fog és aláír. Ha ez az irány akkor azt miért nem lehetett a már amúgy is létező gazdasági attasékkal intéztetni - nem a kormány vállalásairól beszélek - akik elvileg ezért voltak/vannak ott? Ha külügyeink semmilyenek arról a kormány tehet.

Sajnálattal látom, hogy azt sokan elfelejtik, hogy a diplomácia egy szakma és nem lehet csak és kizárólag a megfelelőnek látszó fellépéssel letudni.

Június óta a diplomáciánk lefelé tart, mert az "új, mindent tudok" brigád nem képviseli az országot olyan eseményeken ahol illendő ott lenni. A tárgyalás előkészítő stáb nem tudja, hogy az adott delegáció vezetője nő vagy férfi. Egy papíroson az Ön nem számít de a she, he elcserélése igen.

Fontos a gazdasági diplomácia de a stabil, megbízható gazdasági környezet kellene, hogy ehhez az alapot nyújtsa. Nem kell szégyenlősnek lenni hiszen ahogyan a bejegyzésben is szerepel az európai államok is üzletelnek a keletiekkel csak éppen ehhez egy normális kommunikáció társul. Ami meg a színfalak mögött köttetik az többnyire ott is marad.

Jelenleg pont azok húznak el KKM-ből akik valamelyest értenek ehhez és maradnak a tapasztalatlan fiatalok akik jórészt sablon szerződéseket gyártottak eddig Navracsics és stábja alatt a Duna túlpartján. Sebaj amikor észreveszik, hogy baj van addigra már nem az ő gondjuk lesz.

no_successful2 2014.10.02. 19:35:12

@Ödenburger [Hu/At]:

"Raadasul mindenki csendben es okosan, a fuggonyok mogott jatsza ezeket a jatekokat, es nem olyan ostoban, vilagga kurtolve, mint mi."

Ha a függönyök mögött mennének azok a bizonyos játszmák, te meg én nem tudnánk róluk. Egyébként pont az ilyenek miatt kell kikürtölni, mint pl. te.

Mert egyfolytában azt nyomjátok, hogy mit üzletelünk mi, a mocskos keleti diktatúrákkal ?
Ember ! Ha egy szó kritika is elhangzik ezzel kapcsolatban a szövetségeseinktől azonnal az orruk alá lehet nyomni az ő hozzáállásukat. A kettős mérce szégyenfoltját egyetlen nagyhatalom sem vállalhatja fel, különben joggal merül fel a kisebb súlyú de együttesen azért mégis jelentős erőt képviselő tagállamokban, hogy mi a f.szért is vagyunk mi szövetségesek?
Hogyan keletkezett az adósságunk ?
Hogy többet fogyasztottunk, mint amit megtermeltünk.
És hogyan tudjuk visszafizetni?
Hogy többet termelünk, és adunk el, mint amennyit fogyasztunk.
Ebben a dologban az öreg Sorosnak van igaza. Adósságot visszafizetni nem lehet , csak ha kinőjük.

Egy ilyen alacsony szinten pörgő gazdaság mint pl. a Magyar, megszorításokkal csak még lejjebb kerül.
Az Uniós tagság önmagában ezeken a gondokon nem segít ! Az, ha valahol megépül egy szökőkút, az beleszólhat ugyan az az évi GDP-be, de aztán annyi. Az, ha a Kínai idehozza a termelő kapacitásának egy részét, amelyik évekig évtizedekig termel alapvetően exportra, az viszont már húzóerő.
Az azért látható, hogy a szoci kormányok alatt, ill. az IMF elvárásainak megfelelően az adósságot nem tudtuk megfelelően kezelni, (nem is beszélve annak növekedéséről)

Hogy kicsik vagyunk ? Ennek előnye is lehet, pl ha itt települ egy autógyár mondjuk, az nálunk nagy gdp növekedést generálhat, de összeurópai szinten nem fájhat a konkurencia megjelenése.

Posztneoluddita 2014.10.02. 19:52:57

@Judy Epokit: Teljesen egyetértek a hozzászólással. Hogy most mire lenne szükség a magyar diplomácia világában, azt lásd például

hvg.hu/itthon/20141001_Ader_gaz_Ukrajna_import_EU

(azok számára persze, akik hisznek a hvg.hu-nak). Aztán ebben a témában volna itt még egy veretes példa

444.hu/2014/09/24/szijjarto-miniszteriuma-szerint-nincs-tenybeli-alapjuk-obama-megjegyzeseinek/

hát, ez a hazai közönségnek elmegy, de mi lesz a külföldiekkel?

Panzer 2014.10.04. 11:07:13

Nem szemely szerint Szijjarto vedelmeben, de azt erdemes hozzatenni, hogy a gazdasagdiplomacia eredmenyei tipikusan nem azonnal mutatkoznak meg. Azaz hiaba donti el egy orszag T evben, hogy nyitni fog kelet fele, ennek a tenyleges kulkereskedelmi eredmenyeire - kulonosen a fenntarthato (!) novekedesre - tipikusan T+3, T+4 eveket varni kell.

Amibol persze az is kovetkezik, hogy lassan akar mar el is kezdhetnenek latszani a "keleti nyitas" eredmenyei...

dekol84 2014.10.05. 09:30:08

@sas70: Jó a kommented, egy dologban azonban tévedsz kedves barátom! Olyan a mai Magyaroszágon még nem volt és a büdös életben nem is lesz, hogy a szígyártó, vagy egy fityeszes söpredék valamire ne tudja zsebből a választ! Ha netalántán mégis így lenne, akkor mindig ott van a jolly joker: a kérdező egy büdös komcsi, vagy ha ő esetleg nem tud az lenni, mert túl fiatal hozzá, akkor az apja vagy az anyja biztos az (volt)!
Azt már persze nem veszik észre, hogy ma Magyarországon a legnagyobb büdös komcsi párt a fityesz!

ciprióta 2014.10.08. 14:21:41

a magyar diplomácia erőfeszitéseinek páratlan lanyhaságát én naponta megtapasztalom itt Oroszországban. Egy magába szorult moszkvai diplomáciai apparátus, egy olyan külgazdasági szakértői támogatással ,amelynek semmi esélye sincs arra, hogy tartósan nyisson bármely irányban. Ehhez dolgozni kéne tovarissi....

ciprióta 2014.10.08. 14:22:56

gyorsan hozzáteszem,hogy a helyzet még szarabb volt az előző kormányok idején, vagy például Gillyán György nagyköveti periódusa alatt.

2015.09.16. 04:50:57

@Ödenburger [Hu/At]: Berzeviczinek iskolái vannak, De mit is mondott? A politikailag függőségben lévő nemzetek erőteljes kivitele nem fejlett gazdaságukból, hanem kizsákmányolásukból fakad. Az itthoni kizsákmányolás, "hatékonyságra" keresztelve, foka miatt vásárlóerő nincs! ezért a külföldi elsózás kényszere!
Amennyire gazdagítják a nemzeteket az ipar és kereskedelem, úgy viszont az ipar és a kereskedelem sem virágozhat ott, ahol a nép a legalsóbb és legnagyobb részét, a nemzet alapját a nyomor sanyargatja. Ennek a legnépesebb osztálynak fogyasztása által ingereltetik a belföldi termékek előállítása. Ez ad életet a belföldi iparnak és forgalomnak, ami azután a külkereskedelem bővebb folyásában is érvényesül. Ahol a szűkös állapotok által lenyomva úgyszólván nem létezik a gazdaság, ott a fogyasztás és a forgalom alapjának ingadozása folytán az arra fektetett ipar, kereskedelem és a közjólét is csak tengődik Berze
Kiállott, egy ifjú együgyű, ki hiányos intelligenciájával más, kultúr országban evőkészlet tisztító sem lehetne. Meg X. úr, meg Y. úr, meg a többi jól ismert idióta. Néznek bennünket a kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűek vagyunk, s ha nagyot akarunk tenni, zsidót ütünk. Látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk: a nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Menjünk vissza Ázsiába című cikk részlet.
Korrupt országokban a panamákon szokás leginkább felháborodni. Imádott hazánk pedig igen-igen korrupt ország. Ebből kifolyólag természetes, hogy itt minden ember fölháborodik, ha a másik ember panamázik… A magyar társadalomban, mint minden fenékig romlott társadalomban privátim, kis körökben, bizalmas tereferék közt vidáman és szemérmetlenül szoktuk tárgyalni mindezt. Vezető státusz férfiakról, előkelő politikusokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazemberek. Ady, Menjünk vissza Ázsiába! 1902!
süti beállítások módosítása